תכולת הספרייה: הספרייה שלי בנויה מהתחומים העיקריים שאני חי כל חיי הבוגרים, ושבהם עסקתי גם במחקר האקדמי שלי: תולדות ישראל בחלוקה לתקופות – המשנה והתלמוד, השואה על כל היבטיה, מאבק המחתרות, ירושלים. יש בה גם ספרי קודש לסוגיהם: תנ"ך, משנה, תלמוד, מדרשים, פילוסופיה יהודית וכדומה. רוב רובם של הספרים נאספו או נקנו בארץ. יש כמה שהגיעו אלי בירושה, ואחד מהם, הקרוב לליבי, הוא "שולחן ערוך" שנדפס באוסטרהא בשנת 1805, והיה רכושו של סבא־רבא שלי, ששמו מופיע בחותמת על העמוד הראשון. ספר אחד על אלטלנה ניתן לי עם הקדשה ממחברו, מפקד האונייה אליהו לנקין, שביקר בביתי לפני כיובל שנים.
מדף קרוב ללב: באופן טבעי, שני המדפים הקרובים לליבי מאכלסים את הספרים והמאמרים שלי וכן את ספרו של בני ד"ר יהודה שלם על עמוס עוז, ואת "אטלס הכוכבים" של בתי נטע שלם־סוקולובסקי. רוב הספרים שקרובים לליבי וקרובים גם פיזית אלי – חדר עבודתי קטן יחסית, דחוס וגדוש – הם בנושאים שאני עוסק בהם: שואה, מחתרות וירושלים. שני ספרים על פרשת השבוע שאני קורא מהם בבארוחות השבת קרובים מאוד לליבי: ספרו של חנן פורת ז"ל, "מעט מן האור", וספרו של דוד ברוקנטל, "ראשית בחירה: ספר שירת הפרשה".שיטת מיון: בהתחשב בחדר הקטן והעמוס, אני משתדל לשמור מול פניי את המבחר של כל תחומי התעניינותי, אבל בעיקרון רובם מחולקים לפי נושאים, על פני כל החדר.
יוסף נדבה / שלח, תשי"בספר זה, העוסק ב־12 לוחמי המחתרות שנתלו על ידי הבריטים, ניתן לי לבר־מצווה מאת אחי הבכור יעקב ועיצב את השקפת עולמי הארצישראלית. מעשי גבורתם בחייהם ובבית המשפט הבריטי, כאשר קידשו שם שמיים ושם ישראל בנאומיהם דקות לפני תלייתם, השפיעו על חיי רבות עד היום הזה.
"הר הבית בידינו!" – מדווח מח"ט הצנחנים מוטה גורמרדכי גור / מערכות, משרד הבטחון, 1973זכיתי להיות בין הצנחנים משחררי ירושלים ולהילחם בגבעת התחמושת, לשחרר את הר הצופים ולעמוד במסדר הסיום האגדי על הר הבית. בתקופת המילואים הארוכה לאחר מלחמת ששת הימים עבר המח"ט מוטה בכל יחידה, ישב עם כל כיתה ומחלקה, אסף עדויות טריות מכלי ראשון, ומהן הרכיב את ספרו. הספר משחזר את הקרבות לשחרור העיר ואת הלכי הרוח בין הלוחמים, ומחזיר אותי באחת אל אותה חוויה חד־פעמית, לאומית ואישית, שבה הגשמתי את חלומי בהיותי נער, להשתתף בשחרור ירושלים. בעקבותיה החלפתי את שם משפחתי "שמלצמן" ל"שלם" – משבעים שמותיה של ירושלים.
רחובות הנהר – ספר האיליות והכח
אורי צבי גרינברג / שוקן, 1968
אצ"ג הכניס תחת כנפי השירה שלו שפה תנ"כית, סלנג, יידישיזמים ומילים לועזיות. היא הושפע כמובן גם מהמיתולוגיה היהודית, שבספר זה פורצת מכל כיוון. את השיר "בקץ הדרכים עומד ר' לוי יצחק מברדיטשוב ודורש תשובת דם" אני קורא במסעותיי בפולין לפני הנוסעים או התלמידים.
דגלים מעל הגטו: סיפורו של מרד גטו וארשה
משה ארנס / ידיעות ספרים, 2009
כחוקר שואה עסקתי רבות במרד, וספר זה קרוב מאוד לליבי. הוא בא לתקן את העוול הנורא שעשתה ההיסטוריוגרפיה כלפי חלקה במרד של תנועת האצ"י הרוויזיוניסטית ושל מפקדה פאבל פרנקל (מי שמע עליו?). ארנס מצא את הדוקטורט שלי ביד ושם, התקשר אלי ונפגשנו כדי לתת לו פרטים על אחד הלוחמים החרדים הקרובים לאגודת ישראל, שלחמו כתף אל כתף יחד עם האצ"י, כפי שהראיתי במחקרי. באמצעותי הגיע ארנס לאותו לוחם, שגר בארה"ב והכיר את פרנקל, כדי לאסוף עוד פרטים על מפקד האצ"י. ארנס הודה לי על כך בפתח ספרו.