redbreast 12
בוודאי שמעתם בעבר על ויסקי סקוטי, חלקכם מכירים ברבן (ויסקי אמריקני) ואולי אפילו שמעתם על ויסקי אירי. אבל האם ידעתם שהוויסקי האירי קדם לסקוטי? האירים הם שהקימו את המזקקות הרציניות הראשונות והתחילו למכור ויסקי באופן סדרתי. מאז הדברים השתנו, טכניקות התפתחו וגם הוויסקי השתפר, אבל העובדה בעינה עומדת: האירים התחילו והסקוטים רכבו על הגל (בהפשטה גסה, כמובן).

מכאן למשקה שעל הפרק: בתחילת המאה ה־20, חברת גילבי'ס, שכבר מכרה עד אז עשרות אלפי ליטרים של ויסקי אירי, יצרה שיתוף פעולה עם ג'ון ג'יימסון והחלה להפיץ את תוצרתו. השילוב עבד היטב עד שב־1912 הם כבר החלו למכור מותג משותף לשניהם והוא רדברסט (אדום החזה) 12: ויסקי אירי, מזוקק שלוש פעמים (בדוד אחד בלבד) שלאחר הזיקוק מתחיל התיישנות בחביות ברבן ושרי. לארץ בינתיים מגיעה רק גרסת ה־12 שנים, בתקווה שגרסאות נוספות יגיעו בקרוב.
תשאלו למה זה מרגש? כי זה ויסקי אירי ברמה אחרת מרוב מה שקיים בארץ כרגע. ייצור מדויק, יישון ארוך יותר ומורכבות נפלאה – שלא לדבר על הציפור החמודה בתווית.
במזיגה לכוס, הנוזל בעל צבע זהוב עמוק, עם ארומות חזקות של מאלט, מעט מייפל, פירותיות כשל אפרסק מיובש ותפוחים, מעט תבליני שרי ברקע ומתקתקות עדינה שמרככת הכול. בפה מתקבל ויסקי מאוזן היטב, בעל טעמים נוכחים אבל לא בועטים מדי. תמורה מרהיבה למחיר.
רדבסט 12 סינגל פוט סטיל, 280 ש"ח
KFWE
לאחרונה השתתפתי בהשקת קטלוג של חברת KFWE, כלומר אירוע שבו החברה מציגה את כל היינות והמשקאות שהיא תשווק בשנה הקרובה. החברה מיוצגת בארץ בידי צור סוכנויות ומשווקת אך ורק משקאות כשרים, שזו בשורה נהדרת. התערוכה הייתה מלאה ביינות מכל רחבי העולם – מצרפת, מאיטליה, מארה"ב ומישראל, ולצידם גם יינות מיוון ומדרום אפריקה. ליד היינות עמדו גם דוכני אלכוהול מכל מיני סוגים – מבשלת שריגים, מזקקת ירושלמי, והליקרים של מזקקת מסנז הצרפתית.
המלצות?
ויסקי. חפשו את "קורבן עולה" של ירושלמי, סינגל מאלט מעושן כבד, מרתק וייחודי בהחלט.
בירה. חפשו את הטריפל בלגית של שריגים: היא עוצמתית, אלכוהולית ולא כבדה מדי בפה.
יין. סוביניון בלאן של רימאפר (Rimapere) מניו־זילנד, ויונייה של יקב פסגות, שנין בלאן של וילה קייפ (Vila cape) מדרום אפריקה.