אחרי שסקרנו מספר יקבים בגוש עציון, הפעם נדרים כדי להכיר את אחד היקבים הגדולים באזור: יקב יתיר. לא רק שהוא ממוקם דרומית לחברון – מה שהופך את ייצור היין למעט מאתגר – אלא הכרמים שלו שוכנים בתוך היער הנטוע הגדול בארץ. נטיעת היער במקום החלה בשנות השישים, וכבר אז זיהו את האזור כמתאים לחקלאות ומשום כך נטעו בשלוחות, ואילו את הגאיות באזור הותירו ריקים.
מבחינה היסטורית, באזור נמצאו עדויות לייצור יין כבר לפני כ־2,800 שנה, כשחקלאים בני אותה תקופה גידלו גם ענבים וזיתים. בהתבסס על הנתונים ועל הארכיאולוגיה, ומתוך הרצון להפריח את האזור, הוקם בשנת 2000 היקב בידי אגודת הכורמים, בשיתוף כורמים מקומיים. בשנת 2001 התקיים הבציר הראשון ליין הדגל "יער יתיר" שעליו נדבר בהמשך, ואת היינות הראשונים השיק היקב בשנת 2004.
יעקב בן־דור מנהל את היקב החל מיומו הראשון, וערן גולדווסר מוביל את העשייה הייננית. הוא למד את מדעי הגפן והיין באוניברסיטת אדלאיד שבאוסטרליה ואף עבד שם בתחום, להרחבת השכלתו. לשניהם יש עבודה רבה, שכן הכרמים נמצאים בדרום הר חברון, בגובה ממוצע של 800 מטר מעל פני הים. החורפים יבשים וקרים והקיצים חמים כמו שאתם מדמיינים, וכל אלו מאתגרים את חיי היינן והכורמים.

הכרמים שלהם מלאים בשלל מיני זנים כגון קברנה סוביניון, סירה, מלבק, מורבדר, גרנאש, קריניאן, פטי ורדו, ויונייה, רוסאן ואף זנים לא מוכרים כמו הטנאט, קלארט בלאנש וסנסו. הכרמים מטופחים בטכניקות ייחודיות המתאימות לאקלים האזורי ומכילים ברובם זנים שמותאמים גם הם. לייצור הם משתמשים בחביות עץ קלאסיות, הנקראות "באריק" ומכילות 225 ליטר. בנוסף משתמשים ביקב גם במכלי בטון ובמכלי עץ המכילים אלפי ליטרים. אלו מאפשרים ליינות להתבגר בלי להשתלט על טעם היין ובלי לכפות עליו את טעמי היישון בעץ.
נחל יתיר, אדום 2020
יין אדום המורכב ברובו מענבי סירה ומכיל גם קריניאן ומורבדר, היין התבגר במכלי עץ גדולים למשך 12 חודשים. הנוזל בצבע אדום־סגול יפהפה ועמוק, בעל ארומות חזקות של פלפל שחור, אנגלי וירוק, שזיף שחור, אדמה בקיץ, פטריות יבשות ואף ארומה כשל מיץ דובדבנים. בפה מתגלה יין בעל גוף בינוני־גבוה, עם חומציות וטאנין דומים בעוצמתם שעוטפים היטב טעמים של פלפלים כמו באף, דובדבן ושזיף שחורים, גיר ואדמה בקיץ. הסיומת ארוכה ומציגה את כל טעמי היין בדרכה החוצה. יין שצריך להתיישן עוד כמה שנים.

180 ₪
דרום, לבן 2022
יין העשוי מענבי סוביניון בלאן שמגיעים מרמת ערד ומצפה־רמון, לאחר תסיסה היין מתיישן במכלי נירוסטה ובטון כארבעה חודשים כדי לשמור על רעננותו. הנוזל בצבע צהוב לימוני, ויש בו ארומות בינוניות של פירות הדר, תפוחים ואגסים ירוקים (ומעט קשים) ומעט מינרליות מתכתית נעימה. בפה מתקבל יין מאוזן בעל חומציות בינונית וטעמי פירות ירוקים מתקתקים, מליחות קלה ומעט צוף. הסיומת נעימה ומרכזת בתוכה יין שמתאים לפתוח באמצע היום.
80 ₪