במצב החדש והקשה שאנו נמצאים בו, חיפשתי מתכונים שאפשר להכין מחומרים זמינים ופשוטים שיש בבית. עדשים וקטניות שלכולנו יש במזווה הן תחליף מצוין לבשר בימי מחסור. הן עשירות בחלבון ובברזל, מכילות סיבים תזונתיים, מינרלים, ויטמינים, וכבונוס – הן דלות בקלוריות. אפשר ליצור איתן מנות מופלאות ומזינות והכי חשוב – טעימות. השעות הרבות שנכפות על חלקנו בבית הן זמן להכין מנות שוברות שגרה וטעימות. מילוי של בצלים, וירקות בכלל, הוא תעסוקה נהדרת ומרגיעה, ואחד הדברים שאני הכי אוהבת להכין כשיש לי זמן.
קציצות עדשים הן רעיון נפלא לארוחת צהריים או ערב בריאה ומגוונת, ומתאימות גם כתוספת לצד מנה בשרית או כנשנוש קטן בארוחת ביניים. לסיום, סלט עדשים עשיר וטעים שיכול להיות ארוחה בפני עצמו או תוספת לשולחן השבת. מאחלת לנו ימים של שקט.
בצל ממולא עדשים ואורז

מרכיבים
4 בצלים גדולים
למלית
350 גרם עדשים שחורות*
1 בצל גדול קצוץ דק־דק
3 כפות שמן זית
½ כוס אורז שטוף
½ כוס צנוברים
צרור פטרוזיליה קצוצה דק־דק
1 כפית בהרט/ראס אל חנות
1 כפית פפריקה
1 כפית מלח
½ כפית פלפל שחור
3 שיני שום כתושות
לרוטב
2.5 כוסות מים רותחים
1/3 כוס רכז רימונים
½ כפית בהרט/ראס אל חנות
½ כפית פפריקה
1 כפית מלח
½ כפית פלפל שחור
4 כפות שמן זית
אופן ההכנה
בצלים:
- מקלפים את הבצלים ויוצרים חתך במרכז, לאורך הבצל עד אמצעיתו.
- שמים את הבצלים בסיר גדול עם מים רותחים ומבשלים כ־25 דקות.
- מצננים במים קרים ומפרידים את העלים.
למילוי:
- בסיר מלא מים וכפית מלח, מבשלים את העדשים כ־25 דקות או עד שהן ממש רכות ומסננים.
- במחבת גדולה מטגנים את הבצל בשמן זית עד שהוא שקוף ומעט זהוב.
- קולים את הצנוברים על מחבת ללא שמן עד שהם מזהיבים.
- בקערה גדולה שמים את העדשים ומועכים מעט עם מועך פירה (רק טיפה).
- מוסיפים את כל שאר חומרי המלית והתבלינים ומערבבים.
הרכבה ובישול:
- משמנים סיר סוטאז׳ בקוטר 32 שמתאים לתנור**.
- מפרידים את שכבות הבצל, ממלאים כל אחת וסוגרים בעדינות. מניחים את הבצלים הממולאים צפופים בתוך הסיר.
- מערבבים את כל חומרי הרוטב ומוזגים על הבצלים. מוסיפים מים רותחים עד שהבצלים כמעט מכוסים.
- מביאים לרתיחה, מכסים ומבשלים כשעה וחצי על אש נמוכה.
- מעבירים לתנור ואופים עוד חצי שעה על 190 מעלות טורבו. אם נשארו הרבה נוזלים מסירים את המכסה, ואם אין נוזלים משאירים מכוסה.
- בעשר הדקות האחרונות אופים ללא מכסה, להשחמה קלה.
מזלפים מעט שמן זית לפני ההגשה.
– אפשר להחליף את העדשים ב־700 גרם בשר/עוף טחון. אין צורך לבשל את הבשר לפני המילוי.
– אפשר לעטוף את הידיות ברדיד אלומיניום, במקרה הצורך.
סלט עדשים שחורות

מרכיבים
150 גרם עדשים שחורות
1 פלפל צהוב/אדום חתוך לקוביות קטנות
1 אבוקדו קלוף, חתוך לקוביות
צרור פטרוזיליה חתוך דק
4-3 גבעולי בצל ירוק קצוצים
½ כוס גרגירי רימון (לא חובה, אפשר כל פרי עונתי)
לרוטב
3 כפות שמן זית
3 כפות מיץ לימון
½ כפית מלח
½ כפית פלפל שחור
1 כף מייפל
2 שיני שום כתושות
אופן ההכנה
- בסיר מלא מים עם כפית מלח מבשלים את העדשים כ־20 דקות או עד שהן רכות אך עדיין נגיסות, ומסננים.
- מערבבים את כל חומרי הסלט.
- מערבבים את כל חומרי הרוטב וסמוך להגשה מוסיפים לסלט. טועמים ומוסיפים מלח ולימון לפי הטעם.
קציצות עדשים ובטטה

מרכיבים
2 כוסות עדשים כתומות
1 בטטה גדולה
1 בצל מקולף, מחולק לרבעים
2 ביצים
1 כוס (80 גרם) קוואקר
2 כפיות מלח
1 כפית כמון
¼ כפית קינמון
½ כפית אבקת שום
½ כפית פלפל שחור
¼ כוס שמן זית לשימון הקציצות
אופן ההכנה
- מחממים תנור ל־180 מעלות ומרפדים תבנית בנייר אפייה. משמנים קלות את הנייר בשמן זית.
- בקערה גדולה עם מים, שוטפים היטב את העדשים ומחליפים את המים עד שהם יוצאים נקיים.
- בסיר מלא מים וכפית מלח מבשלים את העדשים כ־25 דקות או עד שהן ממש רכות, ומסננים היטב.
- מגרדים את הבטטה בפומפייה גסה.
- שמים את כל החומרים במעבד מזון וטוחנים בכמה פולסים קצרים רק כדי לחבר מעט את החומרים, לא להפוך לפירה.
- יוצרים קציצות עגולות ושטוחות ומניחים על הנייר המשומן. בעזרת מברשת משמנים את הקציצות גם מלמעלה.
- אופים במשך 30־25 דקות או עד שהקציצות מתייצבות (אפשר לטעום אחת). הימנעו מאפיית יתר שתייבש את הקציצות.
מגישים עם יוגורט או טחינה (או שניהם!).