אורז הוא האוכל הכי בסיסי וטעים שיש. אני מכינה אותו כל פעם שאני רוצה להרגיש בבית, בבית שלי, בכל פעם שאני יודעת שהילדים רעבים למשהו ביתי ומנחם, ובכל פעם שאני רוצה להירגע. סיר פשוט של אורז, וכל הבית מתמלא בריח הכי טוב בעולם (אחרי עוגת שוקולד). לאי בודד אקח איתי שק של אורז – בוודאות.
ימים של מלחמה, מלחמה על הבית ומלחמה על הנפש. כמעט כל יום אני מכינה תבשיל מפנק לילדים ולי, משתדלת לגוון כדי שיהיה לנו כיף, משתדלת לסבך כדי שיגזול לי זמן ואצרוך פחות חדשות. בואו להכין סיר של נחמה.
מנגולד ממולא באורז
לסיר בקוטר 30־28 ס״מ

מרכיבים
2 צרורות גדולים של מנגולד
למלית
1 בצל גדול קצוץ דק־דק
2 כפיות מלח
1 כפית ראס אל חנות
1 כפית אבקת שום
1 כפית כוסברה טחונה
½ כפית פלפל שחור
צרור פטרוזיליה קצוצה דק
2 כוסות אורז עגול
לתחתית הסיר
תפוחי אדמה או בטטות, קלופים וחתוכים לפרוסות בעובי חצי ס״מ.
לרוטב
3 כוסות מים רותחים
2 כפיות מלח
1 כפית ראס אל חנות
1 כפית אבקת שום
1 כפית כוסברה טחונה
½ כפית פלפל שחור
3 כפות רכז רימונים
2 כפות סילאן
אופן ההכנה
- מניחים את עלה המנגולד הפוך על משטח העבודה וחותכים החוצה בזהירות את השדרה הלבנה – רק בחלק העבה, בערך עד למחצית גובה העלה.
- קוצצים דק את השדרה. את העלים שומרים למילוי.
- מחממים שמן במחבת ומטגנים את הבצל כ־20 דקות עד שהוא שקוף וזהוב.
- מוסיפים את גבעולי המנגולד הקצוצים ומטגנים 5 דקות נוספות. מוסיפים את כל התבלינים ומערבבים היטב.
- מוסיפים את הפטרוזיליה והאורז, מערבבים ומכבים את האש. מצננים מעט.
- ממלאים: מניחים בתבנית הסיר המשומן את פרוסות תפוחי האדמה או הבטטה.
- פורשׂים עלה מנגולד הפוך על משטח העבודה.
- מניחים את החלקים החתוכים זה על זה בחפיפה.
- מניחים כף גדושה של מלית בחלק התחתון של העלה, במרחק 5 ס״מ מלמטה. מקפלים את החלק התחתון על המלית, ואז מקפלים מעליה את הצדדים (בדומה לקיפול אגרול, עלי גפן וכו׳) וממשיכים לגלגל עד סוף העלה. מניחים את העלה בתוך הסיר, עם החלק הפתוח כלפי מטה. ממשיכים למלא את כל העלים, ואם נשארת קצת מלית אפשר לפזר אותה בין העלים.
- מערבבים היטב את כל חומרי הרוטב ומוזגים בזהירות על העלים. הרוטב צריך לכסות כמעט את כל העלים, ואם יש צורך מוסיפים מעט מים רותחים.
- מכסים ומביאים לרתיחה.
- מנמיכים את הלהבה ומבשלים 45 דקות במכסה סגור.
- מסירים את המכסה ומבשלים עוד 10 דקות או עד שרוב הנוזלים מתאדים.
- מזלפים מעט שמן זית סמוך להגשה.
נשאר אורז? לא נורא.
שמים את השארית בסיר קטן, מוסיפים מים עד כיסוי ומבשלים על אש קטנה 15 דקות.
אורז־גזר
עשר דקות נוספות של השקעה לעומת אורז פשוט, וכל כך שווה את זה

מרכיבים
6־4 גזרים קלופים (כ־700 גרם)
4־3 כפות שמן זית
1 בצל גדול קצוץ
3־2 שיני שום כתושות
2 כפיות מלח
½ כפית או יותר פלפל שחור
½ כפית כורכום
1/3 כפית קינמון
½1 כוסות (מדידה) אורז בסמטי/פרסי
½2 כוסות (600 מ״ל) מים
אופן ההכנה
- מגררים את הגזרים בפומפייה גסה או במעבד מזון.
- מטגנים את הבצל בשמן זית עד שהוא נהיה שקוף.
- מוסיפים את כל התבלינים ומערבבים כדקה.
- מוסיפים את הגזר ומטגנים כשלוש דקות תוך כדי ערבוב.
- מוסיפים את האורז ובוחשים היטב.
- מוסיפים את המים, בוחשים, מביאים לרתיחה, מנמיכים את הלהבה ומבשלים על הלהבה הכי קטנה למשך 17 דקות.
- מכבים את האש וממתינים עוד 5־10 דקות לפני שפותחים את המכסה.
אורז פרסי ירוק עם תפוחי אדמה
לפי מתכון של רותם ליברזון
לסיר קטן בקוטר 20 ס״מ ובגובה 10 ס״מ

מרכיבים
½2 כוסות אורז בסמטי
1 כף מלח
צרור פטרוזיליה
צרור כוסברה
צרור שמיר
1 כפית מלח
3־2 תפוחי אדמה קלופים ופרוסים בעובי חצי ס״מ
1/3 כוס שמן
1 כפית כורכום
אופן ההכנה
- משרים את האורז בשפע מים כחצי שעה ומסננים.
- ממלאים סיר גדול במים, מוסיפים כף מלח ומביאים לרתיחה.
- מוסיפים את האורז, מבשלים במשך 7 דקות ומסננים.
- קוצצים את הירוקים דק־דק, מוסיפים לאורז יחד עם כפית מלח ומערבבים היטב.
- בסיר קטן מחממים את השמן, מוסיפים את הכורכום ומערבבים. מניחים את פרוסות תפוחי האדמה בתחתית הסיר כך שיכסו את כולו בשכבה צפופה.
- מוסיפים את האורז בצורה אוורירית ולא דוחסים.
- כשהסיר מלא באורז (חשוב לבחור סיר בגודל המתאים) יוצרים באמצעות ידית של כף עץ מספר ״ארובות״ – חורים עמוקים כמעט עד התחתית.
- מכסים במגבת קטנה ואז במכסה, ומבשלים 7 דקות על אש בינונית ועוד 45 דקות על אש קטנה. (לא, זו לא טעות, לא מוסיפים מים לסיר. האורז מתבשל מהאדים ומהמים שספג בבישול הראשון)
- 15 דקות אחרי שמכבים את האש הופכים את האורז על צלחת הגשה.