מרקים הם המקום הכי יצירתי שיש לנו בחורף. בדרך כלל אני קונה את המצרכים במיוחד, אך גם מרקים מאולתרים ממה שאני מוצאת במקרר ובמזווה הם נפלאים. המרק הכי אהוב אצלנו הוא מרק כתום, שחיזקתי כאן עם עדשים ויצא פשוט נפלא. מרק אפונה זו אהבת ילדות (ואף פעם לא יוצא לי טעים כמו של אמא שלי) ומרק קישואים זה כיף אמיתי.
אפשר להכין מרק מכל דבר, אפילו מכפתור! (רק אל תשכחו להוסיף לו תבלינים וירקות). ישנה אסכולת המרקים הטחונים, ואסכולת המרקים עם חתיכות של ירקות (מה אתם מעדיפים?), מרקי עוף הוא עולם שלם בפני עצמו, כופתאות של מרק הן תת־נושא שראוי למדור מיוחד, ועוד לא דיברנו על שקדי מרק, קרוטונים, טוסטים מוקרמים ושאר מטעמים.
מרוב דיבורים על מרק אין לי ברירה אלא לקום ולטגן בצל, כי כלל חשוב בכל מרק: חובה להתחיל עם הרבה בצל מטוגן.
מרק כתום עם עדשים
המרק הכתום האיקוני בתוספת עדשים, והתוצאה פשוט מדהימה.

מרכיבים ל: 6-5 מנות
3 כפות שמן
2 בצלים קצוצים דק־דק
½1 כפיות מלח
½ כפית פלפל שחור
1 כפית ג'ינג׳ר יבש או קוביית ג׳ינג׳ר טרי קצוצה דק־דק
¼ כפית כורכום
¼ כפית קינמון
3 שיני שום פרוסות
1 כוס עדשים כתומות
5 גזרים
1 בטטה גדולה
1 תפוח אדמה (לא חובה)
1 דלורית בינונית / 300 גרם דלעת
3־4 כוסות מים רותחים
אופן ההכנה
- בסיר גדול מחממים שמן זית ומטגנים את הבצל במשך 10־20 דקות עד שהוא מתרכך ומזהיב.
- בינתיים מקלפים את כל הירקות וחותכים לקוביות גדולות.
- את העדשים שוטפים בשפע מים עד שהן נקיות וללא אבק.
מוסיפים את כל התבלינים ומטגנים כדקה.
- מוסיפים את העדשים ומערבבים היטב.
- מוסיפים את כל הירקות ומערבבים היטב כשתי דקות.
- מוסיפים את המים עד גובה הירקות ועוד סנטימטר.
מביאים לרתיחה, מנמיכים לאש קטנה ומבשלים עם מכסה כשעה עד שהירקות רכים מאוד.
- טוחנים את המרק בבלנדר מוט, טועמים ומוסיפים מלח ופלפל לפי הטעם.
- אם המרק סמיך מדי מוסיפים קצת מים רותחים וטוחנים שוב.
מרק זוקיני
לפני כמה שנים גיליתי את המרק הזה ומאז אני מכינה אותו בכל חורף. על המרק הזה נאמר: אפילו הקישואים לא ידעו שהם יכולים להיות כל כך טעימים.

מרכיבים ל: 6-5 מנות
4־3 כפות שמן זית
2 בצלים גדולים קצוצים דק
¼ כפית כורכום
¼ כפית כמון
½ כפית קארי
¼ כפית קינמון
1 כפית סוכר
1 כפית מלח
½ כפית פלפל שחור
5־4 שיני שום, פרוסות דק
8־7 זוקיני חתוכים לטבעות גדולות
300 גרם דלעת חתוכה לקוביות גדולות
1 תפו״א קלוף חתוך לקוביות
1 ליטר מים
אופן ההכנה
- מטגנים את הבצל בשמן זית כ־15 דקות עד שהוא מזהיב.
- מוסיפים את התבלינים היבשים והשום ומערבבים היטב כדקה־שתיים.
- מוסיפים זוקיני, דלעת ותפוח אדמה ומערבבים.
- מוסיפים את המים ומבשלים כ־45 דקות או עד שהקישואים והדלעת רכים מאוד.
- טוחנים את המרק עם בלנדר מוט עד למרקם קרמי ואחיד.
- מוסיפים מלח ופלפל לפי הטעם.
- מגישים עם קרוטונים.
מרק אפונה עם נקניקיות
כשאני מוסיפה בשר או נקניקיות אני זוכה לנקודות בונוס אצל אסף, אז שדרגתי את מרק האפונה שלי עם נקניקיות, וכולנו הרווחנו.

מרכיבים ל: 6-5 מנות
3 כפות שמן זית
1 בצל גדול קצוץ גס
½1 כפיות מלח
½ כפית פלפל שחור
3 שיני שום גדולות, פרוסות דק
200 גרם נקניקיות חתוכות לקוביות קטנות
2 גזרים חתוכים לקוביות קטנות
1 תפוח אדמה בינוני חתוך לקוביות
1 קישוא חתוך לקוביות
½1 כוסות אפונה יבשה
1 ליטר מים רותחים
2 כוסות אפונה ירוקה קפואה
אופן ההכנה
- בסיר גדול מחממים שמן זית ומטגנים את הבצל כ־10 דקות עד שהוא מזהיב.
- מוסיפים נקניקיות, מלח, פלפל, שום ומערבבים היטב כשתי דקות.
- מוסיפים את הגזרים, תפוח האדמה והקישוא ומטגנים כחמש דקות.
- מוסיפים את האפונה היבשה ומים רותחים שיכסו את כל הירקות ועוד כשלושה ס״מ מעליהם.
- מבשלים כשעה וחצי עד שהאפונה רכה ומתפרקת.
- מוסיפים את האפונה הקפואה ומבשלים עוד חמש דקות.
- טוחנים כמה פולסים בבלנדר יד, כדי להסמיך את המרק אך שיישארו חתיכות של ירקות. אפשר גם לטחון עד הסוף אם אוהבים מרק חלק לגמרי.
- אם המרק סמיך מדי מוסיפים מעט מים רותחים.