מסעדת "המזנון" של השף אייל שני בסניף שלה בכיכר טיימס שבלב מנהטן תהפוך לכשרה, כך הודיעו לאחרונה הבעלים.
המסעדה, שמוכרת בעיקר מנות בפיתה, נפתחה לפני חודשיים וחצי והיא אחת מארבעה סניפים של המזנון במנהטן. לפי מיקה זיו, מנכ"לית החברה הבינלאומית של שני, המסעדה הציגה תפריט כושר-סטייל מההתחלה – ללא מוצרי חלב ועם בשר כשר למהדרין. אבל החל מיום ראשון, 21 בינואר, המטבח יעבור ניקוי יסודי והכנה להכשרה הלכתית, שתתקבל מארגון כשרות מקומי במהלך השבוע.
מדובר בסניף הראשון של המזנון שיהפוך לכשר והמסעדה השנייה של שני בעיר שתפעל לפי ההלכה. הראשונה, מלכה, נפתחה בשכונת האפר-ווסט סייד בנובמבר האחרון. לדברי זיו, ההחלטה להפוך את המסעדה השנייה של שני בניו-יורק לכשרה הייתה פרגמטית ואידיאולוגית כאחד.
"תמיד ידענו שהיה לאנשים צורך ורצון לאכול את האוכל שלנו – רק לא הבנו באיזו רמה", אמרה בשיחה עם עיתון הניו-יורק ג'וויש וויק. "אבל כשפתחנו את מלכה זכינו לכזו קבלת פנים חמה בניו-יורק. אנשים שאלו על ארוחת צהריים, על משלוחים, על קייטרינג לאירועים כשרים. מלכה משגשגת ואנחנו מקבלים כל כך הרבה אהבה שזה פשוט מלהיב".
"לא עשינו אף פשרה בגלל הכשרות", הוסיפה זיו. "זה מקום מאוד שמח בזמן מאוד עצוב".
המשפט הזה הדהד בקרב חובבי קולינריה כשרה רבים בניו-יורק, כולל ג'רי ריכטר, מורה להיסטוריה מלונג-איילנד שבא למנהטן ביום ראשון השבוע כדי לאכול ארוחת ערב מוקדמת במלכה. במהלך ארוחת הערב, המלצר בישר לריכטר, אשתו ושניים וחבריהם שבקרוב גם המזנון בכיכר טיימס יהפוך לכשר, והם הגיבו בהתלהבות. "איזה יופי שנוכל לטעום מהתפריט של המזנון!" הוא הכריז. "כולנו מתרגשים".
ריכטר פרסם את החדשות בקבוצת הפייסבוק האמריקנית הפופולרית Great Kosher Restaurant Foodies, שחברים בה 101 אלף איש, והתגובות מיהרו לבוא: "סוף סוף!" כתב מגיב אחד. "וואו!!!" כתבה אחרת.
לדברי אילן קורנבלום, מו"ל קבוצת התקשורת Great Kosher Restaurants, הפוסט של ריכטר נצפה יותר מ-24 אלף פעמים בפחות מיומיים. "זה שינוי גדול בכיכר טיימס", אמר קורנבלום. "עד עכשיו היו שם סטיקייה צרפתית ומסעדת סושי טבעונית".
שני בעצמו לא שומר כשרות, אבל לפני חמש שנים הוא פתח את מסעדת מלכה בתל-אביב כמסעדה כשרה – הראשונה שפתח שפעלה לפי כללי ההלכה. בשנה שעברה הוא אמר לג'וויש וויק שהוא פתח את המסעדה הכשרה הראשונה שלו משום שהוא ראה שצרכנים שומרי כשרות "רעבו" לאוכל שלו אבל הוא נמנע מהם.
"האנשים האלה הם חלק מהאומה שלי", אמר שני. "חלק מהעם שלי. איך אני יכול לבשל אוכל שחצי מהעם שלי לא יכול לאכול? זו הסיבה שפתחתי את מלכה".
כרגע, בנוסף למלכה בארה"ב, שני מפעיל שתי מסעדות כשרות בישראל. בפריז ישנם שלושה סניפים של המזנון שמשתמשים ברכיבים כשרים בלבד, אבל הם פועלים ללא תעודה.
הצוות של שני החליט להפוך דווקא את הסניף בכיכר טיימס למסעדה כשרה בשל מיקומו המרכזי, קרוב לשלושה אזורים במנהטן שיהודים אורתודוקסים רבים מצויים בהם. לדברי זיו הם חשבו להוציא תעודת כשרות מהרגע שהמסעדה נפתחה, אבל בחרו לפתוח את מלכה קודם כפיילוט.
היא הוסיפה שהיא מקווה שלקוחות שאכלו במקום ימשיכו להגיע גם אחרי ההכשרה. מאחר שהסיף מכר בשר כשר למהדרין מההתחלה, המחירים תחת השגחה רבנית לא אמורים להשתנות יותר מדי. "יהיה שינוי קטנטן, עלייה קטנה במחירים", אמרה זיו.
לדבריה, הפיכת המסעדה לפתוחה לכול הפכה לחשובה עוד יותר מאז המתקפה של חמאס ב-7 באוקטובר והמלחמה שפרצה בעקבותיה. "כולנו הפכנו לפתוחים ומחוברים וקרובים יותר לשורשים שלנו אחרי מתקפת חמאס", אמרה זיו. "כמו שאנחנו תמיד מוודאים שיש אפשרות טבעונית בתפריט, ואנחנו עושים כזה מאמץ להכיל אחרים, רצינו לעשות אותו דבר עם מסעדות כשרות, במיוחד במסעדות מחוץ לארץ שבהן ישראלים ויהודים יכולים לשבת ולאכול יחד. פשוט היה הגיוני להכשיר את המקום".