התופעה המצליחה ביותר בקולנוע השנה הייתה מנה כפולה של שורשים יהודיים – ושניהם זכו לכבוד אתמול (ג') בטקס ההכרזה על המועמדים לפרסי אוסקר.
"אופנהיימר", סרטו של כריסטופר נולן על "אבי פצצת האטום" היהודי, הייתה המנצחת הגדולה של היום עם 13 מועמדויות, כולל הסרט הטוב ביותר והבמאי הטוב ביותר, ומומחים צופים שהסרט גם יזכה בפרסים הנחשקים.
הסרט שמציג את חייו של רוברט אופנהיימר מציג כמה עניינים יהודיים, כולל שנאתו האישית של אופנהיימר לנאצים; מאמציו לגייס מדענים יהודים שנמלטו מאירופה לסייע לו לבנות את הפצצה; יחסיו עם אלברט איינשטיין וכן היריבות המרה שלו עם בכיר הממשל היהודי לואיס שטראוס. הן קיליאן מרפי שמגלם את אופנהיימר, והן רוברט דאוני ג'וניור שמגלם את שטראוס הועמדו לאוסקר, לצד אמילי בלאנט, שמגלמת את אשתו של אופנהיימר קיטי.
הסרט שליווה את אופניימר בפרסום ובממים במהלך השנה הוא "ברבי" של גרטה גרוויג, שזכה לשמונה מועמדויות כולל הסרט הטוב ביותר. הבובה שבמרכזה של הקומדיה הומצאה על ידי רות הנדלר היהודייה (שגם זוכה לתפקיד קטן בסרט בגילומה של ריאה פרלמן). ינון קרייז, מנכ"ל חברת המשחקים מאטל ששימש כמפיק של הסרט, הוא ישראלי שסייע לארגן את ההקרנה בלוס-אנג'לס של "סרט הזוועות" של פשעי חמאס ב-7 באוקטובר. בנוסף מועמדים בן זוגה של גרוויג נואה בומבך, שכתב איתה את הסרט, והמלחין מארק רונסון על השיר הטוב ביותר – שניהם יהודים.
עוד סרט בהשראה יהודית שמועמד לפרסים רבים הוא "המאסטרו" של ברדלי קופר, שספג ביקורת מסוימת על שימושו של קופר באף תותב כדי לגלם את המלחין והמנצח היהודי ליאונרד ברנשטיין. אך הסרט הביוגרפי, שהיה פרויקט אישי של קופר, דילג בקלילות מעל הביקורת וגרף שבע מועמדויות – כולל, יש לציין, האיפור הטוב ביותר. בקטגוריה הזו מועמד גם "גולדה", סרט ביוגרפי על ראש ממשלת ישראל לשעבר גולדה מאיר בגילומה של הלן מירן.
"המאסטרו" גם מועמד לסרט הטוב ביותר, בין השאר בהפקת סטיבן ספילברג, וכן לשחקן הטוב ביותר – קופר – והשחקנית הטובה ביותר, קארי מאליגן, שגילמה את אשתו של ברנשטיין פליסיה מונטאלגרה, השחקנית שסבה מצד אביה היה יהודי ושהתגיירה כדי להתחתן עם ברנשטיין.
עוד הצלחה במועמדויות היא של "אזור העניין", מבט שונה ומעורר מחלוקת על השואה שקיבל חמש מועמדויות כולל הסרט הטוב ביותר והסרט הבינלאומי הטוב ביותר (בהפקה בריטית). הסרט מבוסס בדיוק מסוים על חייו של מפקד אושוויץ רודולף פרנץ הס ומבוים על ידי היוצר היהודי הבריטי ג'ונתן גלייזר, שמועמד גם לבמאי הטוב ביותר ולתסריט המעובד הטוב ביותר, שכן הסרט מבוסס על רומן באותו שם מאת מרטין אמיס שנפטר בשנה שעברה.
התסריט של נולן לאופנהיימר גם כן העמד באותה קטגוריה, ועובד מהביוגרפיה זוכת פרס הפוליצר "פרומתאוס אמריקאי" מאת קאי בירד, בנו של דיפלומט אמריקני שהיה מעורב בשיחות שלום בין ישראל לפלסטינים ומאוחר יותר התחתן עם יהודייה ובת לניצולי שואה.
בעוד שמספר שחקנים מועמדים על גילום תפקידים יהודיים, אף יהודי לא הועמד לאוסקר על משחק השנה – אף שמבקרים רבים שיבחו את השחקנית הישראלית-אמריקנית נטלי פורטמן על "תפקיד חייה" בסרט של נטפליקס "מאי-דצמבר". (אביו של רוברט דאוני ג'וניור יהודי).
יהודים זכו למועמדויות גם בפרסים אחרים. "מכתב לחזיר", סרטה הקצר של הבמאית הישראלית טל קנטור על מסעה המוזר של ניצולת שואה, הועמד בקטגוריית סרט האנימציה הקצר הטוב ביותר. גם דיאן וורן, מלחינה יהודייה ותיקה, זכתה למועמדות ה-15 שלה לשיר "האש שבפנים" בסרט "חם אש" של הולו. וורן מעולם לא זכתה באוסקר אך קיבלה פרס לשם כבוד בשנת 2022.
בצד השני של המשוואה, שני סרטים שמבוססים על ספריהם של כותבים שהואשמו באנטישמיות גם זכו לכמה מועמדויות. "הצבע ארגמן", המחזמר החדש המבוסס על ספרה של אליס ווקר (שכבר עובד על ידי ספילברג ב-1985) הועמד לשחקנית המשנה הטובה ביותר, בעוד "סיפורו המופלא של הנרי שוגר", סרטו של וס אנדרסון שמבוסס על סיפורו הקצר של רואלד דל, הועמד לסרט הקצר הטוב ביותר. ווקר תמכה בתיאוריות אנטישמיות בראיונות שונים, בעוד שמשפחתו של דל ומוזיאון שמוקדש לחייו הודו והתנצלו על האנטישמיות שלו בשנים האחרונות.
טקס הענקת האוסקרים ישודר ב-10 במרץ.