הלוואי שהייתי לייזה פאנלים. כל אחת (ובתכלס, גם כל אחד) רוצה להיות קצת לייזה פאנלים. כזאת שהכול יוצא לה גם טעים וגם יפה. כזאת שעל הכיריים שלה יש תמיד המון סירים שמלאים בתבשילים נהדרים, והמטבח שלה נקי ומסודר, על השולחן יש כלי גדול מלא ביצים וקערה גדולה מלאה בלימונים ובתפוזים טריים. כזאת שקמה מוקדם ורצה בבוקר לשוק, פוגשת המון אנשים מעניינים וקורים לה מלא דברים מצחיקים. ואחרי כל זה, יש לה עוד זמן לגדל ילדים יפים ולכתוב על הכול בשנינות.
אז עד שאהיה לייזה פאנלים נסעתי לפגוש את חגית ביליה, האישה המדהימה שמאחורי הבלוג המצליח ושני ספרי בישול נפלאים רבי־מכר (שאם במקרה עוד לא קניתם מתנה לחג לגיסתכם, רוצו לחנות!). התרגשתי מאוד להגיע לבית של חגית. אני עוקבת נלהבת כבר שנים אחרי הבלוג שלה (אם אסף רואה אותי מתפוצצת מצחוק מול המחשב, הוא יודע שאני קוראת ״לייזה״), ובשנים האחרונות אני מציצה למטבח שלה, ביחד עם עוד קוראים רבים, דרך חשבונות האינסטגרם והפייסבוק שלה. להיכנס פיזית לממלכה שלה, עם השולחן והמפה הפרחונית, לפגוש את הילדים ולגלות שהם אמיתיים, להציץ לסירים הריחניים שעל הכיריים – זו הייתה חוויה רב־ממדית ונפלאה.
את הבלוג פתחה חגית לפני כשבע שנים, כשנולדה בתה הרביעית. בעקבות הלידה היא בחרה לעזוב קריירה מצליחה בחברת התקשורת והטלוויזיה ״נגה תקשורת״, ולהישאר בבית כדי "לגדל את הילדים״. את הסיפורים והחוויות מהמטבח ומהחיים חגית החליטה לשמחתנו לחלוק עם העולם ופתחה את ״לייזה פאנלים״. לייזה – על שם השחקנית לייזה מינלי – החלק הזוהר של החיים, והפאנלים מייצגים את המציאות כמובן. הבלוג של חגית הפך לסיפור הצלחה בזכות השילוש הקדוש של כל בלוג: מתכונים מעולים שתמיד מצליחים, ובמקרה של חגית – גם קלים ופשוטים; טקסטים מופלאים ומצחיקים שסוחפים פנימה; והכי חשוב – צילומי אוכל מגרים ויפים. כמה שמחתי שחגית מצאה פנאי לבשל איתי ארוחה לראש השנה, והרי כולנו רוצים לתקתק ארוחת חג טעימה ויפה בכמה רגעים!
סלט סלק שומשומין ורימונין
סלט נפלא המחבר בין כל נגזרות השומשום – טחינה, שמן שומשום וגרעיני שומשום קלויים – יחד עם הפצפוציות של הרימון. סלט שהוא חגיגה מקורמלת ומתקתקה עם הבהובים אסייתיים.

מרכיבים (6 מנות):
מלח גס, לריפוד התבנית
4 ראשי סלק עם הקליפה
4 בצלים עם הקליפה
2 כפות שומשום קלוי קלות
3 בצלים ירוקים קצוצים
מעט נענע טרייה קצוצה
4 כפות גרגירי רימון
לרוטב
2 כפות שמן שומשום
2 כפות טחינה גולמית
6־8 כפות מים
½ כף דבש או סילאן
1 כף ג'ינג'ר טרי מגורר
מלח ופלפל שחור
אופן ההכנה
1. מחממים תנור ל־200 מעלות.
2. מרפדים תבנית במלח גס ומניחים מעליו את הסלקים והבצלים בשלמותם.
3. צולים את הירקות בתנור כשעה וחצי. אפשרות נוספת: עוטפים בנייר כסף כל סלק ובצל לחוד ומכניסים לתנור עד לריכוך (כשעה וחצי). מצננים.
4. מקלפים את הבצלים והסלקים. הם אמנם יתכווצו מאוד, אבל הטעם יתעצם!
5. חותכים את הסלקים והבצלים ומסדרים בצלחת. לפני ההגשה מפזרים את השומשום הקלוי, הבצל הירוק, הנענע והרימונים.
6. מערבבים את חומרי הרוטב עד לרוטב דליל וקליל, ומזלפים מעל.
סלט שעועית לבנה ופלפלים קלויים

מרכיבים (6 מנות)
לסלט
2 פלפלים אדומים שמנמנים בשרניים
1 קופסת שימורי שעועית לבנה מסוננת ושטופה או 2 כוסות שעועית לבנה מבושלת
1 בצל סגול גדול חתוך לטבעות
1 שן שום כתושה
1 פלפל ירוק חריף קצוץ דק־דק (לאוהבי החריף)
3 כפות שמן זית
גרידה מחצי לימון
מיץ מחצי לימון
1 כוס עלי זעתר טריים קצוצים (אם אין, אז צרור קטן של כוסברה ונענע קצוצים יתאים)
1 כפית מלח
½ כפית פלפל שחור
לטחינה
½ כוס טחינה
מים לפי הצורך
מעט מיץ לימון
¼ כפית מלח
אופן ההכנה
1. על אש גלויה קולים את הפלפלים האדומים עד שהם משחירים מכל הכיוונים, או לחלופין מכניסים לתנור במצב גריל והופכים מדי פעם עד להשחרת הקליפה. מניחים בקערה ומכסים בניילון נצמד כדי ש"יזיעו" וקליפתם תהפוך לנשל.
2. מקלפים את הפלפלים ומנקים אותם מזרעים.
3. חותכים את בשר הפלפלים לנחשים דקיקים ומעבירים לקערה גדולה. מוסיפים את השעועית המבושלת, טבעות בצל, שום כתוש ופלפל חריף, ומערבבים. יוצקים מעל שמן זית ומיץ לימון.
4. מוסיפים קליפת לימון, זעתר או נענע וכוסברה, מלח ופלפל ומערבבים. טועמים ומתקנים תיבול.
5. מכינים טחינה: שמים בקערה טחינה גולמית ומעט מים, מערבבים ומוסיפים מים עד לקבלת המרקם הרצוי. מוסיפים לימון ומלח ומערבבים.
6. מורחים על צלחת שטוחה את הטחינה ומעליה מניחים את הסלט הצבעוני ומטפטפים מעל עוד מעט טחינה.
להתעלף.
סלט כרוב עם פרג וברוקולי

מרכיבים (6־8 מנות)
למשרה
1 כף סוכר
3 כפות חומץ או מיץ מלימון או ליים אחד
1 כפית מלח
¼ כוס שמן צמחי
½ שן שום כתושה
פלפל שחור
1 בצל סגול חתוך לטבעות דקיקות
לסלט
1 כרוב לבן קטן וטרי חתוך לפרוסות דקיקות
1 ראש ברוקולי מפורק לפרחים קטנטנים
2 כפות פרג שלם (לא טחון)
5 גבעולי בצל ירוק קצוצים עם החלק הלבן
1 צרור פטרוזיליה קצוץ דק
½ צרור כוסברה קצוץ דקיק
½ צרור שמיר קצוץ דקיק
½ צרור בזיליקום קצוץ דקיק
½ צרור נענע קצוץ דקיק
אופן ההכנה
1. משרים את פרחי הברוקולי הטריים במים עם כף חומץ, להשמדת כל המזיקים, ומסננים.
2. מערבבים את חומרי המשרה, מוסיפים את טבעות הבצל הדקיקות ומטביעים אותן במשרה ל־10 דקות.
3. מערבבים בקערה אחרת את יתר חומרי הסלט. מוסיפים את הבצל והמשרה ומערבבים יחד.
סיר עוף ים תיכוני חתיכוני
המנה הזו קלה כל כך שזה מביך. אם באים אורחים ורוצים סיר רב רושם ים תיכוני וחתיך, זה בדיוק התבשיל בשבילכם, רק הכפילו כמויות.

מרכיבים (4־6 מנות)
לרוטב
מיץ מלימון שלם
2 שיני שום כתושות
¼ כוס שמן זית
1 כפית מלח
1 כפית פלפל שחור
1 כפית פפריקה מתוקה או חריפה
½1 כוסות מים
לסיר העוף
¼ כוס שמן זית
2 שוקיים
2 כרעיים מחולקות
1 בצל סגול חתוך גס
20 עגבניות שרי מתוקות שלמות
5 פלחי לימון
כוס וחצי חומוסים מבושלים (אני קונה בחומוסייה אבל אפשרי גם קפוא)
1 כוס תערובת עלי נענע וכוסברה או רבע כוס זעתר או 5 גבעולי טימין
אופן ההכנה
1. מערבבים את חומרי הרוטב בקערה.
2. בסיר שטוח עם רבע כוס שמן משחימים את העוף משני צדדיו (עד שהוא משחים ומתנתק לבדו מהתחתית).
3. מוסיפים לסיר את הבצל הסגול, עגבניות השרי השלמות, פלחי הלימון, החומוס והמים, ומביאים לרתיחה. מנמיכים את האש, מכסים ומבשלים כ־40 דקות (אמורים להיות כל הזמן מים בתחתית הסיר, אם חסר מוסיפים מעט).
4. מחממים תנור ל־200 מעלות.
5. מוסיפים נענע וכוסברה, טועמים ומתקנים תיבול במידת הצורך. מכניסים לתנור למכת חום גבוהה ל־30 דקות ללא כיסוי. וזהו.
אורז ירוק
מי שאוהב כוסברה הולך לעוף על האורז הזה ולהכין אותו באופן קבוע, כי הוא כל כך טעים! הוא מתאים בול לשולחן החג אבל אפשר בכיף להכין אותו לסתם יום של חול.

מרכיבים
ל״פסטו״
1 צרור כוסברה
2 שיני שום
בצל לבן
3 כפות שמן זית
כפית מלח
½ כוס מים
לאורז
¼ כוס שמן רגיל
2 כוסות אורז בסמטי
להגשה
3 כפות שמן זית
פלפל שחור
אופן ההכנה
1. שמים בבלנדר שום, כוסברה, בצל, שמן זית, מלח וחצי כוס מים, וטוחנים לממרח אחיד.
2. מחממים שמן בסיר גדול ומטגנים את האורז עד להזהבה.
3. מוסיפים את הפסטו־כוסברה שהכנו ו־3 כוסות מים. מכסים ומביאים לרתיחה.
4. מנמיכים ומבשלים על אש קטנה עד ספיגת המים. מכבים את האש ומשאירים את הסיר מכוסה כ־20 דקות.
5. סמוך להגשה, מערבבים פנימה 3 כפות שמן זית ופלפל שחור.
חגיגת בצלים טבעוניים ממולאים
כמה דברים שכדאי לדעת מראש: קודם כול, הצטיידו בסיר שעמיד לבישול גם על הכיריים וגם בתנור. דבר נוסף, כדי להכין סיר ממולאים צריך לבוא עם כוונה, באמונה ובאהבה! שימו מוזיקה, היכנסו למטבח ותיהנו משעה – שעה וחצי של הרכבת תכשיט שהוא סיר. בהתחלה זה ייראה לכם מסובך, אבל אחרי פעם־פעמיים לא תוכלו להיגמל מהרצון למלא משהו. כהתחלה, נסו סיר בצלים מתקתק.

מרכיבים (8־10 מנות)
6־7 בצלים סגולים ולבנים (אפשר עם הקליפה)
למלית
¼ כוס שמן זית
2 בצלים גדולים חתוכים לקוביות קטנטנות
1 סלק קטן מגורר
1 גזר קטן מגורר
1 קישוא קטן חתוך לקוביות קטנטנות מדוגמות
3 כפות אורז בסמטי לא מבושל
3 כפות קינואה לא מבושלת
2 כפות עדשים חומות לא מבושלות
2 כפות חמוציות
2 כפות צנוברים
2 כפות סילאן
2 כפות רכז רימונים
מיץ מחצי לימון
1 כפית כמון
1 כפית קינמון
1 כפית מלח
1 כפית פפריקה מתוקה
½ כפית סומק
קליפה מגוררת מלימון אחד
1 כוס תערובת עלי נענע ופטרוזיליה קצוצים
דק־דק־דק
לרוטב
1 ליטר מים
½ כוס שמן זית
מיץ מלימון אחד
3 כפות סילאן
1 כף מלח גס
1 כוס עלי נענע קצוצים
אופן ההכנה
1. חורצים את הבצלים עד המרכז, בלי לחצות.
2. שמים את הבצלים שחרצנו בסיר עם מים רותחים ומבשלים עד ריכוך כחצי שעה. מסננים, מניחים לבצלים להצטנן ומפרקים, דף בצל אחר דף בצל.
3. מכינים את המלית: מחממים שמן זית בסיר רחב ושטוח. מטגנים את הירקות, וכל כמה דקות מוסיפים ירק על פי הסדר הזה: בצל, סלק, גזר ובסוף קישוא. בסך הכול 20 דקות טיגון. מוסיפים את האורז, הקינואה, העדשים, החמוציות, הצנוברים, הסילאן, רכז הרימונים, מיץ הלימון, התבלינים, קליפת הלימון ועשבי התיבול ומערבבים היטב עד שהכול מצופה בשמן. מצננים היטב, טועמים ומתקנים תיבול. אם חסר מלח או מתיקות (סילאן), מוסיפים.
4. מערסלים כף מלית בכל עלה בצל ומגלגלים.
5. מזלפים מעט שמן זית על קרקעית סיר רחב ועמוק המתאים לתנור ומסדרים יפה־יפה את הממולאים הקטנים בצפיפות בסיר בשכבה אחת, שיהיה להם חם ונעים ושישמרו על צורתם.
6. מכינים את הרוטב: מערבבים את חומרי הרוטב ויוצקים מעל (הרוטב צריך לכסות את הבצלים). מזלפים מלמעלה עוד סילאן ובוזקים פלפל שחור טחון טרי.
7. מביאים לרתיחה, מנמיכים את האש ומבשלים 40 דקות עם כיסוי.
8. מחממים תנור ל־150 מעלות.
9. מכניסים את הסיר המכוסה לתנור, לשעה. מסירים את המכסה ומעלים את החום ל־220 מעלות. אופים עוד 20 דקות ללא מכסה.
טיפ
אפשר להוסיף לסיר שני סלקים חתוכים לרבעים או דלעת מתוקה ועגבניות שרי ־ יוצא מעדן!
אם נשאר מילוי, ניתן למלא פלפלים, עגבניות, או להקפיא עד הפעם הבאה שתרצו להתענג על ממולאים
מלבי

מרכיבים
למלבי
4 כפות גדושות קורנפלור
½ כוס (120 מ"ל) מים
3 כוסות (840 מ"ל) חלב
4 כפות סוכר
1 כפית מי ורדים
1 מכל (250 מ"ל) שמנת מתוקה
לסירופ
כוס פירות לבחירתכם: פסיפלורה, תאנים, פטל, תותים, שזיפים, משמשים, ליצ'י, מנגו
2־3 כפות סוכר
1 כפית מי ורדים
½ כפית קורנפלור
אופן ההכנה
1. מערבבים היטב את הקורנפלור עם המים.
2. מבשלים בסיר על אש בינונית את החלב, הסוכר, מי הוורדים, השמנת המתוקה ואת תמיסת הקורנפלור. שומרים על הסיר כל הזמן ומערבבים היטב (7 דקות של ספורט ידיים, מה יש?).
3. כמעט על סף רתיחה, אפשר להרגיש את הסמיכות החמימה עוטפת את הסיר בדייסה הריחנית המתוקה. פתאום רואים בעבוע געשי סמיך – ומורידים מיד מהאש.
4. מעבירים את המלבי לכלי הגשה יפה או מחלקים לכוסות הגשה ומצננים במקרר כמה שעות עד להתייצבות.
5. מכינים את הסירופ: בקלחת קטנה מבשלים מעט את פרי העונה שבחרתם עד להמסת הסוכר ומצננים.
6. להגשה: יוצקים מעל המלבי את רוטב הפירות ומפזרים פיסטוקים, נשיקות ומעט נענע.
טיפ
לגירסה טבעונית פרווה ממירים את החלב והשמנת המתוקה בפחית קרם קוקוס + 3 כוסות מים