תושבי קיבוץ ניר־עוז קמו ב־7 באוקטובר למתקפה רצחנית ולא אנושית. מחבלי חמאס נכנסו לקיבוץ מכל השערים, מצוידים בכמויות אדירות של תחמושת, טילים, רימונים וחומרי נפץ. רק כיתת הכוננות ומי שברשותו היה נשק ניצבו למול מאות פולשים. משפחות נרצחו, בתים פוצצו באמצעות בלוני גז, זקנים וילדים נחטפו לרצועת עזה. במשך יותר מעשר שעות עמדו חברי הקיבוץ ללא הגנה, נלחמו בגופם וניסו לאלתר דרכים למנוע מהמחבלים לפרוץ את דלתות הממ"דים.
כרבע מאנשי קיבוץ־ניר עוז נרצחו או נחטפו לעזה, 117 אנשים מתוך כ־400. לאחרונה, עברה הקהילה יחד למגורים זמניים בבניינים בקריית־גת, מתאבלים יחד, נאבקים להחזרת חטופיהם, עושים כל שביכולתם לבנות מחדש את הקהילה, את הקיבוץ, את עצמם. רק כשחטופי ניר־עוז יחזרו, חברי הקיבוץ יוכלו להתחיל להשתקם. זו תהיה נקודת אור בתוך החושך הגדול עבור המקום שספג את המכה הקשה ביותר ב־7 באוקטובר.
באוכל יש הרבה נחמה וזיכרון לכן כשחברי הקהילה פנו אליי כדי שנצלם יחד מדור התרגשתי מאוד מההזדמנות להכיר כמה מחבריהם ואת המגוון הגדול של העדות והתרבויות של חברי הקיבוץ המשתקף במאכלים. לכל מתכון יש סיפור, יש משפחה שישבה סביב השולחן ואכלה אותו בקביעות, וחלקם עדיין מחכים לאכול מהמתכונים האלה שוב, בביתם, עם אהוביהם.
בואו איתי להכין את המתכונים, לקרוא את הסיפורים ולהתפלל יחד לשיקום הקהילה ועם ישראל כולו.
* תודה לנתאי לדאני על החיבור ועל העזרה בארגון החומרים.
קובה במרק חמוץ
של החטוף אוהד יהלומי

בכל יום שישי בצהריים היה עולה ניחוח מבית משפחת יהלומי בקיבוץ: ריחו של סיר הקובה שאוהד מבשל באהבה גדולה למשפחתו ולכל מי שחפץ לטעום. אוהד אדם ערכי, מלא חמלה, אוהב אדם וכל יצור חי. הוא תמיד יעשה למען האחר, מדבר בגובה העיניים עם כל אדם באשר הוא. צניעותו ידועה לכול, והוא תמיד יבחר לעשות דברים בעלי משמעות בשקט ולא להתבלט. איש משפחה, ועמוד התווך שלה – אב למופת שמקפיד להנחיל את ערכיו ונותן דוגמה אישית לילדיו. בן מסור ואח אוהב. דמות מחנך. איש עבודה ועשייה ויש לו משיכה לתחומי עניין יוצאי דופן: המדבר הוא ביתו, חובב גיאולוגיה, חוקר עקרבים, טייל בנשמה, מיטיב לכת ומייצר אתגרים ועניין בכל טיול. יש לו חוש הומור משובח והוא מצחיק עד דמעות.
אוהד נחטף מביתו שבקיבוץ ניר–עוז, ואנשים מכל קשת תקופות חייו מתגעגעים אליו ומייחלים לשובו.

מרכיבים
מרק:
4 כפות שמן זית
2 בצלים גדולים, חתוכים לרצועות
2 עגבניות גדולות, חתוכות לקוביות
1 כף מלח
1 קופסה עגבניות חתוכות משימורים
1 כף רסק עגבניות
חבילת עלי מנגולד חתוכים גס
¼־½ כוס מיץ לימון (מ־2־3 לימונים)
10 כוסות מים (כ־2.5 ליטר)
קובה: (כ־22 יחידות)
3 כוסות סולת
½1 כוסות מים רותחים
3 כפות שמן
1 כפית מלח
מילוי:
½ ק"ג בשר בקר טחון
1 בצל קצוץ דק־דק
4 ענפי סלרי קצוצים דק־דק
1 כפית מלח
2 כפות שמן
* ממש חשוב לקצוץ דק־דק את הבצל והסלרי
אופן ההכנה:
מרק:
1. בסיר גדול מחממים שמן ומטגנים את הבצל עד שהוא מזהיב.
2. מוסיפים את העגבניות וממשיכים לבשל כחמש דקות עד שהן מתרככות.
3. מוסיפים שימורי עגבניות חתוכות, רסק עגבניות ומלח ומערבבים היטב.
4. מוסיפים מנגולד ומיץ לימון.
5. מוסיפים מים ומביאים לרתיחה.
6. מנמיכים את הלהבה, מכסים ומבשלים כחצי שעה.
קובה מעטפת:
1. מערבבים את הסולת עם המלח והשמן ומוסיפים את המים הרותחים.
2. מערבבים היטב (אפשר גם ללוש) עד שמתקבל בצק נעים (מוסיפים מים או סולת לפי הצורך). מכסים עד השימוש.
מילוי לקובה:
1. מערבבים יחד את כל החומרים ויוצרים כדורים קטנים.
2. מעבירים את הכדורים למקפיא (לא חובה, יותר נוח לגלגול).
3. קורצים מעט מבצק הקובה, ויוצרים כדור בגודל כדור פינג פונג.
4. משטחים את הבצק על כף היד, מניחים כדור בשר, ומכדררים. אני השתמשתי בטריק עם ניילון נצמד: מניחים ניילון נצמד בשקע של תבנית שקעים. מועכים את כדור הסולת בידיים משומנות לדפנות ויוצרים קערה. מוסיפים כדור בשר ועוטפים אותו בבצק בעזרת הניילון.
5. מוסיפים את הקובות למרק בזהירות כדי שלא יידבקו, ומבשלים 35 דקות.
* אם נשארים כדורי בשר, מקפיאים אותם בשקית ומכינים עם רוטב ביום סגריר.
עוגת באנופי
של ביג׳יי ראי
צילום: אפרת ליכטנשטטבטיול אחרי–צבא של דורין היא הגיעה להודו וביקרה ברישיקש. כולם שם דיברו על המסעדה המפורסמת בעיר שמכינה את עוגת הבאנופי הכי טעימה בסביבה. היא הגיעה לאכול שם, אבל מצאה על הדרך גם את אהבת חייה – ביג'יי, בחור נפאלי שגדל באוורסט והגיע לרישיקש כדי לפתוח מסעדה.
ביג׳יי ודורין הפכו לזוג, טיילו יחד בהודו, וכולם הכירו אותם כ״זוג שמכין באנופי״. עד היום, אנשים שחוזרים מהודו מבקשים מביג'יי שיכין להם את העוגה האגדית שלו, שמזכירה להם לרגע את הטיול שלהם במזרח.
לדורין וביג׳יי יש שלושה ילדים, והם גרים יחד איתם בקריית–גת אחרי שניצלו ופונו מביתם שבניר–עוז. כל משפחת ראי ניצלה בזכות ביג'יי, שהחזיק את דלת הממ״ד בחוזקה ומנע ממחבלי חמאס להיכנס אליהם הביתה. בני משפחת ראי, יחד עם כל הקיבוץ, מחכים לחטופים שיחזרו, מקווים שעוד יכינו לכולם עוגת באנופי.
מרכיבים
(לתבנית בקוטר 24)
250 גרם עוגיות חמאה או פתיבר
100 גרם חמאה
אפשר גם: 3 כפות קוקוס
2־3 כפות חלב
3־4 בננות
200 גרם ריבת חלב
אופן ההכנה:
1. טוחנים במעבד מזון את הפתי בר והחמאה לתערובת פירורית ואחידה ומוסיפים מעט חלב (בשלב הזה אפשר להוסיף את הקוקוס).
2. שומרים 3 כפות מהתערובת בצד לקישוט ואת כל השאר מניחים בתבנית ומהדקים היטב ליצירת בסיס.
3. מעבירים למקפיא לרבע שעה.
4. פורסים את הבננות לפרוסות דקות ומסדרים אותן בצורה מעגלית עד שכל התבנית מלאה.
5. בעזרת מרית מורחים את ריבת החלב על הבננות. אם היא סמיכה מדי מחממים אותה במיקרוגל עד שהיא רכה.
6. מפזרים את פירורי הביסקוויטים ששמרנו.
מגישים קר, מומלץ עם קצפת לא ממותקת.
גולאש תימני
של אורנה פאוקר, לזכרו של גדעון פאוקר ז"ל

אורנה פאוקר איבדה בטבח את בעלה גדעון פאוקר, שנרצח בביתם שבניר–עוז. לזכרו, היא מקדישה את אחת המנות האהובות עליו ועל המשפחה המורחבת כולה, שהייתה יושבת יחד ונהנית מגולאש תימני. את המתכון אורנה שחזרה מזיכרון הילדות שנשאר בפיה ובעזרת אחיה, כך שאלינו מגיעה הגרסה המקוצרת והקלה של התבשיל התימני שנהגו לאכול בבית הוריהם בערבי שבת וחג, וגם בשבתות חתן לאחר התפילה בבית הכנסת.

מרכיבים
¼ כוס שמן זית
2 קילו בשר מס' 5 (כתף) או מס' 2 (צלעות) חתוך לקוביות
2 בצלים גדולים חתוכים גס
צרור בצל ירוק חתוך גס
חופן עלי נענע
2 כפות כמון
2 כפות זרעי כוסברה טחונים
1 כף פלפל אנגלי טחון
קמצוץ ציפורן טחון
2־3 תרמילי הל
½ כפית פלפל שחור
2 כפיות מלח
1 כוס מים רותחים
אופן ההכנה:
1. בסיר גדול מחממים שמן ומטגנים את הבצל עד שהוא מזהיב.
2. מוסיפים את הבשר, ממליחים ומפלפלים ומטגנים כמה דקות מכל צד.
3. מוסיפים בצל ירוק, נענע ואת התבלינים ומערבבים היטב.
4. מוסיפים כוס מים רותחים ומבשלים על אש קטנה כ־10 דקות.
5. מעבירים לתנור שחומם לטמפרטורה של 150 מעלות לשעתיים־שלוש או עד שהבשר רך. (בנינג׳ה סמארט־ליד מבשלים 40 דקות על תוכנית סיר לחץ, חום גבוה, שחרור מהיר).
6. טועמים ומוסיפים מלח לפי הטעם. מגישים עם אורז.