פריקה (או פריקי, תלוי מהיכן אתם בארץ) היא חיטה ירוקה הנקטפת קצת לפני הקציר, וכדי לשמור עליה לאורך זמן, קולים או מעשנים אותה, מה שהופך את טעמה לעשיר.
היא מושלמת למגוון גדול של מאכלים ואפשר להשתמש בה כמו אורז (באופן הכנה זהה) בממולאים, תבשילי בשר, סלטים ועוד ועוד. הפריקה נפוצה מאוד במטבח הערבי אך היא כאן איתנו עוד מתקופת המקרא, וככל הנראה נולדה מהצורך להתקיים ולאכול גם כשהחיטה עדיין לא הבשילה. קליית הדגנים הופכת אותם לאכילים.
"וְאִם תַּקְרִיב מִנְחַת בִּכּוּרִים… אָבִיב קָלוּי בָּאֵשׁ, גֶּרֶשׂ כַּרְמֶל, תַּקְרִיב אֵת מִנְחַת בִּכּוּרֶיךָ" (ויקרא ב' י"ד). ״אביב״ הם הדגנים הירוקים ו״כרמל״ היא הפריקה הקלויה.
ערכיה התזונתיים של הפריקה גבוהים יותר מחיטה ואפילו מחיטה מלאה כיוון שלא עברה שום תהליך של עיבוד והיא נקצרת עוד לפני שהחלבון שבה מתפתח לגלוטן.
מומלץ לרכוש את הפריקה הגרוסה גס שזמן בישולה קצר יותר, ולקנות בחנויות שהתחלופה בהן גבוהה כדי לקבל מוצר איכותי וטרי. אם עוד לא הכנסתם פריקה לתפריט, אל תתמהמהו, היא כל כך טעימה ומזינה, בואו לבחור מתכון ולהכיר אותה.
עוף ופריקה בתבנית אחת
מרכיבים
2 כוסות (מדידה) של פריקה
1 בצל סגול קצוץ דק־דק
1 כפית פפריקה מעושנת
1 כפית שום גבישי
½ כפית בהרט
½ כפית פלפל
½ כפית כוסברה
2 כפיות מלח
2 כוסות (480 מ״ל) מים רותחים
1 קילו כרעיים/שוקיים של עוף (אפשר יותר)
לעוף
2 כפות שמן
½ כפית פפריקה
1 כף סילאן
רבע כפית שום
¼ כפית מלח
להגשה
מעט פטרוזיליה קצוצה ושמן זית
אופן ההכנה
- מחממים תנור ל־200 מעלות טורבו. שוטפים את הפריקה היטב בקערה עם מים ומסננים.
- משמנים תבנית גדולה. שמים את הפריקה בתבנית ועליה שמים את הבצל והתבלינים ומערבבים היטב.
- מוסיפים מים רותחים, מערבבים ומניחים על הכול את העוף.
- מערבבים שמן, פפריקה, סילאן, שום ומלח למשחה אחידה. מברישים את העוף במשחה.
- מכסים בנייר אפייה ועליו רדיד אלומיניום וסוגרים היטב. ומכניסים לתנור לשעה וחצי.
- אחרי שעה וחצי מסירים את הנייר ואופים לא מכוסה עוד 10 דקות להשחמה קלה.
מזלפים מעט שמן זית ופטרוזיליה סמוך להגשה.

תבשיל פריקה וירקות
מרכיבים
¼ כוס שמן זית
1 בצל גדול קצוץ דק
2 גזרים מגורדים גס
2 גבעולי סלרי קצוצים דק־דק
3 שיני שום כתושות
½ צרור פטרוזיליה קצוצה
½1 כוסות פריקה
2 כוסות מים רותחים
אופן ההכנה
- מחממים שמן במחבת ומטגנים את הבצל כ־5 דקות. מוסיפים את הגזר והסלרי ומטגנים עוד 10 דקות עד שהירקות רכים. מוסיפים שום ופטרוזיליה ומערבבים.
- שוטפים את הפריקה היטב בקערה עם מים ומסננים.מוסיפים את הפריקה לסיר ומערבבים כמה דקות עד שהוא מטוגן טיפה.
- מוסיפים מים, מביאים לרתיחה, מנמיכים את הלהבה ומכסים.
- מבשלים 17 דקות ומכבים את האש.
ממתינים 5 דקות לפני שפותחים את המכסה.

סלט ירוקים ופריקה
מרכיבים
לפריקה
1 כוס פריקה
3 כפות שמן זית
1 כפית מלח
½1 כוסות מים רותחים
לסלט
1 צרור רוקט שטוף, קצוץ גס
2 מלפפונים פרוסים לפרוסות דקות
1/3 כוס חמוציות
100 גרם גבינת פטה/בולגרית מפוררת
2 גבעולי בצל ירוק קצוצים דק
לרוטב
1/3 כוס מיץ לימון
¼ כוס שמן זית
מלח ופלפל
1 כף סירופ מייפל
