הרעיון למדור הזה התחיל מחברה שביקשה שאכין לה מאפה שמרים לשבת. את הבצק הכנתי בערב והכנסתי למקרר לתפיחה איטית. קמתי בבוקר ופתחתי את המקרר להוציא את הבצק, אך הבצק הקריר לא תפח ולא ידעתי מה מצבו. כיוון שהזמן דחק החלטתי להכין בצק שמרים חדש ולא לחכות. את הבצק הקר הנחתי בצד לגורלו.
המשכתי עם הבצק החדש, סיימתי להכין את המאפה ואז התפניתי להציץ על הבצק הראשון, וראו זה פלא – השמרים התעוררו, הבצק תפח לתפארת ועכשיו היה לי עוד בצק, אבל בלי ייעוד. מובן שבצק ללא ייעוד לא ירתיע אותי ומיד ניסיתי לחשוב על מאפה חמוד ומעניין לשבת. אפיתי לחמניות שום שיצאו כל כך טעימות, והבנתי שאני צריכה להוציא מצלמה ולכתוב מתכון מסודר.
אני מאוד אוהבת להכין בצקי שמרים בקיץ כי הם תופחים במהירות, ובתוך שעתיים אפשר להכין מאפה יפהפה וטעים. אל תדאגו, רוב הזמן הבצק עובד לבד. נחמד להכין מאפה מפנק מבצק שמרים כשמארחים או כשמתארחים. תמיד אפשר לחדש, השמיים הם הגבול ואל תחששו להיות יצירתיים ולהמציא מתכונים וצורות חדשות. הכינו את המיקסר.
שבלולי פיצה רכים
לתבנית בגודל 25/25
מרכיבים
לבצק
2/3 כוס (160 מ"ל) חלב או מים
1 כף שמרים יבשים
2 כפות סוכר
2/3 כוס (160 מ"ל) שמן
2 ביצים
500 גרם קמח
2 כפיות מלח
למילוי
100 מ"ל רוטב עגבניות מוכן לפיצה
200 גרם גבינת מוצרלה/עמק מגורדת
100 גרם זיתים מגולענים חתוכים לפרוסות
חופן עלי בזיליקום
להברשה
1 ביצה טרופה
אופן ההכנה
1. בקערת מיקסר שמים חלב, שמרים וסוכר, מערבבים וממתינים 10 דקות.
2. מוסיפים את השמן והביצים וטורפים.
3. מוסיפים קמח ומפעילים את המיקסר עם וו לישה. אם הבצק נראה יבש מוסיפים חלב בהדרגה – כף בכל פעם. שימו לב שהבצק רך ולא יבש.
4. מוסיפים את המלח ולשים במיקסר עוד 15-9 דקות לבצק גמיש וחלק.
5. מוציאים את הבצק מקערת המיקסר ובידיים משומנות לשים לצורת כדור. מעבירים לקערה משומנת, מכסים בשקית ניילון ומתפיחים כשעה עד שעה וחצי במקום חמים (או לילה במקרר).
6. מחממים תנור ל180 מעלות טורבו.
7. מרפדים בנייר אפייה או משמנים את התבנית.
8. מרדדים את הבצק לעובי של 1 ס"מ.
9. מורחים על הבצק רוטב עגבניות, מפזרים גבינה מגוררת, זיתים ועלי בזיליקום ומגלגלים לרולדה.
10. חותכים לפרוסות בעובי 3 ס"מ ומניחים בתבנית ברווחים של 1 ס"מ. (אם לא כל השבלולים נכנסים לתבנית אפשר להכין עוד תבנית קטנה).
11. מכסים את התבנית במגבת ומתפיחים עוד חצי שעה.
12. מברישים בביצה טרופה ומכניסים לתנור ל־25-35 דקות עד שהבצק זהוב ומשחים מעט.
פוקאצ׳ה אוורירית

מה שעושה את ההבדל בין בצק פוקאצ'ה לכל בצק אחר הוא כמות הנוזלים. בבצק פוקאצ׳ה יש לפחות שליש יותר נוזלים מאשר בבצק שמרים רגיל ולכן הפוקאצ'ה יוצאת אוורירית ונפלאה. כמובן גם בשמן זית לא חוסכים, והתוצאה מופלאה.
לתבנית בגודל 25/35
מרכיבים
400 מ"ל מים פושרים
1 כף שמרים יבשים
1 כף סוכר
2 כפות שמן זית
2 כפיות מלח
500 גרם קמח ללחם/פוקאצ'ה
תוספות
עלים מענף רוזמרין, קצוצים דק
4־5 שיני שום פרוסות
כדורי מוצרלה
אופן ההכנה
1. בקערת מיקסר שמים מים פושרים, שמרים, סוכר ושמן זית ומערבבים היטב.
2. ממתינים 10 דקות ומוסיפים את המלח והקמח.
3. מפעילים את המיקסר עם וו לישה ולשים 10-15 דקות. הבצק מאוד רך ודביק וזה בסדר.
4. בידיים משומנות מעבירים את הבצק לקערה גדולה משומנת היטב, מכסים ומתפיחים כשעה או עד להכפלת נפח.
5. לאחר ההתפחה "מגלישים" את הבצק לתבנית משומנת או מרופדת בנייר אפייה משומן ומותחים אותו כך שיגיע לכל קצוות התבנית.
6. מכסים בנייר אפייה ועליו מגבת או בשקית ניילון גדולה ומוודאים שלא ידבק לכיסוי ומתפיחים חצי שעה.
7. מחממים תנור ל־200 מעלות.
8. מסירים את הכיסוי, משטחים את הבצק על כל התבנית בגובה אחיד ובעזרת האצבעות יוצרים בו שקעים עמוקים.
9. מקשטים את הפוקאצ'ה ברוזמרין, שום וכל מה שאוהבים ומזלפים שמן זית בנדיבות.
10. מכניסים לתנור ל־25-35 דקות או עד שהפוקאצ'ה מזהיבה ומשחימה בצדדים.
לחמניות תלוש־אותי שום קטנטנות

לתבנית בגודל 25/25
מרכיבים
לבצק
2/3 כוס (160 מ"ל) חלב או מים
1 כף שמרים יבשים
2 כפות סוכר
2/3 כוס (160 מ"ל) שמן
2 ביצים
500 גרם קמח
2 כפיות מלח
להברשה
1 ביצה טרופה
אחרי האפייה
50 גרם חמאה מומסת
חצי צרור פטרוזיליה/כוסברה קצוצה דק
3 שיני שום כתושות
אופן ההכנה
1. להכנת הבצק ראו את המתכון לבצק של שבלולי פיצה.
2. אחרי ההתפחה קורצים מהבצק חתיכות בגדלים שונים.
3. יוצרים כדורים יפים ועגולים: אוספים את הקצוות כלפי מטה ומגלגלים על משטח העבודה.
4. מניחים בתבנית משומנת את הכדורים בפיזור אקראי של הגדלים השונים.
5. מכסים את התבנית במגבת ומתפיחים חצי שעה.
6. מחממים תנור ל־180 מעלות טורבו.
7. מברישים בביצה טרופה ומכניסים לתנור ל־25-35 דקות עד שהבצק זהוב ומשחים מעט.
8. בזמן שהלחמניות בתנור מערבבים חמאה מומסת עם פטרוזיליה ושום כתוש, וכשמוציאים את הלחמניות מהתנור מברישים אותן בחמאה בנדיבות.