תכולת הספרייה: הספרייה שלי ממוקמת בדיוק בכניסה לבית. פותחים את דלת הכניסה וישר רואים ספרים. הספרייה היא תערובת של עולמות תוכן. במרכזה ניצבים ספרי קודש לצד ספרות חסידית מחב"ד ומברסלב, שהם הבסיס הרוחני. לידם שוכנים בכיף ספרי עיון בתחום החשיבה היצירתית – התחום שבו אני מתמחה. ספרי אמנות רבים מעשירים את האוסף, מספקים השראה ויזואלית ורעיונית. הפרוזה תופסת מקום צנוע יותר. זהו אוסף שצמח במשך שנים רבות, והוא משקף את תחומי העניין שלי ומשמש ככלי עבודה והשראה יומיומי.
מדף קרוב ללב: המדף האהוב עליי ממוקם בחדר העבודה. זוהי פינת ההשראה האישית שלי. כאן מרוכזים ספרים מיוחדים שקיבלתי כמתנות מחברים, עם הקדשות אישיות. לצידם ספרים מאוירים מחברים אמנים, כל אחד עם סיפור וזיכרון משלו. זהו מדף שמשלב אהבה, יצירתיות וחברות. כשאני זקוקה לרעיון טרי או להשראה, אני פונה אל המדף הזה – הוא תמיד מספק את הניצוץ הנדרש.
השפעת המלחמה: בתקופה שאחרי 7 באוקטובר מצאתי נחמה ב"האדם מחפש משמעות" מאת ויקטור פרנקל. קראתי את הספר כמה פעמים והוא שימש לי עוגן של יציבות ותקווה. מילותיו של פרנקל על מציאת משמעות גם בתוך הקושי הגדול ביותר, סייעו לי להתמודד, לסדר את המחשבות ולמצוא נקודות אור גם בימים הקשים.
שיטת מיון: כאדם שחושב ויזואלית, אימצתי שיטת מיון לפי צבעים. זו נשמעת אולי שיטה לא שגרתית, אבל עבורי היא עובדת מעולה. כל ספר מוצא את מקומו על המדף בהתאם לצבע הכריכה, יוצר מעין קשת צבעונית על המדפים. זה לא רק נעים לעין אלא גם מעשי – אני תמיד זוכרת את צבע הספר שאני מחפשת, מה שהופך את איתורו למהיר ואינטואיטיבי.
על ארבעה ספרים
שמונה פרקים לרמב"ם
הרב שלמה אבינר / ספריית חוה, 2010
ספר שמלווה אותי מתקופת המדרשה. השיעור האחרון בשבוע היה ב"שמונה פרקים לרמב״ם". בכל פעם שאני פותחת את הספר אני חוזרת לבית המדרש בנוב, ומחדדת לעצמי את הראייה ההוליסטית של האדם – גוף ונפש במכלול אחד.
המדע של ליאונרדו
פריטיוף קפרה / תרגום: עמנואל לוטם, כנרת, זמורה ביתן, דביר, 2007
דה־וינצ'י, ששילב ידע מתחומים שונים כמו אמנות, מדע והנדסה, הוא המורה שלי כבר שנים. הוא לימד אותי על חשיבות הרחבת האופקים ויצירת קשרים בין תחומים שונים. הוא לא פחד לנסות רעיונות חדשים ולהיכשל, וגם זה שיעור גדול. הספר מציע תובנות רבות על חשיבה יצירתית, המבוססות על גישתו הייחודית של האמן הנודע מתקופת הרנסנס.
מה עושים עם רעיון
קובי ימאדה / תרגום: דנה אלעזר־הלוי / איור: מיי בסום / כנרת, 2016
ספר שמחבר אותי לילדה הקטנה שבתוכי. זהו ספר לילדים מבוגרים, ואני מוצאת את עצמי חוזרת אליו שוב ושוב. האיורים של הרעיון כביצה קטנה שגדלה מזכירים לי להאמין ברעיונות שלי, גם כשבהתחלה הם נראים מוזרים. הספר הזה מצליח להעיר בי את אותה התרגשות ילדותית שחשתי כשגיליתי רעיון חדש, ומזכיר לי לשמור על הפליאה הזו בעבודה היומיומית.
לצאת מהקווים: סודות החשיבה היצירתית
קן רובינסון / תרגום: דליה שלו / כתר, 2013
קן רובינסון נכנס לתודעה שלי עם המשפט ״בתי הספר הורגים יצירתיות״, מהרצאת הטד הידועה שלו. בספרו הוא מציג גישה מהפכנית לחינוך וליצירתיות, וטוען שמערכת החינוך מדכאת את היצירתיות הטבעית של הילדים במקום לטפח אותה. הספר מאתגר את התפיסות המסורתיות לגבי הצלחה, כישרון וחינוך.