אני אוספת את שקמה מתחנת הרכבת במלחה, מזהה אותה לפי החיוך הגדול והשמלה הפרחונית. אף אחד כבר לא נוסע בקו הרכבת הישן מתל־אביב לירושלים אבל שקמה דווקא מסתדרת מצוין עם נסיעה איטית של שעתיים דרך הרי ירושלים. שקמה הקימה את הבלוג "TivonEat" ב־2015, וכשצופים בסרטונים שלה וכשקוראים את הפוסטים המצוינים שלה, אפשר בקלות לחשוב שהיא עושה זאת כל חייה. אבל הדרך לפתיחת הבלוג התחילה דווקא במשבר גדול. אחרי יותר מעשור בלונדון, היא נאלצה לעזוב בבת אחת, בגלל שינויים בירוקרטיים שלא בשליטתה. ״עזבתי חברים, בית, עבודה. עזבתי חיים שלמים, וזה היה קשה מאוד״.
אחרי שנה לא פשוטה בארץ, שקמה הבינה שרק היא יכולה להציל את עצמה והחליטה לפתוח את הבלוג. ״תמיד אירחתי, לימדתי והכנתי אוכל לכולם, אז זה היה מאוד טבעי״, היא מספרת. הבלוג של שקמה צבר אלפי מעריצים במהירות, וזה לא מפליא בכלל, כי כל מה ששקמה עושה היא עושה ברצינות, בדייקנות ובתשוקה אמיתית. "כשפתחתי את הבלוג היו לי סטנדרטים גבוהים מאוד כי תחום התוכן, המדיה החברתית והבלוגינג בלונדון מאוד מפותח. התמזל מזלי והרבה ממה שלמדתי שם יכולתי ליישם בפתיחת הבלוג. קניתי מצלמה, נכנסתי למטבח והתחלתי לעבוד עם המון אהבה ותשוקה״.

את הדרך לטבעונות עשתה לפני שנים רבות, כשהגיעה ללונדון, אחרי שהייתה צמחונית פחות או יותר כל חייה. ״אמא שלי מספרת שאף פעם לא הסכמתי לאכול בשר, עוף ודגים, כבר בתור תינוקת. המרקם לא הסתדר לי. גדלתי לצד דודה צמחונית ובגיל מאוד צעיר עשיתי את הקישור בין בעלי חיים לאוכל שעל הצלחת ולכן למעשה מעולם לא אכלתי בשר".
שקמה מספרת לי שהעוקבים של הבלוג מגיעים מכל קצוות הקשת, ואחוזים גבוהים מהם אינם טבעונים. ״המטרה שאני רואה לנגד עיניי כשאני עובדת על המתכונים, היא שכולם ירגישו בבית בבלוג ויוכלו למצוא את המתכונים והטעמים שעושים להם טוב. השליחות האישית שלי היא להראות לאנשים שאוכל טבעוני הוא טעים, אפילו טעים מאוד, וללמד אותם כמה קל זה להכין מנות טבעוניות נהדרות".
שקמה ואני החלטנו להכין ארוחת חג טבעונית. חומרי הגלם והמנות היו מוכרים לי, אבל בכל זאת הייתי מופתעת מהטעם הנפלא והמיוחד של התוצאה הסופית. ״מי שהופך לטבעוני באמצע החיים נמצא בעצם במשבר גדול, כי הוא מרגיש שאין לו מה לאכול ושכל המאכלים שהוא זוכר ואוהב מהילדות נעלמו לו. התגובות הכי מרגשות שאני מקבלת הן מאנשים שמכינים את המתכונים שלי ופתאום מרגישים בבית, מרגישים שטעים להם ושהם נהנים לאכול״. המנות הנהדרות שהכנו יגרמו גם לקרניבורים שביניכם ללקק את האצבעות.
שווארמה טבעונית

שווארמה נפלאה וטעימה שלא תוכלו להפסיק לאכול ממנה. מושלמת כארוחת צהריים או ערב מהירה, וכל כך קלה להכנה – אתם חייבים לנסות!
מרכיבים
1 בצל גדול חתוך לרצועות
1 חבילה טופו קשה חתוכה לרצועות (300 גרם)
2 שיני שום כתושות
1 כף פפריקה מעושנת
1 כפית כמון
1 כפית כורכום
1 כפית פלפל שחור גרוס
מלח לפי הטעם
3־2 כפות שמן לטיגון
אופן ההכנה
1. במחבת רחבה מטגנים את רצועות הבצל עד שהן מזהיבות ומשחימות.
2. מוסיפים את הטופו ומערבבים עד שהוא צרוב מכל צדדיו.
3. מוסיפים את השום והתבלינים ומערבבים ללא הפסקה עד שכל רצועות הטופו מכוסות בתערובת התבלינים (במידת הצורך אפשר להוסיף מעט שמן).
4. מגישים חם על אורז או בפיתה עם טחינה ופטרוזיליה.
פשטידת פטריות טבעונית

פשטידה נפלאה ועשירה, עם מרקם ״בשרי״ וטעים במיוחד. הבצק קל להכנה, ומונה שלושה מרכיבים בלבד, והמילוי מפנק. אל תוותרו.
מרכיבים
לתבנית בקוטר 20־22 ס״מ
לבצק
1 כוס קמח כוסמין מלא או חיטה מלא
½ כוס קמח כוסמין לבן או חיטה לבן
½ כפית מלח
2 כפות שמן זית
1/3 כוס מים חמים
למילוי
1 בצל קצוץ
6־8 פטריות פורטובלו גדולות חתוכות דק (כ־400 גרם)
2 שיני שום כתושות
300 גרם אגוזי קשיו שהושרו במשך לילה
(או 300 גרם טופו קשה)
¼ כוס מים
2 כפות שמן
2 כפות קמח
2 כפות פתיתים של שמרי בירה
מלח ופלפל לפי הטעם
לציפוי
1 כף פתיתים של שמרי בירה
1 כף שמן זית
אופן ההכנה
1. מתחילים בבצק: מחממים תנור ל־180 מעלות ומשמנים את התבנית.
2. בקערה גדולה מערבבים קמח ומלח, מוסיפים מים ושמן ולשים לבצק אחיד וגמיש. מוסיפים מים לפי הצורך.
3. מרדדים את הבצק לעובי ½ ס“מ ומעבירים לתבנית המשומנת.
4. מהדקים היטב לתחתית ולדפנות כך שהבצק יהיה גבוה קצת יותר מגובה הדופן. מחוררים את התחתית מספר פעמים בעזרת מזלג ואופים כ־10 דקות.
5. למילוי: במחבת רחבה מחממים 2־3 כפות שמן. מטגנים את רצועות הבצל עד שהן מזהיבות ומשחימות.
6. מוסיפים את הפטריות וממשיכים לטגן ולערבב עד שכל הנוזלים מתאדים לחלוטין.
7. מוסיפים שום, מערבבים ומכבים את האש.
8. במעבד מזון או בבלנדר שמים קשיו (או טופו), מים ושמן ומעבדים למשחה חלקה.
9. מעבירים לקערה, מוסיפים קמח, שמרי בירה, מלח, פלפל ואת תערובת הפטריות ומערבבים היטב.
10. הרכבה: מעבירים את המילוי אל הקלתית החצי־אפויה ומהדקים היטב. מפזרים מעל המילוי שמרי בירה, מזלפים מעט שמן זית ואופים 30־35 דקות.
11. מצננים לפחות חצי שעה לפני ההגשה.קציצות טופו ברוטב מעושן
קציצות טופו ברוטב מעושן

הקציצות האלה כל כך טעימות ומפתיעות, ואם לא תגלו למי שאוכל אותן ממה הן עשויות, פשוט אין סיכוי שהוא ינחש. הן רכות ונימוחות, עשירות בטעמים, והרוטב בעל הטעם המעושן פשוט מושלם. אימצתי לכל השנה!
מרכיבים
15־18 יחידות
לקציצות
1 חבילה טופו קשה חתוכה לקוביות
(300 גרם)
½ כוס אגוזי מלך
1 בצל חתוך לרבעים
חופן פטרוזיליה חתוכה גס
2 שיני שום כתושות
½ כוס שיבולת שועל (רגילה או אינסטנט)
3 כפות טחינה גולמית
2 כפות רוטב סויה
½ כפית מלח
½ כפית פלפל שחור גרוס
1 כפית כמון
לרוטב
2־3 כפות שמן
1 בצל גדול קצוץ
2 שיני שום גדולות כתושות
10 עגבניות בשלות קצוצות
3־4 כפות רסק עגבניות אורגני (לא חובה)
מים במידת הצורך
1 כף פפריקה מעושנת (אל תוותרו עליה)
1 כפית סוכר
1 כפית מלח
1 כפית פלפל גרוס
1 כפית אורגנו מיובש
1 כפית בזיליקום מיובש
אופן ההכנה
1. מחממים תנור ל־170 מעלות.
2. במעבד מזון מעבדים יחד את כל מרכיבי הקציצות עד לקבלת תערובת חלקה.
3. משמנים את הידיים ויוצרים קציצות בגודל כדורי פלאפל. מניחים את הקציצות על תבנית מרופדת בנייר אפייה ומשטחים אותן מעט.
4. אופים כ־16־18 דקות עד שהקציצות שחומות ויציבות.
5. לרוטב: במחבת רחבה מחממים שמן. מטגנים את רצועות הבצל עד שהן מזהיבות ומשחימות.
6. מוסיפים שום ומערבבים ללא הפסקה כמה רגעים. מוסיפים עגבניות קצוצות ומבשלים כמה דקות, ואז מוסיפים רסק ומים לפי הצורך.
7. מוסיפים את כל התבלינים, מערבבים היטב ומבשלים עוד כמה דקות.
8. מניחים את הקציצות בתוך הרוטב, מבשלים עוד שתי דקות ומכבים את האש.
9. מגישים עם אורז לבן.
מוזמנים לבקר
את שקמה בבלוג:
tivoneat.co.il