באוויר אין תחושה חגיגית אבל לוח השנה מבשר: החגים כאן. ומה חגיגי יותר מחלה יפהפייה שמעטרת את שולחן החג ומשמחת את כולם? קל למצוא בחנויות ובמאפיות חלות נהדרות ויפהפיות, אך מי מכם שאוהב לאפות ואוהב בצקי שמרים, ייהנה להצטרף אליי לאתגר חלות מיוחדות, הן בטעם והן במראה. זה באמת כיף גדול להכין אותן וכמובן – לאכול אותן. אז החלטתי לאתגר את עצמי באפייה עם טעמים חדשים וקליעות מיוחדות, ובישיבה משפחתית שבה כל אחד הציע רעיון משלו נבחרו הרעיונות לחלות בטעמים לא שגרתיים.
חלת קפה: כי אני כל כך אוהבת קפה, ולמה לא לשלב את האהבה הזאת בבצק? עם נגיעה עדינה של המשקה האהוב, מתקבלת חלה בטעם עדין של קפה. את ההשראה לצורת הקליעה המיוחדת קיבלתי מעידן חבסוב (challa prince) שאני מאוד ממליצה לעקוב אחריו ברשתות החברתיות.
חלת אוכמניות: הרעיון עלה כתגובה לאוכמניות הרבות שמציפות את החנויות. פעם היה קשה להשיג אוכמניות טריות, והיום כשהן בהישג יד, כיף לשלב אותן במאפים (אם כי אפשר גם להשתמש באוכמניות קפואות שהופשרו).
חלת עוגת גזר: הרעיון הכי מאתגר. רציתי להעביר את ניחוחות וטעמי העוגה האהובה, אבל עדיין להישאר במתכון של חלה. אני חושבת שהצלחתי! החלה יצאה מיוחדת וטעימה והיא מושלמת עם חמאה וגם עם סלט ביצים.
ימי החופש המתקרבים, וניסיון לחדש בארוחות החג המרובות, הם הזדמנות חגיגית כדי להיכנס למטבח. להשתעשע בבצק, להוסיף טעמים משלכם לחלות וליצור יצירות חדשות.
ניפגש כאן בשבוע הבא עם מדור סלטים לארוחות החג.
חלת קפה
מרכיבים ל–2 חלות
מרכיבים
3־2 כפיות נס קפה (תלוי ברמת החוזק שרוצים)
½ כוס (120 מ״ל) מים רותחים
¼ כוס (60 מ״ל) מים
1 כף שמרים יבשים
1/3 כוס (65 גרם) סוכר
500 גרם קמח לחלה
¼ כוס (60 מ״ל) שמן
1 ביצה
½ כוס (120 מ"ל) מים (לפי הצורך)
1 כפית מלח
לציפוי: שומשום
אופן ההכנה
- בוחשים מים רותחים עם נס קפה עד להמסה מוחלטת ומצננים.
- בקערת מיקסר שמים ¼ כוס מים, שמרים וסוכר, מערבבים קלות וממתינים עשר דקות.
- מוסיפים לקערה את שאר החומרים, כולל הקפה, מלבד המלח.
- מתחילים ללוש במיקסר עם וו לישה. אם הבצק לא מתאחד לכדור מוסיפים מים (כל פעם קצת) עד שנוצר בצק גמיש, כל סוג של קמח זקוק לכמות מים אחרת.
- מוסיפים את המלח ולשים במיקסר כ־10 דקות עד לקבלת בצק גמיש וחלק, מוציאים מהקערה ולשים לצורת כדור.
- מעבירים את הכדור לקערה גדולה משומנת, מכסים בשקית ניילון ומתפיחים כשעה-שעה וחצי במקום חמים עד להכפלת הנפח.
- מכינים תבנית עם נייר אפייה.
- על מגש נוסף מפזרים את השומשום.
- מחלקים את הבצק ל־12 כדורים שווים (אפשר להיעזר במשקל), ומכסים במגבת לחה כדי שלא יתייבשו.
- מכינים את הרצועות: בעזרת מערוך מרדדים כל כדור לעלה ארוך ודק, ומגלגלים לגליל הדוק עד שהוא מגיע לאורך של 40־45 ס״מ*.
- מניחים 6 רצועות על משטח העבודה.
- מגלגלים 3 רצועות על נייר סופג רטוב במים ואז מגלגלים במגש עם השומשום לכיסוי מלא של הרצועה.
- קולעים קליעת 6 עגולה (פירוט בצילום) וחוזרים על הפעולה עם הרצועות הנוספות להכנת החלה השנייה.
- מסדרים את החלות זו לצד זו בתבנית.
- מכסים את החלות במגבת ומתפיחים 30־20 דקות נוספות.
- מחממים תנור ל־190 מעלות טורבו.
- מברישים את החלות בביצה ואופים 24־18 דקות (תלוי בתנור שלכם) עד שהן שחומות ויפות.
* מקררים לגמרי את החלות לפני שפורסים אותן או מקפיאים.

חלת אוכמניות
מרכיבים ל־2 חלות
מרכיבים
150 גרם (קופסה קטנה) אוכמניות
1 כף סוכר
1 כף שמרים יבשים
¼ כוס (180 מ״ל) מים
1/3 כוס (65 גרם) סוכר
500 גרם קמח לחלה
¼ כוס (60 מ״ל) שמן
1 ביצה
½ כוס (120 מ"ל) מים (לפי הצורך)
1 כפית מלח
אופן ההכנה
- בסיר קטן שמים אוכמניות וסוכר ומבשלים כשתי דקות עד שהאוכמניות רכות, מועכים אותן עם כף, מעבירים לצלחת ומכניסים למקרר עד לצינון מוחלט.
- בקערת מיקסר שמים רבע כוס מים (את השאר מוסיפים בהמשך), שמרים וסוכר, מערבבים קלות וממתינים עשר דקות.
- מוסיפים לקערה את שאר החומרים, כולל האוכמניות כשהן קרות, מלבד המלח.
- מתחילים ללוש במיקסר עם וו לישה. אם הבצק לא מתאחד לכדור מוסיפים מים (כל פעם קצת) עד שנוצר בצק גמיש, כל סוג של קמח זקוק לכמות מים אחרת.
- מוסיפים את המלח ולשים במיקסר כ־10 דקות עד לקבלת בצק גמיש וחלק, מוציאים מהקערה ולשים לצורת כדור.
- מעבירים את הכדור לקערה גדולה משומנת, מכסים בשקית ניילון, ומתפיחים כשעה-שעה וחצי במקום חמים עד להכפלת הנפח.
- מכינים תבנית עם נייר אפייה.
- מחלקים את הבצק ל־10 כדורים שווים (אפשר להיעזר במשקל) ומכסים במגבת לחה כדי שלא יתייבשו.
- מכינים את הרצועות (ראו הוראות במתכון הראשון).
- קולעים קליעת חמש רצועות (חפשו ביוטיוב). חוזרים על הפעולה עם הרצועות הנוספות להכנת החלה השנייה.
- מסדרים את החלות זו לצד זו בתבנית.
- מכסים את החלות במגבת ומתפיחים 30־20 דקות נוספות.
- מחממים תנור ל־190 מעלות טורבו.
- מברישים את החלות בביצה ואופים 24־18 דקות (תלוי בתנור שלכם) עד שהן שחומות ויפות.
* מקררים לגמרי את החלות לפני שפורסים אותן או מקפיאים.

חלת עוגת גזר
מרכיבים ל-2 חלות מחוברות
מרכיבים
¼ כוס (60 מ״ל) מים
1 כף שמרים יבשים
1 כף סוכר
½ קילו קמח לחלה
¼ כוס (50 גרם) סוכר
¼ כוס (60 מ״ל) שמן
1 ביצה L
2 כפיות קינמון
1 כוס גזר מגורר (כ־100 גרם)
1 כוס (240 מ״ל) מיץ גזר
1 כפית מלח
¼ כוס צימוקים קטנים
להברשה: ביצה טרופה
לציפוי (לא חובה): 100 גרם פרג
אופן ההכנה
- בקערת מיקסר שמים מים, שמרים וסוכר, מערבלים קלות וממתינים עשר דקות.
- מוסיפים את שאר החומרים מלבד המלח והצימוקים.
- מתחילים ללוש במיקסר עם וו לישה עד לאיחוד. אם הבצק לא מתאחד לכדור מוסיפים כף או שתיים של מים עד שנוצר בצק גמיש, כל סוג של קמח זקוק לכמות מים אחרת.
- מוסיפים את המלח וממשיכים בלישה במיקסר כ־7 דקות עד לקבלת בצק גמיש וחלק.
- מוסיפים את הצימוקים ולשים עוד שתי דקות.
- מוציאים את הבצק מהמיקסר ולשים לצורת כדור, מעבירים לקערה גדולה משומנת, מכסים בשקית ניילון ומתפיחים כשעה-שעה וחצי במקום חמים עד להכפלת הנפח.
- מכינים תבנית עם נייר אפייה.
- על מגש נוסף מפזרים פרג.
- מחלקים את הבצק ל־8 כדורים שווים (אפשר להיעזר במשקל), ומכסים במגבת לחה כדי שלא יתייבשו.
- מכינים את הרצועות (ראו הוראות במתכון הראשון).
- מניחים 4 רצועות על משטח העבודה.
- את 2 הרצועות האמצעיות מגלגלים על נייר סופג רטוב במים ואז טובלים במגש הפרג.
- קולעים חלה בקליעת ארבע רצועות (חפשו ביוטיוב).
- חוזרים על סעיפים 13-11 לקליעת חלה נוספת.
- מחממים תנור ל־190 מעלות טורבו.
- מסדרים את החלות זו מול זו לצורת עיגול (כמו בצילום) על תבנית מרופדת בנייר אפייה.
- מכסים את החלות במגבת ומתפיחים 30־20 דקות נוספות.
- מברישים את החלות בביצה ואופים 24־18 דקות (תלוי בתנור שלכם) עד שהן שחומות ויפות* מקררים לגמרי את החלות לפני שפורסים אותן או מקפיאים.
