אני מאלה שתמיד יעדיפו עוד תוספת מהתוספת. אם לדייק – אני מוכנה למכור לכם את המנה העיקרית שלי בשביל עוד כף של אורז או פירה, ואם להיות כנה לגמרי – אני יכולה לחיות על אורז ופחמימות ולא יחסר לי דבר (עד הקינוח). לצערי מבחינות רבות זה לא אפשרי אבל בליבי אני שומרת לתוספות אמונים.
השם ״תוספת" הוא מעט מקטין ואפילו פוגעני, ובגללו רובנו לא מקדישים לה מספיק מחשבה וזמן ומכינים בהיסח הדעת סיר של אורז או פסטה, ואם רוחנו טובה עלינו אנחנו זורקים צ׳יפס לתנור. לכן החלטתי להשיב את כבודה האבוד של התוספת ולתת לה את מרב תשומת הלב. אפשר בקלות להפוך כל סיר אורז לנחשק ומפתה – הוסיפו לו ירק טרי ושדכו לו ירקות צלויים, והוא כבר יהפוך לכוכב השולחן.
אפשר כבר לראות את השגרה מעבר לפינה (רק עוד כמה ימי חג ודי!), וכבר אפשר לתכנן את קופסאות האוכל הטעימות שניקח לעבודה ולדמיין את מבטי חברינו שיקנאו בתוספות המיוחדות. הן יהיו כל כך טעימות ומיוחדות שכל שניצל או פולקע ירכין את ראשו לידן וירגיש מיותר בקערה, כמו תוספת.
קינואה, פתיתים ועדשים עם דלעת ורימונים
פתיתים וקינואה מגיעים מעולמות קולינריים מאוד שונים ודווקא משום כך השילוב ביניהם כל כך מיוחד ומוצלח. טעמתי לפני כמה שנים מנה ששילבה ביניהם והשידוך היה כל כך מפתיע שהוא נצרב בזיכרוני. הרכות והקלילות של הפתיתים מעדנות את הקינואה הפריכה והבריאה, ובשילוב עם עדשים עשירות, דלעת ורימונים מתקבלת חגיגה של מרקמים וטעמים.

מרכיבים (10־12 מנות)
1 כוס קינואה אדומה שהושרתה חצי שעה במים
½ כפית מלח
1 כף שמן
1 כוס פתיתים
1 כפית מלח
1 כוס עדשים שחורות
3 כפות שמן זית
300 גרם דלעת חתוכה לקוביות
1 כרשה חצויה ופרוסה לפרוסות דקות
5 כפות גרגירי רימון
2 כפות מיץ לימון טרי
2 כפות שמן זית איכותי
מלח ופלפל לפי הטעם
אופן ההכנה
1. מכינים את הפתיתים והקינואה לפי הוראות היצרן (אני מבשלת פתיתים עם כף שמן וכפית מלח ובקינואה חצי כפית מלח וללא שמן).
2. מבשלים את העדשים בסיר עם שפע מים, מביאים לרתיחה ומבשלים כ־20 דקות עד שהן רכות ונגיסות אך לא רכות מדי (חשוב לשמור על הסיר כי זמן הבישול משתנה מסוג אחד לשני).
3. מחממים תנור ל־200 מעלות ומניחים את חתיכות הדלעת על תבנית מרופדת בנייר אפייה. בחלקה השני של התבנית מניחים את הכרשה החתוכה. מתבלים בשמן זית ומלח ומערבבים מעט עם הידיים.
4. אופים כ־25 דקות עד שהדלעת והכרשה צלויות (ייתכן שהכרשה תהיה מוכנה לפני הדלעת ואפשר להוציא אותה ולהמשיך באפייה).
5. מרכיבים את המנה: בקערה גדולה מערבבים פתיתים, קינואה, דלעת וכרשה, מוסיפים את גרגירי הרימון ומתבלים בלימון, שמן זית, מלח ופלפל לפי הטעם.
שימו לב: הכמות המתקבלת היא גדולה, ואפשר בהחלט להכין חצי כמות של המתכון
ירקות מוקפצים על אורז אדום ועלי תרד
כשהיינו בקיץ ביוון אכלנו מנה של ירקות מוקפצים שהכילה רק בצל, פלפלים וקישואים. למרות הפשטות של המנה, היא הייתה טעימה מאוד, והחלטתי שברגע שאחזור הביתה אקפיץ לי את השילוב הזה. כדי לשדרג את המנה ולהפוך אותה לחגיגית וגם למשביעה יותר, שידכתי לה אורז אדום שאני אוהבת מאוד ועלי תרד שמוסיפים טריות ופריכות למנה.

מרכיבים
2 כפות שמן זית
2 פלפלים אדומים חתוכים לרצועות דקות
2 בצלים בינוניים חתוכים לטבעות
2 קישואים בינוניים חתוכים לפרוסות דקות
מלח ופלפל לפי הטעם
1 כף שמן זית
1 כוס אורז אדום
1 כפית מלח
1 שקית עלי בייבי תרד שטופים ויבשים
לתיבול
מיץ לימון טרי
אופן ההכנה
1. מכינים את האורז: מחממים שמן בסיר ומטגנים את האורז קלות עם כפית מלח. מוסיפים ¼2 כוסות מים, מביאים לרתיחה ומבשלים כ־40 דקות במכסה סגור על אש קטנה עד שהאורז רך וטעים (זמן הבישול משתנה מסוג לסוג).
2. בינתיים במחבת רחבה וגדולה מחממים שמן זית, וכשהוא חם מוסיפים את הבצל, הפלפלים והקישואים ומתבלים במלח ובפלפל בנדיבות.
3. מטגנים את הירקות על אש בינונית 30־45 דקות תוך ערבוב כל כמה דקות. לא צריך לערבב יותר מדי, זה נחמד אם הירקות קצת נחרכים ונצלים. כשהם רכים מכבים את האש.
4. הרכבת המנה: מניחים עלי תרד טריים בתחתית קערה. מעליהם מניחים את האורז ומעליו את הירקות הצלויים. מתבלים בכמה טיפות מיץ לימון סמוך להגשה.
קושרי, קצת אחרת
את ה״קושרי״ הכרתי לראשונה לפני שנים כשקיבלתי את הספר הראשון של השף יותם אוטולנגי, ומאז בכל פעם שאני מכינה אותו, אני עושה אותו קצת אחרת. מדובר בתבשיל המזכיר מאוד את המג׳דרה בזכות השילוב של עדשים ואורז, ומגישים אותו עם רוטב עגבניות. אני מדלגת על הרוטב ומוסיפה עשבי תיבול וכל מיני אגוזים לפי מה שיש במקרר, ובכל מקרה מדובר בתוספת טעימה במיוחד. את הרעיון של טיגון האטריות לפני הוספת האורז אימצנו לכל ימות השנה, ואנחנו מכנים את האורז הזה ״אורז תולעים״, מה שגורם לפיצים לזלול אותו בהנאה מרובה. לכו תבינו…

מרכיבים
½1 כוסות עדשים ירוקות שטופות ונקיות
3 כפות שמן זית
1/3 כוס אטריות דקיקות
1 כוס אורז בסמטי (או פרסי)
½1 כוסות מים רותחים
½1 כפיות מלח
1 כפית קינמון
½ כפית פלפל שחור
קורט ציפורן
½ כוס צנוברים
½ צרור פטרוזיליה קצוצה
אופן ההכנה
1. מבשלים את העדשים: מניחים את העדשים בסיר גדול ומכסים בהרבה מים.
2. מביאים לרתיחה ומבשלים על אש בינונית כ־15־20 דקות עד שהעדשים רכות ונגיסות אך לא מתפוררות. זמן הבישול משתנה לפי גודל הלהבה ועובי הסיר ולכן מומלץ לטעום כמה עדשים כל כמה דקות כדי לבדוק אם הן הגיעו לדרגת הרכות הרצויה.
3. מסננים את העדשים מהמים ומייבשים מעט.
4. מכינים את האורז: מרתיחים מים בקומקום. בסיר גדול מחממים את השמן ומוסיפים את האטריות. מטגנים אותן כשתי דקות עד שהן מתחילות להזהיב ומעט להשחים. חשוב לשמור היטב על הסיר כי הן עלולות להישרף במהירות.
5. כשהן מעט שחומות מוסיפים את האורז ומערבבים היטב. מוסיפים מלח, קינמון, ציפורן ואת המים הרותחים ומערבבים. מביאים לרתיחה, מכסים את הסיר ומנמיכים את הלהבה. מבשלים 15 דקות ומכבים את האש.
6. מרימים את המכסה, מניחים מגבת מטבח עבה ונקייה על הסיר וסוגרים שוב את המכסה על המגבת (טריק של סבתות שגורם לאורז להיות אוורירי יותר). לא פותחים את הסיר לפחות 10 דקות.
7. קולים את הצנוברים במחבת ללא שמן עד שהם מזהיבים מעט.
8. מרכיבים את המנה: מוסיפים לסיר האורז את העדשים ומערבבים בעדינות, מוסיפים את הצנוברים והפטרוזיליה ומערבבים שוב. טועמים ומוסיפים מלח לפי הטעם.