אחד המפעלים הגדולים של המפלגה הנאצית, היה המלחמה בהשכלה – ובמיוחד בזו היהודית, בין השאר על ידי השמשת ושריפת ספרים שנכתבו או נהגו בידי יהודים.
כיום, מכון ליאו בק בירושלים פתח יחד עם מקביליו בלונדון ובגרמניה ביוזמה לאיתור הספרים הללו, בדגש על ספרים שהיו שייכים לספריית בית הספר הגבוה למדעי היהדות בברלין, ה- Hochschule, שהייתה נחשבת לספרייה עשירה מאוד ואחת המרכזיות בעולם.
הפרויקט במימון הקרן הגרמנית לזיכרון, אחריות ועתיד (EVZ), ובתמיכת משרד האוצר הגרמני, יגיע בשבוע הקרוב לישראל, כשגולת הכותרת היא השקת אתר אינטרנט בו יהיה ניתן להצטרף למאמץ האיתור ושיקום הספרים. הפרויקט מציע לציבור הרחב בישראל לשתף בכל פיסת מידע על הספרים האבודים, שתאומת במכון ליאו בק בירושלים ותועלה למפה מקוונת שתתעדכן בזמן אמת, כדי לקדם את מבצע החיפושים.
באירוע ההשקה שיתקיים ביום שני הבא, תוצג תערוכה מקוונת בשם "ספריית הספרים האבודים", המלווה במיצבים פיזיים, שתציג את ספרי הספרייה שנמצאו עד כה באירופה, ארצות הברית ובישראל. עד כה, אותרו כ-5,000 ספרים וכתבי עת מהספרייה. מרביתם נמצאו בפראג ואחרים בלונדון, ברלין, היידלברג, פרנקפורט, לוס אנג'לס וירושלים.
"המכון הגבוה למדעי היהדות היה אחד המוסדות המשמעותיים ביותר ביהדות גרמניה הליברלית בתקופה שבין שתי מלחמות עולם", אומר פרופ' דויד רכטר, יו"ר מכון ליאו בק לונדון. "התערוכה תסייע לנו להמחיש את הרבגוניות של החברה היהודית בגרמניה לפני השואה".