תכולת הספרייה: אני מאוד אוהב ספרי כלכלה ומתמטיקה שימושיים, כלומר ספרים המתארים איך המדע מתבטא בחיי היומיום, דוגמת ספריו של פרופ' דניאל כהנמן, חתן פרס נובל לכלכלה. ספרות מקצועית פר־אקסלנס מעטרת בעיקר את משרדי בירושלים. מעבר לזה, אני מאוד אוהב את מדף הספרים ההגותי שבארון הספרים היהודי, שהוא לדעתי התרומה הייחודית שלנו לספרות העולמית ולעולם בכלל. הספרייה שלי מורכבת מכתביו של הרב זקס – גדול הפרזנטורים של היהדות בעולם; חיים שפירא – פילוסוף מתמטיקאי שכותב בגובה העיניים; ומיכה גודמן – סופר מיוחד ואקטואלי שכותב בצורה מעגלית ומרשימה. יש גם ספרי שירה, טבע ובעלי חיים. בעולם של הסחות רבות (תודה לך טאטע על השבת!), ומגבלת זמן לחוצה במיוחד – ספר שלא מעשיר את עולמי הוא מועדף פחות. לכן אני קורא פחות רומנים ופרוזה, אבל גם פה יש יוצאים מהכלל דוגמת אשכול נבו, א"ב יהושע ומאיר שלו. אבל בינינו, אין מרגשים כמו ספרי הילדים – מלאה גולדברג ודבורה עומר ועד אכזופרי.
מדף קרוב ללב: זה שמכיל את הספרים שאני קורא עכשיו – החדש של הרב זקס, "אני מאמין"; "לעשות את עצמך" של הרב ליאור אנגלמן על מידות; "לעולם יהא אדם" – סיכום ידידותי של מסריו של הרב יהודה עמיטל.
השפעת המלחמה: אני נמנע מלקרוא דברים שכתובים בביטחון מלא ועם סימני קריאה. יש כאלה שברור לי מראש מה הם הולכים לכתוב ולא משנה מה המציאות. זה משאיר לי יותר זמן לקרוא דברים אחרים. אנחנו מספיק חכמים בשביל לקרוא מציאות מורכבת, ומספיק ענווים כדי לדעת שאנחנו לא מבינים כמעט דבר. אמנם אין לזה רייטינג, אבל העתיד של כולנו תלוי בהפנמת המורכבות של המציאות, סובלנות הדדית, הקשבה, והכל מתוך תחושת השליחות הבין־דורית של כל אחד מאיתנו.
שיטת מיון: מפאת מצוקת המקום, המיון סלקטיבי במיוחד. ספרי פרוזה – הלא רבים כאמור – יונשאלו לרוב מהספרייה, והספרים הקרובים אלי נערמים בבלגן לא נשלט בספרייה שקטנה מלהכילם. אני חושב שספרים הם הרהיט הכי דקורטיבי שיש, ומבחינה חינוכית חשוב שהילדים שלנו יגדלו בבית עם יותר ספרים ופחות מסכים.
על ארבעה ספרים
לחשוב מהר לחשוב לאט
דניאל כהנמן / כנרת, 2013
כהנמן וטרברסקי תרמו רבות לחשיבה הכלכלית, כאשר הוכיחו שגם אם אנחנו רציונליים, אנחנו מוגבלים בתפיסתנו ומושפעים מדברים שאנו אפילו לא מודעים להם. ספר חובה לחובבי הז'אנר של פסיכולוגיה קוגניטיבית וכלכלה התנהגותית. באמצעות שילוב של מחקרים אמפיריים, סיפורים אישיים ודוגמאות מהחיים, פרופ' כהנמן מצליח להנגיש נושאים מורכבים לקהל הרחב. הספר מספק תובנות חשובות על האופן שבו אנו יכולים לשפר את קבלת ההחלטות שלנו ולהבין טוב יותר את התנהגותנו.
שיג ושיח – קריאות חדשות בפרשת השבוע
הרב יונתן זקס / מגיד, 2017
קראתי את כל כתבי הרב זקס שיצאו בעברית, ואת חלקם כמה פעמים. הספר הזה מעניק שלוש התייחסויות של הרב לכל פרשה, ונראה לי שהוא ממצה באופן הממוקד ביותר את הרעיונות הגדולים שלו. ביניהם: האמונה מתוך חוסר ודאות, השותפות שלנו ביצירה, מוסר, משמעות, מנהיגות, מוות ומהות החיים. כיף לקרוא בכל פעם מחדש ולראות איך אנחנו גדלים עם הקריאה ומבינים דברים אחרת.
עלובי החיים
ויקטור הוגו / תרגום: אביטל ענבר / כתר, 2011
ספר ענק על החיים בצרפת במאה ה־19, הדמות המרכזית בסיפור, ז'אן ולז'אן, מעוררת בך מערבולת של רגשות. קראתי בשקיקה כבר פעמיים, ומחכה שיהיה לי זמן לקרוא בפעם השלישית. החלום שלי הוא לכתוב ספר בסגנון.
קיצור תולדות הישראליות
נתנאל אלינסון / מגיד, 2020
תיאור ממעוף הציפור של ההיסטוריה היהודית על פלגיה השונים. הוא מלמד שהמאבק בין הימין לשמאל הוא ישן נושן ומאופיין בשבטיות היסטורית (ישראל ויהודה) ובמחלוקת בסיסית על הגישה לחיים. לבסוף הוא נותן תקווה, כשהוא משרטט את השליחות של הדור שלנו שנקלע לשינויים טכנולוגיים מהירים, שהמוסר האנושי, ובהתאם הרגולציה, לא מספיקים להגיב להם. ירושלים היהודית לא צריכה לקנא בתל־אביב האוניברסלית, ולהפך; הן פה כדי להשלים אחת את השנייה. וזה האתגר הגדול של הדור שלנו, וזו יכולה להיות גם הבשורה.