תכולת הספרייה פעם ביקרתי בבית מור אבי עליו השלום ומצאתיו לומד בעליית הגג. לשאלתי אם הוא לבד בבית הוא ענה: "לא, אני עם ר' יוחנן, רב ושמואל". הספרים מכניסים אותנו לעולמות אחרים. בספרייה שלי ספרי יהדות, ספרים מקצועיים וספרות יפה בינלאומית. בסיס ספרי היהדות הם הספרים שהגיעו מספרייתו של מור אבי ע"ה, שהיה תלמידו של הרב עוזיאל. חלקם מעיזבונו של מור זקני שהיה מתלמידי החפץ חיים. את הספרים המקצועיים והספרות היפה רכשנו רעייתי ואני במשך השנים.
מדף קרוב ללב הספרים המקשרים אותי עם העבר הם ספרי ה"בן איש חי" בהוצאה המקורית, שירשתי ממור אבי, וש"ס וילנה מקורי מדפוס האלמנה והאחים ראם שירשתי מזקני, ובו אני לומד עד היום. עוד ספרים שאני מעלעל בהם הם ספרים שנכתבו על ידי בני המשפחה: ספריו של מור אבי ע"ה, אברהם שאול אמיר: מוסדות ותארים בספרות התלמוד, פניני אבות, ופניני תודעה. ספרו של זקני רבי אהרן הכהן פרחיה, בגדי כהונה, משנת 1748. וספרו של זקני הרב אשר בויארסקי, "המגיד מווסילישוק", מצבת משה.
השפעת המלחמה המלחמה לא השפיעה על הרגלי הקריאה שלי, אבל השפיעה מאוד על הפעילות שקודמת לקריאה – הכתיבה. אנחנו בעיצומם של ימים קשים עם סכנות והזדמנויות. לא רק עלינו, גם על כל העולם עוברים ימי משבר: האקדמיה מתפוררת, דת הפרוגרס משתלטת על העולם המערבי. בימים קשים אלה אני כותב מאמרי דעה ונותן הרצאות, הן תורניות והן מדיניות, בפורומים שונים בארץ ובחו"ל.
שיטת מיון הספרייה פזורה בכל הבית. ספרי היהדות מצויים בעיקרם בארון הספרים הגדול בטרקלין; ספרות יפה בארון ספרים גדול בחדר המכונה "הספרייה"; ספרות מדע בדיוני וספרות קלה בארון הספרים בחדר ההורים; ספרות מקצועית במשרדים אוניברסיטה ובבית החולים. כל ארון ספרים מסודר לפי נושאים: ספרי הלכה במקום אחד, ספרי פרשנות על התנ"ך במקום אחר, הזוהר ו"מעם לועז" במדפים משלהם; אנציקלופדיות ואטלסים במדפים שלהם; ומילונים בשפות שונות, כולל כרכי המילון הנפלא של בן־יהודה, במדפים שלהם. אפילו בחושך ניתן להגיע לכל ספר.
ספר תפילת חיים
דניאל מרדכי הכהן רימר / צרור החיים, תשס"ד
המחבר רצה לבחון מהו נוסח האר"י המקורי לתפילה. האר"י הקדוש לא השאיר כתבים, אבל תלמידו הגדול ר' חיים ויטאל כתב את דברי רבו. ר' חיים ויטאל אומר שהאר"י התפלל מסידור ספרד שנדפס בוונציה בשנת רפ"ד. על סידור זה כתב רח"ו את הערות האר"י. בספר מופיע צילום הדף המקורי מאותו סידור, וסביבו הערות רח"ו כפי שהמחבר הוציא מכתב היד. זהו אוצר בלום לנוסח התפילה הקדום ולשינויי האר"י.
ספר הבדיחה והחידוד
א. דרויאנוב / דביר, תשכ"ג
ספר הספרים של ההומור היהודי. אלתר דרויאנוב, סופר ציוני בן דורו של ביאליק, קיבץ אלפי בדיחות וסיפורים וגם חקר את מקורותיהם. הספר הזה משמש אותי רבות. לעיתים צריך להיות תלמיד חכם כדי להבין את הבדיחה. סיפרו לי שכרכי דרויאנוב היו גם בספרייתו של הרב עובדיה יוסף ע"ה. יש בדיחות של דרויאנוב שתורגמו לקוריאנית ומופיעים בדרום קוריאה תחת הכותרת "תלמוד".
הבית
ארנון סגל / סלע מאיר, תש"פ
אני זוכר את השמחה אחרי מלחמת ששת הימים, את השירים כמו "על כפיו יביא" שייחלו לבניית המקדש במהרה, ואת הציפייה לגאולה השלמה. מאז עברו 57 שנים, כאשר הר הבית בידי מדינת ישראל הריבונית, והבית עדיין שומם. הספר מספר את תולדות ההר בימי זוהרו בבית שני ואת ההיסטוריה שלו לאורך השנים, עם מחשבות לעתיד. זהו ספר שכל דף מדפיו שר "ותחזינה עינינו בשובך לציון".
מגילת אסתר: מאחורי המסכה
תמר עילם גינדין / זרש, תשפ"ב
המחברת היא מומחית בעלת שם לשפה הפרסית. בספר היא בוחנת את מגילת אסתר לאור ההיסטוריה והבלשנות הפרסית. הספר כתוב בחן ובהומור. אפשר ללמוד ממנו לא רק על המגילה, אלא גם למשל מה מקור המילה פיג'מה. עם כל זה, המידע רציני ועמוק. הספר הזה כמעט לא נמצא בספרייתי, כי הוא עושה סיבוב בבתי כל ילדיי.