נכדה של סבא
בקדנציה הקודמת של דונלד טראמפ כנשיא, קיבלנו לצד הנשיאות שלו גם בני משפחה נוספים מפורסמים. התואר "הגברת הראשונה" התחלק בין אשתו מלאניה לבתו איוונקה, וחתנו ג'ארד קושנר היה יועץ בכיר בממשל. בקדנציה הזאת אנחנו צפויים לראות כוח חדש במשפחת טראמפ, גם אם לא בתפקיד רשמי: קאי טראמפ, ביתו הבכורה של דונלד טראמפ ג'וניור, בנו הבכור של הנשיא הנכנס, ושל אשתו לשעבר ונסה.
קאי טראמפ, נכדתו הבכורה של נשיא ארצות הברית, היא תיכוניסטית, שחקנית גולף מצטיינת ואמורה להתחיל לימודי מנהל עסקים באוניברסיטת מיאמי. היא גם אושיית מדיה עם מאות אלפי עוקבים ברשתות החברתיות. ביולי האחרון, בוועידת המפלגה הרפובליקנית במילווקי, אבא שלה הזמין אותה לבמה, ולא ניסה להסתיר את ההתרגשות שלו. בלוק מינימליסטי – שמלה לבנה, איפור ושיער במראה טבעי, סנדלי עקב ושרשרת צלב – קאי טראמפ בת ה־17 עלתה להופעת הבכורה שלה. האולם הכיל 50 אלף איש והאירוע עתיד להגיע למיליוני צפיות. "אני מדברת כדי לחלוק צד בסבא שלי שאנשים לא תמיד רואים", היא פתחה, "בעיניי הוא סבא רגיל. הוא נותן לנו ממתקים ושתייה מתוקה כשההורים לא מסתכלים. מתעניין בלימודים שלנו […] מתקשר אליי באמצע יום לימודים לשאול על משחקי הגולף שלי ומספר לי על שלו. ואז אני צריכה להזכיר לו שאני בבית ספר, ואני אחזור אליו אחר כך". כשהמצלמה עברה לפנים של סבא דונלד, הוא נראה כמו הסבא הגאה שהיא מתארת: רך ומתמוגג.

הסיפור הפוליטי
בעיניים ישראליות, הצבתם של בני משפחה של מועמדים על במות והזמנתם לנאום בוועידת מפלגה זו בחירה משונה שגובלת בנפוטיזם. לא הם המועמדים. "פוליטיקה אמריקנית היא מאוד פרסונלית", אומר רותם אורג־קליסקי, מומחה לפוליטיקה אמריקנית ומנהל העמותה "ליבראל". "בקלפי שמים שם של אדם, לא מצביעים למפלגה כמו בישראל. לכן האדם כולו – הרקע האישי, התחביבים, וגם המשפחה – תופסים חלק מרכזי בסיפור הפוליטי שהוא מספר. על זה צריך להוסיף את רכיב ערכי המשפחה".
"ערכי המשפחה" מרכזיים בהרבה תרבויות, אבל בארה"ב הם חשובים במיוחד כי חסר הסיפור האתני. כשאין קבוצה אתנית להתאחד סביבה אנשים זקוקים לערכים אחרים. לאמריקנים יש את ערכי הלאומיות והפטריוטיות, יש המון פוליטיקאים נוצרים שמתייחסים לערכים הנוצריים שלהם כמשהו מכונן – אבל להיות איש משפחה טוב זה אחד מהערכים המכוננים של התרבות האמריקנית. כשפוליטיקאי אמריקני מציב את המשפחה שלו על הבמה זאת הדרך שלו לאותת לבוחרים שהוא אדם טוב ששם את המשפחה במוקד. יש פה הצהרה: 'תראו איך טיפחתי וגידלתי את המשפחה שלי – ככה אני אעשה גם למשפחות שלכם'".
להוסיף עוקב
הנאום בוועידת המפלגה הזניק את הפופולריות של קאי, שעד אז הייתה אנונימית למדי. לחשבון האינסטגרם שלה, שכלל עד אז בעיקר סרטונים שלה משחקת גולף, נוספו כ־70 אלף עוקבים תוך פחות מ־24 שעות. בסוף יולי 2024 עלה מספר העוקבים שלה ל־333,000. ארבעה חודשים אחר כך, כשבוע לפני השבעתו של סבהּ לנשיאות, יש לה 870,000 עוקבים באינסטגרם. לחשבון ה־X שלה יש 642,600 עוקבים, ולערוץ היוטיוב, 653,000, וכמובן טיקטוק, עם 1,300,000 עוקבים. מאז החשבונות שלה כוללים, לצד ולוגים על חייה ותוכן על גולף, גם תמונות וסרטונים עם סבא ועם מי שהיא מחשיבה בדרגת דוד – אילון מאסק. מניפסטים פוליטיים לא תמצאו שם
עסק משפחתי
המשפט שזכה לתשואות הרמות ביותר מהקהל בוועידה היה "כשאנחנו משחקים גולף והוא לא בקבוצה שלי, הוא מנסה לערער לי את הביטחון. הוא תמיד מופתע שאני לא נותנת לו להגיע אליי, אבל אני צריכה להזכיר לו שגם אני טראמפ". הדמיון שהיא יוצרת בינה ובין סבא שלה הוא דרך לספר את הסיפור הרך והאנושי של המותג "טראמפ" ולתווך אותו לבני גילה, דור ה־Z. וכן, משפחת טראמפ היא מותג. דונלד טראמפ הוא אומנם הנכס הבולט ביותר שלה, אבל המותג מכיל גם את שאר בני המשפחה, ואת "ארגון טראמפ" העסקי. "זה משהו שטראמפ עשה שנים לפני שנכנס לפוליטיקה. הבנייה של המותג טראמפ והיכולת להצמיד אותו לשורה ארוכה של עסקים. אנחנו חושבים על נדל"ן ובידור, מי שמכיר עוד קצת ידע אולי לדבר על הוודקה, אבל המותג "טראמפ" היה מוצמד לכמעט כל תעשייה שאפשר לחשוב עליה – מתחרויות אופנה ועד ביגוד ובשמים ועד סטייקים. כן, היה דבר כזה סטייק טראמפ. לא הצליח, אבל היה", אומר אורג־קליסקי.

ערך עליון
המשפחה והמותג כרוכים זה בזה, וגם למשפחת טראמפ ישנם "ערכי המותג" שלה, ובהם מצליחנות, יוקרה, כוח ואסרטיביות. הגולף – ספורט שמזוהה עם עושר ויוקרה – כעיסוק מרכזי בחייה של טראמפ מסתדר היטב עם יוקרה ומצליחנות. קאי משחקת מגיל ארבע. היא שיחקה במסלולים יוקרתיים שסגורים לקהל הרחב, לרבות באחוזת מאר־א־לאגו של סבא, ולמדה מהשחקנים הגדולים בתחום. כשהיא מצטלמת רוקדת במטוס הפרטי של המשפחה בדרך לצפות בשיגורים של חברת SpaceX של אילון מאסק עם עוד בני משפחה, כולל סבא, או כשהיא עושה ולוג של משפחת טראמפ בליל הבחירות במאר־א־לאגו – היא מספרת את סיפור המצליחנות והמקושרוּת המשפחתי.
אימפריית טראמפ
המבנה המשפחתי של טראמפ הוא אחר משל נשיאים קודמים. אנחנו רגילים לגברת ראשונה נוכחת, ושהילדים הם לא פונקציה. אבל במשפחת טראמפ נראה שיש יותר בני משפחה בעלי תפקידים ובאור הזרקורים. "יש לזה שתי סיבות", מסביר אורג־קליסקי. "הראשונה היא שטראמפ נשיא מבוגר, הוא נכנס לבית הלבן עם ילדים גדולים ועם נכדים. לעומת זאת אובמה, ולפניו בוש וקלינטון, נכנסו לנשיאות די צעירים. לאובמה היו ילדות ביסודי כשהיה בבית הלבן. אצל ביידן הילדים גדולים, והמקום העיקרי שהילדים שלו תפסו היה סביב הטרגדיות המשפחתיות. אצל טראמפ המשפחה נראית כמו עסק. כמו שיש אימפריית טראמפ העסקית – יש גם האימפריה המשפחתית. זה מכניס הרבה צבע לאופן שבו אנחנו מסתכלים על האיש ועל הפוליטיקה הפרסונלית. יש לו חמישה ילדים: איוונקה, הבת המועדפת שלוחשת על אוזנו; הבנים אריק ודונלד ג'וניור הם קצת ווירדוז ומעניין איזה מקום יתפסו; על טיפאני טראמפ אמר שהיא הבת הפחות מוצלחת אבל מאז היא התחתנה עם הבן של מסעד בולוס, שיהיה יועץ של טראמפ לענייני המזה"ת ואולי המעמד שלה כן יעלה; וישנו ברון, בנו ממלאניה, אשתו הנוכחית, שיש שאלות בקשר אליו. זה מכניס צבע ומטשטש לנו את הגבול בין המשפחתי לפוליטי.
"הסיבה השנייה למעורבות המוגברת היא שבהרבה מובנים טראמפ הוא איש משפחה לא סטנדרטי: הוא התחתן שלוש פעמים ובגד בנשים שלו. הוא מדבר מלוכלך. זה לא עובר בגרון של הרבה רפובליקנים שמרנים שהיו מעדיפים שבראש המפלגה והמדינה שלהם יעמוד אדם שהוא מודל לחיקוי. אז המשפחה עוזרת להלבין אותו. קאי מציגה את החלק החם והאנושי שלו, זה עוזר להעביר אותו בגרון ומרכך התנגדויות. מה גם שאם משפחת טראמפ היא אימפריה, הכנסתם של בני משפחה נוספים כמו קאי היא חלק מהתרחבות המותג בעיקר לקראת היום שאחרי. הוא בן 78. בגיל הזה כדאי שאדם יחשוב על היום שאחרי ומה הוא משאיר למשפחתו אחריו".