עדשים כתומות הן אחד המרכיבים שהכי סקרנו אותי כשהתחלתי לטחון דגנים וקטניות לקמחים לפני יותר מעשור. אחרי שעוברים את מחסום השימוש המקובל בקטנייה הכתומה, ובלי חשש ניגשים לפעולת הטחינה מתקבל קמח יפה בגוון אפרסק ובעל ארומה אגוזית. שילוב שלו במאפים מייצר מרקמים מופלאים וטובים, והוא מתמסר בקלות כמעט לכל טעם.
קמח העדשים בריא ומזין, עשיר בחלבון, מינרלים וסיבים תזונתיים והוא מעניק תחושת שובע לאורך זמן. יש לו יתרון גדול עבור אלו הרגישים לגלוטן, והוא בעל אינדקס גליקמי נמוך ובכך תורם לרמות סוכר יציבות בגוף.
אם עדיין לא התנסיתם בהכנת מאפים עם קמח עדשים אתם הולכים ליהנות מהיכרות עם מרכיב מסקרן ועשיר.
* קמח עדשים אפשר למצוא בסופרים או בחנויות טבע, ואפשר לטחון בבית: מניחים את העדשים בכלי הבלנדר ומפעילים. לאחר כדקה עוצרים, משקשקים את האבקה שהתחילה להיווצר וממשיכים את פעולת הטחינה עד לקבלת קמח במרקם אבקתי ולא פירורי.
* שימו לב, את המתכונים שלי מכינים בעזרת כוסות מדידה אוניברסליות לאפייה (לא לפי מדידה בכוסות שיש בבית או בכוסות חד־פעמיות).
קרקר עדשים טבעוני
רכיבים
1 כוס קמח עדשים
¼ כוס זרעי צ'יה
¼ כוס זרעי פשתן
1 כפית גדושה של מלח
1 כפית אורגנו מיובש
½ כוס מים
¼ כוס שמן זית
* אפשר להמיר את האורגנו בכל תבלין, וגם לא חייבים בכלל להוסיף תבלין, אבל זה מוסיף המון.
אופן ההכנה
- מחממים תנור ל־175 מעלות טורבו.
- בקערה מניחים קמח עדשים, זרעי צ׳יה, זרעי פשתן, מלח ואורגנו יבש ומערבבים מעט.
- מוסיפים מים ושמן זית ומערבבים ליצירת בצק אחיד ויוצרים כדור.
- מרדדים את הבצק בין שני ניירות אפייה לעובי אחיד ודק, מסירים את הנייר העליון ובעזרת סכין חדה או גלגלת פיצה פורסים את העלה שנוצר לריבועים או מלבנים.
- מכניסים לתנור ל־15-20 דקות עד לייבוש וצינון מלא של הקרקרים.
- אחרי צינון מפרקים את הקרקרים לפי סימני החיתוך ומגישים לצד מטבל וירקות טריים.
* הקרקרים נשמרים בצנצנת מחוץ למקרר עד שישה ימים.

חומוס עדשים
4-5 מנות
רכיבים
1 כוס עדשים כתומות
1 גזר
1 בצל לבן חתוך גס
1 כוס טחינה גולמית
¼1 כוס מים קרים
1 שן שום (לא חובה)
מיץ מלימון שלם ומעט קליפת לימון
1 כפית מלח
2 כפות שמן זית
להגשה: פפריקה מתוקה או חריפה ושמן זית
אופן ההכנה
- מבשלים את העדשים: ממלאים סיר במים, מוסיפים את העדשים, הגזר (לא חייבים לקלף) והבצל.
- מביאים לרתיחה ומבשלים כ־15 דקות עד שהעדשים מתרככות לגמרי.
- נפטרים מהנוזלים ומצננים.
- הרכבה: שמים בכלי הבלנדר את העדשים והירקות, ומוסיפים טחינה, מים, שום, מלח, מיץ וגרידת לימון, שמן זית וטוחנים עד לקבלת מרקם אחיד וחלק.
- הגשה: בצלחת שטוחה שמים חומוס ומעטרים במעט פפריקה מתוקה או חריפה וזילוף שמן זית.
* החומוס נשמר במקרר בקופסה אטומה עד יומיים.

לחם עדשים
תבנית אינגליש קייק
רכיבים
4 ביצים
½ כוס חלב מכל סוג
¼ כוס שמן זית
1 כף סירופ מייפל
1 כוס קמח עדשים
1 שקית (10 גרם) אבקת אפייה
½ כפית מלח
תוספות:
2 כפות שומשום
2 כפות זרעי צ׳יה
2 כפות זרעי פשתן
אופן ההכנה
- מחממים תנור ל־175 מעלות טורבו.
- בכוס שייק גדולה של בלנדר שמים ביצים, חלב, שמן זית, סירופ מייפל, קמח, אבקת אפייה ומלח וטוחנים עד לקבלת בלילה אחידה.
- מוסיפים את התוספות ובעזרת כף מטמיעים בתוך הבלילה, משאירים מעט מהתוספות לציפוי.
- יוצקים את הבלילה אל התבנית, ומפזרים שומשום, זרעי צ'יה וזרעי פשתן.
- רגע לפני האפייה נועצים סכין בבלילה ויוצרים פס לאורכה, הפס הזה יגרום ללחם לתפוח בצורה אחידה לכל אורכו.
- מכניסים לתנור ל־25-30 דקות או עד שקיסם יוצא יבש.
- מוציאים את הלחם מהתנור, מחלצים מהתבנית ומצננים (עדיף על רשת).
* הלחם נשמר במקרר בקופסה אטומה עד שבעה ימים.
הצגת פוסט זה באינסטגרם
בראוניז עדשים
תבנית מלבנית בגודל 20*30 ס״מ
רכיבים
200 גרם שוקולד מריר
¼ כוס שמן זית
½ כוס חלב
4 ביצים
1 גביע (כ־112 גרם) רסק תפוחים
1/3 כוס סירופ מייפל
קורט מלח
1/3 כוס קמח עדשים
1/3 כוס אבקת קקאו
1 כפית אבקת אפייה
אופציה לתוספת: 100 גרם שוקולד קצוץ גס
אופן ההכנה
- מחממים תנור ל־175 מעלות טורבו.
- שמים בקערה שוקולד, שמן זית, וחלב ומכניסים למיקרוגל. בפולסים של 30 שניות וערבוב בין לבין ממיסים את השוקולד במיקרוגל עד לקבלת מרקם אחיד.
- מוסיפים לקערת השוקולד את הביצים, רסק תפוחים, סירופ מייפל ומלח ומערבבים.
- מוסיפים אבקת קקאו, קמח עדשים, ואבקת אפייה ומערבבים עד לקבלת בלילה אחידה.
- יוצקים את הבלילה לתבנית ומפזרים מעל שוקולד קצוץ גס וקורט מלח, ומכניסים לתנור ל־25-30 דקות או עד שקיסם יוצא יבש.
- לאחר צינון פורסים לריבועים.
* את רסק התפוחים אפשר להמיר בתפוח מקולף ומגורד או בבננה מעוכה.
* אפשר להמיר בכל קמח שתבחרו.
* הבראוניז נשמרים בקופסה אטומה במקרר עד חמישה ימים.
הצגת פוסט זה באינסטגרם