מדי פעם יוצא לי לדבר עם חילוני או דתל"ש שמלעיזים כי "אצלכם הדתיים אין באמת הנאה ביציאה לחופשה בחו"ל, הרי אתם לא יכולים ליהנות מהאוכל המקומי". אין ספק ששומרי הכשרות מפסידים פן משמעותי של הארץ שבה הם מבקרים. אני יכול להעיד על עצמי שלרוב כשאני נוחת במדינה חדשה, במקום לטעום את הגרסה הכשרה לסופלקי או פאד תאי, בסוף איכשהו אני מוצא את עצמי מעלעל בתפריט שכולל שניצל, "סלט ישראלי" או שווארמה.
אז איך בכל זאת אפשר לאכול בחו"ל בכיף, מבלי לחשוש שמא הכנסנו לפה משהו לא כשר? הרכבנו בשבילכם את הרשימה האולטימטיבית לשמירת כשרות בחו"ל. לא מדובר במדריך הלכות, בשביל זה יש רבנים. אבל כן פירטנו עבורכם את השירותים שיאפשרו לכם לטייל באופן הכי פשוט, טעים ומפנק שאפשר.
אם אין אני לי מי לי: להביא את כל האוכל מהבית
אתם מכירים אותם, ואולי בעצם אתם בעצמכם כאלה: אנשים שלא חושבים שבחופשה חייבים לאכול אוכל טוב או מושקע, אלא אוכלים כדי לשרוד. הם ייקחו איתם מנות חמות, הרים של שימורים ואולי גם פריכיות אורז במקרה של נסיעה ארוכה. אם הם מקפידים על חלב עכו"ם או פת נוכרי, הם גם יצטיידו בלחם ובשוקולדים. המהדרין יוסיפו למזוודה גם קומקום חשמלי קטן, או כף חשמלית, כדי לא להסתמך על בתי הקפה או המלונות.

לפנק, לפנק, לפנק: קרוזים כשרים
אחד הדברים המבאסים ביותר עבור התייר הדתי בחו"ל הוא להצטרף לקרוז – שיט מפנק, מעין בית מלון שמשייט על פני האוקיינוס. אמנם שם הכול כלול, אבל ההגבלה הקולינרית היא משמעותית. ישנן חברות ישראליות המציעות קרוזים עממיים ולא יקרים (אגב, מדובר בחופשה מצוינת במחיר סביר למי שמחפש לנפוש בלי לפשוט את הרגל). אבל אנחנו רוצים לחשוף בפניכם את מה שקורה בקרוזים הכשרים השווים באמת: הכירו את חברת Kosherica, שמארגנת קבוצות שומרות כשרות ומסורת לקרוזים בכמה חברות מובילות, ברמה הגבוהה ביותר. בחברה דואגים לחדר אוכל נפרד, שפים ומשגיחי כשרות צמודים, שמספקים לאורחים שלוש ארוחות גורמה כשרות ביום, ברמה של מלון 5 כוכבים. אם תצטרפו לקרוז שיוצא בחודש ינואר הקרוב ממיאמי לקאריביים, תמצאו על הסיפון גם כוכבי זמר חסידיים כגון אברהם פריד, גד אלבז, דודו פישר ועוד חזנים שינעימו את זמנכם, לצד רבנים שיעבירו שיעורים. החדר הפשוט ביותר יעלה 2,170 דולר לאדם בחדר זוגי, סוויטה תעלה 4,730 דולר לזוג.

תרשום, תרשום: לבדוק את רשימות הכשרות
אפשרות נוחה ואולי מעניינת יותר היא לבדוק מראש מול הרבנים המקומיים את רשימת הכשרות המקומית.
למעט בארה"ב ובקנדה, ברוב מדינות העולם לרוב קשה למצוא מוצרים עם כשרות מוטבעת על התוויות (כמו OU, OK וחברות כשרות נוספות). אז מה עושים? בכל מדינה שיש בה קהילה יהודית, גם אם היא מאוד קטנה, הרב מרכיב רשימה של מוצרים שאפשר לקנות בכל סופר. לעיתים היא תכלול רק מוצרים יבשים, אך יש מקומות שבהם בהחלט מדובר ברשימה מכובדת.
באיטליה פסק הרב המקומי כי רוב הגלידות בגלידרייה קטנה ובוטיקית הן כשרות. בשוודיה התיר הרב המקומי לאכול מאפים באחת הקונדיטוריות המקומיות. גיליתי שכשמוצאים משהו כשר בחו"ל, הוא טעים הרבה יותר מאשר בארץ.
שימו לב שפעמים רבות הרשימות יהיו בשפה המקומית, וזה יקשה עליכם להבין אותן. אבל אם לרב יש סבלנות, שווה לבקש ממנו גרסה באנגלית.
ארזנו לדרך: כושר בוקינג – אוכל כשר של מטוסים שמגיע עד אליך
אתר כושר בוקינג (kosher-booking.com), מאפשר הזמנת חדרים במלונות אירופיים כולל ארוחות כשרות. איך זה עובד? חמש ארוחות גורמה קיימות במיזם: ארבע בשריות ואחת פרווה. בכל קופסה יש ארוחה הכוללת מנה ראשונה, מנה עיקרית וקינוח. חלקי המנה שדורשים חימום עטופים בכיסוי כפול – המאפשר חימום גם בתנור מטבח לא כשר במלון – ממש כמו ארוחות כשרות במטוס. הלקוח מקבל קופסה הכוללת ארוחת ערב, ארוחת בוקר ארוזה, ערכות מלאות של כלים חד פעמיים, ושני סנדוויצ'ים למהלך היום. העלות: כ־50 אירו לקופסה. עד כה הצטרפו למיזם מספר בתי מלון באירופה בלבד.
שלח לי שקט בקופסה: KOSHERWHERE – קייטרינג כשר בכל מקום בעולם
מעתה ניתן להזמין מראש אוכל כשר, מכל מקום בעולם וכמעט לכל מקום בקלות ובנוחות.
ניתן להזין באתר את מקום הלינה והתאריכים, ולקבל תפריט של הספק המקומי. תוכלו להזמין ארוחות לתקופת שהותכם, וההזמנה תישלח אליכם עם הגעתכם ליעד.
במהלך ניסיוני לאתגר את האתר, הרחקתי עד לאדיס־אבבה בירת אתיופיה, ואפילו שם מצאתי ארוחת שניצל כשר עם שתי תוספות, שני סלטים, קינוח ולחם ב־27.50 דולר. זה אמנם יקר במאות אחוזים ממנה במסעדה מקבילה באתיופיה, אבל כשרוצים כשר – צריכים לשלם.

הקידוש הגואל: בתי כנסת
פעמים רבות תוכלו לאכול בבתי כנסת מקומיים. בקהילות רבות – לעיתים דווקא אלו הקטנות יותר – יוגשו לחברי הקהילה ארוחות בשבת או אפילו במהלך השבוע. לרוב כדאי להזמין מראש דרך הקהילה היהודית, אך לעיתים פשוט יציעו לכם להצטרף לסעודה אחרי התפילה (בדרך כלל בשבת). פעמים רבות הרב המקומי או חבר הקהילה יזמין אתכם לאכול אצלו בבית – על בסיס התנדבות של חברי קהילה לארח תיירים. בארה"ב, או בקהילות יהודיות מבוססות אחרות, לרוב הקידוש בשבת בבוקר יהיה כה מושקע, שלא תצטרכו לאכול ארוחת צהריים. כך למשל כאשר מכריי מבלים שבת במנהטן, אני שולח אותם לתפילת שחרית בבית הכנסת של השדרה החמישית, שם הם זוכים לקידוש מושקע במיוחד הכולל בשרים, עופות, חלות, יינות, בר משקאות חריפים, עוגות, סלטים, חמין וקינוחים מפנקים. עוד לא פגשתי מישהו שחזר משם מאוכזב.

כל העולם כולו: בתי חב"ד
לא לחינם יהיו מי שיגדירו את חב"ד כחברת הקייטרינג הכשר הגדולה בעולם; לאחרונה התנועה פתחה יעד נוסף, ובכך השלימה את נוכחותה בכל חמישים המדינות של ארה"ב. אך ברחבי הגלובוס ניתן למצוא אותם גם במקומות עם קהילות יהודיות קטנות ביותר, לעיתים אף במקומות בהם אין כלל יהודים. במזרח מוכוונים בתי החב"ד למוצ'ילרים הישראלים, אך בשאר העולם ישנם בתי חב"ד שרוב מטרתם היא בכלל חיזוק הזהות היהודית של היהודים המקומיים. בין אם זו קהילה של מאה איש ובין אם עשרות אלפים, שליח או שליחת חב"ד המקומיים יציעו לרוב שירות של אוכל כשר לתיירים. איך מגיעים לזה? הכי פשוט: החב"דניקים חונכו להיות הכי זמינים ונגישים שיש. נכנסים לאתר של חב"ד, מחפשים בית חב"ד לפי העיר והמדינה בה תהיו, שולחים להם מייל או הודעת ווטסאפ. התשובה מובטחת תוך זמן קצר.
תיקח את זה אישי: לטוס עם שף
אם אתם טסים כקבוצה, ואולי שוכרים בית או כמה דירות, אולי בכלל שווה לכם לקחת איתכם מהארץ שף שיבשל לכם את כל הארוחות. יצא לי לא פעם להיות באירוע של ארגון יהודי או אפילו מחנה קיץ יהודי בגרמניה, אליו הוטס שף ישראלי שעשה עבודה יוצאת מן הכלל. הרעיון הוא למצוא אדם שמבין מספיק בהלכות כשרות שיידע להכשיר את המקום, ולמצוא את המוצרים הכשרים באותו אזור. הוא גם יעשה מראש הזמנה של מוצרים – כגון בשר שתוכלו לרכוש שם, או ידאג למשלוח של כל מה שצריך מהארץ. בנוסף, הוא ידע להתמצא בשווקים המקומיים או בחנויות באזור ולמצוא את העזרים המשלימים כדי לדאוג לכך שהארוחות שלכם יהיו לא פחות ממושלמות.
לטיול יצאנו
Is it Kosher – זו השאלה: סורקים את הברקוד ומגלים אם המוצר כשר
זוכרים את רשימות הכשרות? כפי שהסברנו, לעיתים הן לא כתובות בעברית או באנגלית. האפליקציה Is it Kosher מנסה לתת לכך מענה. המשתמשים יכולים לסרוק את ברקוד המוצר, והמערכת בודקת את הנתונים במאגר ומציגה חיווי האם המוצר כשר. המאגר כולל למעלה ממאה אלף מוצרים ומאגד מידע מ־150 רשימות כשרות ב־70 מדינות ברחבי העולם. ארגון הכשרות הגדול בעולם OU ולצידו גם OK, בית דין לונדון ועוד, מעדכן את הרשימות מדי יום. האפליקציה יכולה גם לכוון את המשתמש לחנות הקרובה הכוללת מוצרים כשרים.
שירות VIP RABBI
עם שירותים כמו ייעוץ הלכתי להתארגנות משפחתית/קבוצתית לקראת היציאה לחו"ל ובמהלך השהייה בארץ היעד, שיחה של עד 50 דקות תעלה 190 שקל לייעוץ טלפוני, ו־380 שקל לפגישה עם רב בארץ. תיאום מראש של שיחה עם רב שיסביר טלפונית כיצד להכשיר את המטבח יעלה 96 שקל. מעוניינים במשגיח שילווה את הטיול שלכם פיזית? המחיר הוא 790 שקל ליום.

עשה לך רב: שירות ואפליקציית Online Rabbi
הרב מנחם קלכהיים היה רבה של פראג, שם נחשף לכמויות תיירים ישראלים ויהודים מהעולם, שביקשו אוכל כשר – אך התקשו להשיג אותו. הוא הקים מעין עסק חברתי שמתבסס על אפליקציה שמחברת בין תיירים לרבנים מקומיים בכל יעד ויעד.
איך זה עובד? Online Rabbi בנויה על זמינות מיידית ומהירה במכשיר הנייד שלכם בטקסט ובתמונות. לכל מדינה יש רשימת כשרות ויזואלית (זמינה 24/6) – עם צילומי כל המוצרים הכשרים, בממשק ידידותי למשתמש, כך שניתן פשוט ללכת לסופרמרקט המקומי ולמצוא את המוצרים הכשרים. בכל מדינה ישנו גם נציג זמין במשך שעות היום הממתין לשאלותיכם ולצילומי המוצרים שתרצו לברר לגביהם. תוכלו לצלם את מדף המוצרים ולקבל מענה מיידי מה אפשר לקנות. השירות כרוך בתשלום לפי מספר הימים שבהם תרצו זמינות לצ'אט או לקבל רשימת כשרות מצולמת, שבה תראו את המוצרים כפי שהם.
טיול קבוצתי קבוצות הווטסאפ של צהר
מידע פרקטי נוסף בנושאי כשרות תוכלו למצוא בקבוצות הווטסאפ של ארגון רבני צהר. בארגון אף כתבו מדריך כשרות ליוצאים לחו"ל – פשוט, קל ונגיש לכולם. בנוסף, הם מאפשרים התחברות לקבוצת ווטסאפ ייעודית על פי אזור גיאוגרפי ובה חברים מומחים שמספקים מענה מיידי וספציפי לאותו מקום. בין הקבוצות: הודו והמזרח, דרום אמריקה, שאר המדינות בעולם וקבוצת הלכות כשרות כלליות.