איך הצלחתי להיפגש עם הספורטאית הישראלית הכי גדולה בכל הזמנים? גיליתי שיש לנו אהבה משותפת לפחמימות ולשוקולד. חשבון האינסטגרם של שחר גילה לי על אהבתה לאוכל טוב והחלטתי ליצור איתה קשר. איזה כיף שהרשתות החברתיות מאפשרות את זה! ״הי שחר, זאת אפרת ליכטנשטט, מה דעתך שניפגש ונאפה ביחד?״ שאלתי, וזמן קצר אחר כך כבר נפגשנו במטבחה המאובזר והמואר (מאוד) בתל־אביב – מטבח שיותר מכל מעיד על החשיבות שיש לאוכל טוב בחייה.
לפני שנתיים נפרדה שחר מהמחבט ומהמגרשים הירוקים אחרי 13 שנים בהן הייתה בפסגת הטניס העולמי. באמתחתה ההישג האדיר של המקום ה־11 בעולם, זכייה בשישה טורנירים, וגם הגעה לשמינית הגמר בווימבלדון, שמינית גמר באליפות צרפת הפתוחה (רולאן גרוס), ולרבע הגמר באליפות ארה"ב הפתוחה ובאליפות אוסטרליה הפתוחה.
כששאלתי אותה אם היא מתגעגעת לטניס, היא ענתה בנחרצות: ״לא. אני מאוד מאושרת ולא מתגעגעת כלל. אני משחקת מגיל 6, שיחקתי כל החיים וזה תבע ממני הרבה מאוד. זו הייתה קריירה מדהימה ועכשיו אני במקום אחר". לפני כמה חודשים נישאה לד"ר אילון רם, מנתח לב במקצועו.
איך את מסבירה את החיבור החזק הזה לאוכל, שלאו דווקא מתחבר עם חיים סגפניים ומדויקים של ספורטאית?
"מאז שהייתי ילדה, היה בבית חיבור גדול לאוכל ולאוכל טוב. אבא שלי נסע הרבה בעולם והכיר לנו מטבחים שונים כבר בגיל צעיר. אני זוכרת שהוא לקח אותנו לכל מיני מסעדות מאוד נחשבות כמו ״קרן״ שכבר לא קיימת או ״ארכדיה״, והמלצרים היו ממש בשוק שילדים קטנים הגיעו למקום. הם אמרו להורים שלי שאין פה פסטה ושניצל לילדים אבל ההורים שלי צחקו ואמרו להם לא לדאוג כי אנחנו אוכלים הכול".
אז איך אכלת בתקופה ששיחקת?
״לספורטאי יש עניין גדול בתזונה ויותר מאחרים הוא יודע כבר מגיל צעיר מהן פחמימות, חלבונים, מה נותן אנרגיה חיובית ומה צריך לאכול לפני ואחרי אימון. כשהייתי בשיא הקפדתי על התזונה שלי באופן רציני ביותר, כולל לשקול את מנת החלבון וכולי. בשנים האחרונות של הקריירה כבר התבגרתי והבנתי שאני מגיעה לכל מיני מקומות מדהימים בעולם במסגרת המשחקים, ואני יכולה גם לנצל את זה. אחרי המשחקים הייתי מתפנקת במסעדה טובה, כמובן בתוך הגבולות הברורים של הדיאטה״.
מה היו ה״חטאים״ שלך כשרצית להתפנק?
״אני ממש אוהבת המון דברים", היא מחייכת, "בצקים, עוגות, אבל אם ממש להתפנק עם משהו מושחת, אז ופל בלגי או גלידה אלו דברים שבהחלט קשה לי לעמוד בפניהם״.
מה את רוצה שנכין ביחד, מה את אוהבת לאכול?
״אני ממש אשמח ללמוד להכין עוגת שמרים ובכלל לעבוד עם שמרים, יש לי קצת פחד מהנושא והייתי שמחה להתמודד איתו, אני מאוד אוהבת עוגות ובמיוחד שוקולד. הייתי שמחה להכין משהו שהוא גם בריא וגם טעים, שאפשר לאכול ביומיום ולהרגיש טוב".
אז החלטתי להתמקד בקמח כוסמין, שגורם לאפייה הביתית להיות בריאה יותר ועדיין טעימה. אפשר לשלב את הקמח הזה במאפים מושחתים, וגם להשתמש אך ורק בו כשמדובר בלחם או בפשטידות. יום הבישולים המשותף הניב, מלבד מאפים טעימים, גם כיף גדול.
קראנץ שוקולד וטחינה
כולם אוהבים עוגת שמרים־שוקולד וזו כנראה אחת העוגות הפופולריות במטבח הישראלי. למרבה המזל, היא הרבה יותר קלה להכנה ממה שהיא נראית (תשאלו את שחר). הגרסא הזו מורכבת מ־50% קמח כוסמין ו־50% פחות רגשות אשם, עם תוספת של טחינה לשוקולד שמוסיפה עוד ערכים תזונתיים, וגם טעם עמוק ומיוחד יותר מעוגות השוקולד הרגילות.

מרכיבים (2 עוגות עגולות או 4 עוגות אינגליש קייק של 20 ס״מ)
לבצק
¾1 כוסות (250 גרם) קמח כוסמין
¾1 כוסות (250 גרם) קמח רגיל
¼2 כפיות שמרים
¼ כוס סוכר
½ כפית מלח
¼ כוס שמן
1 ביצה
1 כוס מים + כמה כפות לפי הצורך
למילוי
200 גרם שוקולד מריר, שבור לקוביות
200 גרם שוקולד (מריר או חלב), קצוץ דק
100 גרם חמאה, חתוכה לקוביות
5 כפות סוכר
5 כפות דבש
½ כוס טחינה שחורה/רגילה
לזילוף
3 כפות דבש מעורבבות עם 3 כפות מים רותחים
אופן ההכנה
1. מכינים את הבצק: בקערת מיקסר שמים קמח, שמרים, סוכר ומלח ומפעילים את וו הלישה. מוסיפים את השמן והביצה וכוס אחת של מים. אם הבצק נראה יבש והוא לא מתאחד לגוש, יש להוסיף עוד כמה כפות לפי הצורך, ולעזור לבצק להתאחד על ידי איסוף בעזרת המרית. אם הבצק נראה רטוב מדי, אפשר להוסיף כף־שתיים של קמח (רק בתחילת הלישה). לשים במשך 10 דקות (הבצק אמור להיתלות על הוו).
2. מוציאים את הבצק למשטח מקומח ויוצרים ממנו כדור. מעבירים את הכדור לקערה משומנת, מכסים בשקית ניילון, ומתפיחים כשעה במקום חמים עד שהבצק מכפיל את נפחו (אני אוהבת להכין את הבצק בלילה ולתת לו לתפוח כ־10 שעות במקרר, כך מתקבל בצק נוח מאוד לעבודה).
3. מכינים את המילוי: בקערה המתאימה למיקרוגל שמים 200 גרם שוקולד (בקוביות גדולות) וחמאה. ממיסים את השוקולד במיקרוגל בפולסים קצרים של 20 שניות עם ערבוב בין חימום לחימום (זה חשוב על מנת שהשוקולד לא יישרף). חוזרים על הפעולה עד שרוב השוקולד נמס ומערבבים היטב. מוסיפים לתערובת סוכר, דבש וטחינה ומערבבים היטב למרקם אחיד וחלק.
4. הרכבה ואפייה: מחממים תנור ל־180 מעלות טורבו ומרפדים תבנית תנור בנייר אפייה.
5. מעבירים את הבצק למשטח מקומח, לשים אותו מעט ומחלקים אותו לשני כדורים. (את הכדור השני מחזירים לקערה ומכסים).
6. מרדדים את הכדור הראשון לעלה גדול ומלבני בעובי 2־3 מ״מ. מורחים על הבצק מחצית מהמילוי ומפזרים מחצית מהשוקולד הקצוץ.
7. מגלגלים את הבצק לרולדה ואז בעזרת סכין חדה חוצים את הרולדה במרכז. מלפפים את שני החלקים שנוצרו אחד עם השני ודואגים שהחלק הפתוח של השכבות יפנה כלפי מעלה.
8. מעבירים בזהירות את הבצק לתבנית ומסדרים בצורת עיגול. מהדקים היטב את הקצוות שנפגשים כדי שלא ייפתחו בזמן האפייה.
9. חוזרים על הפעולה עם כדור הבצק השני, מכסים את התבניות במגבת לחה ומתפיחים 20 דקות ליד התנור.
10. מברישים בביצה טרופה ואופים במשך 30־35 דקות, עד שהמאפה מזהיב ומשחים מעט בקצוות, והריח מטריף.
11. כשהמאפה יוצא מהתנור מברישים בנדיבות בדבש מדולל במים. אפשר להקפיא אחרי שהמאפה התקרר לגמרי, בשקית אטומה.
למה? כובע! במקום להכניס את הקערה לשקית ניילון, אפשר לכסות אותה בכובע אמבטייה חד פעמי שמקבלים בבתי מלון
פשטידת תרד וגבינות
פשטידה כיפית וטעימה במיוחד, מושלמת כארוחה קלילה בליווי סלט או לצד קישים ופשטידות בארוחה חלבית. השילוב של הבצל המטוגן והתרד הבריא פשוט נפלא, ובתוספת גבינות (שרובן רק 5% שומן) מתקבלת מנה משביעה ובריאה. תענוג.

מרכיבים (לתבנית קטנה בקוטר 22 ס״מ)
3 כפות שמן זית
3 בצלים לבנים קצוצים גס
1 בצל סגול פרוס לפרוסות
½ כפית מלח
1 כפית סוכר
½ כפית פלפל שחור
200 גרם תרד
2 ביצים
100 גרם גבינה בולגרית מפוררת
250 גרם גבינת ריקוטה
70 גרם גבינת קשקבל
3 שיני שום כתושות
4 כפות קמח כוסמין
אופן ההכנה
1. מחממים תנור ל־180 מעלות טורבו ומשמנים היטב תבנית בקוטר 20־22 ס״מ.
2. מחממים שמן במחבת גדולה וכשהוא חם מוסיפים את הבצל ומטגנים כרבע שעה עד שהוא מתחיל להשחים. מוסיפים מלח, סוכר ופלפל ומערבבים.
3. מוסיפים את התרד ומערבבים כדקה עד שהוא רך וסמרטוטי. מכבים את האש ומצננים מעט.
4. בקערה נפרדת מערבבים ביצים, גבינות, שום וקמח, ולבסוף גם את התרד והבצל, ומערבבים.
5. מעבירים את הבלילה לתבנית המשומנת, ואופים במשך 35־50 דקות, עד שהפשטידה יציבה ומשחימה מעט. מגישים חם.
לחם כוסמין מלא
לחם שאני מכינה כבר שנים, בכל פעם עם תוספות שונות. כשהוא מתקרר אני פורסת אותו לפרוסות דקות ומקפיאה, וכך אני נהנית מטוסטים טעימים כל השבוע. להכין לחם בבית זה פשוט הרבה יותר ממה שנדמה. כל מה שצריך זה זמן, כי את כל העבודה עושה המיקסר. חפשו ערב שקט או בוקר שאתם מבלים במטבח, ופנקו את עצמכם בכיכר לחם ביתית מאפה ידיכם.

מרכיבים (כיכר אחת)
500 גרם קמח כוסמין מלא (אפשר חצי קמח כוסמין לבן וחצי מלא)
10 גרם שמרים יבשים (2 כפיות)
1 כפית קינמון
½ כפית הל טחון
½ כפית כוסברה טחונה (לא חובה)
2 כפיות מלח
2 כפות שמן זית
2־3 כפות סילאן או דבש
250 מ"ל מים חמימים
100־150 מ"ל מים חמימים נוספים בכלי נפרד
תוספות אפשריות
1/3 כוס חמוציות/צימוקים
1/3 כוס אגוזי מלך/פקאנים קצוצים גס
לקישוט
שומשום/שיבולת שועל
ביצה טרופה (לא חובה)
אופן ההכנה
1. בקערת מיקסר שמים את כל המרכיבים היבשים ומפעילים את וו הלישה. מוסיפים את השמן והסילאן וכוס אחת של מים. אם הבצק נראה יבש והוא לא מתאחד לגוש, יש להוסיף את שאר המים לפי הצורך, ולעזור לבצק להתאחד על ידי איסוף בעזרת המרית. אם הבצק נראה רטוב מדי, אפשר להוסיף
כף־שתיים של קמח (רק בתחילת הלישה). לשים במיקסר 10 דקות (הבצק אמור להיתלות
על הוו).
2. מוציאים את הבצק למשטח מקומח ויוצרים ממנו כדור. מעבירים את הכדור לקערה משומנת, מכסים בשקית ניילון. מתפיחים כשעה במקום חמים עד שהבצק מכפיל את נפחו.
3. מוציאים את הכדור למשטח מקומח ולשים מעט. יוצרים צורה של כיכר ומניחים להתפחה שנייה על תבנית תנור עם נייר אפייה מקומח או בתוך תבנית אינגליש קייק גדולה (ואז הלחם שנוצר מקבל צורה מלבנית). מכסים במגבת ומחזירים למקום חמים.
4. אחרי 40־60 דקות, הבצק שוב תפח, ומחממים תנור ל־180 מעלות טורבו.
5. בעזרת סכין חדה מאוד חותכים פסים אלכסוניים בעומק כמה מ״מ, מברישים בביצה טרופה ומפזרים שומשום אם רוצים.
6. אופים 30־40 דקות עד להשחמה. אם אופים ללא תבנית אפשר להרים את הלחם (עם מגבת) להקיש על התחתית ולשמוע צליל מעט חלול.
7. מקררים לטמפרטורת החדר לפני שפורסים, מצננים לחלוטין לפני שאורזים בניילון.