החג הזה שוב הגיע. כן החג ההוא, אתם יודעים על מי אני מדברת. ואני לא מתכוונת לספור לכם כמה סופגניות אכלתם, אבל זה שהייתם אחראים על הכיבוד במסיבה בגן, זה לא תירוץ. גם העובדה שקניתם נעליים חדשות בקניון בדיוק מול הקונדיטוריה ההיא זה לא תירוץ. טוב, אולי רק קצת.
החג הזה שוב הגיע. אני יודעת, כי הפיצים צועקים את מחרוזת ״נר לי דקיק באנו חושך אמי אפתה ושחה לי בלאט״ ללא הפסקה. אין ספק שזה החג עם הכי הרבה שירים, וכל שאר החגים משתרכים הרבה מאחוריו.
החג הזה הגיע ואפשר להוריד את החנוכיות מהמדף העליון ולקנות נרות (למרות שיש לכם סטוקים במגירה עוד משנה שעברה). ואחרי כל זה תצטרכו לחכות בסבלנות ליצירת האמנות מעץ, חמר ופקקים שתגיע מהגן, כי זו החנוכייה האמיתית.
החג הזה הגיע, ועכשיו כל מה שנותר הוא לפרוץ תוכנית חיסכון, לקנות כרטיסים לכל הפסטיגלים, להזמין חופשת סקי ספונטנית או לחלופין להשתתף בשמונה הדלקות נרות (לא כולל אירועים מהעבודה), והכי חשוב לטעום את כל קולקציות הסופגניות במאפיות השכונה, רק כדי לדעת מה לקנות לילדים.
אבל אתם יודעים מה הכי טעים בחנוכה? לא ריבה ולא ריבת חלב, כי אם לביבות! זו המצווה האמיתית של החג, והדבר הכי נחמד הוא שאפשר להמשיך להכין לביבות כל השנה בלי מעוז צור ובלי מחויבות, פשוט כי הן טעימות, והן גיוון כיפי לארוחות הערב הרגילות, וכיף לארוז אותן בקופסה ולקחת למחרת לעבודה (אבל בשביל לעשות את זה תצטרכו להחביא כמה במקרר).
לביבות זו הזדמנות נפלאה להיות יצירתיים, להשתמש בכל מיני ירקות פחות יומיומיים ולהוסיף תבלינים מלוא החופן. כדי לקבל השראה נכנסתי לבלוג של עׂז תלם המוכשר, שם הוא יצר מדריך מקיף להכנת לביבות מכל הסוגים ומכל המינים (ממליצה לכם לקרוא!).
אחר כך, כל שנותר הוא לבקר אצל הירקן השכונתי כדי לקבל רעיונות, לקנות ירקות טריים ולרוץ הביתה ללבב לביבות. הפעם רציתי ליצור טוויסטים מעניינים ללביבה הקלאסית ולכן נקודת המוצא הייתה תפוחי אדמה, והחלק השני הוכן מירקות אורחים.
חנוכה שמח!

לביבות תפוחי אדמה, גזר ותרד
מרכיבים (15־20 לביבות)
½ ק"ג תפוחי אדמה מגורר גס (כשני תפוחי אדמה בינוניים)
100 גרם תרד קצוץ דק־דק
2 גזרים (כ־150 גרם) מגוררים גס
1 ביצה
3 כפות קמח חומוס (או קמח אחר)
½ כפית קינמון
½ כפית כמון
½ כפית כורכום
½ כפית תבלין כוסברה טחונה (לא חובה)
1 כפית מלח
¼ כפית פלפל שחור
לטיגון
½ ליטר שמן רגיל
לגרסה אפויה
3־4 כפות שמן זית

אופן ההכנה
1. סוחטים היטב את הגזר ואת תפוחי האדמה המגוררים ונפטרים מכמה שיותר נוזלים בעזרת חיתול בד או בעזרת מסננת.
2. מוסיפים לירקות את התרד הקצוץ ואת כל שאר המרכיבים והתבלינים. יוצרים לביבות שטוחות בעזרת הידיים ובהזדמנות זו נפטרים מעוד נוזלים.
3. במחבת גדולה מחממים שמן, וכשהוא חם מטגנים את הלביבות עד שהן שחומות היטב משני הצדדים.
4. לאפיית הלביבות (קצת פחות טעים, הרבה יותר בריא): מרפדים תבנית תנור בנייר אפייה ומשמנים אותה בשמן זית. מניחים את הלביבות על התבנית ומתיזים מעט תרסיס שמן זית, או מברישים אותן בשמן זית עם מברשת. אופים בתנור שחומם מראש ל־180 מעלות 25־35 דקות, עד שהלביבות מוכנות (טועמים כדי לוודא שהן מוכנות בפנים).
5. מגישים חם עם יוגורט צונן או שמנת חמוצה.
להעשרה נוספת:
חפשו בגוגל את המדריך הגדול להכנת לביבות של עז תלם
לביבות תפוחי אדמה וסלק אפויות
מרכיבים (30־25 לביבות קטנות)
½ ק"ג סלק מגורר גס
½ ק"ג תפוחי אדמה מגוררים גס (כ־2 תפוחי אדמה בינוניים)
½ צרור פטרוזיליה קצוצה (כחצי כוס)
150 גרם גבינה בולגרית מפוררת
1 ביצה
½ כוס קוואקר טחון (אני טוחנת אותו כמה שניות במעבד מזון)
1 כפית מלח
½ כפית פלפל שחור
2 שיני שום כתושות
לאפייה
3־4 כפות שמן זית
להגשה
טחינה

אופן ההכנה
1. מחממים תנור ל־180 מעלות, מרפדים תבנית תנור בנייר אפייה ומשמנים אותה בשמן זית.
2. סוחטים היטב את הסלק ואת תפוחי האדמה המגוררים ונפטרים מכמה שיותר נוזלים בעזרת חיתול בד או בעזרת מסננת.
3. מוסיפים לירקות את הפטרוזיליה הקצוצה ואת כל שאר המרכיבים והתבלינים. יוצרים לביבות קטנות ושטוחות בעזרת הידיים ובהזדמנות זו נפטרים מעוד נוזלים.
4. מניחים את הלביבות על התבנית ומתיזים מעט תרסיס שמן זית, או מברישים אותן בשמן זית עם מברשת. אופים 25־35 דקות, עד שהלביבות מוכנות (טועמים כדי לוודא שהן מוכנות בפנים).
5. מגישים עם סלט טחינה או טחינה גולמית.
מתעסקים בסלק? רק עם כפפות מטבח!
לביבות תפוחי אדמה, דלורית וטרגון
מרכיבים (18־22 לביבות)
½ ק"ג דלורית קלופה ומגוררת גס
½ ק"ג תפוחי אדמה מגוררים גס (כ־2 תפוחי אדמה בינוניים)
1 בצל מגורר
חופן טרגון קצוץ (כרבע כוס)
1 ביצה
½ כוס פירורי לחם
1 כפית מלח
½ כפית פלפל שחור
1 כפית אבקת ג׳ינג'ר
2 שיני שום כתושות
לטיגון
½ ליטר שמן רגיל
לגרסה אפויה
3־4 כפות שמן זית

אופן ההכנה
1. סוחטים היטב את הדלורית ואת תפוחי האדמה המגוררים ונפטרים מכמה שיותר נוזלים בעזרת חיתול בד או בעזרת מסננת. מוסיפים לירקות את הטרגון הקצוץ ואת כל שאר המרכיבים והתבלינים. יוצרים לביבות שטוחות בעזרת הידיים ובהזדמנות זו נפטרים מעוד נוזלים.
2. במחבת גדולה מחממים שמן וכשהוא חם מטגנים את הלביבות עד שהן שחומות היטב משני הצדדים.
3. לאפיית הלביבות (קצת פחות טעים, הרבה יותר בריא): מרפדים תבנית תנור בנייר אפייה ומשמנים אותה בשמן זית. מניחים את הלביבות על התבנית ומתיזים מעט תרסיס שמן זית, או מברישים אותן בשמן זית עם מברשת. אופים בתנור שחומם מראש ל־180 מעלות 25־35 דקות, עד שהלביבות מוכנות (טועמים כדי לוודא שהן מוכנות בפנים).
4. מגישים חם עם יוגורט צונן מתובל במעט טרגון קצוץ.