ברוכים הבאים לבנגלדש. כאן הפרי הלאומי הוא הג׳ק פרוט (Jackfruit), שעליו ככל הנראה מעולם לא שמעתם. בדרום־מזרח אסיה מעריצים את הג׳ק פרוט, ואוכלים אותו כל השנה ובכל דרך אפשרית, ואל המערב הוא הגיע ממש לאחרונה, וכבש את ארה"ב בסערה. כיום הוא משמש כתחליף הטבעוני הכי טרנדי לבשר, עוף ודגים.
אז מי אתה, ג׳ק פרוט?
הוא ידוע בתור הפרי הכי גדול בעולם – פרי אחד יכול להגיע למשקל של 55 ק"ג ולקוטר של 50 ס״מ! קליפת הפרי בעלת גבשושיות, פנים הפרי רך וסיבי, עם טקסטורה ייחודית שבין אננס לפטרייה.
כשהוא בשל טעמו מתקתק ועדין. אפשר לאכול אותו טרי או מבושל, וניתן להשתמש בו במגוון מנות – מקינוחים ומילוי לעוגות, ועד הקפצה במחבת, בישול או אידוי למנות מלוחות. במנות קארי, הוא פופולרי במיוחד.
עצי הג׳ק גדלים היום כבר בכל העולם באזורים בעלי אקלים טרופי, ויכולים להניב עד 200 פירות בשנה – מה שהופך אותם לבעלי תפקיד מרכזי בכלכלת המזון באזורים שהם גדלים בהם. היכולת להכין מהג׳ק פרוט מגוון כל כך גדול של מנות משביעות וטעימות, הפכה אותו לפרי בעל חשיבות ראשונה במעלה, וכיום אף מדברים עליו כעל הפרי שאולי יציל את העולם מרעב בזכות הערכים התזונתיים הגבוהים שלו והיכולת שלו להזין בקלות רבה כל כך הרבה אנשים.
הג׳ק פרוט מורכב מ־23 אחוז פחמימות, והוא גם עשיר באשלגן, ובוויטמינים C ו־B6. בישראל תמצאו את הג׳ק פרוט בקופסאות שימורים בחנויות הטבע. פנו לו מקום במזווה ותנו לו הזדמנות להכניס עניין בבישולים שלכם. הוא מושלם לצמחונים וטבעונים, אך לא רק להם: אני יכולה להעיד ממקור ראשון שבעלי הקרניבור והאנין טרף את כל מה שהכנתי – ואפילו ביקש עוד.
כריך ״סלופי ג׳ו״ מג׳ק פרוט
מאז שהילדים שלי הכירו את ה״סלופי ג׳ו״, לא עובר שבוע שהם לא מבקשים ממני להכין אותו. המתכון כאן הוא פתרון מצוין לסלופי ג׳ו שאפשר להכין במהירות רבה ובספונטניות – רק לפתוח קופסת שימורים ולטגן. לא רק אני נהנית מהפטנט הזה: בעולם המערבי, סלופי ג'ו מג'ק פרוט הפך לטרנד חם ופופולרי.

מרכיבים (2־3 כריכים)
2 כפות (30 מ"ל) שמן זית
1 בצל קצוץ דק
1 מקל סלרי קצוץ דק
1 גזר חתוך לקוביות קטנטנות
½ כפית מלח
¼ כפית פלפל שחור
½ כפית פפריקה מתוקה
½ כפית פפריקה מעושנת
1 פחית (400 גרם) שימורי ג׳ק פרוט
4 כפות (60 מ"ל) רוטב ברביקיו ביתי (מתכון משמאל)
¼ כוס (60 מ"ל) מים
להרכבה
2־3 לחמניות
עלי חסה
פרוסות עגבנייה
מיונז
פרוסות כרוב אדום
אופן ההכנה
1. במחבת גדולה מחממים שמן ומוסיפים את הבצל, הסלרי והגזר מטגנים כעשר דקות עד שהם מתרככים מעט. מוסיפים מלח, פלפל ופפריקות ומערבבים היטב.
2. פותחים את שימורי הג׳ק פרוט, מסננים וקוצצים אותו דק. מוסיפים את הג׳ק פרוט למחבת ומערבבים אותו כשלוש דקות.
3. מוסיפים רוטב ברביקיו ומים, מערבבים היטב, מכסים במכסה, מנמיכים את הלהבה ומבשלים כ־10 דקות. אם נשארו מים בתחתית המחבת מבשלים במכסה פתוח עוד דקות אחדות עד שהם מתאדים.
4. מגישים חם בתוך לחמניות עם חסה, עגבנייה, מיונז וסלט כרוב אדום.

רוטב ברביקיו ביתי
אם אתם אוהבים רוטב ברביקיו, אתם פשוט לא תאמינו כמה קל להכין אותו בבית: חמש דקות עבודה ועוד רבע שעה על האש. איזה כיף להרוויח מוצר איכותי, ללא מרכיבים משמרים, ולתבל מאכלים ללא נקיפות מצפון.
רוטב ברביקיו והג׳ק פרוט נועדו זה לזה, אך אני בטוחה שבמתכון הזה אתם הולכים להשתמש בעוד הזדמנויות רבות.
מרכיבים
1 פחית (400 גרם) שימורי עגבניות מאיטליה
1 פחית (200 גרם) רסק עגבניות
1/3 כוס (80 מ"ל) חומץ תפוחים
1/3 כוס (110 גרם) סירופ מייפל טהור
1 כפית פפריקה מעושנת
1 כפית פפריקה מתוקה
½ כפית מלח
½ כפית פלפל שחור
1 כפית אבקת שום
2 כפות (30 מ"ל) רוטב ווסטרשייר
אופן ההכנה
1. שמים את כל המרכיבים בסיר בינוני ומביאים לרתיחה.
2. מנמיכים את הלהבה, מכסים ומבשלים במשך 15 דקות, תוך ערבוב כל כמה דקות.
3. מחלקים לשתי צנצנות נקיות ומעוקרות. הרוטב יכול להישמר במקרר עד שלושה שבועות.
פיצה ג׳ק פרוט ואננס
פינטזתם פעם על פיצה עם בשר? אם כן – הגעתם למקום הנכון! פיצה טעימה, שתעניק לכם חוויה נוכרית כשרה למהדרין. אל תשכחו להזמין חברים.

מרכיבים (2־3 מגשי פיצה)
לבצק
2 כוסות (280 גרם) קמח רגיל / כוסמין
¼1 כפיות שמרים
½ כפית מלח
1 כפית סוכר
1 כף (15 מ"ל) שמן זית
½ עד 1 כוס (120־240 מ"ל) מים פושרים (תלוי בסוג שקמח שבחרתם)
לג׳ק פרוט
2 כפות (30 מ"ל) שמן זית
1 בצל קצוץ דק
1 פחית (400 גרם) שימורי ג׳ק פרוט
½ כפית מלח
¼ כפית פלפל שחור
½ כפית פפריקה מתוקה
½ כפית פפריקה מעושנת
2 כפות (30 מ"ל) רוטב ברביקיו ביתי
3 כפות (45 מ"ל) מים
להרכבת הפיצה
2 כפות (30 מ"ל) רוטב ברביקיו ביתי
1 פרוסת אננס חתוכה למשולשים
100 גרם מוצרלה מגוררת
¼ כפית אורגנו
¼ כפית בזיליקום יבש
עלי כוסברה לקישוט
אופן ההכנה
1. לבצק: מניחים בקערת מיקסר עם וו לישה את כל המרכיבים מלבד המים והשמן ומערבלים במהירות נמוכה. מוסיפים את המים והשמן וממשיכים לערבל במהירות בינונית עד שכל המרכיבים מתאחדים לכדור בצק. אם כעבור דקה המרכיבים לא מתאחדים מוסיפים כף מים נוספת. נותנים למיקסר לעבוד כ־8 דקות במהירות בינונית – כדור הבצק צריך "להתלבש" על הוו לישה.
2. בתום הלישה מעבירים את כדור הבצק למשטח מקומח היטב ולשים בידיים לצורת כדור. משמנים קערה גדולה ומניחים בתוכה את הבצק, מזלפים מעט שמן גם למעלה ומכסים בשקית. מניחים את הבצק במקום חמים ומתפיחים כשעה עד שהוא מכפיל את נפחו (אפשר להתפיח את הבצק גם שמונה שעות במקרר).
3. בינתיים מכינים את הג׳ק פרוט: במחבת גדולה מחממים שמן ומוסיפים את הבצל. מטגנים כעשר דקות עד שהוא שקוף. מוסיפים מלח, פלפל ופפריקות ומערבבים היטב.
4. פותחים את שימורי הג׳ק פרוט, מסננים וקוצצים אותו דק. מוסיפים את הג׳ק פרוט למחבת ומערבבים אותו כשלוש דקות.
5. מוסיפים רוטב ברביקיו ומים, מערבבים היטב, מכסים במכסה, מנמיכים את הלהבה ומבשלים כ־10 דקות. אם נשארו מים בתחתית המחבת מבשלים במכסה פתוח עוד דקות אחדות עד שהם מתאדים.
6. בתום ההתפחה מחממים תנור ל־250 מעלות.
7. מחלקים את הבצק לשניים או שלושה כדורים שווים. מכינים משטח מקומח ומניחים עליו את כדור הבצק. לשים אותו לכדור ובעזרת מערוך מרדדים אותו לעיגול גדול. ככל שתרדדו אותו יותר, הפיצה שלכם תהיה דקה יותר. כדאי לרדד לעובי של 3־4 מ"מ. את הרידוד האחרון מרדדים על נייר אפייה כדי להעביר את הבצק ישירות לתבנית התנור.
8. כשהבצק על התבנית מורחים עליו רוטב ברביקיו, מפזרים שכבת מוצרלה ועליה מפזרים מחצית מכמות הג׳ק פרוט שבמחבת. מפזרים חתיכות אננס ותבלינים, ומכניסים לתנור רק כשהוא כבר חם מאוד.
9. אופים במשך 6־9 דקות (תלוי בחום התנור שלכם ובעובי הבצק). הפיצה מוכנה כשהקצוות משחימים והגבינה מבעבעת. אוכלים מיד.
סלט טונה ללא טונה
סלט מושלם לאנשים שלא אוהבים דגים ולא מסוגלים להריח טונה. הטעם הכיפי והטעים של הטונה, ללא דגים כלל. לא תאמינו עד שתטעמו!

מרכיבים
1 פחית (400 גרם) שימורי ג׳ק פרוט
2 כפות מיונז
1 ביצה קשה מגוררת גס
1 ענף סלרי קצוץ דק
¼ בצל סגול קצוץ דק
2 מלפפונים חמוצים קצוצים לקוביות קטנות
½ כפית מלח
¼ כפית פלפל שחור
½ כפית חרדל
אופן ההכנה
1. פותחים את שימורי הג׳ק פרוט, מסננים וקוצצים אותו דק־דק.
2. בקערה גדולה מערבבים היטב את כל המרכיבים.
3. טועמים ומוסיפים מיונז, מלח ופלפל לפי הטעם.