עבור הילדים של שרית, כל הפסקת עשר היא הרפתקה חדשה: פעם הם מוצאים בקופסה חביתה מגולגלת בדייקנות, פעם עגבניות שרי עם עיניים מופתעות, ולעיתים לחמניית דובי מחייכת ותותים מאושרים. בזמן שהילדים האחרים מסירים את הנייר מהסנדוויץ׳־טונה, הילדים של שרית מנשנשים מאפינס קישואים, כדורי מוצרלה ומקלות גזר.
״למי יש זמן להכין כאלה קופסאות מושקעות בבוקר?״ שאלתי את שרית, והיא ניסתה לשכנע אותי שזה לא לוקח המון זמן. ״תוכיחי!״ אמרתי לה, והיא נענתה לאתגר. שרית היא אחת מבלוגריות האפייה הכי יצירתיות, מוכשרות ומדויקות בארץ. בשנים האחרונות אני עוקבת בהערצה אחר קופסאות האוכל שהיא מכינה לילדיה (חפשו בסטוריז של שרית ״אוכל לבית ספר״). כשנפגשנו, שרית לימדה אותי את רזי המלאכה, ולאחר הלמידה אני חייבת לציין שתהליך ההכנה לוקח זמן קצר, אם כי שרית המיומנת מתקתקת זאת במהירות מרשימה.
עולם קופסאות הבנטו היצירתיות והמושקעות נולד – כמו הרבה דברים מיוחדים – ביפן, שם מדובר באובססיה לאומית. ההורים (טוב – האמהות, בדרך כלל) משקיעים שעות כדי ליצור עבור ילדם ארוחה בריאה, הכוללת ירקות ופירות, אורז, קטניות וחלבונים, והכול תוך יצירת דמויות ויצורים מחייכים וחיתוכי ירקות ופירות בצורות חמודות. הכול מאוד צבעוני ואסתטי, ומלווה באביזרים שפותחו במיוחד – כמו מזלגונים צבעוניים בצורות של חיות, עיניים מפלסטיק שמוסיפים לירקות, כפיות מיוחדות ועוד שלל קישוטים. לפרוסות הלחם יש חותכנים מיוחדים (מישהו אמר ״הלו קיטי״?), ואת הגבינה הצהובה קורצים ללבבות. אל דאגה, תוכלו למצוא את שלל האביזרים בעלי־אקספרס ובאמזון.
קופסת הבנטו הגיעה בכלל מעולם המבוגרים ביפן, שם במשך מאות שנים ועד היום נהוג להכין בבית ובמסעדות קופסאות אוכל המתאימות לאדם אחד, הכוללות אורז, בשר או דג וירקות. עם התפתחות תרבות ה״קאוואיי״, שמשמעותה ״חמוד בהגזמה״, גם קופסאות האוכל קיבלו כיוון ופרשנות חדשים. הרשתות החברתיות הכניסו את האמהות היפניות לסחרור, ותחרות בלתי רשמית על התואר ״קופסת הבנטו החמודה ביותר״ מתקיימת מדי יום.

יאללה, לעבודה!
גם אם עוד לא רכשתם עיניים מפלסטיק וחותכני כוכבים (למה אתם מחכים?), תוכלו ליצור קופסת אוכל מפתיעה ובריאה. כמה טיפים לבנטואי המתחיל:
1. השתמשו בקופסאות בעלות תאים רבים או בקופסאות קטנטנות, שאותן אפשר למלא בקלות ולשלב בקופסה גדולה.
2. גוונו בסוגי הירקות וחתכו אותם לחתיכות קטנות וחמודות בצורות שונות – עיגולים, מקלות וכו׳. השתמשו בירקות קטנים כמו עגבניות שרי או פלפלונים, שלא חייבים לחתוך.
3. הוסיפו גם פירות כמו תותים, ענבים וכל פרי אחר שבעונה.
4. הוסיפו חלבונים גם ללא פרוסת לחם, כמו ביצה קשה או חביתה.
5. גוונו בחומרי גלם מיוחדים כמו אבוקדו, גרגירי תירס, תירס גמדי, אדממה, תמרים, צימוקים.
6. הכינו מראש מאפינס, עוגיות ומאפים בריאים שכיף וקל לארוז בקופסאות.
מאפינס קישואים רכים
מאפינס רכים ונהדרים (שהיה לי קשה להפסיק לזלול בזמן הצילומים), שילדים אוהבים. הבונוס העיקרי שלהם הוא שקל וכיף להכין כמות גדולה מהם ולשמור במקרר או במקפיא. יש רק בעיה קטנה עם המאפינס האלה: אם הילדים שלכם יגלו אותם לפני שתספיקו להחביא, לא יישאר לכם כלום למחר.

מרכיבים (כ־40 מיני מאפינס)
4 קישואים בינוניים (או זוקיני, או גם וגם)
1 בצל בינוני
2 ביצים
1/3 כוס (80 מ"ל) שמן (אפשר שמן אבוקדו)
1 כוס (140 גרם) קמח (אפשר קמח כוסמין לבן)
1 כפית אבקת אפייה
מלח ופלפל שחור
אופן ההכנה
1. מחממים תנור ל־170 מעלות.
2. מגרדים את הקישואים דק־דק וסוחטים היטב מנוזלים. מגרדים גם את הבצל (לא חייבים על החור הכי דק), אך לא סוחטים.
3. בוחשים את כל המרכיבים בקערה. אם התערובת נוזלית מדי, מוסיפים עוד קצת קמח ומערבבים היטב.
4. משמנים תבנית מיני מאפינס (הכי פשוט ונוח בספריי שמן) וממלאים את השקעים.
5. אופים כ־25 דקות, רק עד שהמאפינס מתחילים להשחים מעט מלמעלה. אם הם מתחילים להשחים אבל עדיין נראה שהם לא מספיק אפויים, הנמיכו את חום התנור ל־150 מעלות והמשיכו לאפות עוד מספר דקות.

לחמניות בטטה רכות
לחמניות בריאות וטעימות, שמכינים בצ׳יק וזוללים בלי רגשות אשם.

מרכיבים (10־20 יחידות)
2 בטטות בינוניות
2 כוסות (280 גרם) קמח
2 כפיות אבקת אפייה
1 כפית מלח
100 גרם חמאה קרה, חתוכה לקוביות קטנות
½ כוס (100 גרם) גבינת קוטג'
קצח או שומשום שחור (אם אוהבים)
אופן ההכנה
1. מחממים תנור ל־170 מעלות.
2. אופים את הבטטות בתנור עד שהן מתרככות. מקררים, מקלפים ומועכים למחית.
3. במעבד מזון או במיקסר עם וו גיטרה מעבדים ביחד קמח, אבקת אפיה, מלח וחמאה, עד שמתקבלים פירורים.
4. מוסיפים את מחית הבטטות ואת הקוטג' ומערבבים רק עד שמתקבל בצק.
5. יוצרים כדורים בקוטר 5־6 ס״מ ומניחים בתבנית מרופדת בנייר אפייה. מפזרים מעט קצח או שומשום מלמעלה, ואופים במשך כ־20 דקות.
6. שומרים בקופסה אטומה בטמפרטורת החדר, ו־24 שעות לאחר הכנתן – במקרר.
לרעיונות יפים נוספים עקבו אחרי שרית באינסטגרם Misspetel
לחמניות דובי
מתכון יפני למיטיבי אפייה, ולכאלה שכבר מכינים לחמניות שמרים רגילות. כדי ליצור את הלחמנייה הרכה והמעוצבת הזו צריך להשקיע בהכנת סטארטר (בצק ראשוני) ולשקול כל מרכיב בדקדקנות, כי עם יפנים לא מתווכחים. התוצאה החמודה שווה כל דקה.

מרכיבים (6 יחידות)
חובה להצטייד במשקל ובסבלנות!
לסטארטר
210 גרם קמח לחם
128 מ"ל חלב
2 גרם שמרים
לבצק
90 גרם קמח לחם
10 גרם אבקת חלב
60 גרם סוכר
5 גרם מלח
10 מ"ל חלב
30 מ"ל ביצה טרופה
45 גרם חמאה, בטמפרטורת החדר
1 חלמון מעורבב עם כפית מים
אופן ההכנה
1. מכינים את הסטארטר: מערבבים קמח ושמרים בקערה. מוסיפים חלב, ולשים לבצק קשה ויבש. מכניסים למקרר ל־12 שעות.
2. מכינים את הבצק: מוציאים את הסטארטר מהמקרר, חותכים אותו לחתיכות קטנות ומכניסים לקערת המיקסר.
3. מוסיפים את שאר המרכיבים מלבד החמאה ולשים במהירות בינונית במשך כ־10 דקות.
4. מוסיפים את החמאה ולשים עוד 15 דקות.
5. מחלקים את הבצק ל־6 חלקים (כל חלק במשקל 100 גרם), מכדררים ומניחים בתבנית.
6. מרכיבים את הדובי: מחלקים כל כדור לחלקים לא שווים – כדור גדול לראש, כדור מעט קטן יותר לגוף, וכדורים קטנטנים לאוזניים, לידיים ולרגליים. מצמידים היטב את כל החלקים זה לזה.
7. מניחים לתפיחה שנייה למשך 60 דקות. בסופה, מחממים תנור ל־180 מעלות.
8. מברישים את הדובים בתערובת החלמון ואופים במשך כ־12 דקות. לאחר שהלחמניות מתקררות, יוצרים את ה״פנים״ בעזרת עיגול גבינה צהובה, חצי עגבניית שרי קטנה או ענב, ושומשום לעיניים.
9. שומרים את הלחמניות בקופסה אטומה בטמפרטורת החדר. הלחמניות טעימות ביום הכנתן וגם למחרת. שמרו במקפיא לחמניות שתרצו לאכול בעוד יומיים.
קרקר בטטה
אם הילדים שלכם אוהבים קרקרים, הכינו להם קרקר בריא ומזין, בטעם נהדר ובצורות שיגרמו להם לזלול אותם במהירות!

מרכיבים (כ־100 קרקרים)
1 בטטה בינונית
50 גרם חמאה
2 כוסות (280 גרם) קמח רגיל/כוסמין
½ כפית סודה לשתייה
¼ כפית כורכום
1 כפית מלח
אופן ההכנה
1. מבשלים את הבטטה במים עד שהיא מתרככת ומועכים לפירה.
2. שמים בקערת המיקסר עם וו גיטרה (או במעבד מזון) את החמאה, הקמח, הסודה, הכורכום והמלח, ומעבדים עם וו גיטרה עד שמתקבלים פירורים.
3. מודדים כוס מפירה הבטטה ומוסיפים. מאחדים רק עד שנוצר כדור בצק ומעבירים למקרר לחצי שעה.
4. מחממים תנור ל־180 מעלות.
5. מוציאים את הבצק מהמקרר, מרדדים ליריעה דקיקה על משטח מקומח וחותכים לריבועים או קורצים צורות עם חותכני עוגיות.
6. מניחים על תבנית מרופדת בנייר אפייה ואופים במשך 8־10 דקות. מצננים את הקרקרים ושומרים בקופסה אטומה בטמפרטורת החדר עד שלושה ימים.