בכל רגע נתון תוכלו למצוא במזווה שלי שמונה קופסאות של שימורי טונה, וביום טוב אפילו עשר. כזו אני, דור שלישי שאוהבת לראות את המזווה שלה מלא בקופסאות שימורים, על כל צרה שלא תבוא. לאמא שלי יש 16 קופסאות (וגם 12 צנצנות נס קפה, ו־9 מיונז), אז אני במצב טוב.
אם כבר הזכרתי את אמא, היא מכינה את סלט הטונה הכי טעים בעולם. יש בו כל הדברים הרגילים – מיונז, ביצה קשה, בצל ירוק, ואיכשהו הוא יוצא כל כך טעים. בגללו גדלתי עם הידיעה הברורה שמשימורי טונה אפשר להכין רק סלט טונה, ורק במחנה קיץ ובצבא מותר לאכול את הטונה ישר מהקופסה. אף אחד לא דיבר על קציצות ותבשילים.
ואז הפכתי לאמא בעצמי, ומתכונים נוספים נכנסו לאוסף המתכונים שלי, ושימורי הטונה עברו לשורה הראשונה והמכובדת במזווה.
אני יודעת, זה חומר גלם קצת פשוט ולא זוהר, הכי בסיסי, נטול כל גינונים. אבל דווקא בגלל זה הגיע הזמן לחשוף אותו ולדבר עליו, להפסיק להחביא אותו מאחורי התירס והזיתים (אני יודעת שיש לכם), ולהתחיל לנצל אותו למנות מקוריות ומיוחדות, קלות להכנה וטעימות מאוד. ועוד לא דיברנו על הערכים התזונתיים המצוינים שלו – שנשמרים גם בשימורים.
אז תביאו פותחן ובואו למטבח!
קציצות טונה שנחטפות מהצלחת
לפני כמה שנים נתקלתי במתכון של קציצות מטונה, ואני חייבת לומר שהייתי מאוד סקפטית. כמה עשרות קציצות מאוחר יותר הבנתי שטעיתי. אם עוד לא ניסיתם את המתכון הקליל הזה, אל תהיו חשדניים. אם יש לכם ילדים בבית, הם יגמרו אותן עוד לפני שתספיקו לטעום אחת בעצמכם.

מרכיבים (22 קציצות קטנות)
3 קופסאות (480 גרם) שימורי טונה בשמן (אפשר לשלב קופסה אחת במים), מסוננות
2 גזרים מגוררים
1 בצל גדול מגורר וסחוט מנוזלים
¼ כוס פטרוזיליה קצוצה דק
¼ כוס כוסברה קצוצה דק
4 ביצים
1 כפית כמון
1 כפית כורכום
½ כפית קינמון
½ כפית מלח
½ כפית פלפל שחור
מעט שמן זית לשימון התבנית והקציצות
להגשה (רוטב איולי)
3 כפות מיונז מעורבבות עם כפית חרדל וכפית פטרוזיליה קצוצה
אופן ההכנה
1. מחממים תנור ל־180 מעלות, ומרפדים תבנית תנור בנייר אפייה, משומן במעט שמן.
2. בקערה גדולה מערבבים את כל החומרים.
3. בעזרת הידיים יוצרים קציצות קטנות עגולות ומעט שטוחות. מניחים את הקציצות על התבנית, אין צורך לשמור על רווחים.
5. מברישים את הקציצות בשמן מלמעלה.
6. אופים את הקציצות במשך 25־35 דקות, עד שהן יציבות ומוכנות. כדאי לטעום קציצה אחת כדי לראות שהן מוכנות.
מגישים חם עם מיונז או רוטב איולי
אמפנדס ממולאים טונה
המאפה הדרום־אמריקני בגרסה ביתית וקלילה, עם בצק רך וגמיש שכיף לעבוד איתו ועם מלית טעימה וקלילה שכולם אוהבים. אם הקיפול נראה לכם מסובך, תוכלו פשוט להדק את החיבור בין הצדדים בעזרת מזלג, ממש כמו בבורקס. את הבצק כדאי לאמץ לשלל מילויים.

מרכיבים (25־30 יחידות)
לבצק
2 כוסות (480 גרם) קמח
¾ כוס (105 גרם) קמח תירס
2 כפיות סוכר
כפית מלח
3 כפות (45 מ"ל) שמן זית
2 חלמונים
¾ כוס (180 מ"ל) מים + 2 כפות לפי הצורך
למילוי
3 כפות (45 מ"ל) שמן זית
1 בצל קצוץ דק־דק
3 קופסאות (480 גרם) טונה (אפשר לשלב בין טונה במים לטונה בשמן), מסוננות
1 ביצה קשה מרוסקת גס בפומפייה
1 כף (17 גרם) רסק עגבניות
¼ כפית מלח
¼ כפית כמון
¼ כפית פפריקה
¼ כפית אבקת שום
¼ כפית פלפל שחור
¼ כפית אורגנו
להברשה
1 ביצה טרופה
אופן ההכנה
1. מכינים את הבצק: במעבד מזון שמים קמח רגיל, קמח תירס, סוכר ומלח ומעבדים קצרות. מוסיפים שמן זית, חלמונים ומים ומעבדים כשלוש דקות לבצק רך וגמיש. אפשר להוסיף עוד כף או שתיים של מים לפי הצורך.
2. עוטפים את הבצק בניילון ונותנים לו לנוח בטמפרטורת החדר כחצי שעה.
3. בינתיים מכינים את המילוי: במחבת גדולה מחממים שמן ומטגנים את הבצל כעשר דקות על אש בינונית עד שהוא רך וזהוב. מוסיפים מעט מלח ופלפל ומצננים מעט.
4. בקערה גדולה שמים טונה, ביצה קשה, רסק עגבניות ואת כל התבלינים ומערבבים היטב. מוסיפים את הבצל המטוגן ומערבבים.
5. מרכיבים: מחממים תנור ל־180 מעלות ומרפדים תבנית בנייר אפייה.
6. חוצים את הבצק לארבעה חלקים ומגלגלים לכדורים. מרדדים כל כדור על משטח מקומח לעלה דק מאוד.
7. חותכים עיגולים בעזרת כוס או קורצן בקוטר 10־11 ס״מ (את השאריות אוספים ומרדדים שוב).
8. מניחים כף מהמילוי במרכז כל עיגול וסוגרים את הבצק על המילוי. מקפלים את הקצוות על ידי צביטות או שסוגרים אותו בעזרת מזלג, כמו בורקס.
9. מניחים את האמפנדס על התבנית ואופים במשך 15־20 דקות או עד שהם מזהיבים ויציבים. כדאי לטעום אחד כדי לראות שהם מוכנים.
מגישים חם עם סלסת עגבניות
טונה־לז
(בולונז טונה)
מהרגע שראיתי את המתכון הזה בבלוג הנפלא ״פתיתים״ הוא הפך למתכון של קבע אצלנו ואנחנו אוכלים טונה־לז לפחות פעם בשבועיים. כל היתרונות של בולונז: טעים + פסטה, יחד עם יתרונות שימורי הטונה: טעים + מהיר. תוסיפו לזה שתמיד יש בבית קופסאות שימורים של טונה ושני ילדים רעבים, וקיבלתם את ארוחת הערב המושלמת.

מרכיבים (3־4 מנות)
3 כפות (45 מ"ל) שמן
1 בצל גדול לבן או סגול
1/3 כפית מלח
¼ כפית פלפל שחור (לא חובה)
1/3 כפית סוכר
½ כפית אורגנו יבש
½ כפית בזיליקום יבש
¼ כפית פפריקה מעושנת/רגילה
2 קופסאות (320 גרם) שימורי טונה בשמן, מסוננות
1 פחית (400 מ״ל) שימורי עגבניות מאיטליה
½ קופסת (100 גרם) רכז עגבניות מאיטליה
1 כוס (240 מ"ל) מים רותחים
250 גרם פסטה יבשה
אופן ההכנה
1. מבשלים פסטה לפי הוראות היצרן.
2. במחבת גדולה מחממים שמן ומטגנים את הבצל כעשר דקות על אש בינונית עד שהוא רך וזהוב.
3. מוסיפים את כל התבלינים ומערבבים כדקה. מוסיפים את הטונה ומערבבים היטב. מוסיפים את העגבניות ואת הרסק ומערבבים, מוסיפים את המים, ומביאים לרתיחה. מוסיפים עוד מים רותחים לפי הצורך עד שמגיעים לסמיכות הרצויה.
4. מנמיכים את הלהבה, מכסים ומבשלים כעשר דקות. אם הטונה־לז נראה לכם סמיך מדי, אפשר להוסיף מעט מים ולבשל עוד שתי דקות.