לא גדלתי עם סירים של קוסקוס, וכורכום לא היה חבר במטבח שלנו, אבל מרק עם קוסקוס זו לגמרי ארוחת הערב המועדפת אצלנו בבית.
הקוסקוס הגיע לישראל עם יהודי צפון־אפריקה שעדיין מתווכחים ביניהם למי הוא שייך, אך כיום הוא מאכל לאומי לצד השניצל (הווינאי) והפלאפל (המצרי), לגמרי שבת אחים גם יחד.
אני לא מתיימרת להכין קוסקוס לבד. בסופו של דבר יש לי חצי שעה במקרה הטוב לארגן ארוחת ערב לכולם וזה כולל מבוגרים, ילדים וחברים של הילדים, כולם רעבים. עדיף גם שיישארו לי שאריות לארוחת הצהריים של מחר. ויש לי מטרת משנה לא פחות חשובה: שהארוחה תהיה בריאה.
הפתרון: מרק ירקות וקוסקוס שכולם, פשוט כולם, אוהבים. גם חברים של הפיצים שבדרך כלל לא מוכנים לטעום דברים חדשים נכנעים ללחץ החברתי ונהנים (חוץ מזה שאני לא מכינה שום אופציה חלופית).
הכול עניין של מיתוג! אל תשאלו ״מי רוצה מרק ירקות״, אִמרו: ״מי רוצה קוסקוס?״
לא ברור למה דלעת וקישוא הופכים לירקות לגיטימיים כשהם מכוסים בפירורים לבנבנים, אבל העיקר שזו התוצאה! הצטרפו אליי לעוד כמה רעיונות שאפשר להכין עם הפתיתים הלבנים הנפלאים האלה, כולל סלט חגיגי ומרשים שאתם יכולים כבר לגזור ולשמור לראש השנה.
קציצות קוסקוס אדומות
זה התחיל ממתכון של יותם אוטולנגי שהחלטתי להפוך לקציצות שאני מכינה כשנשאר לי קצת קוסקוס, או כשסתם בא לי לפנק את הילדים במשהו טעים שאני יודעת שייזלל תוך שניות.
כשאני עצלנית במיוחד אני מדלגת על שלב הקציצות ומגישה את הקוסקוס האדום כמו שהוא, והופ – הוא נעלם כלא היה. הכינו את העגבניות!

מרכיבים
חצי חבילת קוסקוס דק (175 גרם)
1 כוס (240 מ״ל) מים רותחים
1 בצל גדול קצוץ דק־דק
2 כפות רסק עגבניות איטלקי
1 כפית סוכר
½ כפית מלח
¼ כפית פלפל שחור
2־3 עגבניות בשלות קצוצות דק־דק (כ־250 גרם)
1 ביצה
שמן לטיגון
אופן ההכנה
1. שמים את הקוסקוס בכלי שיש לו מכסה, מוסיפים מלח ומערבבים. שופכים לכלי מים רותחים ומערבבים. ממשיכים לפי הוראות היצרן (אפשר גם להכין את כל החבילה ולשמור מחצית מהקוסקוס לשימוש אחר, לדוגמה – לסלט קוסקוס חגיגי).
2. מטגנים את הבצל בסיר בינוני עד שהוא מזהיב. מוסיפים רסק עגבניות, מלח וסוכר, ומערבבים היטב. מטגנים את הרסק כשתי דקות ומוסיפים את העגבניות הקצוצות.
3. מבשלים כעשר דקות על אש קטנה ומערבבים מדי פעם.
4. מוסיפים את תערובת העגבניות לקוסקוס המוכן ומערבבים היטב.
5. מוסיפים את הביצה, מערבבים שוב ויוצרים קציצות קטנות ושטוחות. מטגנים במעט שמן כשתי דקות מכל צד, עד שהקציצות מזהיבות.
מגישים עם יוגורט צונן.
טיפ לעצלנים: אל תוסיפו ביצה: הקוסקוס האדום טעים מאוד כבר בשלב הזה!
סלט קוסקוס מלא וחגיגי
טוב, אין ספק שזה ה־סלט שלכם לחג! כל כך יפה וצבעוני, גרגירי הרימונים מנצנצים כמו תכשיטים, עושר של טעמים – והתוצאה מסחררת. לנמנעים מגלוטן אפשר להחליף את הקוסקוס בקינואה.

מרכיבים
½ חבילת קוסקוס מלא (175 גרם
1 כפית מלח
1 כף שמן זית
1 כוס (240 מ"ל) מים רותחים
צרור פטרוזיליה קצוץ
צרור כוסברה קצוץ
3 ענפי בצל ירוק חתוכים דק
גרעינים מרימון שלם קטן
1 תפוח ירוק חתוך לקוביות קטנות
3־4 צנוניות חתוכות לקוביות
1 פלפל צהוב חתוך לקוביות קטנות
1 חבילת עלעלי בייבי
לרוטב
5 כפות שמן זית
5 כפות מיץ לימון טרי
2 כפות מים
2 כפות דבש
½ כפית מלח
¼ כפית פלפל שחור
אופן ההכנה
1. שמים את הקוסקוס בכלי שיש לו מכסה, מוסיפים מלח ומערבבים. שופכים מים רותחים ומערבבים. ממשיכים לפי הוראות היצרן (אפשר גם להכין את כל החבילה ולשמור מחצית מהקוסקוס לשימוש אחר, לדוגמה – לקציצות קוסקוס אדומות-ראו מתכון לעיל).
2. מערבבים בצנצנת קטנה את כל מרכיבי הרוטב.
3. מערבבים בקערה גדולה את כל מרכיבי הסלט. מוזגים את הרוטב סמוך להגשה.
מרק קוסקוס של בית
שבועיים של שגרה לפני החגים וכדאי לנצל את הערבים המתקררים (בירושלים! בירושלים!) להתאסף לארוחת ערב שגרתית, בריאה וטעימה שמכינים בקלות. למדתי להכין מרק של קוסקוס מכל החברות שלי וזו הגרסה שלי למרק הידוע.

מרכיבים
3 כפות שמן
1 בצל גדול חתוך גס
1 כפית מלח
1 כפית סוכר
2 כפיות כורכום
½ כפית כמון
¼ כפית קינמון
¼ כפית בהרט (לא חובה)
3 כפות אבקת מרק ירקות אורגנית
3 גזרים מקולפים וחתוכים לעיגולים
2 תפוחי אדמה גדולים חתוכים לקוביות
½ ראש כרובית מפורקת לפרחים
2 מקלות סלרי חתוכים גס
250 גרם דלעת חתוכה לקוביות
2 קישואים/זוקיני חתוכים גס
8־9 כוסות מים רותחים
1 כוס גרגירי חומוס מבושלים (לא חובה, אצלי בבית הם פחות פופולריים)
להגשה: חבילת קוסקוס לבחירתכם, מוכנה לפי הוראות היצרן
אופן ההכנה
1. מטגנים את הבצל בסיר גדול עד שהוא מזהיב.
2. מוסיפים את כל התבלינים: מלח, סוכר, כורכום, כמון, קינמון, בהרט ואבקת מרק אורגנית. מערבבים היטב.
3. מוסיפים את כל הירקות חוץ מהדלעת והקישואים ומערבבים כשלוש דקות.
4. מוסיפים את המים ומביאים לרתיחה.
5. מוסיפים את הדלעת והקישואים, מנמיכים את הלהבה ומכסים את הסיר.
6. מוסיפים עוד מים לפי הצורך. מבשלים כשעה עד שעה וחצי (תלוי כמה אתם אוהבים את הירקות שלכם רכים), 20 דקות לפני סוף הבישול מוסיפים את גרגירי החומוס. טועמים ומוסיפים מלח לפי הצורך.
ולסיום: פעמיים כי טוב – מדוע יום שלישי נחשב במסעדות רבות בארץ ל״יום הקוסקוס״?
מכיוון שבימי שלישי המאפיות לא פעלו בתוניסיה, והקוסקוס היה תחליף לפחמימה בארוחה. סברה אחרת טוענת שיום שלישי היה ידוע בעבר כ"יום הכביסה" והנשים היו מכינות בו אוכל פשוט וקל להכנה כדי שיהיה להן מספיק זמן פנוי לכבס.