שִׂים לֵב: בְּאֲתָר זֶה מֻפְעֶלֶת מַעֲרֶכֶת נָגִישׁ בִּקְלִיק הַמְּסַיַּעַת לִנְגִישׁוּת הָאֲתָר. לְחַץ Control-F11 לְהַתְאָמַת הָאֲתָר לְעִוְורִים הַמִּשְׁתַּמְּשִׁים בְּתוֹכְנַת קוֹרֵא־מָסָךְ; לְחַץ Control-F10 לִפְתִיחַת תַּפְרִיט נְגִישׁוּת.
Popup heading
יום שלישי, מאי 20, 2025 | כ״ב באייר ה׳תשפ״ה
לארכיון NRG
מקור ראשון
  • חדשות
    • יומן
    • כלכלה
    • ספורט
  • דעות
  • מחסום Watch
  • יהדות
    • שבת
  • תרבות
    • מוצש
    • אוכל
  • בעולם
    • מדע וטכנולוגיה
  • מגזין
    • דיוקן
  • ראשונות
    • הורות ומשפחה
    • לומדות
    • מיניות וזוגיות
    • בריאות ופוריות
    • התפתחות אישית
  • ה
  • עוד קטגוריות
    • טוב לדעת
    • המומלצים
    • חינוך
    • מילה וגלגולה
    • אשנב לערב
    • מסכת/חולין
    • ציוצים מהמקור
מקור ראשון
  • חדשות
    • יומן
    • כלכלה
    • ספורט
  • דעות
  • מחסום Watch
  • יהדות
    • שבת
  • תרבות
    • מוצש
    • אוכל
  • בעולם
    • מדע וטכנולוגיה
  • מגזין
    • דיוקן
  • ראשונות
    • הורות ומשפחה
    • לומדות
    • מיניות וזוגיות
    • בריאות ופוריות
    • התפתחות אישית
  • ה
  • עוד קטגוריות
    • טוב לדעת
    • המומלצים
    • חינוך
    • מילה וגלגולה
    • אשנב לערב
    • מסכת/חולין
    • ציוצים מהמקור
מקור ראשון
ראשי אוכל

באווירת חג: התפריט הבריא לראש השנה

ארוחת החג היא הזמן המתאים להוכיח שאפשר לאכול בריא ועדיין להרשים את האורחים, וכל זה בעזרת מתכונים פשוטים. המדור מארח את זהר לוסטיגר בשן

מאת  אפרת ליכטנשטט
כ״ג באלול ה׳תשע״ט (23/09/2019 15:20)
בתוך אוכל, מוצש
צילום: אפרת ליכטנשטט

צילום: אפרת ליכטנשטט

שתף בפייסבוקשתף בטוויטרשתף ב- Whatsappשתף בדוא"ל

זהר היא מסוג האנשים שנכנסים לחדר ומביאים איתם משב של אנרגיה חיובית והרבה מאוד אור, כמו שמה. פגשתי אותה ברחבי הרשת וידעתי שיום אחד ניפגש. האוכל של זהר נראה טעים ומזמין, בריא מאוד, ותמיד מלווה בסיפור משעשע וכמה תובנות על החיים. היא באה אליי לבוקר של בישולים לכבוד החג. המטרה: ארוחת חג בריאה ומיוחדת שגם מכינים בקלות.

זהר הגיעה לירושלים עמוסה בארגזי ירקות ובאנרגיה, עוד לפני שסיימנו לשתות את הקפה היא כבר עמדה מול המחבתות, מקפיצה בצל וחותכת במיה בו־זמנית. כעבור דקות כבר התחילו המנות לזרום לשולחן ולא נותר לי אלא לצלם ולאכול.

היא אמא לשלוש בנות ולמדה רפואה סינית במשך שבע שנים, שבסיומן הבינה שהיא בעצם רוצה לבשל והתחילה ללמוד בישול. האהבה של זהר למטבח בריא ומאוזן ולאכילת ירקות הייתה די חריגה אי אז בתחילת שנות האלפיים, והיא התחילה להעביר סדנאות בישול בריא לקהל גדול שהיה צמא לרעיונות החדשניים.

לפני כעשר שנים הוציאה את ספר הבישול ״סיפור בריא״ ומאז היא הוציאה עוד אחד, "לאכול טוב״. כיום היא ממשיכה להעביר סדנאות וגם לפרסם מתכונים דרך הבלוג ועמוד האינסטגרם השמח שלה (תעקבו, תעקבו!).
ועכשיו למטבח: החג מתקרב ולא חייבים לאכול שוב רק את כל המאכלים המסורתיים. אפשר לגוון עם מנות קלילות ובריאות שהגוף מרגיש כל כך טוב אחריהן.

חג שמח ושנה בריאה לכולם!

סלמון אפוי בדבש ובשום

מנת סלמון נפלאה וקלילה. הסוד כמו בכל מנות הדגים טמון בקניית דג טרי ואיכותי ובאפייה קצרה כדי שהוא יישאר עסיסי וטעים. ודבש כמובן!

צילום: אפרת ליכטנשטט
סלמון אפוי בדבש ובשום. צילום: אפרת ליכטנשטט

מרכיבים
כ־4 מנות

600 גרם סלמון
3 כפות דבש
1 כפית לימון
3 שיני שום קצוצות או כתושות
מלח ופלפל שחור גרוס
חופן פטרוזיליה/כוסברה קצוצה

אופן ההכנה
1. מחממים תנור ל־180 מעלות.
2. מניחים את הסלמון בתבנית חסינת חום ומשומנת.
3. בקערה קטנה מערבבים את הדבש עם הלימון, שיני השום, מלח ופלפל לפי הטעם.
4. מורחים את הסלמון בתערובת הדבש כך שכל חלקו העליון של הדג יצופה ברוטב.
5. אופים 20־25 דקות, עד שהסלמון נהיה ורוד והדבש מתחיל להתקרמל ולהשחים בקצוות
6. מוציאים מהתנור ומקשטים עם פטרוזיליה/כוסברה.

סלט כרוב ותפוחי עץ

סלט קליל ומשמח שמכינים בתוך דקות ויכול להספיק לגדוד של רעבים. אל תוותרו על קליית השומשום שמשדרגת את טעמו פלאים.

מרכיבים
½ כרוב לבן מגורר על מגררת עבה
1 תפוח עץ ירוק חתוך למקלות דקים
½ כוס בצל ירוק קצוץ או פטרוזיליה קצוצה
½ כוס (כ־100 גרם) חמוציות
1 כוס (כ־140 גרם) אגוזי פקאן קצוצים
½ כוס (כ־70 גרם) שומשום מלא קלוי קלות על מחבת ללא שמן

לרוטב
2 כפות חומץ תפוחים
מיץ מלימון אחד
¼ כוס שמן זית
מלח ופלפל שחור גרוס

אופן ההכנה
1. בקערה גדולה מניחים את הכרוב, התפוח והבצל הירוק או הפטרוזיליה.
2. מערבבים את כל חומרי הרוטב ויוצקים על התערובת שבקערה.
3. מערבבים היטב, מוסיפים את החמוציות, האגוזים והשומשום ומערבבים שוב.

 

פולנטה אפויה עם פטריות צלויות, עגבניות מיובשות ובמיה

מנה מיוחדת, טעימה ומפתיעה, שפוגשים בדרך כלל במסעדות. קל מאוד להכין אותה בבית ואפשר גם להכין חלק ממנה מראש ולחמם. רושם זה כאן!

צילום: אפרת ליכטנשטט
פולנטה אפויה עם פטריות צלויות,עגבניות מיובשות ובמיה. צילום: אפרת ליכטנשטט

 

מרכיבים
6־8 מנות קטנות כתוספת או 4 מנות עיקריות
תבנית בגודל 20/30 ס"מ

1 כוס קמח (140 גרם) פולנטה להכנה מהירה
4 כוסות מים
1 כפית מלח
פלפל שחור גרוס טרי
½ כוס טפנד זיתים
2 כפות שמן זית
1 בצל קצוץ
2 שיני שום קצוצות
1 פלפל צ'ילי אדום חריף קצוץ (אפשר לוותר אם אתם לא אוהבים חריף)
2 כוסות פטריות חתוכות (אפשר להשתמש בכל סוג פטריות שמוצאים אצל הירקן)
2 כוסות במיה חתוכה לחתיכות גדולות
½ כוס עגבניות מיובשות קצוצות
10 עגבניות שרי חצויות
מלח ופלפל שחור גרוס טרי

אופן ההכנה

הכנת הפולנטה
1. בסיר בינוני מביאים לרתיחה את המים עם כפית מלח ופלפל שחור.
2. שופכים את הפולנטה בעדינות בצורת זרזיף דק לתוך הסיר עם המים הרותחים, ומערבבים בעזרת מטרף כל הזמן. שימו לב שהנוזל עם הפולנטה לוהט ועלול להתיז.
3. ממשיכים לערבב עד שהפולנטה מתגבשת לכדי דייסה נוזלית.
4. מערבבים לתוך הפולנטה את טפנד הזיתים. טועמים ומוסיפים מלח ופלפל לפי הצורך.
5. מעבירים את הפולנטה לתבנית משומנת כך שהפולנטה תהיה בעובי 1 ס"מ, ומצננים לחלוטין. הפולנטה חייבת להיות קרה כדי שתוכל להיאפות.
* עד כאן אפשר להכין יום או יומיים מראש ולשמור במקרר.
6.בתנור שחומם מראש ל־180 מעלות, אופים את הפולנטה 30 דקות.

הכנת הירקות
7. מחממים במחבת רחבה או סוטאז' שמן זית ומטגנים את הבצל כ־7 דקות, עד שהוא מתרכך.
8. מוסיפים את השום והצ'ילי ומטגנים חצי דקה. מוסיפים את הפטריות, הבמיה, העגבניות המיובשות, עגבניות השרי, מלח ופלפל שחור, ומבשלים עד שכל הנוזלים שניגרים מהפטריות מתאדים.
9. מוסיפים את הפטרוזיליה ומערבבים. טועמים ומתקנים תיבול.

הרכבת המנה: חותכים את הפולנטה לריבועים (או לעיגולים, או אפילו לבבות אם יש לכם חותכן מתאים), מניחים תערובת פטריות ובמיה מעל ומגישים.

 

סלט עדשים שחורות, דלעת ורימונים

סלט טעים, בריא וחגיגי שעושה שימוש בעדשים שעשירות בחלבון ומהוות תחליף מצוין לבשר. הרוקט עשיר מאוד בוויטמינים וטעמו החרפרף והחזק מתאזן עם הבטטה המתקתקה והפיסטוקים המקורמלים. הרימונים מתפצפצים בפה, בקיצור חגיגה. הסלט הזה מושלם גם כארוחת ביניים באמצע שבוע.

צילום: אפרת ליכטנשטט
סלט כרוב ותפוחי עץ. צילום: אפרת ליכטנשטט

מרכיבים
1 כוס עדשים שחורות
1 בטטה בינונית חתוכה לקוביות (או 200 גרם דלעת חתוכה לקוביות)
1 כף שמן זית
½ כפית מלח
1 כף סירופ מייפל (או דבש) לבטטה
½ כוס פיסטוקים
1 כף סירופ מייפל (או דבש) לפיסטוקים
צרור רוקט חתוך גס
חופן עלי פטרוזיליה קצוצה
חופן עלי כוסברה קצוצים
מעט עלי נענע קצוצים
½ כוס גרגירי רימון (ואפשר יותר)
1 כף שמן זית
מלח
¼ כוס מיץ לימון

אופן ההכנה
1. שמים עדשים בסיר ויוצקים עליהם שפע מים רותחים. מנמיכים להבה ומבשלים 20־15 דקות עד שהעדשים רכות אך לא מתפרקות. מסננים.
2. מערבבים את קוביות הבטטה עם שמן זית, מלח ומייפל.
3. מעבירים לתבנית חסינת חום ואופים ב־180 מעלות במשך 20־15 דקות, עד שהבטטה רכה, אבל עדיין נגיסה, ולא רכה מדי.
4. קולים את הפיסטוקים במחבת יבשה כשתי דקות עד שעולה ניחוח עדין של קלייה (זהירות, לא לשרוף). מוסיפים את המייפל מערבבים ומכבים את האש.
5. שמים את העדשים, הדלעת והפיסטוקים בקערה. מוסיפים רוקט, עשבי תיבול, גרגירי רימון, שומשום קלוי ושמן זית ומערבבים.
6. מתבלים במלח ובמיץ לימון ומגישים.

עוגת תפוחים של בית

עוגת תפוחים כיפית שמכינים בעשר דקות עם שמן זית שהוא בריא יותר ומוסיף טוויסט מיוחד לעוגה. אגב, היא נהדרת עם קמח כוסמין, ובבית שלי כבר בכלל לא מרגישים בהבדל.

צילום: אפרת ליכטנשטט
עוגת תפוחים של בית. צילום: אפרת ליכטנשטט

מרכיבים
לתבנית בקוטר 22 ס״מ

2 ביצים
1 כוס סוכר קנים/דמררה
½ כוס שמן זית עדין
גרידה מלימון אחד
2 כוסות קמח כוסמין (אני שילבתי 50% מלא ו50% קמח כוסמין לבן)
1 כפית אבקת אפייה
½ כפית סודה לשתייה
¼ כפית מלח
½ כפית קינמון
½ כוס אגוזי מלך שבורים לחתיכות קטנות (לא חובה)
4 תפוחי עץ מקולפים וחתוכים לקוביות קטנות

אופן ההכנה
1. מחממים תנור ל־170 מעלות טורבו.
2. משמנים תבנית אפייה עגולה ומרפדים גם בנייר אפייה (עיגול בתחתית ורצועה לדפנות).
3. בקערת מיקסר מקציפים את הביצים עם הסוכר במשך 2־3 דקות לבלילה תפוחה ואוורירית.
4. מוסיפים בהדרגה את השמן וגרידת הלימון.
5. בקערה נפרדת מערבבים קמח, אבקת אפייה, סודה לשתייה, מלח, קינמון ואגוזי מלך.
6. מוסיפים את החומרים היבשים לחומרים הרטובים ומערבבים רק עד לאיחוד. ערבוב־יתר יגרום לעוגה להיות דחוסה.
7. מוסיפים לבלילה את קוביות תפוחי העץ ומעבירים לתבנית אפייה.
8. אופים במשך 50 ־ 60 דקות, או עד שקיסם הננעץ בעוגה יוצא עם פירורים לחים.

מקשטים באבקת סוכר לפני ההגשה

תגיות: ארוחת חגמתכונים לראש השנהסלמוןעוגת תפוחים

​עדיין לא מנויים על מקור ראשון? הצטרפו וקבלו חודש חינם במתנה

*המבצע למצטרפים חדשים בהתאם לתקנון המבצע



    הידיעה הקודמת

    סימני חיים: כך התנהל מבצע חילוץ נועז של יחידת 669

    הידיעה הבאה

    סיימו להמליץ: "אדוני הנשיא, אתה צריך לתפקד כסוג של גננת"

    כתבות קשורות

    נתב"ג. צילום: יוסי אלוני, פלאש 90

    היורדים מהארץ לא מפסיקים להתעסק בה

    רחלי מלק-בודה
    03-05-2025

    בתוך הכאוס הישראלי מסתתר איזשהו סדר עמוק ומסונכרן. אפילו מי שעוזב את הארץ פיזית מתקשה להתנתק ממנו

    ריקוד המכונה: השפעת הבינה המלאכותית על עולם המוזיקה

    שרול גוטמן
    01-05-2025

    מתהליך יצירה שמתחיל מבטן, רגש ונשמה למערכת של הנחיות, קונספטים ופירוט טכני. עידן ה–AI במוזיקה

    כבר לגמרי טבעי למוזיקה הישראלית. מארק אליהו. צילום: אריק סולטן

    מארק אליהו מופיע והמחזמר שיקגו בישראל: מה שעולה בשבוע הקרוב

    יהודית טל
    01-05-2025

    מדריך מוצש לשבוע הקרוב // 2-9.5

    הידיעה הבאה
    צילום: EPA

    סיימו להמליץ: "אדוני הנשיא, אתה צריך לתפקד כסוג של גננת"

    כתיבת תגובה לבטל

    האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

    כתבות אחרונות באתר

    דיון מרתוני וצו מניעה: מאמצים בממשלה לעצור את שביתת המורים

    דיון מרתוני וצו מניעה: מאמצים בממשלה לעצור את שביתת המורים

    03/05/2025
    הלחימה בעזה מתרחבת: עשרות אלפי צווי מילואים יישלחו הערב

    הלחימה בעזה מתרחבת: עשרות אלפי צווי מילואים יישלחו הערב

    03/05/2025
    חיל האוויר תקף בסוריה, יירוט טיל שלישי ביממה מתימן

    חיל האוויר תקף בסוריה, יירוט טיל שלישי ביממה מתימן

    03/05/2025
    מקור ראשון

    מקור ראשון – חושבים אחרת

    "מקור ראשון" הוא כלי תקשורת שחושב אחרת, לאנשים שחושבים אחרת. האתר מציג תוכן איכותי, אחראי ואינטלקטואלי השומר על כתיבה ערכית ונקיה שמתרחקת מעיתונות "צהובה" ופופוליסטית.

    עקבו אחרינו

    קטגוריות

    • חדשות
    • דעות
    • בעולם
    • יהדות
    • כלכלה
    • תרבות
    • מוצש
    • מגזין
    • טוב לדעת
    • לוח
    • המומלצים

    תגיות פופולריות

    איראן ארה"ב ביקורת בנימין נתניהו חיזבאללה חמאס חרבות ברזל טרור יהודה ושומרון מוסף שבת נגיף הקורונה ספרות פוליטי צבא וביטחון צה"ל

    קבלו את העיתון לחודש במתנה

    *המבצע למצטרפים חדשים בהתאם לתקנון המבצע



      כל הזכויות שמורות ל"מקור ראשון" 2021 ©

      Hosted by sPD

      • אודות
      • צרו קשר
      • פרסמו אצלנו
      • תנאי שימוש
      • מדיניות פרטיות
      • לוח
      • ארכיון nrg
      • הצהרת נגישות
      • ראשי
      • חדשות
        • יומן
        • כלכלה
        • ספורט
      • דעות
        • מחסום Watch
      • יהדות
        • שבת
      • תרבות
        • מוצש
        • אוכל
      • בעולם
        • מדע וטכנולוגיה
      • מגזין
        • דיוקן
      • ראשונות
        • הורות ומשפחה
        • לומדות
        • מיניות וזוגיות
        • בריאות ופוריות
        • התפתחות אישית
        • הסכתים
      • עוד קטגוריות
        • טוב לדעת
        • המומלצים
        • חינוך
        • מילה וגלגולה
        • אשנב לערב
        • מסכת/חולין
        • ציוצים מהמקור

      כל הזכויות שמורות ל"מקור ראשון" 2021 ©

      Hosted by sPD

      Welcome Back!

      Login to your account below

      Forgotten Password?

      Retrieve your password

      Please enter your username or email address to reset your password.

      Log In
      • ראשי
      • חדשות
        • יומן
        • כלכלה
        • ספורט
      • דעות
        • מחסום Watch
      • יהדות
        • שבת
      • תרבות
        • מוצש
        • אוכל
      • בעולם
        • מדע וטכנולוגיה
      • מגזין
        • דיוקן
      • ראשונות
        • הורות ומשפחה
        • לומדות
        • מיניות וזוגיות
        • בריאות ופוריות
        • התפתחות אישית
        • הסכתים
      • עוד קטגוריות
        • טוב לדעת
        • המומלצים
        • חינוך
        • מילה וגלגולה
        • אשנב לערב
        • מסכת/חולין
        • ציוצים מהמקור

      כל הזכויות שמורות ל"מקור ראשון" 2021 ©

      Hosted by sPD