לפני כשנה שלחה לי חברתי לירון בנימין סרטון שבו צילמה את סבתא שלה מסבירה איך מכינים ספינג׳. את הסרטון פרסמה לפני כמה שנים בקבוצת ״אמהות מבשלות ביחד״ בפייסבוק, שם זכה למאות אלפי צפיות ושיתופים. אחרי שצפיתי בסרטון ביקשתי מלירון שלקראת חנוכה תלמד אותי להכין את הסופגניות המופלאות האלה.
הספינג׳ים שלה ספוגים בזיכרונות. סבתה מָרי (82) מכינה תמיד ספינג׳ים בכל ארוע חגיגי במהלך השנה כמו מסיבות אירוסין, יום אחרי חתונה, חנוכה כמובן ושאר הזדמנויות חגיגיות. לירון הייתה ״ילדה של סבתא״, ומאז שהיא זוכרת את עצמה בכל זמן פנוי הייתה נדחפת ועומדת לידה במטבח כדי ללמוד לבשל ולאפות. ״למדתי מסבתא שלי המון מתכונים מעולים מהמטבח המרוקאי כמו מעקודה, מופלטה, חרינגו (פנקייק מרוקאי) וכמובן קוסקוס". מאחר שסבתא של לירון לא באמת יודעת להסביר מה המתכון המדויק אלא נותנת הוראות כמו "שמים מים כמה שהקמח לוקח", "תנסי ותטעי עד שתצליחי" – כשהיא באמת רוצה ללמוד משהו היא "פשוט נוסעת אליה ועומדת לידה כשהיא מבשלת, רושמת ושוקלת". לירון טוענת שעדיין לא הגיעה לרמה של סבתה, אבל אני מתקשה להאמין לה.
ספינג'

מרכיבים
20־30 יחידות, תלוי בגודלן
1 ק"ג קמח
2 כפות שמרים יבשים
4 כפות סוכר
1 כף מלח
4־5 כוסות מים
1 ליטר שמן לטיגון עמוק
אופן ההכנה
1. מנפים את הקמח לתוך קערה גדולה מאוד.
2. מוסיפים שמרים, סוכר ושלוש כוסות מים ומאחדים את החומרים בידיים.
3. מוסיפים את המלח ועוד כוס מים, ולשים כשתי דקות. אם הבצק לא דליל מוסיפים עוד חצי כוס מים (הבצק חייב להיות דליל, לא כמו בצק של לחם).
4. מכסים בניילון ונותנים לבצק לנוח חצי שעה.
5. מרטיבים את הידיים ולשים שוב כשתי דקות. גם תוך כדי לישה מרטיבים אותן עוד כדי שהבצק לא יידבק אליהן.
6. נותנים לבצק עוד מנוחה של חצי שעה, מרטיבים שוב את הידיים ולשים עוד שתי דקות.
7. נותנים לבצק לנוח פעם אחרונה, כ־50 דקות עד שעה.
8. מחממים את השמן בסיר רחב, וכשהוא חם מספיק מתחילים לטגן. בידיים רטובות לוקחים כדור בצק קטן, מקפלים את השוליים פנימה לצורה אחידה, מותחים אותו מעט ויוצרים חור במרכזו (מומלץ לצפות ב״היילייטס״ באינסטגרם). פותחים את החור בעדינות רבה ומותחים את הבצק. לפתיחה של הבצק ביד מיומנת יש השפעה על המרקם ועל האווריריות.
9. מניחים את כדורי הבצק בתוך השמן החם. אפשר להגדיל מעט את החור בעזרת כף עץ או מזלג.
10. מטגנים כשתי דקות מכל צד עד שהבצק זהוב, ומעבירים לצלחת מרופדת בנייר סופג.
מילוי גבינת שמנת וסלמון מעושן

אופן ההכנה
1. בקערה קטנה טורפים גבינת שמנת עם מעט פפריקה מעושנת ופלפל שחור.
2. חותכים את הספינג׳ים במרכז ומורחים בנדיבות מגבינת השמנת.
3. מסדרים פרוסות סלמון מעושן ומפזרים עירית קצוצה.
מילוי קרם תפוז והל

מרכיבים
1 מכל שמנת מתוקה 38%
1 כוס (240 מ"ל) חלב
חצי חבילת אינסטנט פודינג וניל
1 כפית תמצית וניל
גרידה מתפוז שלם
תוכן של 7־8 גרגירי הל טחונים בעלי ומכתש (או חצי כפית תבלין הל טחון)
אופן ההכנה
1. בקערת מיקסר עם וו הקצפה שמים את כל החומרים ומקציפים לקרם יציב.
2. מעבירים את הקרם לשקית זילוף עם צנתר משונן.
3. חותכים את הספינג׳ים במרכז ומזלפים תלוליות קרם. אוכלים מיד.
מילוי גנאש מוקצף ותותים טריים

מרכיבים
250 מ״ל שמנת מתוקה 38% (מחולקת לשני חצאים)
100 גרם שוקולד מריר קצוץ דק
4 כפות אבקת סוכר
¼ כפית קינמון
¼ כפית מלח
10 תותים נקיים וקצוצים לקוביות
אופן ההכנה
1. בקערה בינונית שמים את השוקולד.
2. בקלחת קטנה שמים 125 מ״ל מהשמנת ומביאים לסף רתיחה.
3. מוזגים את השמנת החמה על השוקולד וממתינים כדקה.
4. טורפים היטב את השוקולד והשמנת לגנאש אחיד.
5. מכסים את הקערה ומצננים במקרר כארבע שעות.
6. מעבירים את הגנאש הקר לקערת מיקסר עם וו הקצפה ומוסיפים את יתרת השמנת, הסוכר והתבלינים.
7. מקציפים לקרם יציב מאוד.
8. מעבירים את הקרם לשקית זילוף עם צנתר משונן. חותכים את הספינג׳ים במרכז ומזלפים גנאש
9. מקשטים בקוביות תותים טריים. אוכלים מיד.
הטיפ של אמא של לירון להוצאת ריח הטיגון:
בסיר גדול שמים רבע פקק של מרכך כביסה, מוהלים אותו במים, מרתיחים, וכל הבית מתמלא בריח נפלא.