אני לא בטוחה שאתם יודעים שבתוך מגירת הירקות שלכם שוכן ירק על עם כוחות כמעט קסומים. כן־כן, הגזר הביישן שאתם מוסיפים באגביות לסלט ולמרק הוא אחד הירקות הבריאים במגירה, ואם היום שלכם כמעט נגמר ועוד לא נשנשתם גזר – עוד לא מאוחר לתקן.
ובכן, הסוד טמון בבטא קרוטן, שנמצא בכמות גבוהה בכל הירקות הכתומים ובמיוחד בגזר. תפקידו לסייע לתקשורת טובה בין התאים השונים בגוף ובכך הוא עוזר למניעת סרטן. הוא נוגד חמצון ומסייע לגוף להתמודד עם מחלות, הוא מוריד את רמות הכולסטרול בדם, עוזר במניעת מחלות לב ואחראי לייצור ויטמין A בכבד.
מכירים את האגדה על כך שגזר משפר את הראייה? אז הגזר לא באמת משפר את הראייה אבל העיניים שלנו בהחלט זקוקות לוויטמין A כדי לתפקד בצורה טובה (אגב, מקורה של האגדה במלחמת העולם השנייה. הבריטים לא רצו שהגרמנים ידעו שהם משתמשים במערכות מכ״ם חדשניות והפיצו שמועה שהטייסים שלהם רואים טוב יותר בלילה כי הם אוכלים הרבה גזר).
הדרך הטובה ביותר ליהנות מהיתרונות הבריאותיים של הגזר היא דווקא כשהוא קצוץ דק, מאודה, מבושל או אפוי בתוספת של שומן בריא שעוזר לבטא קרוטן להפוך לוויטמין A הנחוץ.
ועוד לא דיברנו על כמה שהוא טעים! הצרפתים לא מתחילים לבשל בלי בסיס של ״מירפואה״: בצל־גזר־סלרי קצוצים ומבושלים ממושכות בשמן על אש קטנה.
החורף בשיאו, וזה זמן מצוין לחזק את הגוף עם מתכוני גזר טעימים. בואו למטבח!
מרק גזר קרמי עם מרכיב מפתיע

מרק גזר בהשראת מתכון שפגשתי בבלוג האמריקאי האהוב עלי minimalist baker. כל כך הופתעתי מהמרכיב המיוחד שהיא הוסיפה למרק שהייתי חייבת לנסות ולטעום אותו. בפועל המרכיב מאד קשה לזיהוי אבל מוסיף טעם מיוחד וניחוח אסיאתי נפלא. מי מכין?
מרכיבים
כ־4 מנות
2 כפות שמן זית
1 בצל גדול קצוץ דק
2 שיני שום קצוצות
1 כפית מלח
1 כפית סוכר
½ כפית פלפל שחור
¼ כפית קינמון
¼ כפית כמון
¼ כפית אבקת ג׳ינג׳ר
1 קילו גזרים מקולפים וחתוכים גס
4 כוסות ציר ירקות*
¼ כוס חמאת בוטנים טבעית חלקה (חשוב שתהיה טבעית וחלקה)
להגשה:
כמה כפות קרם קוקוס, פטרוזיליה וקרוטונים
אופן ההכנה
1. בסיר גדול מטגנים את הבצל כעשר דקות עד שהוא שקוף.
2. מוסיפים שום, מלח, סוכר, פלפל, קינמון, כמון וג׳ינג׳ר. מערבבים ומטגנים כשתי דקות.
3. מוסיפים את הגזר ומערבבים כחמש דקות.
4. מוסיפים את הציר ירקות ומביאים לרתיחה.
5. מכסים, מנמיכים את הלהבה, ומבשלים כחצי שעה או עד שהגזרים רכים מאד.
6. מעבירים את המרק למעבד מזון, מוסיפים חמאת בוטנים ומעבדים למרקם חלק. טועמים ומוסיפים מלח לפי הטעם.
מגישים חם עם כפית של קרם קוקוס, פטרוזיליה וקרוטונים.
*ציר ירקות:
בסיר גדול ממלאים 6 כוסות מים ומוסיפים גזר חתוך גס, בצל חתוך גס, ענף סלרי, קישוא חתוך גס, כפית מלח ואם יש בבית אז גם שורש פטרוזיליה מקולף וחתוך גס. מביאים לרתיחה ומבשלים ללא מכסה על אש בינונית כשעה, עד שהנוזל מצטמצם מעט. מסננים מהירקות. (את הירקות אפשר לשמור ולאכול).
מאפינס ארוחת בוקר גזר תפוח עם מילוי גבינת שמנת

כשיש לי זמן אני מכינה לילדים מאפינס עמוסים בירקות ובפירות. זהו נשנוש כיפי בין ארוחות, מושלם לקופסת האוכל לבית ספר, וקינוח מעולה לארוחה כבדה. רק הלוואי שלא הייתי מחסלת את כל המאפינס בעצמי ואז צריכה לרוץ להכין עוד לילדים…
כ־18 יחידות
מרכיבים
½ כוס דבש
3 ביצים
⅓ כוס שמן חמניות/קנולה
3 גזרים בינוניים מגוררים
2 תפוחים ירוקים מגוררים
½1 כוסות (210 גרם) קמח כוסמין
½1 כוסות (125 גרם) קוואקר דק להכנה מהירה
1 כפית אבקת אפייה
½ כפית קינמון
½ כפית מלח
למילוי
100 גרם גבינת שמנת
1־2 כפות אבקת סוכר לפי טעמכם
1 כף קמח
קמצוץ קינמון
אופן ההכנה
1. מחממים תנור ל־180 מעלות ומרפדים תבנית מאפינס בעטרות נייר.
2. בקערה גדולה טורפים דבש, ביצים ושמן לתערובת אחידה. מוסיפים גזר ותפוחים ומערבבים היטב.
3. מנפים פנימה קמח, אבקת אפייה, קינמון ומלח ומוסיפים את הקוואקר. מערבבים היטב רק עד לתערובת אחידה ולא מעבר לכך.
4. מערבבים היטב את חומרי מילוי הגבינה.
5. מניחים כף מהתערובת בעטרת נייר, מוסיפים כפית של מילוי גבינה ועליה מוסיפים עוד כף מהתערובת. שימו לב שהתערובת תופחת באפייה ולכן חשוב לא למלא עד הסוף אלא להשאיר ס״מ מתחת לשוליים.
6. אופים כ30־35 דקות או עד שהמאפינס זהובים וקיסם הננעץ במרכז יוצא עם פירורים לחים.
שומרים עד 24 שעות בקופסא בטמפרטורת החדר ומעבר לכך במקרר.
*מתעצלים למלא בקרם גבינת שמנת? אפשר גם להוסיף את הקרם כציפוי על המאפינס המוכנים.
פאראטה גזר (לחם הודי שטוח גזר)

לחם הודי שטוח, ממשפחת הלחמים שמכינים בדקות בודדות ומטגנים על מחבת. אפשר להכין עם סוגים שונים של ירקות כמו תפוחי אדמה, כרובית ועוד. רעיון מקורי לארוחה מהירה ומיוחדת והזדמנות להוסיף ירקות לתוך הפחמימות. מגישים עם יוגורט או טחינה וסלט ירקות.
מרכיבים
9־10 יחידות
3 גזרים מקולפים ומגוררים גס
½ בצל קטן קצוץ דק דק
חופן כוסברה קצוצה דק
5 ס״מ למון גראס קצוץ דק
1 כפית ג׳ינג׳ר מגורר
½1 כוסות (210 גרם) קמח
1 כפית מלח
¼ כוס מים
1 כף שמן זית
לטיגון: מעט שמן
אופן ההכנה
1. בקערה גדולה מערבבים קמח ומלח. מוסיפים גזר מגורר (עם הנוזלים שלו), בצל קצוץ, כוסברה, למון גראס וג׳ינג׳ר.
2. מערבבים ומתחילים ללוש, עד שהנוזלים של הירקות יתחילו לאחד את העיסה. מוסיפים שמן זית ואת המים בהדרגה, רק כמה שצריך כדי להגיע לכדור בצק לא דביק. אם יש צורך אפשר להוסיף עוד כף מים.
3. לשים כשתי דקות על משטח העבודה.
4. יוצרים כדור בצק (אם הוא דביק אפשר להוסיף כף קמח), מחזירים לקערה, מכסים ונותנים לבצק לנוח כשעה.
5. מחלקים את הבצק לכדורים בערך בגודל של כדור פינג פונג.
6. מקמחים היטב את משטח העבודה ואת הכדורים ובעזרת מערוך משטחים ל״פיתה״ דקה.
7. מחממים מחבת נון־סטיק גדולה ומורחים עליה מעט שמן עם נייר סופג.
8. מניחים את ה״פיתה״ על המחבת ומורחים אותה במעט שמן בעזרת מברשת סיליקון. חוזרים על הפעולה עם כל כדורי הבצק.
9. מטגנים כ2־3 דקות מכל צד עד שה״פאראטה״ שחומה ומוכנה.