דביר בר הוא הצליאקי הכי מפורסם שפגשתי. ב־20 השנים האחרונות עבד כעיתונאי, מנהל יחסי ציבור של חברת טלוויזיה, היה חלק מצוות ההקמה של ערוץ האוכל, ניהל חברת מדיה מצליחה בתחום האוכל ופרש ממנה כדי להתמקד במה שבוער בו כבר 42 שנה: הצליאק שלו.
לפני כשנה וחצי הוא פתח את הבלוג עם השם הגאוני Wheatout (ללא חיטה). בבלוג הוא מגשים חלומות של צליאקים רבים ומנגיש עבורם מתכונים בגרסאות ללא גלוטן, החל מקובה סלק ועד חלות, לחמניות ולחמים. חלקם מתכונים שלו וחלקם מתכונים של שפים ובשלנים שמתארחים אצלו. ויש גם לו המלצות רבות על מסעדות בארץ ובעולם, עם מנות ללא גלוטן כמובן.
שמחתי לארח את דביר לבוקר של חטיפים. היה מתוק וטעים ושקענו בשיחות על רשתות חברתיות ובלוגים. החלטנו להכין מתכונים עם אורז תפוח, מוצר יחסית ״נישתי״ ופחות מוכר (חפשו אותו בחנויות הטבע) שאפשר ליצור איתו חטיפים ונשנושים נפלאים שמיועדים בחלקם לקטנים, בחלקם לצעירים ברוחם ובחלקם לגדולים. היתרון הבולט של אורז תפוח הוא הקראנצ׳יות שלו, שיוצרת חטיפים קלילים וטעימים. תוכלו לבחור בקלאסיקה דביקה ואמריקנית או בגרסאות קצת יותר מתוחכמות ובריאות, אבל מה שבטוח – הולך להיות טעים ופריך! מישהו אמר משלוחי מנות?
ריבועי תמרים ופצפוצי אורז

החטיף הזה הוכתר אצלנו בבית כ״חטיף התמרים הטעים ביותר בעולם״. הסוד שלו הוא השימוש בפצפוצים, שמקליל ומאוורר את הדחיסות הידועה של חטיפי תמרים, וגם שימוש מעט מופרז במלח שמאזן את המתיקות הגבוהה.
מרכיבים
לתבנית קטנה בגודל 18×18 ס״מ
350 גרם תמרי מג׳הול ללא חרצנים (17־20 יחידות)
85 גרם (1/3 כוס) חמאת שקדים
80 גרם (2 כוסות) פצפוצי אורז
80 גרם (½ כוס) תערובת של גרעיני חמנית וגרעיני דלעת
1 כף זרעי צ׳יה
½ כפית מלח
אופן ההכנה
1. במעבד מזון שמים את התמרים וחמאת השקדים ומעבדים לעיסה אחידה.
2. בקערה גדולה שמים פצפוצי אורז, גרעיני חמנית ודלעת, צ׳יה ומלח.
3. מוסיפים את התמרים לקערת הפצפוצים ומערבבים בעזרת הידיים (אני אוהבת להשתמש בכפפות) עד שכל החומרים מעורבבים היטב.
4. מעבירים את המסה לתבנית ובידיים רטובות מהדקים היטב למשטח בגובה אחיד.
5. מצננים במקרר כשלוש שעות או במקפיא כשעה, וחותכים לקוביות בסכין גדולה ומשומנת.
שומרים בקופסה אטומה היטב במקפיא (עד חודשיים) או במקרר (עד שבועיים).
ריבועי שומשום וטחינה

נתקלתי בריבועי שומשום וטחינה בספר החדש והנפלא של מיקי שמו (״אפייה טובה״), והרי ידוע שכל דבר שיש בו טחינה מתקבל מיד באהבה אצלנו בבית. וכמובן, מיד הכנתי גרסה משלי.
מרכיבים
לתבנית בגודל 18X25 ס״מ
100 גרם חמאה
125 גרם (1/3 כוס) דבש
100 גרם (1/3 כוס) טחינה
65 גרם (1/3 כוס) סוכר דמררה
200 גרם פצפוצי אורז
125 גרם (1 כוס) שומשום
אופן ההכנה
1. בסיר קטן שמים חמאה, דבש, טחינה וסוכר ומחממים עד שהחמאה והסוכר נמסים. מערבבים היטב.
2. מניחים את פצפוצי האורז בקערה גדולה, מוסיפים את השומשום ומערבבים.
3. מוסיפים את תערובת החמאה־דבש־טחינה־סוכר לקערת הפצפוצים ומערבבים היטב.
4. מעבירים את פצפוצי האורז לתבנית ובידיים רטובות מהדקים היטב את המסה של הפצפוצים למשטח בגובה אחיד.
5. מצננים במקפיא כשעתיים, וחותכים לקוביות בסכין גדולה.
שומרים בקופסה אטומה היטב במקפיא (עד חודשיים).
קלאסיקה – חטיף פצפוצי אורז ומרשמלו

אם תחפשו בגוגל, תקבלו לא פחות מ־60 מיליון תוצאות לשלישיית המילים Rice Crispy Treats (חטיפי אורז פריך). מדובר בחטיף שמקורו בארצות־הברית, ויש לו אפילו ערך בוויקיפדיה.
מרכיבים
לתבנית בגודל 26X20
150 גרם מרשמלו חתוך לחתיכות קטנות
50 גרם חמאה
¼ כפית מלח
2 כפות סוכר חום כהה
4 כוסות פצפוצי אורז (כ־160 גרם)
לציפוי
200 גרם שוקולד חלב/מריר, קצוץ דק
1 כפית שמן
אופן ההכנה
1. משמנים היטב תבנית בגודל 20×26 ומרפדים אותה בנייר אפייה.
2. מניחים את פצפוצי האורז בקערה גדולה, מוסיפים מלח וסוכר ומערבבים.
3. בסיר בינוני ממיסים את החמאה, ומוסיפים את פיסות המרשמלו החתוך. בעזרת כף עץ מערבבים על אש קטנה כ־2 דקות עד להמסה מלאה של המרשמלו (ולא יותר), ומסירים מהאש.
4. שופכים את החמאה והמרשמלו המומס על פצפוצי האורז באופן אחיד ומערבבים היטב ובמהירות (הרוטב מתקרר מהר), כך שכולם יהיו מצופים.
5. מעבירים את פצפוצי האורז לתבנית, ובידיים רטובות מהדקים היטב את המסה שלהם למשטח בגובה אחיד.
6. מצננים בטמפרטורת החדר כשעה, וחותכים בעזרת סכין חדה לכל צורה שרוצים.
7. ציפוי: בקערה המתאימה למיקרוגל שמים את השוקולד ומחממים בפולסים של 20 שניות עם ערבוב בין חימום לחימום, עד שהשוקולד נמס כמעט לגמרי.
8. מערבבים היטב ומוסיפים כפית שמן. מצננים מעט לרמת סמיכות המתאימה (ככל שהשוקולד מתקרר הוא יותר סמיך).
9. טובלים כל חטיף בשוקולד ומצננים על גבי רשת צינון.
שומרים בקופסה אטומה בטמפרטורת החדר עד יום, או במקפיא עד שבוע. החטיף טעים ביותר ביום הכנתו
חטיפי טעמי ביתיים

החטיף טעמי היה לאורך השנים נחמתם של הצליאקים כי היה החטיף המסחרי הכמעט יחיד ללא גלוטן, בעולם שמלא בחטיפים מבוססי ופלים וגלוטן בצורות שונות. לאחרונה שונה המתכון וכעת הוא מכיל גלוטן, אז בשבילם, קבלו מתכון של דביר ל״טעמי״ בהכנה ביתית.
מרכיבים
לתבנית בגודל 20×26
200 גרם שוקולד מריר
50 גרם שקדים קצוצים קלויים קלות
2 כפות סירופ מייפל איכותי
1 כף גדושה (50 גרם) חמאת בוטנים
¼ כפית מלח
½2 כוסות (110 גרם) פצפוצי אורז
לקישוט
50 גרם חמאת בוטנים
אופן ההכנה
1. משמנים תבנית היטב ומרפדים אותה בנייר אפייה.
2. מניחים את פצפוצי האורז בקערה גדולה, מוסיפים מלח וסירופ מייפל ומערבבים.
3. בקערה המתאימה למיקרוגל שמים את השוקולד ומחממים בפולסים של 20 שניות עם ערבוב בין חימום לחימום, עד שהשוקולד נמס כמעט לגמרי.
4. מוסיפים את חמאת הבוטנים ומערבבים היטב עד שהיא נטמעת בשוקולד.
5. שופכים מיד את הרוטב באופן אחיד על הפצפוצים ומערבבים היטב בכף גדולה.
6. מעבירים את פצפוצי האורז לתבנית, ובידיים רטובות מהדקים היטב למשטח בגובה אחיד.
7. מצננים במקרר כשעה, וחותכים בעזרת סכין חדה לצורות הרצויות (אפשר גם מראש לשים את המסה בתבניות סיליקון).
8. לקישוט: ממיסים חמאת בוטנים כדקה במיקרוגל, עד שהיא הופכת נוזלית.
9. מניחים את החטיפים על רשת צינון ומזלפים עליהם פסים בעזרת כפית.
שומרים בקופסה אטומה בטמפרטורת החדר עד יום, או במקפיא עד שבוע. החטיף טעים ביותר ביום הכנתו