שִׂים לֵב: בְּאֲתָר זֶה מֻפְעֶלֶת מַעֲרֶכֶת נָגִישׁ בִּקְלִיק הַמְּסַיַּעַת לִנְגִישׁוּת הָאֲתָר. לְחַץ Control-F11 לְהַתְאָמַת הָאֲתָר לְעִוְורִים הַמִּשְׁתַּמְּשִׁים בְּתוֹכְנַת קוֹרֵא־מָסָךְ; לְחַץ Control-F10 לִפְתִיחַת תַּפְרִיט נְגִישׁוּת.
Popup heading
יום שני, מאי 19, 2025 | כ״א באייר ה׳תשפ״ה
לארכיון NRG
מקור ראשון
  • חדשות
    • יומן
    • כלכלה
    • ספורט
  • דעות
  • מחסום Watch
  • יהדות
    • שבת
  • תרבות
    • מוצש
    • אוכל
  • בעולם
    • מדע וטכנולוגיה
  • מגזין
    • דיוקן
  • ראשונות
    • הורות ומשפחה
    • לומדות
    • מיניות וזוגיות
    • בריאות ופוריות
    • התפתחות אישית
  • ה
  • עוד קטגוריות
    • טוב לדעת
    • המומלצים
    • חינוך
    • מילה וגלגולה
    • אשנב לערב
    • מסכת/חולין
    • ציוצים מהמקור
מקור ראשון
  • חדשות
    • יומן
    • כלכלה
    • ספורט
  • דעות
  • מחסום Watch
  • יהדות
    • שבת
  • תרבות
    • מוצש
    • אוכל
  • בעולם
    • מדע וטכנולוגיה
  • מגזין
    • דיוקן
  • ראשונות
    • הורות ומשפחה
    • לומדות
    • מיניות וזוגיות
    • בריאות ופוריות
    • התפתחות אישית
  • ה
  • עוד קטגוריות
    • טוב לדעת
    • המומלצים
    • חינוך
    • מילה וגלגולה
    • אשנב לערב
    • מסכת/חולין
    • ציוצים מהמקור
מקור ראשון
ראשי תרבות מוצש

סגול עמוק: מנות מופלאות שאפשר להכין מכרוב

הוא טעים, יפהפה, ובריא יותר מאחיו הלבן. שלושה מתכונים מהסגול–הסגול הזה, שהפך לירק הלוהט של החורף הנוכחי

מאת  אפרת ליכטנשטט
ו׳ באדר ה׳תשע״ח (21/02/2018 13:12)
בתוך מוצש
כרוב סגול. צילום: אפרת ליכטנשטט

כרוב סגול. צילום: אפרת ליכטנשטט

שתף בפייסבוקשתף בטוויטרשתף ב- Whatsappשתף בדוא"ל

את הביטוי ראש כרוב דווקא לא אנחנו המצאנו. הראשונה לכנות אדם טיפש בכינוי "ראש כרוב", הייתה אפרה בהן, מחזאית אנגלית שחייתה בסוף המאה ה־17. כן, נדמה שהכרוב היה כאן מאז ומתמיד ובזכות יכולת השרידות שלו הוא הציל מיליוני אנשים מחרפת רעב במהלך ההיסטוריה של האנושות. מסין ועד אנגליה, כולם אכלו כרוב – מבושל, מוחמץ וכמובן חי. כל זה קרה כשעוד אפילו לא ידעו כמה הוא בריא, כמה ויטמינים חשובים הוא מכיל (A, B, C, E, K) וודאי לא ידעו כמה הוא עשיר בסידן, ברזל, אשלגן וגופרית, או כמה הוא עשיר בנוגדי חימצון.

הכרוב באופנה ואם עוד לא התארגנתם על כמה ראשי כרוב במקרר, למה אתם מחכים? הרשת מלאה במתכונים (סטייק כרוב כבר הכנתם?) ולכם לא נותר אלא לבחור בירק המופלא הזה, כל כך בריא וכל כך טעים. הנה עוד שלושה מתכונים שכדאי לכם להכין. אני בחרתי להתמקד בכרוב הסגול והיפהפה, שהוא אגב בריא יותר מכרוב לבן בזכות הפיגמנטים הסגולים המכונים ״אנתוציאנינים״, הידועים כנוגדי חִמצון חזקים במיוחד.

כרוב סגול ממולא אורז ובשר

מעניין מתי הפך הכרוב הלבן לכרוב שאותו ממלאים? כנראה בגלל שהוא הנציג הוותיק והזול יותר ממשפחת הכרובים, ובכל אופן אני מכריזה: מהפכה! עוברים למלא את הכרוב הסגול. הוא טעים יותר, ולא פחות חשוב – יפה יותר. בצירוף מילוי עשיר בתבלינים ורוטב מלא בירקות, התוצאה היא תבשיל ביתי וטעים ומושלם לימים סגריריים. ואם עוד לא מילאתם כרוב, היפרדו מהפחדים, כי זה קל קלי קלות!

צילום: אפרת ליכטנשטט
כרוב סגול ממולא אורז ובשר. צילום: אפרת ליכטנשטט

מרכיבים

1 ראש כרוב סגול

למילוי

350 גרם בשר (אוהבי הבשר יכולים להוסיף בשר על חשבון האורז)

1 כוס אורז מלא או רגיל

½ כוס פטרוזיליה וכוסברה קצוצים דק

3 שיני שום כתושות

1 כפית מלח

½ כפית בהרט

½ כפית סוכר

½ כפית פלפל שחור

לסיר

3 בצלים גדולים

1 ליטר מים

2 כפות רכז או רוטב רימונים

½ כפית מלח

½ כפית פלפל שחור

10 בצלצלי פנינה או שאלוט קטנים

¼ קליפת לימון חתוכה לרצועות דקות

1 זוקיני קטן חתוך גס

חופן צימוקים

חופן פטרוזיליה

להגשה

פטרוזיליה קצוצה

אופן ההכנה

1. מרתיחים מים בסיר גדול מאוד (כזה שמכיל את הכרוב בקלות).
2. חותכים את השורש של הכרוב בעזרת סכין חדה, שמים את הכרוב במים וחולטים אותו כחמש דקות.
3. מוציאים את הכרוב מהמים (שומרים על המים בסיר) ומצננים מעט.
4. מסירים את העלים בעדינות, עובדים לאט כדי שהם יישארו כמה שיותר שלמים. אחרי 5־6 עלים, אם מרגישים שהעלים בלתי ניתנים להפרדה, מחזירים את הכרוב לסיר וחולטים עוד חמש דקות נוספות.
5. חוזרים על הפעולה עד שכל העלים מופרדים. אם הם לא גמישים מחזירים אותם לסיר וחולטים עוד כשתי דקות. מסננים ומייבשים על מגבת נייר.
6. חותכים את הבצלים לרוחב לעיגולים בעובי 1 ס״מ, ומניחים את העיגולים בתחתית מחבת גדולה כך שכולה תהיה מרופדת בבצל.
7. מערבבים היטב את כל חומרי המילוי ומתחילים למלא את העלים: מניחים עלה עם השורש קרוב אליכם. אם השורש שבמרכז העלה עבה וקשה, חותכים אותו החוצה ויוצרים חפיפה קלה בין שני החלקים.
8. מניחים כף גדושה מהמילוי כמה ס״מ מהחלק התחתון, ומקפלים את שני צידי העלה כלפי פנים, מימין ומשמאל על המילוי. מגלגלים את העלה הממולא עד למעלה.
9. מניחים את העלה המגולגל על הבצלים (עם הפתח כלפי מטה) וחוזרים על הפעולה עם כל עלי הכרוב.
10. מפזרים בין עלי הכרוב בצלצלים, זוקיני, קליפת לימון וצימוקים.
11. מערבבים את המים עם רכז רימונים, מלח ופלפל ומכסים בעדינות את הכרוב הממולא.
12. מביאים לרתיחה, מנמיכים את הלהבה ומבשלים במכסה סגור כשעה וחצי ועד שלוש שעות. פותחים את הסיר מדי חצי שעה כדי לוודא שלא חסרים נוזלים לפחות עד גובה הכרוב.

סלט כרוב סגול בתיבול אסייתי

סלט פריך וטעים שאני אוהבת להכין לכל ארוחה גדולה ולפעמים רק לעצמי בתור ארוחת צהריים. בזכות התיבול האסייתי, האהוב עליי, אני מסוגלת לסיים את כל הסלט לגמרי בעצמי (ששש… אל תגלו).

צילום: אפרת ליכטנשטט
סלט כרוב סגול בתיבול אסייתי. צילום: אפרת ליכטנשטט

מרכיבים
½ ראש כרוב סגול פרוס לפרוסות דקות
1 סלק חתוך לגפרורים
2 גזרים חתוכים לגפרורים
1/3 כוס בוטנים קצוצים גס
½ בצל סגול חתוך לרצועות דקות
חופן כוסברה או פטרוזיליה קצוצה גס

לרוטב
2 כפות שמן רגיל
1 כף שמן שומשום
1 כף חומץ אורז
3 כפות מיץ לימון
1 כף מירין או 1 כפית סוכר
1 כף רוטב סויה
1 כפית חמאת בוטנים (לא חובה)

אופן ההכנה
1. מערבבים היטב את כל חומרי הרוטב.
2. מערבבים היטב את כל חומרי הסלט.
3. מוזגים את הרוטב כחצי שעה לפני הארוחה כדי שהכרוב יספיק לתפוס טעמים ולהתרכך מעט.

כרוב סגול מבושל עם אגסים וחמוציות (בהשראת מתכון של הילה קריב)

זהו אחד התבשילים שאני מכינה הכי הרבה בבית, והסיבה: זמן ההשקעה מול התוצאה הוא מהמשתלמים. חמש דקות עבודה (אני מניחה את הסיר על השיש לידי ופשוט מכניסה את כל החומרים פנימה), שעתיים על האש, ויש לי קופסת תבשיל גדולה שמספיקה לכמה ימים בתור תוספת מושלמת לצד השניצל והאורז. וגם הפיצים אוהבים, ברור, כי זה כל כך טעים!

צילום: אפרת ליכטנשטט
כרוב סגול מבושל עם אגסים וחמוציות. צילום: אפרת ליכטנשטט

מרכיבים
1 ראש כרוב בינוני־קטן
2 אגסים חתוכים לפרוסות דקות
½ כוס חמוציות
3 כפות שמן זית
1 כף דבש או סילאן
1 כפית מלח
½ כפית פלפל שחור (או יותר, לפי טעמכם)
¼ כוס מים

אופן ההכנה
1. בעזרת סכין גדולה וחדה (או במעבד מזון) פורסים את הכרוב לרצועות דקות ומניחים בסיר גדול.
2. מוסיפים את כל שאר החומרים ומביאים לרתיחה.
3. מנמיכים את הלהבה, מכסים את הסיר ומבשלים כשעתיים עם ערבוב כל עשר דקות (בגלל הבישול הארוך אני שמה לעצמי טיימר כדי לזכור כל עשר דקות לערבב את הכרוב).
4. כעבור שעתיים, אם נשארו נוזלים בתחתית הסיר מבשלים כמה דקות ללא מכסה עד שהנוזלים מצטמצמים. שומרים בכלי סגור במקרר ומגישים חם או קר.

תגיות: אוכל

​עדיין לא מנויים על מקור ראשון? הצטרפו וקבלו חודש חינם במתנה

*המבצע למצטרפים חדשים בהתאם לתקנון המבצע



    הידיעה הקודמת

    "איש הצללים" שהפך לעד מדינה: מי אתה שלמה פילבר?

    הידיעה הבאה

    מפלגות הקואליציה מציגות: יציבות עם תנאים מגבילים

    כתבות קשורות

    נתב"ג. צילום: יוסי אלוני, פלאש 90

    היורדים מהארץ לא מפסיקים להתעסק בה

    רחלי מלק-בודה
    03-05-2025

    בתוך הכאוס הישראלי מסתתר איזשהו סדר עמוק ומסונכרן. אפילו מי שעוזב את הארץ פיזית מתקשה להתנתק ממנו

    ריקוד המכונה: השפעת הבינה המלאכותית על עולם המוזיקה

    שרול גוטמן
    01-05-2025

    מתהליך יצירה שמתחיל מבטן, רגש ונשמה למערכת של הנחיות, קונספטים ופירוט טכני. עידן ה–AI במוזיקה

    כבר לגמרי טבעי למוזיקה הישראלית. מארק אליהו. צילום: אריק סולטן

    מארק אליהו מופיע והמחזמר שיקגו בישראל: מה שעולה בשבוע הקרוב

    יהודית טל
    01-05-2025

    מדריך מוצש לשבוע הקרוב // 2-9.5

    הידיעה הבאה
    הרב יוסף קלנר. צילום: צילום מסך מתוך ערוץ היוטיוב של מכינת 'בני דוד' בעלי

    האמת צריכה להיאמר: הרב יוסף קלנר צדק

    כתיבת תגובה לבטל

    האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

    כתבות אחרונות באתר

    דיון מרתוני וצו מניעה: מאמצים בממשלה לעצור את שביתת המורים

    דיון מרתוני וצו מניעה: מאמצים בממשלה לעצור את שביתת המורים

    03/05/2025
    הלחימה בעזה מתרחבת: עשרות אלפי צווי מילואים יישלחו הערב

    הלחימה בעזה מתרחבת: עשרות אלפי צווי מילואים יישלחו הערב

    03/05/2025
    חיל האוויר תקף בסוריה, יירוט טיל שלישי ביממה מתימן

    חיל האוויר תקף בסוריה, יירוט טיל שלישי ביממה מתימן

    03/05/2025
    מקור ראשון

    מקור ראשון – חושבים אחרת

    "מקור ראשון" הוא כלי תקשורת שחושב אחרת, לאנשים שחושבים אחרת. האתר מציג תוכן איכותי, אחראי ואינטלקטואלי השומר על כתיבה ערכית ונקיה שמתרחקת מעיתונות "צהובה" ופופוליסטית.

    עקבו אחרינו

    קטגוריות

    • חדשות
    • דעות
    • בעולם
    • יהדות
    • כלכלה
    • תרבות
    • מוצש
    • מגזין
    • טוב לדעת
    • לוח
    • המומלצים

    תגיות פופולריות

    איראן ארה"ב ביקורת בנימין נתניהו חיזבאללה חמאס חרבות ברזל טרור יהודה ושומרון מוסף שבת נגיף הקורונה ספרות פוליטי צבא וביטחון צה"ל

    קבלו את העיתון לחודש במתנה

    *המבצע למצטרפים חדשים בהתאם לתקנון המבצע



      כל הזכויות שמורות ל"מקור ראשון" 2021 ©

      Hosted by sPD

      • אודות
      • צרו קשר
      • פרסמו אצלנו
      • תנאי שימוש
      • מדיניות פרטיות
      • לוח
      • ארכיון nrg
      • הצהרת נגישות
      • ראשי
      • חדשות
        • יומן
        • כלכלה
        • ספורט
      • דעות
        • מחסום Watch
      • יהדות
        • שבת
      • תרבות
        • מוצש
        • אוכל
      • בעולם
        • מדע וטכנולוגיה
      • מגזין
        • דיוקן
      • ראשונות
        • הורות ומשפחה
        • לומדות
        • מיניות וזוגיות
        • בריאות ופוריות
        • התפתחות אישית
        • הסכתים
      • עוד קטגוריות
        • טוב לדעת
        • המומלצים
        • חינוך
        • מילה וגלגולה
        • אשנב לערב
        • מסכת/חולין
        • ציוצים מהמקור

      כל הזכויות שמורות ל"מקור ראשון" 2021 ©

      Hosted by sPD

      Welcome Back!

      Login to your account below

      Forgotten Password?

      Retrieve your password

      Please enter your username or email address to reset your password.

      Log In
      • ראשי
      • חדשות
        • יומן
        • כלכלה
        • ספורט
      • דעות
        • מחסום Watch
      • יהדות
        • שבת
      • תרבות
        • מוצש
        • אוכל
      • בעולם
        • מדע וטכנולוגיה
      • מגזין
        • דיוקן
      • ראשונות
        • הורות ומשפחה
        • לומדות
        • מיניות וזוגיות
        • בריאות ופוריות
        • התפתחות אישית
        • הסכתים
      • עוד קטגוריות
        • טוב לדעת
        • המומלצים
        • חינוך
        • מילה וגלגולה
        • אשנב לערב
        • מסכת/חולין
        • ציוצים מהמקור

      כל הזכויות שמורות ל"מקור ראשון" 2021 ©

      Hosted by sPD