כשהיינו בקיץ באיטליה (זוכרים את הימים היפים שהיינו עולים בהם על מטוס ופשוט טסים לאיטליה?) פיתחתי אובססיה קלה לעגבניות. הפרי/ירק הקסום הזה שולט במגף האיטלקי ביד רמה, ובכל חנות, סופרמרקט ושוק הייתי עוברת בין דוכני העגבניות, חוקרת, מצלמת וכמובן קונה. בחנויות רבות מצאנו לא פחות משבעה זנים שונים של עגבניות, ובחנויות מסוימות אפילו 12.
כתבות נוספות באתר מקור ראשון:
– הפרדת רשויות: מה בין סל פירות לשינוי עמדה
– "לפני עשר שנים חשבתי שאני עם הבמה סיימתי"
– שיר השבוע: בְּשָׁעָה 12
גדולות, קטנות, ירוקות וצהובות, מלאות קפלים, מוארכות, מכוערות ומושלמות – עולם קסום ונפלא שכמעט לא קיים כאן בישראל. לכל עגבנייה שימוש אחר במטבח ובמתכונים, ולכל אחת טעם ייחודי משלה. והיופי, כמה יופי! אי אפשר שלא לעבור לידן ולצלם.
גם העגבניות הישראליות נפלאות וטעימות, ואני מאמינה שתוך שנים ספורות נראה גם כאן זנים רבים יותר. בינתיים ננצל את הפרי המושלם הזה לעוד ועוד מאכלים טעימים.
אז יאללה, בואו למטבח!
ריבת עגבניות שרי
קניתם המון עגבניות שרי ואתם מחפשים הרפתקה? רוצים לגוון ולהפתיע את עצמכם עם ריבה מיוחדת וטעימה במיוחד?הכינו את הריבה הזאת, והאושר במרחק של שעתיים מכם

מרכיבים
600 גרם עגבניות שרי
200 גרם סוכר
1 מקל קינמון
2 כפיות תמצית וניל
מיץ מ־½ לימון
קליפה של חצי לימון
אופן ההכנה
1. דוקרים את העגבניות בסכין ושמים בסיר.
2. מוסיפים את כל שאר החומרים ומביאים לרתיחה.
3. מנמיכים לאש קטנה ומבשלים כשעה וחצי עד שעתיים במכסה פתוח, תוך בחישה מתמדת, עד שהריבה מסמיכה ומוכנה.
4. מוזגים מיד את הריבה החמה לצנצנת מעוקרת וסוגרים את המכסה.
איך מעקרים צנצנת?
שמים צנצנת על מגש, וממלאים אותה עד שפתה במים רותחים. גם על המכסה שופכים מים רותחים. כעבור כמה דקות שופכים את המים מהצנצנת ומהמכסה ומניחים אותם הפוך על מגבת נייר, עד השימוש.
מטבוחה מופלאה
בטלו את התוכניות שלכם, פנו את הערב: את המטבוחה הזו אתם פשוט חייבים להכין

מרכיבים
½1 ק"ג עגבניות בשלות
1 ראש שום, מקולף וכתוש (10־12 שיניים)
¼ כוס שמן
1 כף סוכר
1 כף פפריקה
½1 כפיות מלח
1 כפית כורכום
½ כפית כמון
¼ כפית קינמון
אופן ההכנה
1. חורצים את קליפת העגבניות בבסיסן, בחריץ דק בצורת איקס.
2. בסיר גדול מאוד מביאים לרתיחה שפע של מים.
3. שמים את העגבניות במים הרותחים וחולטים אותן כשתי דקות.
4. מוציאים את העגבניות מהמים, ואחרי שהן מצטננות מעט מסירים מהן את הקליפה.
5. חותכים את העגבניות לקוביות.
6. בסיר גדול מחממים שמן ומטגנים את השום כדקה עד שהוא מזהיב (שמרו עליו היטב שלא יישרף).
7. מוסיפים את העגבניות ומטגנים אותן עשר דקות.
8. מוסיפים סוכר, פפריקה, מלח, כורכום, כמון וקינמון ומערבבים.
9. מבשלים שעתיים־שלוש עם ערבוב מתמיד כל כמה דקות, עד שאוהבים את הסמיכות של המטבוחה.
10. שומרים במקרר סגור היטב עד שבועיים.
קובלר עגבניות
מאפה נהדר שמרשים בזכות המראה הלא שגרתי של כדורי בצק המונחים על פירות. מקורו של המאפה במאה ה־19 עם הגעת הבריטים לאמריקה, שם היו חסרים להם החומרים הדרושים להכנת פאי רגיל והם שינו את צורתו. במקור הקובלר הוא מאפה מתוק ומקובל להכינו עם פירות יער, אפרסקים ועוד. כאן הוא בטוויסט מלוח שהופך את הארוחה לחגיגה

מרכיבים
3 כפות שמן זית
2 בצלים סגולים קצוצים
3 שיני שום כתושות
1 כפית מלח
½ כפית פלפל שחור
½ כפית סוכר
¼ כפית טימין יבש
1.200 ק"ג עגבניות שרי, חצויות
2 כפות גדושות קמח
לבצק:
½1 כוסות (210 גרם) קמח
½1 כפיות אבקת אפייה
½ כפית מלח
¼ כפית פלפל
¼ כפית טימין יבש
80 גרם חמאה קרה חתוכה לקוביות קטנות
2 כפיות חרדל
½ כוס (120 מ"ל) חלב (מכל סוג)
¼ כוס (60 מ"ל) מים
1 כף חלב להברשה
אופן ההכנה
1. מחממים תנור ל־180 מעלות טורבו.
2. במחבת גדולה המתאימה לתנור מחממים שמן ומטגנים את הבצל כרבע שעה עד שהוא מזהיב. מוסיפים שום, מלח, פלפל, סוכר, וטימין ומטגנים כשתי דקות.
3. מוסיפים 2/3 מכמות העגבניות ומטגנים כחמש דקות נוספות.
4. מוסיפים את העגבניות הנותרות ואת הקמח ומערבבים היטב. מכבים את האש.
מכינים את הבצק:
5. בקערה גדולה מערבבים קמח, אבקת אפייה, מלח, פלפל וטימין.
6. מוסיפים את החמאה ובעזרת קצות האצבעות מפוררים אותה לתוך הבצק.
7. מוסיפים חרדל, חלב ומים ומערבבים לבצק דביק.
8. בעזרת כף גלידה מניחים תלוליות גדולות של בצק על העגבניות.
9. מברישים את הבצק במעט חלב.
10. אופים 50־60 דקות עד שהבצק מזהיב.
11. מקשטים בבזיליקום ואוכלים חם.
לכל המתכונים של אפרת ליכטנשטט>