קרימסון, מג׳נטה, אררה 15, סופיה, תומפסון, סופריור, פליים, סקרלוטה, אדומיניק, בוניאר. האם השמות האלה אומרים לכם משהו? תתפלאו לשמוע שזו רשימה, חלקית ביותר, של זני הענבים המדהימים שכולנו אוכלים כאן מדי קיץ. ענבים וישראל זה סיפור אהבה. החל משבעת המינים, דרך המרגלים שנשאו מכאן אשכול עצום ועד מעצמת היין שהפכנו להיות, עם יינות שקוטפים פרסים ברחבי העולם.
כתבות נוספות באתר מקור ראשון:
– לעוף על המטבח: לאכול בבית ולהרגיש במסעדה
– בהדסה הכריזו: ניסוי חיסון לחולת קורונה עבר בהצלחה
–"MKR" המטבח המנצח: הפקה מושקעת אבל שופטים מעייפים
הענבים הם פרי כל כך טעים שבאמת לא צריך לבשל או לאפות אותם, הם פשוט מושלמים כמו שהם. ובכל זאת, יש ימים שבהם המקרר שלי פשוט מתפוצץ מרוב ענבים, ואז אני מתחילה לחשוב איך אני מוסיפה אותם למנות, ורצה לקנות עוד ענבים טריים.
הענבים נפלאים בבישול ובאפייה (והצימוקים כבר מזמן מצאו את דרכם לתוך הסלטים והתבשילים). הם מתוקים ועדינים ומלאים במיץ, ואפשר לנצל את תכונותיהם לדברים רבים. הם מחמיאים למנות מלוחות במתיקות נעימה, מושלמים בעוגות ומוסיפים מרקם וגיוון. גם כשהם קפואים הם מהווים סיומת נהדרת לארוחה גדולה, או סתם כנשנוש באמצע יום חמים.
ועוד לא הזכרנו את שלל הוויטמינים והמינרלים שבהם הענבים עשירים כמו ויטמין C, ויטמין B, פולסין, ניאצין וחומצה פנטותנית, מגנזיום, סידן, ברזל, זרחן, אשלגן, נתרן, אבץ. כן, כן, עד כדי כך.
אז בואו להכין שלושה מתכונים מפתיעים עם ענבים!
עוף בענבים ושום

מנת עוף יפהפייה וטעימה מהמטבח האיטלקי, שמחברת את מתיקות הענבים והיין עם חריפות השום והטעם של העוף לכדי הביס המושלם.
מרכיבים
3 כרעי עוף (½1 ק"ג בערך)
3 כפות שמן זית
מלח ופלפל
7־8 שיני שום קלופות ושלמות
2 כוסות ענבים ללא חרצנים
½ כוס (120 מ״ל) יין אדום
טרגון להגשה
אופן ההכנה
1. מחממים תנור ל־200 מעלות טורבו.
2. ממליחים ומפלפלים את כרעי העוף.
3. במחבת המתאימה לתנור מחממים את השמן.
4. צורבים את העוף כעשר דקות מכל צד עד שהוא שחום.
5. מסדרים את העוף עם הצד ה״יפה״ כלפי מעלה ומוסיפים את שיני השום, הענבים והיין. מבשלים כדקה ומכבים את האש.
6. מכסים במכסה המתאים לתנור או ברדיד אלומיניום ואופים בתנור כשעתיים.
מקשטים בטרגון ומגישים חם.
עוגת ענבים ושמן זית

עוגה טוסקנית במקור, המנצלת את התוצרת החקלאית המקומית, המבורכת בשמן זית וענבים. גם לנו יש בארץ שמן זית מדהים וענבים בשפע, וזה בדיוק הזמן להכין את העוגה המיוחדת והיפה הזאת.
מרכיבים
½1 כוסות (210 גרם) קמח רגיל/כוסמין
½ כוס קמח שקדים
½1 כפיות אבקת אפייה
¼ כפית מלח
¼ כוס מיץ לימון
1 מכל שמנת חמוצה 15%
¾ כוס (150 גרם) סוכר
½ כוס (100 גרם) שמן זית
3 ביצים
גרידה מלימון שלם
1 כפית תמצית שקדים
כ־2 כוסות (300 גרם) ענבים קצוצים
אופן ההכנה
1. מחממים תנור ל־180 מעלות ומשמנים תבנית בקוטר 22־24 ס״מ.
2. בקערה בינונית מערבבים קמח, קמח שקדים, אבקת אפייה ומלח.
3. בקערה קטנה טורפים מיץ לימון ושמנת לתערובת חלקה.
4. בקערה גדולה טורפים שמן זית וסוכר לתערובת אחידה.
5. מוסיפים את הביצים בזו אחר זו וטורפים היטב בין לבין.
6. מוסיפים את תמצית השקדים.
7. מוסיפים את תערובת הקמח ואת תערובת היוגורט בשני חלקים וטורפים בין לבין. מערבבים רק עד להאחדת הבלילה, כי בחישת יתר גורמת לעוגה להיות דחוסה.
8. מוסיפים מחצית מכמות הענבים ומערבבים קלות.
9. מוסיפים את הבלילה מעל הענבים ומיישרים.
10. מניחים על העוגה את המחצית השנייה של הענבים.
11. אופים 30־40 דקות או עד שקיסם הננעץ במרכז יוצא יבש לגמרי.
שומרים את העוגה סגורה היטב בטמפרטורת החדר, עד יומיים.
סורבה ענבים מהיר

נשארו לכם ענבים משבת? רוצים להגיש כדור סורבה מרענן בסוף הארוחה? חמש דקות עבודה וזה מוכן. בואו להקפיא ענבים.
מרכיבים
7־8 כדורים
3 כוסות (500 גרם) ענבים ללא חרצנים
¼ כוס (60 מ״ל) סירופ תירס
2 כפות מיץ לימון
¼ כפית מלח
אופן ההכנה
1. מקפיאים את הענבים במשך כ־4 שעות או לילה שלם.
2. שמים במעבד מזון את הענבים הקפואים, סירופ תירס, מיץ לימון ומלח, וטוחנים לבלילה אחידה.
3. מעבירים את הבלילה (היא טעימה כבר עכשיו!) לקופסה עם מכסה ומקפיאים 4 שעות נוספות.
הגשה:
סמוך להגשה יוצרים כדורים בעזרת כף גלידה, ומגישים מיד.
אני הכנתי מענבים ירוקים, אך גם ענבים סגולים יהיו מצוינים.
הסורבה נשאר נוח לאכילה בזכות השימוש בסירופ התירס שמונע ממנו להתקשות.