הטענה בדבר כמות הברזל הרבה שהתרד מכיל הופרכה, אבל הוא עדיין מוביל את רשימת הירקות כ״סופר־פוד״ האולטימטיבי, וזאת בזכות כמויות גבוהות של ויטמינים, מינרלים, נוגדי חמצון, סיבים תזונתיים וכמובן גם כמות מסוימת של ברזל.
כתבות נוספות באתר מקור ראשון:
– ספרים במספרים: הטוב, הרע והמוזר שיצאו לאור ב-2019
– שמואל אבואב: אקורד הסיום לא יאפיל על היצירה כולה
– האפשרויות המגוונות לחופשה ישראלית זולה
כיום אפשר למצוא בחנויות שני זנים עיקריים של תרד. תרד ניו־זילנדי שעליו עבים ובשרניים והוא מתאים בעיקר לבישול ולאפייה, ותרד טורקי שעונתו קצרה יותר, עליו דקים ועדינים והוא מושלם לסלטים ולכריכים.
את התרד ניתן לשלב במטבח כמעט בכל מאפה או תבשיל – בורקס, שייקים, חביתות, ירקות, מוקפצים, פשטידות, קישים, וכמובן גם סלטים. כשהתחלתי לתכנן את כתיבת המדור על התרד היו לי כל כך הרבה רעיונות למתכונים, שמן הסתם תפגשו אותו עוד הרבה פעמים במתכונים שלי.
אצלנו בבית הוא אהוב בכל צורה, ובכלל מאז שהפיצים היו קטנים הקפדתי לשלב ירקות מסוגים שונים באוכל, ולא פחות חשוב גם לספר להם מה יש באוכל: ״קציצות תרד! מאפה מנגולד! לביבות קישואים! פשטידת בצל!״ לפעמים הם מעקמים את הפרצוף, לפעמים מרחרחים בחשדנות, אבל תמיד טועמים – זה כלל ברזל אצלנו בבית.
אז יאללה, שלבו את התרד במאכלים שלכם, והעיקר – תהיו לי בריאים.
קציצות תרד ובצל של סבתא רחל

סבתא של אסף, שאותה לא זכיתי להכיר, הייתה אלופת הקציצות. אני יודעת את זה כי כמעט בכל פעם שאני מכינה קציצות מירקות אסף ממצמץ בעיניו ומשתהה לרגע, ואז מזכיר אותה.
כשדיברנו השבוע על ״מה אפשר להכין מהתרד שיש במקרר?״ הוא נזכר שסבתא רחל הייתה מכינה קציצות תרד. המתכון באמת פשוט ובסיסי, והוא כולל כל מה שקציצה טובה צריכה: הרבה בצל מטוגן, ירוקים, ביצים וקמח, שאפשר לטגן ואפשר גם לאפות.
מרכיבים
15־16 קציצות
3 כפות שמן זית
2 בצלים גדולים קצוצים
1 כפית מלח
½ כפית סוכר
½ כפית פלפל שחור
250 גרם (כחבילה סטנדרטית במגש פלסטיק) תרד שטוף ונקי
1 כוס פטרוזיליה קצוצה
½ כוס בצל ירוק קצוץ
1/3 כוס (כ־45 גרם) קמח
2 ביצים
¼ כפית קינמון
¼ כפית זנגוויל (ג'ינג'ר) טחון
¼ כפית אבקת אפייה
לטיגון: שמן זית או רגיל
אופן ההכנה
1. במחבת גדולה מחממים שמן ומטגנים את הבצל כ־20 דקות עד שהוא זהוב ומעט שחום.
2. מוסיפים מלח, פלפל וסוכר ומטגנים כשתי דקות נוספות.
3. מעבירים את הבצל לקערה גדולה.
4. שמים את התרד במחבת (בלי לנקות אותה)ומאדים כשלוש דקות. מוסיפים פטרוזיליה ובצל ירוק קצוץ, מערבבים ומכבים את האש.
5. מעבירים את התערובת למסננת וסוחטים מנוזלים.
6. קוצצים את התרד ואת הירוקים ומוסיפים אותם לקערה עם הבצל.
7. מוסיפים לקערה ביצים, קמח, קינמון, זנגוויל ואבקת אפייה, ומערבבים היטב.
8. טיגון: מחממים שמן במחבת ומטגנים קציצות, כשלוש דקות מכל צד, עד שהן משחימות.
אפייה: מחממים תנור ל־190 מעלות, מרפדים תבנית בנייר אפייה ומשמנים אותו קלות בשמן זית. מניחים את הלביבות על הנייר ללא מרווחים גדולים, ובעזרת מברשת סיליקון מברישים אותן בעדינות בשמן זית. אופים 20־25 דקות, עד שהן מוכנות (תבדקו אחת!)
מגישים חם, לצד יוגורט צונן.
לחמניות תרד ושום במילוי מוצרלה

בצק אצלי זו אהבה ידועה, ובצק צבעוני על אחת כמה וכמה. אם תשאירו אותי לבד בבית כמה שעות ללא תעסוקה, קרוב לוודאי שאכין לחמניות או מאפה כלשהו. כך יצא שזמן פנוי וחבילת תרד הפכו ללחמניות תרד ממולאות, רכות ומושלמות, שהיו ארוחת ערב נפלאה ונשארו גם לסנדוויצ'ים לבית הספר שלמחרת. אתם חייבים לנסות!
מרכיבים
כ־14 יחידות
לבצק:
250 גרם (כחבילה סטנדרטית במגש פלסטיק) עלי תרד שטופים ורטובים
¼ כוס (60 מ"ל) מים
½3 כוסות (500 גרם) קמח
2 כפיות שמרים
2 כפות סוכר
½1 כפיות מלח
1 כפית אבקת שום
1 כפית בזיליקום יבש
1 כפית אורגנו יבש
4 כפות שמן זית
עוד 1/3 כוס (80 מ״ל) מים
למילוי:
70 גרם מוצרלה מגוררת גס
2 שיני שום כתושות
חופן פטרוזיליה קצוצה
להברשה:
ביצה טרופה/חלב/שמן זית
שומשום
לציפוי (לא חובה):
1 כף חמאה מומסת/שמן זית
1 שן שום כתושה
אופן ההכנה
1. במחבת גדולה שמים את התרד הרטוב ומאדים 2־3 דקות עד שהעלים מתרככים מעט. מעבירים למסננת וסוחטים.
2. שמים את התרד במעבד מזון יחד עם רבע כוס מים וטוחנים היטב.
3. בקערת מיקסר עם וו לישה שמים קמח, שמרים, סוכר, מלח ואת כל התבלינים ומערבלים.
4. מוסיפים את התרד הטחון ושמן זית עד שהתערובת אחידה.
5. מוסיפים את שליש כוס המים בהדרגה, עד שהבצק מתאחד לכדור ונתפס על וו הלישה. אם הבצק נראה יבש מוסיפים 1־2 כפות מים בהדרגה. אם הוא נראה רטוב ונדבק לקערה מוסיפים 1־2 כפות קמח.
6. לשים את הבצק 10 דקות, מעבירים אותו למשטח העבודה ויוצרים ממנו כדור.
7. מעבירים את כדור הבצק לקערה משומנת, מכסים בניילון ומתפיחים כשעה במקום חמים או עד שהוא מכפיל את נפחו (בקיץ לפעמים גם 45 דקות יספיקו).
8. מחממים תנור ל־190 מעלות, ובקערה נפרדת מערבבים את כל חומרי המילוי.
9. אחרי שהבצק תפח, מחלקים אותו ל־14 חלקים שווים במשקל כ־70 גרם כל אחד, ויוצרים כדורים.
10. מועכים כל כדור ומניחים במרכזו כפית מהמילוי.
11. סוגרים את הבצק על המילוי ויוצרים שוב כדור סגור.
12. מניחים על תבנית משומנת ומרופדת בנייר אפייה (החלק של הסגירה כלפי מטה) ברווחים קטנים של כ־1 ס״מ. חוזרים על הפעולה עם כל הכדורים.
13. מברישים את הכדורים בביצה טרופה (או בחלב או בשמן זית) ומפזרים מעל שומשום.
14. אופים 20־25 דקות, עד שהלחמניות זהובות ומעט שחומות.
15. מוציאים מהתנור ומורחים על הלחמניות חמאה מומסת מעורבבת בשום כתוש.
אוכלים מיד. מומלץ לחמם לפני ההגשה.
״איספנחי״: ממרח תרד גיאורגי

ממרח תרד טעים, עשיר באגוזים ובשום, עם טעמים חזקים ומיוחדים מאוד, שאותו טעמתי לראשונה לפני כמה שנים במסעדה גיאורגית. מאז, כשאני מגלה שיש לי מצבור תרד גדול במקרר ללא שימוש, אני מכינה את הממרח הנפלא הזה. כמה דקות של עבודה והוא מוכן.
בממרח המקורי משתמשים באגוזי מלך, אבל אני אוהבת את טעמם של הפקאנים. גם הבצל המטוגן לא נמצא בסלט המקורי אך הוא מוסיף מתקתקות ורכות נעימה
מרכיבים
1 כוס (100 גרם) אגוזי פקאן/מלך
1 בצל קצוץ
2 כפות שמן
500 גרם תרד טרי (כשתי חבילות במגשי פלסטיק)
1 כוס כוסברה טרייה
3־4 שיני שום
¼ כפית מלח
1 כף חומץ תפוחים/רגיל
אופן ההכנה
1. קולים את האגוזים על מחבת ללא שמן כמה דקות עד שהם מפיצים ניחוח נעים (זהירות, לא לשרוף). מוציאים מהמחבת ומניחים בצד.
2. באותה מחבת שמים את השמן ומטגנים את הבצל כעשר דקות עד להזהבה.
3. שוטפים את התרד היטב ובמחבת גדולה מאדים אותו כמה דקות עד
שהוא מאבד את נפחו. מעבירים אותו למסננת וסוחטים אותו היטב.
4. במעבד מזון שמים את האגוזים וטוחנים אותם לפירורים דקים מאוד.
5. מוסיפים את הבצל מטוגן, תרד מאודה, כוסברה, שום, מלח וחומץ וטוחנים לממרח אחיד.
6. טועמים ומוסיפים עוד מלח, שום וחומץ לפי הטעם.
איך לאחסן? שומרים במקרר בקופסה אטומה עד שבוע.