קינמון הוא התבלין האהוב עליי במטבח, תבלין נהדר שאני יכולה לתבל בו כמעט כל מנה, מלוחה או מתוקה. תבלין קסם שאם משתמשים בו במידה הוא משאיר חתימה סודית, שקטה ועדינה שנותנת רובד נוסף לתבשיל (או לעוגה) בלי שאיש יבין או יבחין מה גרם לו להתאהב ולחייך. אם אתם מכינים את המתכונים שלי, ודאי שמתם לב שאני לא מחמיצה אף הזדמנות להוסיף קינמון לתבשילים. מבחינתי הקינמון הוא חלק מסדרת ״כמון, כורכום, קינמון״ ועובד גם בסדרת ״קארי, קינמון, ג׳ינג׳ר״.
הקינמון פשט בכל מטבחי העולם, מקארי הודי ועד שבלולי קינמון שוודיים.
קליפת עץ הקינמון מגיעה אלינו מאינדונזיה, מסרי־לנקה ומסין, ומגולפת בעבודת יד לשבבים המתייבשים באוויר הפתוח, שמתגלגלים לצורה המוכרת לנו.
אצלנו בבית כשהילדים שלי משתעלים, אני מבשלת בסיר קטן אגס חתוך לרבעים עם שני מקלות קינמון ונותנת להם לשתות את החליטה – היא גם טעימה מאוד!
אני גם מפזרת מקלות קינמון בפינות ובארונות מועדים לפורענות כדי להרחיק נמלים וחרקים, וכשמתחשק לי שדרוג לקפה הקבוע אני מוסיפה מקל קינמון לכוס. תופתעו כמה זה טעים.
השתכנעתם? בואו נתחיל לבשל.
קציצות עוף וירקות בקארי

סיר גדול ומשפחתי שהוא ארוחה גדולה ושמחה המכילה את כל מה שארוחה צריכה לכלול: חלבונים, ירקות ופחמימות.
מרכיבים
9־10 מנות
לתבשיל
3 כפות שמן
1 בצל קצוץ
1 כפית סוכר
2 כפיות מלח
1 כפית אבקת קארי
1 כפית קינמון
½ כפית ג׳ינג׳ר
½ כפית אבקת שום
½ כפית פלפל שחור
1 בטטה חתוכה לחתיכות/תפוח אדמה
1 כרובית מפורקת לפרחים קטנים
1 מכל (250 מ״ל) קרם קוקוס
½1 כוסות (360 מ"ל) מים רותחים
מקל קינמון
3 זוקיני/קישואים חתוכים
לקציצות
(כ־40 קציצות קטנות)
1 ק"ג עוף/הודו טחון
1/3 צרור כוסברה קצוצה דק־דק
1/3 צרור פטרוזיליה קצוצה דק־דק
1 בצל קצוץ דק־דק
2 שיני שום כתושות
½ כוס פירורי לחם
½ כפית מלח
½ כפית אבקת קארי
1 כפית קינמון
½ כפית אבקת ג׳ינג׳ר
½ כפית פלפל שחור
1 כפית אבקת סודה לשתייה
אופן ההכנה
1. מכינים את הקארי: בסיר גדול מחממים שמן ומטגנים את הבצל כ־20 דקות, עד שהוא מזהיב ורך.
2. מוסיפים את כל התבלינים ומערבבים היטב כדקה.
3. מוסיפים את הבטטה והכרובית ומערבבים היטב.
4. מוסיפים קרם קוקוס, מים ומקל קינמון, מביאים לרתיחה ומנמיכים את הלהבה.
5. אחרי 20 דקות מוסיפים את הזוקיני.
6. מכינים את הקציצות: בקערה גדולה שמים את כל חומרי הקציצות, מערבבים היטב (מומלץ ללוש בעזרת הידיים) ויוצרים קציצות קטנות.
7. מחממים שמן במחבת ומטגנים את הקציצות מכל הצדדים עד שהן שחומות. חשוב שהקציצות יהיו יציבות לפני שהן נכנסות לסיר.
8. מעבירים את הקציצות לסיר הקארי, ובעדינות מערבבים אותן לתוך התבשיל.
9. מנמיכים את הלהבה, מכסים ומבשלים במשך 40־50 דקות או עד שהירקות רכים מאוד.
במהלך הבישול מערבבים את הירקות בערך כל עשר דקות.
הכמות במתכון היא בהחלט גדולה, ואם רוצים תבשיל קטן יותר אפשר לוותר על הכרובית והזוקיני ולחצות את הכמויות של הקציצות.
עוגיות מזרק קינמון ותפוז

אם גם לכם יש מזרק עוגיות שמעלה אבק בעומק הארון, זה הזמן להוציא אותו ולהתחיל לשחק במטבח. עוגיות המזרק כיכבו כאן בשנות השבעים ולרבים מהמבוגרים בינינו יש זיכרונות ילדות מהעוגיות היפות האלה, אך משיחות עם רבים הבנתי שלא קל למצוא מתכון טוב (ללא מרגרינה!) והמכשיר שוכב ללא מעש.
אז יצאתי למלאכת הפענוח, ואחרי ארבעה־חמישה ניסיונות הגעתי למתכון שבעיניי היה מנצח. הכנת הבצק קלה מאוד, הכול נעשה בתוך המיקסר, ויצירת העוגיות היא תענוג של ממש.
מרכיבים
150 גרם חמאה רכה
¾ כוס (150 גרם) סוכר
1 ביצה בטמפרטורת החדר
12/3 כוסות (240 גרם) קמח
3 כפיות שטוחות קינמון
גרידה מתפוז שלם (לא חובה)
¼ כפית מלח
אופן ההכנה
1. מחממים תנור ל־180 מעלות, לא טורבו.
2. מרפדים תבניות בנייר אפייה, אם ברשותכם תבנית בציפוי טפלון היא מושלמת לעוגיות האלה, רק זכרו לשמן אותה קלות.
3. בקערת מיקסר עם וו גיטרה שמים חמאה וסוכר ומקרימים כשלוש דקות לקרם אחיד.
4. מנקים את תחתית הקערה באמצעות מרית וממשיכים לערבל.
5. מוסיפים את הביצה ומערבלים עד אחידות.
6. מוסיפים קמח, קינמון, גרידת תפוז ומלח ומערבלים קצרות, רק עד שהבצק אחיד.
7. ממלאים את המזרק בבצק ויוצרים את הצורות שרוצים (אם עובדים עם נייר אפייה, חשוב להחזיק אותו בזמן שמנתקים את המזרק מהנייר).
8. אופים 14־16 דקות עד שהעוגיות מזהיבות. שימו לב שלא יישרף!
מצננים לגמרי ושומרים בקופסה אטומה עד שבוע.
יתכן שקמחים שונים יניבו תוצאות שונות, מומלץ להשתמש בקמח עוגות רגיל. השתדלו להשתמש במשקל כדי להגיע תוצאה מדויקת.
פאי קינמון

פאי טעים מאוד, מיוחד ומסקרן. למרות שהמרכיב הראשי במילוי שלו הוא גבינה, היא אינה אינה מורגשת כלל. טעם הקינמון הוא הדומיננטי, אם כי למרות הכמות הגדולה הוא עדין ולא תוקפני. אם אתם אוהבים לגוון ולחדש, אני בטוחה שפאי כזה עוד לא טעמתם. חכו לקריאות ההתפעלות של הטועמים!
מרכיבים
לתבנית פאי קטנה בקוטר 20 ס״מ
לבצק
¼1 כוסות (170 גרם) קמח רגיל
100 גרם חמאה קרה חתוכה לקוביות
2 כפות אבקת סוכר
½ כפית קינמון
¼ כוס (60 מ״ל) מים קרים מאוד (מהמקרר או עם כמה קוביות קרח)
1 כפית חומץ תפוחים/רגיל/בן יין
למילוי
1 חבילת מסקרפונה/גבינת שמנת (250 גרם)
½ כוס + כף (110 גרם) סוכר דמררה/רגיל
2 ביצים
1 מכל (250 מ״ל) שמנת להקצפה 38%
¼ כוס (35 גרם) קמח
4 כפיות שטוחות קינמון
אופן ההכנה
1. הכנת הבצק: בכלי מזיגה קטן מערבבים את המים והחומץ.
2. במעבד מזון שמים קמח, חמאה, אבקת סוכר וקינמון, ומעבדים בפולסים קצרים לתערובת פירורית.
3. מוסיפים כף אחרי כף מהמים עם החומץ, לאט־לאט, רק עד שהפירורים הקטנים מתאחדים והופכים לגדולים. אין צורך להשתמש בכל המים! אני השתמשתי בשתי כפות.
4. מעבירים את הבצק לשיש ויוצרים כדור. שמים את הכדור בשקית ניילון ומועכים לדיסקית. מקררים כשעה במקרר.
5. מחממים תנור ל־180 מעלות טורבו.
6. מוציאים את הבצק למשטח מקומח מאוד ומתחילים לרדד בעדינות, ומסובבים את הבצק בין רידוד לרידוד כדי שלא יידבק. מוסיפים קמח למשטח אם יש צורך, עד שהבצק מגיע לעלה בעובי של כחצי ס״מ.
7. מעבירים את הבצק לתבנית הטארט. מניחים אותו בעדינות, מכסים את כל התבנית וסותמים חורים אם נוצרו.
8. בעזרת האצבעות יוצרים דוגמת צביטות בשוליים.
9. דוקרים את תחתית הפאי במזלג ומקפיאים.
10. הכנת המילוי: מחממים תנור ל־180 מעלות לא טורבו. בקערת מיקסר עם וו גיטרה שמים מסקרפונה/גבינת שמנת וסוכר ומקרימים כשלוש דקות לקרם אחיד.
11. מוסיפים את הביצים בזו אחר זו וממשיכים לערבל. מדי פעם מנקים את תחתית הקערה באמצעות מרית כדי שכל הבלילה תתערבב היטב.
12. מחליפים לוו הקצפה, מוסיפים את השמנת וטורפים במהירות נמוכה.
13. מוסיפים את הקמח והקינמון וטורפים לתערובת חלקה.
14. הרכבה ואפייה: מעבירים את התערובת לתחתית הפאי הקפואה ושמים בתנור החם. אופים 35־40 דקות עד שהפאי מזהיב ואינו רוטט.
15. מכבים את התנור, פותחים את הדלת ונותנים לפאי לנוח בתנור עוד 10 דקות.
16. מוציאים מהתנור ומצננים לטמפרטורת החדר כחצי שעה. מעבירים את הפאי למקרר לשעתיים לפני שחותכים.
שומרים מכוסה בקירור עד שלושה ימים.