160,000 זני פטריות יש בטבע, ורק 3,000 מהן ראויות למאכל. אם תשאלו את האדם הממוצע אילו פטריות הוא אוכל, קרוב לוודאי שיאמר שמפיניון.
ואכן השמפיניון קיבלו מקום של כבוד בממלכת הפטריות, והן שולטות ביד רמה בפיצות, בקופסאות השימורים של שנות ה־80 ובכל מאכל מוכר המבוסס על פטריות.
קל יחסית לגדל את פטריית השמפיניון. היא גדלה באולמות סגורים ולא זקוקה לשמש או לאור. כל מה שהיא צריכה זה מצע לח, והרבה חום ולחות. בגלל הדרישות המועטות, מגדלים את השמפיניון בקומות ואפשר לקטוף אותן ידנית או בעזרת מכונה.
בארה"ב לדוגמה מגדלים כחצי מיליארד קילוגרם של פטריות שמפיניון מדי שנה.
בשנים האחרונות נחשפנו לפטריות מסוגים וממינים שונים, ועדיין כשאני עוברת בסופר או אצל הירקן שלי ורואה סלסילות של פטריות שמפיניון טריות, קשה לי להתאפק ואני תמיד קונה אחת או שתיים.
כבר סיפרתי לכם כמה הפיצים אוהבים פטריות, ואני מנצלת את ההזדמנות הזאת כדי להעשיר את התפריט שלנו בנוגדי חמצון, בסלניום ובוויטמינים B ו־D.
ומילה אחרונה לסיום: אנו מכנים את פטריית הכפתור הלבנה בשם ״שמפיניון״, אך משמעות השם היא פשוט ״פטרייה״ בצרפתית.
*שימו לב: בכל המתכונים במדור תוכלו להחליף את השמפיניון בכל פטרייה שאתם אוהבים – פורטובלו, שי־מג׳י, יער ועוד.
סלט פטריות מוקפצות עם ברוקולי ועגבניות

סלט מיוחד ומקורי זה תמיד נחמד על השולחן. כשיש סלט מצוין, כל הארוחה טעימה יותר. נסו את הסלט הזה – נכון שהוא דורש הכנות ובישולים, אבל הבריאות והטעם שווים הכול.
מרכיבים
4 כפות שמן זית
2 סלסילות פטריות שמפיניון חתוכות לרבעים או לחצאים
1 ראש ברוקולי מפורק לפרחים קטנים
½ כוס (120 מ"ל) מים
1 ראש חסה חתוכה גס
10־15 עגבניות שרי חצויות
חופן קרוטונים
להגשה: גבינת פטה (לא חובה)
ויניגרט חרדל ודבש
3 כפות שמן זית
1 כף חומץ תפוחים/בן יין/רגיל
1 כף דבש
1 כפית חרדל
½ כפית מלח
¼ כפית פלפל שחור
1 שן שום כתושה
אופן ההכנה
1. במחבת גדולה מחממים שתי כפות שמן זית ומטגנים את הפטריות כ־10 דקות, עד שהנוזלים שלהן מתאדים והן מצטמקות.
2. מעבירים את הפטריות לצלחת, מוסיפים שתי כפות שמן זית למחבת ומטגנים את הברוקולי חמש דקות.
3. מוסיפים חצי כוס מים וממשיכים לבשל את הברוקולי כרבע שעה עד שהוא מתרכך.
4. מצלחתים: בצלחת גדולה שמים את החסה ועורמים עליה פטריות וברוקולי. מוסיפים את העגבניות ואת הקרוטונים ולסיום מניחים את הפטה.
5. מערבבים בצנצנת את כל חומרי הרוטב ומוזגים סמוך להגשה.
פטריות מוחמצות

לפני מספר שנים התארחנו לבראנץ׳ אצל חברים. הייתי כבר די רעבה, אבל האוכל עדיין לא נראה באופק. על השולחן היו קרקרים, קצת חמוצים וקערה עם פטריות מוחמצות. בדרך כלל אני לא טיפוס של חמוצים, אבל הרעב הכניע אותי ונאלצתי לנשנש. למרבה ההפתעה הפטריות המוחמצות היו טעימות בצורה בלתי רגילה, ולא יכולתי להפסיק לאכול אותן. כמובן למחרת בבוקר כבר ניסיתי להכין גרסה ביתית משלי. מאז אני מחמיצה פטריות באופן קבוע. נשנוש מושלם ללא נקיפות מצפון!
מרכיבים
2 סלסילות פטריות שמפיניון
1/3 כוס (80 מ"ל) חומץ תפוחים
2/3 כוס (160 מ"ל) מים
1 כף סוכר
1 כפית מלח
3 שיני שום שלמות
ענף שמיר
2 עלי דפנה (לא חובה)
עוד כמה ענפי שמיר לצנצנת
אופן ההכנה
1. חותכים את הפטריות לחצאים. אם הן ממש גדולות אפשר לחתוך לרבעים, ואם הן קטנטנות לא צריך לחתוך אותן כלל.
2. בסיר בינוני שמים את כל החומרים ומביאים לרתיחה. מנמיכים את הלהבה ומבשלים כעשר דקות, עם ערבוב מדי פעם.
3. מעבירים את הפטריות עם נוזלי הבישול לצנצנת נקייה ומוסיפים עוד כמה ענפי שמיר.
4. מצננים לטמפרטורת החדר ומעבירים למקרר.
הפטריות מוכנות וטעימות כבר אחרי 12 שעות במקרר.
*אפשר להגיש עם שמיר טרי קצוץ.
חזה עוף עם פטריות וקרם קוקוס

מנה מהירה וטעימה שכולם אצלנו אוהבים. שדרוג למתכוני חזה העוף הקבועים עם רוטב קרם קוקוס ופטריות אסייתי. שמרו על העוף שלא יתייבש ותקבלו מנה משפחתית מנצחת.
מרכיבים
3־4 מנות
4 כפות שמן זית
2 סלסילות פטריות שמפיניון חתוכות לרבעים או לחצאים
2 בצלים גדולים חתוכים לרצועות ארוכות
½ כפית מלח
¼ כפית פלפל שחור
3 שיני שום כתושות
קוביית ג׳ינג׳ר טרי מגוררת
1 כף רוטב סויה
1 כפית סילאן
1 ק"ג חזה עוף, בפרוסות עבות
250 מ״ל קרם קוקוס
אופן ההכנה
1. במחבת גדולה מחממים שתי כפות שמן זית ומטגנים את הפטריות כ־10 דקות, עד שהנוזלים שלהן מתאדים והן מצטמקות.
2. מוסיפים את הבצל ומטגנים 10־15 דקות נוספות, עד שהבצל רך וזהוב.
3. מוסיפים מלח, פלפל, שום, ג׳ינג׳ר, סויה וסילאן, ומטגנים עוד כדקה.
4. מוציאים את הפטריות לקערה בצד ומוסיפים שתי כפות שמן זית למחבת.
5. מטגנים את פרוסות חזה העוף כשתי דקות מכל צד. ממליחים ומפלפלים.
6. מחזירים למחבת עם העוף את הפטריות ומוסיפים קרם קוקוס.
7. מביאים לרתיחה, מנמיכים את הלהבה ומבשלים יחד במשך 5־10 דקות עד שהעוף משנה את צבעו הפנימי מוורוד ללבן. כדאי לחתוך את העוף כדי לבדוק. הימנעו מבישול יתר שיגרום לו להיות יבש.
*מגישים את העוף עם אורז.