האמת היא שרוב חיי לא השתייכתי למחנה המעריצים של הבטטות, ולמעשה עד לפני מספר שנים לא אהבתי בטטות בכלל. אפילו במרק כתום הייתי מתעלמת מהן, הן פשוט היו מתוקות מדי בשבילי (וגם בשביל הפיצים).
ואז הגיע המתכון המדהים של עז תלם ל״בטטות הכי טעימות בעולם״ (חפשו בגוגל) והקשר שלנו קצת התהדק. אפשר אפילו לומר שהפכנו לחברות. כשאני אצל הירקן אני מכניסה כמה בטטות לסל בתקווה שיהיו לי 40 דקות תנור פנויות למתכון של עז, ובכלל התחלתי להוסיף אותן למרקי ירקות, תבשילי קארי ועוד. הבנתי שאם בטטה מקבלת את היחס המתאים היא טעימה לי מאוד. החברים הטובים של הבטטה הם שום ומלח.
הבטטה נחשבת לאחד הירקות הכי מזינים ועשירים, ומכילה לא פחות מ־20 ויטמינים ומינרלים. ממש ״סופר־פוד״. היא עשירה בוויטמין C פי שלושה מאשר בגזר, עשירה בברזל, במגנזיום ובאשלגן, ולמרות שהיא מכילה סוכר בדומה לתפוח אדמה, היא מכילה גם עמילן עמיד שנספג לאט בגוף ולכן לא מעלה את רמת הגלוקוז בדם בצורה משמעותית.
בטטה היא גידול המזון השביעי בחשיבותו בעולם. ב־20 השנים האחרונות צמחו גידולי הבטטה בישראל מ־5,000 טונות בשנה ל־45,000 טונות.
בקיצור – בואו להכין בטטות!
* רוצים להרחיב את ידיעותיכם על הבטטה? האזינו לפודקאסט של אנזל ולוקסי ״לדבר זה לא משמין״, שבו הוקדש פרק שלם לבטטות.
בטטה אפויה במילוי סלט קינואה

מנת רושם קלאסית ומפורסמת שסוחטת קריאות התפעלות. זו פשוט מנה טעימה מאוד וקלה להכנה.
מרכיבים
10 מנות
5 בטטות בינוניות עגולות יחסית
לסלט
1 כוס קינואה
1 כפית מלח
ו כוס פטרוזיליה קצוצה
1 פלפל צהוב/אדום, חתוך לקוביות
4 משמשים מיובשים חתוכים לקוביות
1/3 כוס שקדים פרוסים, קלויים על מחבת ללא שמן עד להזהבה
½ בצל סגול קטן קצוץ דק־דק
לתיבול
3 כפות שמן זית
3 כפות מיץ לימון טרי
1 כפית דבש/מייפל
1/3 כפית מלח
אופן ההכנה
1. שוטפים את הבטטות היטב ועוטפים כל אחת מהן בנייר כסף.
אופים את הבטטות על מגש בתנור כשעה עד שעה וחצי בטמפרטורה של 180 מעלות, עד שהן רכות (אפשר לנעוץ סכין בזהירות כדי לבדוק).
2. מכינים את הסלט: שמים את הקינואה בסיר עם שפע מים ומשרים לפחות 30 דקות. פעולה זו מוציאה את המרירות מהקינואה, אל תוותרו עליה.
3. מסננים מהמים וממלאים את הסיר במים נקיים עם כפית מלח. מביאים את המים עם הקינואה לרתיחה ומבשלים 5־10 דקות רק עד שהקינואה נגיסה (שימו לב, זה קורה במהירות). מסננים מהמים ומצננים.
4. כשהבטטות מוכנות נותנים להן להצטנן 15 דקות לפני שחוצים אותן.
5. הרכבה: חוצים את הבטטות, מסמנים עיגול פנימי בעזרת סכין ומוציאים את פנים הבטטה בעזרת כף (שומרים וזוללים, זה טעים ביותר!)
6. מערבבים את כל חומרי הסלט ומתבלים. שומרים כמה שקדים לקישוט.
7. ממלאים כל חצי בטטה בקינואה, מפזרים עוד שקדים ומגישים מיד.
חלת בטטה מתוקה

רוצים לשדרג את החלה הקבועה שלכם? אוהבים הרפתקאות ובטטות? בואו להכין את החלה הנפלאה והרכה הזו. איש לא ינחש שהיא מכילה בטטה, וזו גם דרך נפלאה להוסיף ירקות לתפריט.
מרכיבים
לחלה 1 גדולה או 2 בינוניות
כ־½3 כוסות (500 גרם) קמח רגיל / קמח כוסמין בשילוב קמח רגיל
¼ כוס (50 גרם) סוכר (אפשר פחות, או להחליף בדבש)
½1 כפיות שמרים יבשים
3/4 כוס (180 גרם) פירה בטטה חלק
¼ כוס (50 גרם) שמן זית
½1 כפיות מלח
½ כוס (120 מ"ל) מים + כמה כפות לפי הצורך
להברשה: ביצה טרופה
לקישוט: שומשום
אופציה: להוסיף כפית כורכום לבצק (לבצק צהבהב יותר)
אופן ההכנה
1. שמים קמח, סוכר ושמרים בקערת מיקסר ומערבבים היטב עם כף.
2. מפעילים את המיקסר עם וו לישה ומוסיפים את פירה הבטטה ואת השמן.
3. מוסיפים מחצית מכמות המים, ואם הבצק לא מתאחד לכדור מוסיפים את שאר המים בהדרגה. אפשר גם לעזור לבצק באמצעות מרית. כל קמח זקוק לכמות מים אחרת.
4. מוסיפים את המלח ולשים במיקסר כ־9 דקות לבצק גמיש וחלק. אם הבצק נראה לכם רטוב מדי הוסיפו כף קמח, ואם הוא פירורי ולא מתאחד לכדור הוסיפו מים. הבצק צריך להיתפס על וו הלישה ולהיות אחיד.
5. מוציאים את הבצק מהמיקסר ולשים לצורת כדור. מעבירים את הכדור לקערה משומנת, מכסים בשקית ניילון ומתפיחים כשעה במקום חמים.
6. מחממים תנור ל־190 מעלות ומכינים תבנית מרופדת בנייר אפייה.
7. מחלקים את הבצק לשלושה או לארבעה כדורים (או יותר), מגלגלים לרצועות ארוכות וקולעים חלה.
8. מעבירים את החלה לתבנית, מכסים במגבת לחה ומתפיחים עוד 30 דקות במקום חמים.
9. מברישים בביצה ומפזרים שומשום.
10. אופים כ־25־35 דקות עד שהחלה שחומה ויפה.
״שניצל״ בטטה פטנט עם טחינה ירוקה

טריק נפלא שמצאתי להכנת שניצלים בריאים וטעימים בחמש דקות עבודה. נכון, לא כל הילדים ״יקנו״ את השניצל הזה, אבל זה רק משאיר יותר בשבילי.
מרכיבים
4־5 מנות
2־3 בטטות גדולות ושטופות
לציפוי
1 ביצה טרופה
½ כפית חרדל
1 כפית רוטב סויה
1 כוס פירורי פנקו או פירורי לחם אחרים
¼ כפית בזיליקום יבש
¼ כפית אורגנו יבש
¼ כפית אבקת שום
¼ כפית מלח
אופן ההכנה
1. מחממים תנור ל־180 מעלות טורבו, ומרפדים שתי תבניות בנייר אפייה.
2. פורסים את הבטטות בעובי 6־7 מ״מ ובאלכסון לקבלת פרוסות גדולות.
3. מערבבים בקערה גדולה ביצה, חרדל וסויה.
4. מוסיפים לקערה את פרוסות הבטטות ובעזרת הידיים מערבבים היטב ודואגים שכל הפרוסות יהיו רטובות (אפשר להוסיף עוד ביצה אם יש צורך).
5. בקערה נוספת מערבבים את פירורי הפנקו עם כל התבלינים.
6. טובלים כל פרוסת בטטה בפירורים ומניחים על התבנית ללא רווחים.
7. אופים 20־30 דקות עד שה״שניצלים״ רכים.
מגישים חם לצד סלט וטחינה ירוקה.
טחינה ירוקה
מרכיבים
½ כוס (120 גרם) טחינה גולמית
½ כוס (120 מ"ל) מים קרים מהמקרר
חופן כוסברה/פטרוזיליה
1 שן שום
2־3 כפות מיץ לימון
¼ כפית מלח
אופן ההכנה
1. שמים את כל החומרים במעבד מזון/נינג׳ה וטוחנים לטחינה חלקה.
2. טועמים ומוסיפים מים לפי הצורך ומלח ולימון לפי הטעם.