לוח השנה לא עוצר, הימים טסים במהירות וכבר דיברנו רבות על השנה החולפת ועל כמה נשמח שהיא תיגמר. והנה ראש השנה מגיע ואחריו כל חגי תשרי, ועדיין אנחנו במצב של חוסר ודאות. הדבר היחיד שבטוח הוא שאנחנו עומדים לאכול והרבה!
כתבות נוספות באתר מקור ראשון:
– בלדה לסוכן כפול: מה גורם למרגל לבגוד בשולחיו
– המודל שיודע מי ינצח בבחירות לנשיאות ארה"ב
– היוזמה להפיח קצת אחווה בחברה הישראלית המסוכסכת
התרגלנו למסכות (אני עדיין מרגישה כמו בסרט מדע בדיוני), התרגלנו להיות בבית, התרגלנו לזום, כנראה נתרגל גם לחגים ככה. אז בואו לפחות נעבור את זה טעים, בואו נכין מאכלים שאנחנו לא מכינים כל השנה, נקנה פירות וירקות טריים וחדשים, נפנה את הזמן לקלאסיקות משפחתיות לצד מנות חדשות ומרגשות. נתכנס יחד סביב שולחן החג לארוחה בפורום רחב או מצומצם ונחגוג עם תפילות ותקוות לשנה החדשה.
שתהיה טובה, רגועה, שלווה וקצת פחות סוערת בבקשה. ומה אתם מאחלים לעצמכם לשנה הבאה?
מנה ראשונה:
עלי מנגולד ממולאים בשר ואורז
עלי מנגולד הם ירק נפלא. הם טעימים במיוחד, קלים למילוי ומאוד סלחניים. המילוי המתובל יוצר מנה כל כך טעימה ומיוחדת. אל תפספסו. הקפידו לקנות עלים טריים, שלמים ולא מחוררים או מפורקים, כי אי אפשר למלא את העלים הקרועים.

מרכיבים
10־12 יחידות
למחבת בקוטר 22־24 ס״מ
10־12 עלי מנגולד שטופים היטב
למילוי:
½ כוס אורז עגול
3 כפות שמן זית
1 בצל בינוני קצוץ דק־דק
1/3 כוס צנוברים
300 גרם בשר טחון
2 שיני שום
1 כף סילאן
1 כף רוטב רימונים
1/3 כפית מלח
¼ כפית פלפל שחור
¼ כפית קינמון
¼ כפית בהרט
לרוטב:
3 כפות מיץ לימון סחוט טרי
1 כף סילאן
1 כף רוטב רימונים
½ כפית מלח
½ כפית פלפל שחור
2 כפות שמן זית
1 כוס מים רותחים
לקישוט:
3 שיני שום פרוסות לפרוסות
½ בצל אדום קטן חתוך גס
להגשה:
גרגירים מחצי רימון
2 כפות צנוברים קלויים
אופן ההכנה
1. משרים את האורז במי ברז כחצי שעה, ומסננים מהמים.
2. מחממים שמן במחבת ומטגנים את הבצל כ־20 דקות, עד שהוא שקוף וזהוב.
3. קולים קלות את הצנוברים על מחבת ללא שמן. שומרים שתי כפות צנוברים בצד להגשה.
4. בקערה גדולה מערבבים היטב את כל מרכיבי המילוי: בצל מטוגן, אורז, בשר, שום, סילאן, רוטב רימונים ואת כל
התבלינים.
5. ממלאים: מניחים את עלה המנגולד הפוך על משטח העבודה וחותכים החוצה בזהירות את השדרה הלבנה רק בחלק שהיא עבה, בערך עד לשליש גובה העלה.
6. מניחים את החלקים החתוכים זה על זה בחפיפה.
7. מניחים כף גדושה של מילוי בחלק התחתון של העלה 5 ס״מ מלמטה. מקפלים את החלק התחתון על המילוי, ואחר כך מקפלים את הצדדים עליו (בדומה לקיפול אגרול/עלי גפן וכו') וממשיכים לגלגל עד סוף העלה. מניחים את העלה בתוך המחבת, עם החלק הפתוח כלפי מטה (חפשו ביוטיוב מילוי מנגולד).
8. ממשיכים למלא את כל העלים, אם נשאר קצת מילוי אפשר לפזר אותו בין העלים.
9. מערבבים היטב את כל חומרי הרוטב ומוזגים בזהירות על העלים. הרוטב צריך לכסות כמעט את כל העלים, ואם יש צורך מוסיפים מעט מים רותחים.
10. מקשטים בין העלים בחתיכות בצל ושום.
11. מכסים ומביאים לרתיחה.
12. מנמיכים את הלהבה ומבשלים 45 דקות במכסה סגור. פותחים את המכסה ומבשלים עוד עשר דקות או עד שרוב הנוזלים מתאדים.
13. סמוך להגשה מקשטים בגרגירי רימון טריים ובצנוברים קלויים.
סלט גזר מעולה
סלט מרענן וטעים עם ביסים פריכים, חומוסים נימוחים, עקצוץ מתוק והרבה טריות ובריאות, והעיקר שייגזרו עלינו גזרות טובות. בקיצור, סלט מושלם!

מרכיבים
לסלט
6־7 גזרים טריים
1 כוס שקדים שלמים לא קלופים
1 כוס גרגירי חומוס מבושלים (משימורים או קפוא ומופשר)
6 שזיפים מיובשים קצוצים לקוביות קטנות
1 כוס פטרוזיליה קצוצה דק
לרוטב
2 כפות שמן זית
3 כפות מיץ לימון טרי
1 כף דבש
1 שן שום כתושה
¼ כפית מלח
¼ כפית פלפל שחור
אופן ההכנה
1. פורסים את הגזר במנדולינה לפרוסות דקיקות.
2. קולים את השקדים על מחבת ללא שמן עד שהם מזהיבים, וקוצצים גס.
3. מערבבים היטב את כל חומרי הרוטב.
4. מערבבים את כל חומרי הסלט ומוזגים את הרוטב סמוך להגשה.
תוספת:
תפוחי אדמה קטנטנים ברוטב פסטו
כולם אצלנו אוהבים תפוחי אדמה, ואני תמיד מחפשת מתכון חדש לגוון, כי כמה תפוחי אדמה אפויים אפשר לאכול? (הרבה!) מצאתי מתכון איטלקי עם רוטב סמיך שעוטף את תפוחי האדמה והופך אותם למנה הכי שווה על השולחן.

מרכיבים
1 שקית תפוחי אדמה קטנטנים
2 כפות שמן זית
¼ כפית מלח
5 יחידות של עגבניות מיובשות קצוצות לרצועות
1/3 כוס צנוברים קלויים קלות על מחבת ללא שמן
2 גבעולים של בצל ירוק, קצוצים
לרוטב:
5 כפות שמן זית
4 כפות מיץ לימון טרי
חופן נדיב של עלי בזיליקום טריים
חופן נדיב של פטרוזיליה
¼ בצל סגול
2 כפות דבש
½ כפית מלח
¼ כפית פלפל שחור
אופן ההכנה
1. בתבנית בינונית שמים את תפוחי האדמה ומוזגים עליהם שמן זית.
2. מערבבים קלות ומפזרים מלח.
3. אופים בתנור שחומם מראש ל־200 מעלות, כשעה או עד שתפוחי האדמה רכים וצלויים היטב.
4. במעבד מזון או בנינג׳ה שמים את כל חומרי הרוטב וטוחנים למרקם חלק.
5. מערבבים את תפוחי האדמה עם הרוטב, מפזרים עגבניות מיובשות, צנוברים ובצל ומגישים.
אפשר להגיש את תפוחי האדמה חמים או בטמפרטורת החדר.
מנה עיקרית:
עוף ממולא עם פטריות צלויות
מנה טעימה, חגיגית וחד־פעמית שמכינים כשרוצים להרשים, אך למעשה, הכנת עוף שלם אינה מסובכת כלל (אל תגלו לאורחים). פשוט ממלאים ואופים. עכשיו יש לכם שעתיים פנויות לערוך את השולחן ולקרוא עיתון.

מרכיבים
6־8 מנות
1 עוף טרי ונקי מאיברים פנימיים, במשקל 1.5־2 ק"ג
2 סלסילות פטריות שמפיניון
1 בצל גדול, חתוך לרבעים
לרוטב:
3 כפות דבש
5 כפות שמן זית
½ כפית מלח
½ כפית פלפל שחור
2 שיני שום כתושות
למילוי:
1 כף שמן
½ כוס אורז
1 כוס פטרוזיליה קצוצה
½ כפית מלח
¼ כפית פלפל שחור
½ כפית כורכום
1 כוס מים רותחים
להגשה:
פטרוזיליה קצוצה
אופן ההכנה
1. מכינים את המילוי: בסיר בינוני מחממים שמן זית. מוסיפים את האורז, והתבלינים ומערבבים היטב.
2. מוסיפים מים רותחים, מביאים לרתיחה ומנמיכים את הלהבה. מבשלים במכסה סגור במשך 10 דקות בלבד.
3. מילוי והרכבה: מחממים תנור ל־200 מעלות טורבו.
4. מערבבים היטב דבש, שמן, מלח, פלפל ושום, מורחים על העוף ומעסים אותו לתוך העור מכל הכיוונים.
5. שמים את הפטריות והבצל בקערה, מוזגים עליהם את שארית הרוטב ומערבבים.
6. ממלאים את בטן העוף באורז. מצליבים את הרגליים וקושרים בחוט עמיד לחום.
7. מניחים את העוף הממולא במרכז התבנית ומפזרים סביבו את הפטריות והבצל.
8. מוזגים חצי כוס מים רותחים לתבנית, מכסים ברדיד אלומיניום ואופים שעתיים.
9. מסירים את רדיד האלומיניום ואופים 10־15 דקות נוספות, להשחמת העוף.
מקשטים בפטרוזיליה קצוצה סמוך להגשה.
קינוח:
מלבי טבעוני עם רוטב פירות טרופיים
מכירים את זה שאתם מכינים קינוח וממש מתלהבים ממנו ואז מכינים אותו בכל הזדמנות?
אז מלבי! זו עונת המלבי אצלנו, ואני רק מחפשת דרכים לגוון ולעניין. והפעם מלבי פירות טרופיים, הכי חגיגי ומיוחד.
אני אוהבת להשתמש בכוסות שונות (ומשונות) כדי ליצור עניין וחוויה בהגשה (וכל אחד יכול לבחור את הכמות שהוא רוצה לאכול), אך כמובן אפשר להכין את המלבי בכלים זהים. אפשר גם להכין את המלבי בתבנית אחת גדולה בקוטר 24 ס״מ. במקרה כזה בחרו פרי אחד והכפילו כמויות.

מרכיבים
12־15 מנות
למלבי
1 ליטר קרם קוקוס
2/3 כוס סוכר (120 גרם)
½ כפית תמצית מי ורדים
1 כפית תמצית וניל
450 מ״ל מים
8 כפות שטוחות קורנפלור (80 גרם)
לרוטב פירות טרופיים
(אפשר להשתמש בכל הפירות או להחליט על פרי אחד, אני הכי אהבתי את המנגו)
1 מנגו בשל, מקולף וחתוך
2־3 קיווי קלופים
3־4 פסיפלורות
1 כוס קוביות אבטיח
אבקת סוכר לפי הטעם
3־4 טיפות תמצית מי ורדים (לא חובה)
אופן ההכנה
1. מכינים על משטח העבודה את הכוסות שאליהן תמזגו את המלבי.
2. בסיר גדול שמים קרם קוקוס, סוכר, מי ורדים ותמצית וניל.
3. בקערה נוספת מערבבים מים וקורנפלור עם מטרפה עד שהקורנפלור נמס לגמרי ואין גושים.
4. מוסיפים את המים עם הקורנפלור לסיר ומדליקים את האש.
5. מחממים על אש בינונית 10־15 דקות תוך בחישה מתמדת.
6. בהדרגה הנוזל הדליל מתחיל להסמיך, מנמיכים את הלהבה ומשגיחים על הסיר. ברגע שהסמיכות מתחילה להזכיר יוגורט/פודינג, מכבים את האש ומוזגים את המלבי לכלים.
7. ממתינים כרבע שעה ומכסים את הכלים בזהירות בניילון נצמד. מצננים במקרר לפחות 4־5 שעות, ועדיף לילה שלם.
8. מכינים את הרוטב: שמים כל פרי בנפרד במעבד מזון (הכי נוח בכוס של נינג׳ה) ומוסיפים טיפה אחת של תמצית מי ורדים.
9. טוחנים למרקם חלק וטועמים. אם יש צורך מוסיפים כף אבקת סוכר ועוד טיפת מי ורדים. את הפסיפלורה אין צורך לטחון.
10. מעבירים כל רוטב בנפרד לכלי סגור במקרר עד ההגשה.
סמוך להגשה מוזגים שתי כפות רוטב על כל כוס. מגישים קר מאוד.
בתיאבון!