החצילונים כל כך יפים וחמודים, אי אפשר להשאיר אותם על המדף.
בכלל, לאחרונה נדמה לי שהשווקים התמלאו בגרסאות מיני של ירקות ופירות. עגבניות השרי המפורסמות התחילו את המהלך, הגזר הגמדי המשיך את הכיוון ונתן השראה לתירס הגמדי, וכעת ניתן למצוא בצלצלי שאלוט, בייבי תפוחי אדמה, מיני מלפפונים, מיני פלפלים, מיני אבטיח ועוד. וזה חמוד כל כך.
החצילונים מלווים את המטבח הים־תיכוני כבר שנים רבות וכתרים רבים נקשרו להם, בעיקר בשל יופיים אך גם בשל טעמם העדין. הגודל שלהם הופך אותם למתאימים למילוי, לכבישה ואפילו לריבות. אצלנו בבית חצילים זו אהבת אמת – קלויים, אפויים, מטוגנים, עם טחינה או מיונז, בקוביות, בפרוסות או כממרח, אנחנו תמיד במצב רוח לחצילים.
סיפרתי לכם שלאמא שלי יש דרך קבע במקרר חמישה או שישה סוגים של סלטי חצילים. עכשיו אשכנע אותה למלא חצילים למפגש המשפחתי הבא שלנו… מעניין מה תהיה דעתה.
חפשו את החצילונים הסגולים היפים האלה אצל הירקן, אל תשאירו אותם מאחור.
חצילונים מוחמצים

אוהבים חמוצים? המתכון הזה בשבילכם! ההכנה קלה במיוחד, וכעבור שבוע כבר תזכו בחמוצים נפלאים.
מרכיבים
1 ק"ג חצילונים
1 סלק מקולף וחתוך לפרוסות (הסלק מחזיר לחצילונים את צבעם הסגול המקסים)
מעט מלח
לתחמיץ:
2 כוסות חומץ רגיל
2 כוסות מים
1 כף מלח
1 כף סוכר
כמה ענפי שמיר
אופן ההכנה
1. חותכים את ראש החצילון וחורצים אותו לאורכו כמעט עד הסוף.
2. מפזרים מעט מלח (עם מלחייה) בתוך כל חציל ומניחים את כולם במסננת.
3. מניחים צלחת ועליה משקולת, ונותנים לחצילים להגיר נוזלים כ־4 שעות.
4. שוטפים היטב את החצילים מהמלח.
5. מעקרים צנצנת גדולה: ממלאים את הצנצנת עד שפתה במים רותחים, כולל המכסה. מרוקנים.
6. בסיר גדול שמים את כל חומרי התחמיץ ומביאים לרתיחה.
7. מכניסים את החצילונים ופרוסות הסלק לתחמיץ הרותח ומבשלים כחמש דקות.
8. מעבירים את החצילונים ופרוסות הסלק לצנצנת המעוקרת ומוזגים עליהם את כל נוזלי התחמיץ עד לכיסוי.
9. סוגרים את הצנצנת ומצננים כמה שעות לטמפרטורת החדר.
10. מעבירים את הצנצנת למקרר.
*החצילונים מוכנים לאכילה כעבור שבוע.
חצילונים ממולאים בשר

טעים־טעים: חצילונים עדינים ממולאים בשר מתובל היטב. מנה יפהפייה שאי אפשר להפסיק לאכול.
מרכיבים
לבצל המטוגן
1 בצל סגול גדול, קצוץ דק־דק
½ כפית מלח
½ כפית סוכר
½ כפית בהרט
3 שיני שום כתושות
½ כפית קינמון
½ כפית כורכום
לתערובת הבשר
½ ק"ג בשר טחון
2 כפות רכז רימונים
1 כף רסק עגבניות
1 כף שמן זית
לטיגון: 2 כפות שמן זית
לרוטב
2 כוסות מים רותחים
3 כפות רכז רימונים
2 כפות רסק עגבניות
1 כף סילאן
½ כפית מלח
½ כפית בהרט
3 שיני שום כתושות
½ כפית קינמון
½ ק"ג עגבניות שרי חצויות
לקישוט: פטרוזיליה קצוצה
אופן ההכנה
1. מחממים שמן במחבת ומטגנים את הבצל כ־20 דקות עד שהוא שקוף וזהוב.
2. מוסיפים את כל התבלינים: מלח, בהרט, סוכר, שום, קינמון וכורכום, ומטגנים עוד שתי דקות נוספות.
3. בקערה גדולה מערבבים היטב את כל מרכיבי המילוי: בצל מטוגן מתובל, בשר טחון, רכז רימונים, רסק עגבניות ושמן.
4. ממלאים: חותכים בכל חציל צלב עמוק בחלק התחתון, כמעט עד למעלה, פותחים את החציל ומניחים בפנים כפית מילוי. בעזרת הידיים מהדקים את המילוי היטב.
5. מחממים שמן במחבת גדולה ומטגנים את החצילונים מכל הצדדים, כ־10 דקות בסך הכול.
6. בקערה בינונית מערבבים היטב את כל חומרי הרוטב, ומוזגים על החצילים.
7. מקשטים בעגבניות שרי, מביאים לרתיחה, מנמיכים את הלהבה, מכסים ומבשלים כשעה וחצי.
8. פותחים את המכסה ומבשלים עוד כמה דקות או עד שרוב הנוזלים מתאדים.
סמוך להגשה מקשטים בפטרוזיליה קצוצה.
ריבת חצילונים

אתם חייבים לנסות את הריבה המיוחדת הזאת (ואל תדאגו, אין לה טעם של חצילים). הגישו אותה לצד פטה כבד, מנות בשריות כבדות או פשוט על טוסט עם הרבה חמאה.
מרכיבים
1 ק"ג חצילונים
½ ק"ג סוכר
½2 כוסות מים
1/3 כוס מיץ לימון טרי
2 מקלות קינמון
2 מסמרי ציפורן
1 כוכב אניס
3 תרמילי הל
אופן ההכנה
1. מנקים את החצילונים, שוטפים היטב. חותכים את החלק הירוק שסביב החציל עצמו, אך חשוב להשאיר את הענף. דוקרים את החצילונים היטב במזלג או בסכין.
2. שמים את החצילונים בסיר גדול מלא במים ומביאים לרתיחה. מרתיחים כשתי דקות, ומסננים מהמים. חוזרים על כך עוד פעמיים (פעולה זו מוציאה את המרירות מהחצילונים, אל תוותרו עליה).
3. שמים את החצילים בחזרה בסיר ומוסיפים את כל שאר החומרים: סוכר, מים, מיץ לימון ואת כל התבלינים.
4. מביאים לרתיחה, מנמיכים את הלהבה לבינונית ומבשלים כשעה־שעתיים, עד שהחצילונים רכים מאוד והסירופ מסמיך. בחשו את הריבה מדי פעם בעדינות כדי שהחצילים יישארו שלמים כמה שיותר.
5. מעבירים את הריבה לצנצנות מעוקרות.