שִׂים לֵב: בְּאֲתָר זֶה מֻפְעֶלֶת מַעֲרֶכֶת נָגִישׁ בִּקְלִיק הַמְּסַיַּעַת לִנְגִישׁוּת הָאֲתָר. לְחַץ Control-F11 לְהַתְאָמַת הָאֲתָר לְעִוְורִים הַמִּשְׁתַּמְּשִׁים בְּתוֹכְנַת קוֹרֵא־מָסָךְ; לְחַץ Control-F10 לִפְתִיחַת תַּפְרִיט נְגִישׁוּת.
Popup heading
יום שני, מאי 19, 2025 | כ״א באייר ה׳תשפ״ה
לארכיון NRG
מקור ראשון
  • חדשות
    • יומן
    • כלכלה
    • ספורט
  • דעות
  • מחסום Watch
  • יהדות
    • שבת
  • תרבות
    • מוצש
    • אוכל
  • בעולם
    • מדע וטכנולוגיה
  • מגזין
    • דיוקן
  • ראשונות
    • הורות ומשפחה
    • לומדות
    • מיניות וזוגיות
    • בריאות ופוריות
    • התפתחות אישית
  • ה
  • עוד קטגוריות
    • טוב לדעת
    • המומלצים
    • חינוך
    • מילה וגלגולה
    • אשנב לערב
    • מסכת/חולין
    • ציוצים מהמקור
מקור ראשון
  • חדשות
    • יומן
    • כלכלה
    • ספורט
  • דעות
  • מחסום Watch
  • יהדות
    • שבת
  • תרבות
    • מוצש
    • אוכל
  • בעולם
    • מדע וטכנולוגיה
  • מגזין
    • דיוקן
  • ראשונות
    • הורות ומשפחה
    • לומדות
    • מיניות וזוגיות
    • בריאות ופוריות
    • התפתחות אישית
  • ה
  • עוד קטגוריות
    • טוב לדעת
    • המומלצים
    • חינוך
    • מילה וגלגולה
    • אשנב לערב
    • מסכת/חולין
    • ציוצים מהמקור
מקור ראשון
צילום: אפרת ליכטנשטט

חובת מילוי: איך אתם אוהבים את הטארט טאטן שלכם?

מתוק או מלוח, על בסיס בצק פריך או עלים. לא משנה במה תחליטו למלא את הטארט טאטן שלכם, כולם ילקקו את האצבעות

מאת  אפרת ליכטנשטט
כ״ה באדר ה׳תשע״ח (12/03/2018 12:58)
בתוך אוכל, מוצש
שתף בפייסבוקשתף בטוויטרשתף ב- Whatsappשתף בדוא"ל

הוא נולד, כך מספרת האגדה, בסוף המאה ה־19, במלון "טאטן", 160 קילומטר מהבירה פריז. את המלון המשפחתי ניהלו האחיות סטפני וקרולין טאטן, וסטפני, שהייתה אחראית על רוב הבישולים המציאה את הטארט בחיפזון אחרי ששכחה על האש את המחבת עם התפוחים. ההצלחה הייתה מיידית, ושמו של המאפה יצא למרחוק. הצרפתים יודעים דבר או שניים על קינוחים, יותר ממאה שנה עברו וטארט טאטן הוא עדיין אחד הקינוחים הפופולריים והטעימים ביותר שיש. השילוב של קרמל, פירות אפויים ובצק הוא מנצח והמראה שובה הלב של עוגה ״הפוכה״ הופך את הכול למנה מושלמת.

לעצלנים ולממהרים אמליץ בחום על בצק עלים קנוי (על בסיס חמאה כמובן) שהוא תמיד טעים ומפנק, ואם אתם מחובבי הבצק הפריך כמוני, אני ממליצה להשקיע חמש דקות בהכנת בצק פריך וטעים.

צילום: אפרת ליכטנשטט
טארט טאטן אגסים ורוקפור. צילום: אפרת ליכטנשטט

טארט טאטן אגסים ורוקפור

אגס הוא אחד הפירות המתאימים והנפלאים ביותר לבישול, והמרקם שלו בעוגות פשוט מושלם. השילוב עם גבינת רוקפור ואגוזים יוצר טוויסט מלוח ומפתיע בעלילה, ויחד עם הסידור המרהיב של האגסים, יש לכם קינוח מנצח.

מרכיבים (לתבנית נמוכה בקוטר 24 ס״מ)

5־6 אגסים קשים מאוד

3 כפות סוכר חום דמררה

50 גרם חמאה חתוכה לקוביות

2 כפות חומץ שרי או תפוחים

½ כוס פקאנים קצוצים גס

1 כפית עלי טימין טריים (רק העלים, ללא הענפים)

50 גרם גבינת רוקפור (או יותר, תלוי כמה אתם אוהבים רוקפור ואפשר גם גבינת עיזים או גבינה אחרת לטעמכם)

ריבוע של בצק עלים חמאה מופשר, בגודל התבנית

אופן ההכנה

  1. מניחים את התבנית על הבצק וחותכים אותו לגודל התבנית.
  2. מחממים תנור ל־180 מעלות טורבו ומכינים תבנית נמוכה מרופדת בנייר אפייה.
  3. מקלפים את האגסים, חותכים כל אגס לחצי ומגלענים אותם. כל חצי אגס פורסים ל־3 פרוסות ומניחים לייבוש על מגבת נייר.
  4. במחבת בינונית מחממים סוכר וחמאה עד שהם מתאחדים והופכים לקרמל בהיר ואחיד. מוסיפים את החומץ ומערבבים היטב.
  5. מעבירים את הקרמל לתבנית עם נייר האפייה ומורחים אותו על כל התבנית.
  6. מסדרים את האגסים מסביב, מתחילים מהעיגול החיצוני ועוברים לפנימי, ויוצרים חפיפה קלה בין האגסים כיוון שהם מצטמקים באפייה.
  7. מפזרים על האגסים את האגוזים, הרוקפור והטימין.
  8. מניחים מעל את הבצק, דוחפים את קצוות הבצק לצידי התבנית ומהדקים פנימה. חותכים 2־3 חתכים עדינים בבצק כדי שיהיה לאוויר החם פתח יציאה.
  9. אופים כ־35 דקות או עד שהבצק מזהיב ומתייצב.
  10. אחרי שהתבנית מתקררת מעט מניחים עליה צלחת והופכים את המאפה. מקשטים בענף טימין ומגישים חם או בטמפרטורת החדר.
צילום: אפרת ליכטנשטט
טארט בננות. צילום: אפרת ליכטנשטט

טארט טאטן בננות ואוכמניות

בפעם הראשונה שטעמתי לפני כמה שנים טארט טאטן בננות, נשימתי פשוט נעתקה מרוב שזה היה טעים (זה קורה לי לעיתים קרובות עם קינוחים). מי חשב שבננות מקורמלות יכולות להיות כל כך טעימות? אז אם עוד לא טעמתם את השילוב הזה, אני ממליצה לכם להפשיל שרוולים ולהיכנס למטבח, כי זה פשוט אחד הקינוחים הטעימים שתכינו.

מרכיבים (למחבת בקוטר 20־22 ס״מ המתאימה לתנור)

טיפ: אם נשארות לכם שאריות מהבצק, זו הזדמנות מעולה להשתמש באוסף קורצני העוגיות שלכם. אופים את העוגיות בטמפ׳ של 180 מעלות כ–12 דקות, עד שהן מזהיבות.

לבצק פריך

250 גרם קמח

120 גרם חמאה קרה חתוכה לקוביות

קורט מלח

50 גרם אבקת סוכר

2 חלמונים

2 כפות מים קרים או חלב

למילוי

1/3 כוס סוכר

20 גרם חמאה חתוכה לקוביות

קמצוץ מלח

3־4 בננות מקולפות וחתוכות לחתיכות באורך 3־4 ס״מ

חופן אוכמניות (אפשר להחליף בחתיכות תותים קשים)

אופן ההכנה

  1. מחממים תנור ל־180 מעלות טורבו.
  2. מכינים את הבצק: במעבד מזון שמים קמח, חמאה, מלח וסוכר ומעבדים קצרות לתערובת פירורית. מוסיפים את החלמונים והחלב ומעבדים לבצק גושי.
  3. מעבירים את הבצק למשטח מקומח ויוצרים כדור. מקמחים היטב את הכדור ואת המערוך ומרדדים לעלה בעובי 5־7 מ״מ.
  4. מניחים את המחבת על הבצק ומסמנים עיגול לפי הקוטר העליון של המחבת. מעבירים את העלה למקרר על קרש חיתוך גדול או על תבנית.
  5. מכינים את המילוי: במחבת שמים את הסוכר ומפזרים אותו לשכבה אחידה. מחממים את הסוכר עד שהוא נמס והופך לקרמל בהיר (לא מערבבים בהתחלה).
  6. מוסיפים את החמאה והמלח ומערבבים על־ידי ניעור קל של המחבת. מורידים מהאש ומסדרים את הבננות על הקרמל בצורה דחוסה. את האוכמניות מפזרים ברווחים הנוצרים.
  7. הרכבה: מוציאים את הבצק מהמקרר ומניחים אותו על הבננות. את קצוות הבצק דוחפים פנימה לצידי המחבת בעדינות. חותכים 2־3 חתכים עדינים בבצק כדי שיהיה לאוויר פתח יציאה.
  8. אופים כ־35־40 דקות או עד שהבצק זהוב ומעט שחום בצדדים.
  9. אחרי שהמחבת מתקררת מעט מניחים עליה צלחת והופכים את המאפה. מגישים חם והמהדרין יגישו עם כדור של גלידת וניל.

טארט טאטן בצל סגול ופרמזן

טארט טאטן מבצל סגול זה כל כך הגיוני ומתבקש, כי הרי הבצל הוא ירק שרק מתחנן שיקרמלו אותו ויאפו אותו, אז הוא הופך לרך ומתוק, בדיוק הפוך מהמצב ה״חי״ שלו. תוכלו להכין את הפאי הזה גם מבצל לבן ואל תחששו להוסיף גבינות קשות לפי טעמכם או לפי מה שיש בבית.

מרכיבים

לבצק פריך תבלינים

220 גרם (½1 כוסות דחוסות) קמח

100 גרם חמאה

½ כפית מלח

¼ כפית פפריקה

¼ כפית כורכום

¼ כפית פלפל שחור טחון דק

1 ביצה

2 כפות מים קרים

צילום: אפשרת ליכטנשטט
טארט טאטן בצל סגול ופרמזן. צילום: אפשרת ליכטנשטט

 

למילוי

2 כפות שמן זית

1 כף חמאה

¼ כפית טימין יבש או 1 כפית טימין טרי

½ כפית מלח

1 כפית סוכר

6־8 בצלים סגולים קטנים מקולפים וחתוכים לרבעים

2 כפות חומץ בלסמי

½ כוס מים

100 גרם פרמזן חתוך לקוביות קטנות

אופן ההכנה

  1. מחממים תנור ל־180 מעלות טורבו.
  2. מכינים את הבצק: שמים קמח, חמאה ותבלינים במעבד מזון ומערבבים קצרות לבצק פירורי. מוסיפים ביצה ומים ומערבבים עד שהבצק מתחיל להתגבש. חשוב לא לעבד אותו יותר מדי.
  3. מעבירים את הבצק לנייר אפייה מקומח ויוצרים כדור. מתחילים לרדד את הבצק תוך כדי קימוח של החלק העליון והמערוך. מרדדים לעלה דק מעט, גדול מהקוטר של המחבת שבחרתם.
  4. מניחים נייר אפייה נוסף על הבצק ומעבירים אותו למקרר (אני משתמשת בקרש חיתוך גדול כבסיס).
  5. מכינים את המילוי: במחבת מחממים שמן וחמאה. כשהם חמים מוסיפים טימין מלח וסוכר ומערבבים כדקה. מסדרים את הבצלים בצפיפות בשכבה אחת ומטגנים אותם מבלי להזיז אותם כחמש דקות על אש בינונית.
  6. הופכים את הבצלים מעט ומטגנים עוד חמש דקות. הופכים אותם שוב, מוסיפים חומץ בלסמי, מטגנים כדקה ומוסיפים את המים. מנמיכים את הלהבה ומבשלים במכסה פתוח כעשרים דקות או עד שכל הנוזלים במחבת נעלמים (שמרו על המחבת).
  7. הרכבה: מוציאים את הבצק מהמקרר וחותכים אותו לעיגול בגודל המחבת (אפשר בעזרת צלחת). מעבירים את המחבת למשטח העבודה ומניחים את הבצק על הבצלים. דוחפים את קצוות הבצק בצדדים ומהדקים את הבצלים פנימה.
  8. אופים כחצי שעה או עד שהבצק יציב, קשה ומעט מזהיב (אך לא משחים).
צילום: אפרת ליכטנשטט
טארט טאטן גזר וכרישה. צילום: אפרת ליכטנשטט

טארט טאטן גזר וכרשה

טארט טאטן תפוחים הוא המתכון המקורי והידוע ביותר, אך את השיטה אפשר לקחת לעוד סוגים רבים של פירות וירקות ולהוסיף טעמים ומרקמים. כשמכינים טארט טאטן מלוח נפרדים מהקרמל המתוק ורק מקרמלים קלות את הירקות ומכסים אותם בבצק. גם על סוג הבצק המתאים ביותר הדעות חלוקות, וקשה להגיע להכרעה.

כאן מככב הגזר המתקתק כשהוא צלוי ומבושל לצד כרשה, במעטפת בצק עלים פריך. מנה יפהפייה וטעימה במיוחד.

טיפ: אפשר לחתוך את שאריות הבצק לריבועים ולאפות כעשר דקות. יתקבלו קרקרים נפלאים.

מרכיבים

מחבת בקוטר 20־22 ס״מ המתאימה לתנור

8־10 גזרים בינוניים ורזים, בגודל שיתאים למחבת. גזר עבה במיוחד כדאי לחצות לאורך (מומלץ לטעום את הגזרים ולוודא שהם טעימים ולא מרים)

1 כרשה חתוכה לרבעים (לאורך)

3 כפות שמן זית

2 כפיות דבש

1 כף חומץ בלסמי

מלח ופלפל

½ כוס מים רותחים

ריבוע של בצק עלים מופשר, בגודל המחבת

50 גרם צנוברים, קלויים קצרות על מחבת ללא שמן

אפשר להוסיף גם: 100 גרם גבינת גאודה מגוררת

אופן ההכנה

  1. מחממים תנור ל־180 מעלות טורבו. מניחים את המחבת הפוך על הבצק וחותכים אותו לגודל המתאים.
  2. מחממים שמן זית במחבת וכשהוא חם מסדרים בצפיפות את הגזרים והכרשה.
  3. מטגנים את הגזרים כשלוש עד חמש דקות מבלי להזיז אותם ואז הופכים לצד השני.
  4. מטגנים עוד חמש דקות ואז מוסיפים דבש, בלסמי, מלח ופלפל. מטגנים עוד כדקה ומוסיפים את המים.
  5. מבשלים את הגזרים עד שכל המים מתאדים, הופכים אותם מדי פעם כדי שלא יישרפו.
  6. כשהנוזלים במחבת נגמרים מכבים את האש, ואם רוצים להוסיף גאודה – עכשיו זה הזמן.
  7. מכסים את הגזרים בבצק. דוחפים את קצוות הבצק לצידי המחבת ומהדקים פנימה. חותכים 2־3 חתכים עדינים בבצק כדי שיהיה לאוויר פתח יציאה.
  8. אופים כ־35 דקות או עד שהבצק מזהיב ומתייצב. אחרי שהמחבת מתקררת מעט מניחים עליה צלחת והופכים את המאפה.
  9. מקשטים בצנוברים קלויים וענף פטרוזיליה ומגישים חם.

תגיות: אוכלמתכון

​עדיין לא מנויים על מקור ראשון? הצטרפו וקבלו חודש חינם במתנה

*המבצע למצטרפים חדשים בהתאם לתקנון המבצע



    הידיעה הבאה

    צדק כלכלי: היזם שמלמד שעזרה לזולת יכולה להניב רווח

    כתבות קשורות

    נתב"ג. צילום: יוסי אלוני, פלאש 90

    היורדים מהארץ לא מפסיקים להתעסק בה

    רחלי מלק-בודה
    03-05-2025

    בתוך הכאוס הישראלי מסתתר איזשהו סדר עמוק ומסונכרן. אפילו מי שעוזב את הארץ פיזית מתקשה להתנתק ממנו

    ריקוד המכונה: השפעת הבינה המלאכותית על עולם המוזיקה

    שרול גוטמן
    01-05-2025

    מתהליך יצירה שמתחיל מבטן, רגש ונשמה למערכת של הנחיות, קונספטים ופירוט טכני. עידן ה–AI במוזיקה

    כבר לגמרי טבעי למוזיקה הישראלית. מארק אליהו. צילום: אריק סולטן

    מארק אליהו מופיע והמחזמר שיקגו בישראל: מה שעולה בשבוע הקרוב

    יהודית טל
    01-05-2025

    מדריך מוצש לשבוע הקרוב // 2-9.5

    הידיעה הבאה
    צילום: הדס פרוש, פלאש 90

    צדק כלכלי: היזם שמלמד שעזרה לזולת יכולה להניב רווח

    כתיבת תגובה לבטל

    האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

    כתבות אחרונות באתר

    דיון מרתוני וצו מניעה: מאמצים בממשלה לעצור את שביתת המורים

    דיון מרתוני וצו מניעה: מאמצים בממשלה לעצור את שביתת המורים

    03/05/2025
    הלחימה בעזה מתרחבת: עשרות אלפי צווי מילואים יישלחו הערב

    הלחימה בעזה מתרחבת: עשרות אלפי צווי מילואים יישלחו הערב

    03/05/2025
    חיל האוויר תקף בסוריה, יירוט טיל שלישי ביממה מתימן

    חיל האוויר תקף בסוריה, יירוט טיל שלישי ביממה מתימן

    03/05/2025
    מקור ראשון

    מקור ראשון – חושבים אחרת

    "מקור ראשון" הוא כלי תקשורת שחושב אחרת, לאנשים שחושבים אחרת. האתר מציג תוכן איכותי, אחראי ואינטלקטואלי השומר על כתיבה ערכית ונקיה שמתרחקת מעיתונות "צהובה" ופופוליסטית.

    עקבו אחרינו

    קטגוריות

    • חדשות
    • דעות
    • בעולם
    • יהדות
    • כלכלה
    • תרבות
    • מוצש
    • מגזין
    • טוב לדעת
    • לוח
    • המומלצים

    תגיות פופולריות

    איראן ארה"ב ביקורת בנימין נתניהו חיזבאללה חמאס חרבות ברזל טרור יהודה ושומרון מוסף שבת נגיף הקורונה ספרות פוליטי צבא וביטחון צה"ל

    קבלו את העיתון לחודש במתנה

    *המבצע למצטרפים חדשים בהתאם לתקנון המבצע



      כל הזכויות שמורות ל"מקור ראשון" 2021 ©

      Hosted by sPD

      • אודות
      • צרו קשר
      • פרסמו אצלנו
      • תנאי שימוש
      • מדיניות פרטיות
      • לוח
      • ארכיון nrg
      • הצהרת נגישות
      • ראשי
      • חדשות
        • יומן
        • כלכלה
        • ספורט
      • דעות
        • מחסום Watch
      • יהדות
        • שבת
      • תרבות
        • מוצש
        • אוכל
      • בעולם
        • מדע וטכנולוגיה
      • מגזין
        • דיוקן
      • ראשונות
        • הורות ומשפחה
        • לומדות
        • מיניות וזוגיות
        • בריאות ופוריות
        • התפתחות אישית
        • הסכתים
      • עוד קטגוריות
        • טוב לדעת
        • המומלצים
        • חינוך
        • מילה וגלגולה
        • אשנב לערב
        • מסכת/חולין
        • ציוצים מהמקור

      כל הזכויות שמורות ל"מקור ראשון" 2021 ©

      Hosted by sPD

      Welcome Back!

      Login to your account below

      Forgotten Password?

      Retrieve your password

      Please enter your username or email address to reset your password.

      Log In
      • ראשי
      • חדשות
        • יומן
        • כלכלה
        • ספורט
      • דעות
        • מחסום Watch
      • יהדות
        • שבת
      • תרבות
        • מוצש
        • אוכל
      • בעולם
        • מדע וטכנולוגיה
      • מגזין
        • דיוקן
      • ראשונות
        • הורות ומשפחה
        • לומדות
        • מיניות וזוגיות
        • בריאות ופוריות
        • התפתחות אישית
        • הסכתים
      • עוד קטגוריות
        • טוב לדעת
        • המומלצים
        • חינוך
        • מילה וגלגולה
        • אשנב לערב
        • מסכת/חולין
        • ציוצים מהמקור

      כל הזכויות שמורות ל"מקור ראשון" 2021 ©

      Hosted by sPD