כבר כמה שנים שכולם מסביבי מדברים על כוסמת – כוסמת פה וכוסמת שם, ירוקה וחומה, קלויה וטרייה. ובכן, פיניתי מזמני והחלטתי לבדוק על מה המהומה.
כתבות נוספות באתר מקור ראשון:
– שלום או הסדרה: המהלכים שטראמפ יכול לקדם בזמן הקרוב
– רכבי יוקרה ועסקי נדל"ן: בדובאי מתכוננים למבקר הישראלי
– סכסוך פנים-אוונגליסטי בשל תרומות לניצולי שואה שלא הגיעו ליעדן
עוד לפני הבישולים כבר הבנתי ששנים רבות פספסתי את ערכה התזונתי הרב של הכוסמת, והחלטתי לעשות תיקון ולהוסיף אותה כדיירת קבע במזווה.
הכוסמת היא זרע של פרי ולא דגן, ולכן אינה מכילה גלוטן למרות המראה המטעה, ההקשר ההגיוני והשם המבלבל (אין לה שום קשר לכוסמין). הכוסמת הייתה פה לפני כולם, ויש עדויות לשימוש בה כבר לפני 8,000 שנה. עד לפני 100 שנה היא הייתה פופולרית מאוד, ורק עליית גידולי התירס, האורז והחיטה בעולם דחקו אותה מהתפריט, וחבל. היא כל כך בריאה ומזינה שאפשר להקדיש לה דוקטורט, אז רק אספר בקצרה שהיא עשירה בחלבון, קלה לעיכול, עמוסה בוויטמין B לסוגיו ומכילה מינרלים רבים כמו אבץ, אשלגן, סיד, ברזל וסלניום. היא מכילה את נוגד החמצון רוטין שמחזק את כלי הדם ומונע לחץ דם גבוה, ויש בה פי 10 מגנזיום מבננה, מה שהופך אותה ללוחמת אקטיבית ברמות הסוכר בגוף. מגנזיום הוא גם אחד המינרלים החשובים לאיזון מצב הרוח. מרגישים מדוכדכים? בשלו כוסמת!
בחנויות תמצאו שני סוגים של כוסמת: ירוקה וחומה. החומה היא כוסמת קלויה, הערכים התזונתיים שלה נמוכים יותר אך היא מהירה יותר לבישול ולאכילה. הירוקה אינה קלויה והערכים התזונתיים שלה גבוהים יותר. אם משרים וטוחנים אותה אפשר להכין ממנה לחם אופנתי ללא גלוטן (חפשו בגוגל לחם כוסמת!) ואפשר להנביט אותה ולעשות ממנה עוד מתכונים רבים.
הנה כמה רעיונות!
גרנולה כוסמת

לפני כמה שנים קיבלתי מחברתי זהר לוסטיג־בשן צנצנת של גרנולה כוסמת שהייתה כל כך מיוחדת וטעימה, שהיא לא יצאה לי מהראש. אז לקחתי את מתכון הגרנולה הקבוע שלי והחלפתי את שיבולת השועל בכוסמת. התוצאה: גרנולה מופלאה וממכרת.
מרכיבים
2 כוסות כוסמת ירוקה
¾ כוס שקדים טבעיים
¾ כוס פקאנים טבעיים קצוצים גס
½ כוס פיסטוקים
½ כוס גרעיני חמנייה
½ כוס גרעיני דלעת
¼ כוס מייפל טבעי
¼ כוס דבש
¼ כוס שמן זית עדין
¼ כוס גוג׳י בריס / אוכמניות
1/3 כפית מלח (חשוב)
אופן ההכנה
1. משרים את הכוסמת בקערה גדולה עם מי ברז ל־3 שעות לפחות.
2. מסננים את המים ומשאירים את הכוסמת במסננת, מכוסה במכסה ללילה שלם, כדי שהכוסמת תתחיל לנבוט (ממהרים? אפשר להכין את הגרנולה גם ללא הנבטה).
3. מחממים תנור ל־170 מעלות ומרפדים שתי תבניות תנור בנייר אפייה.
4. בקערה גדולה מערבבים היטב את כל החומרים מלבד הגוג׳י בריס.
5. מחלקים את התערובת בין שתי התבניות ומשטחים אותה לגובה אחיד.
6. אופים את הגרנולה 25־30 דקות, ובכל 8 דקות פותחים את התנור, מוציאים מעט את התבנית ובעזרת כף עץ ארוכה מערבבים את התערובת היטב. התהליך הזה חשוב מאוד כדי לגרום לכל החומרים להיאפות במידה שווה.
7. כאשר הכוסמת מזהיבה והאגוזים שחומים וריחניים, הגרנולה מוכנה (אפשר להוציא כף, לתת לה להתקרר קצת, ולטעום).
8. מוציאים את הגרנולה מהתנור ומוסיפים את הגוג׳י־בריס / אוכמניות.
9. נותנים לגרנולה להתקרר לגמרי, תוך כדי שמערבבים מדי פעם כדי שהיא לא תידבק ותהפוך לגוש (במיוחד אם השתמשתם בדבש).
שומרים בכלי אטום עד חודש.
* אפשר להוסיף או לגרוע חומרים כרצונכם, ובלבד שתשמרו על פרופורציות דומות.
* אחרי שהגרנולה מוכנה ניתן להוסיף לה: שבבי קוקוס, אגוזי מלך, קשיו, חמוציות או צימוקים ועוד ועוד.
תבשיל כוסמת, זוקיני ותרד

תבשיל בריא וטעים, מושלם לימים המתקררים כשרוצים להתפנק עם מנה מחממת ומיוחדת.
מרכיבים
1 כוס כוסמת חומה קלויה
1 כף שמן זית
1 כפית מלח
½1 כוסות מי ברז (לא רותחים)
2 כפות שמן זית
1 בצל קצוץ
3־4 שיני שום פרוסות
¾ כפית מלח
3־4 זוקיני חתוכים לקוביות
¼ כפית פלפל שחור
¼ כפית בהרט
½ כפית כמון
¼ כפית קינמון
200 גרם עלי תרד קצוצים
להגשה: 2 כפות מיץ לימון, 2 כפות שמן זית
אופן ההכנה
1. שוטפים היטב את הכוסמת ומסננים.
2. מחממים שמן בסיר ומוסיפים את הכוסמת והמלח.
3. מטגנים אותה כדקה ומוסיפים את המים.
4. מכסים ומכוונים טיימר ל־15 דקות.
5. מביאים לרתיחה, מנמיכים את הלהבה וממשיכים לבשל עד תום הזמן. אחרי 15 דקות מכבים את האש, מערבבים ומסננים מעודפי המים אם יש.
6. במחבת גדולה מחממים שמן ומטגנים את הבצל עד שהוא זהוב ורך.
7. מוסיפים שום ומלח ומטגנים כשתי דקות נוספות.
8. מוסיפים את הזוקיני ומטגנים כ־10־15 דקות עד שהוא מתחיל להשחים.
9. מוסיפים פלפל שחור, בהרט, כמון וקינמון, ומוסיפים את התרד.
10. מטגנים עד שהתרד מאבד מנפחו ומכבים את האש.
11. מוסיפים את הכוסמת ומערבבים.
12. טועמים ומוסיפים מלח ופלפל לפי הטעם.
* סמוך להגשה מוסיפים מיץ לימון טרי וזילוף של שמן זית להדגשת הטעמים (אל תוותרו על זה!)
פנקייקס כוסמת בטטה טבעוניים, ללא גלוטן וללא מוצרי חלב

פנקייקס לכולם! עם תוספת ירקות על הדרך. תענוג.
מרכיבים
14 מיני פנקייקס, אפשר ומומלץ להכפיל כמויות
150 גרם / ½ כוס פירה בטטה (בערך בטטה
אחת בינונית)
¼1 כוסות חלב שקדים
2 כפות סוכר/סילאן
3 כפות שמן זית
1 כוס קמח כוסמת (להשיג בחנויות הטבע)
½ כפית קינמון
¼ כפית מלח
לטיגון: שמן או חמאה
אופן ההכנה
1. מכינים פירה בטטה: שמים את הבטטה לא מקולפת בסיר המתאים למידותיה, מלא במים.
2. מבשלים כחצי שעה או עד שהבטטה רכה מאוד.
3. מסירים את הקליפה ומועכים לפירה חלק.
4. בקערה גדולה טורפים פירה בטטה, חלב שקדים, מים, שמן, טחינה וסוכר.
5. מוסיפים קמח כוסמת, מלח וקינמון, וטורפים היטב. אם נראה לכם שהבלילה סמיכה מדי אפשר להוסיף כמה כפות חלב שקדים, ואם היא דלילה מדי – כמה כפות קמח (אפשר גם לשים את כל החומרים בבלנדר או בנינג׳ה, ואז אין צורך למעוך לפירה).
6. מטגנים פנקייקים קטנים במחבת גדולה משני הצדדים עד שהם מוכנים.
אוכלים מיד עם יוגורט, מייפל ופירות.
* אפשר להשתמש בחלב רגיל
* אפשר להשתמש בחמאה מומסת במקום בשמן זית