מעניין אם ראש ממשלת בריטניה בשנת 1830 צ'רלס גריי, הלוא הוא ארל גריי השני, חשב על ההשלכות העולמיות שיהיו למעשיו, בעת שטפטף כמה טיפות של שמן ברגמוט שקיבל במתנה, לתוך כוס התה שלו. כן, תה ארל גריי הקרוי על שמו, הוא שילוב של עלי תה שחור מבושמים בשמן אתרי מקליפת ברגמוט, פרי הדר ריחני ולא אכיל, שמגדלים בעולם אך ורק עבור השמן שמפיקים מקליפתו. ישנן השערות שטוענות שהטעם הפך פופולרי במהירות כיוון ששמן הברגמוט עזר להפוך עלי תה פשוטים ולא בהכרח משובחים לתה טעים ומעודן. כך או כך, מאז הכל היסטוריה וטעם הארל גריי המפורסם נולד ומככב במיליוני כוסות תה ביום, בכל העולם.
כתבות נוספות באתר מקור ראשון:
– סושי מפנק לחובבי הפירוטכניקה
– קסם הכוסמת: משמחת, בריאה וסופר טעימה
– דרך הסדקים נכנסים ריחות, צלילים וישויות מעולמות אחרים
תה הוא המשקה הנפוץ ביותר בעולם אחרי מים כשהתורכים הם שיאני צריכת התה, הם גם מגדלים חמישית מיבול התה בעולם. בארה"ב לבדה צורכים 84 מיליארד כוסות תה בשנה!
אם תתפסו אותי שותה תה אתם יכולים להיות בטוחים שאני חולה, בשבילי רק קפה.
ואם בכל זאת תתפסו אותי שותה תה, 99% אחוז שזה יהיה ארל גריי. לגמרי ובלי עוררין הטעם המועדף עלי מאז שאני ילדה (אם כי לאחרונה אני נותנת גם הזדמנות לצ׳אי בנגל של סלטס). תה נענע או תה לואיזה? לא תודה.
אז לכבוד החורף שהגיע ולכבוד כל כוסות התה שממתינות בארון, בואו נעשה כבוד לארל גריי ונשלב אותו בקינוחים מיוחדים ומפתיעים.
עוגת ארל גריי בציפוי ארל גריי

עוגה אוורירית ורכה, מיוחדת ועדינה, בדיוק מה שאתם צריכים ליד התה הרותח כשיורד גשם בחוץ.
מרכיבים
1 כוס חלב סויה או רגיל
2 שקיות תה ארל גריי
2 ביצים
1 כוס סוכר
½ כוס שמן
2 כוסות קמח מנופה
3 כפיות אבקת אפייה
¼ כפית מלח
לציפוי
⅓ כוס חלב
1 שקית תה ארל גריי
100 גרם אבקת סוכר
אופן ההכנה
1. משמנים היטב תבנית קוגלהוף או תבנית רגילה בקוטר 22־24 ס״מ.
2. בסיר קטנטן מחממים חלב. כשהוא מגיע לסף רתיחה מכבים את האש ושמים את התיונים בחלב. ממתינים 3 דקות, סוחטים את התיונים ומצננים מעט את החלב.
3. בקערת מיקסר שמים ביצים וסוכר ומקציפים לבלילה תפוחה ובהירה כשתי דקות.
4. מוסיפים את השמן בהדרגה, ואז את החלב הפושר.
5. דרך מסננת מוסיפים קמח, אבקת אפייה ומלח ומערבבים רק עד לאחידות ולא מעבר לכך.
6. מעבירים את הבלילה לתבנית ואופים 32־37 דקות או עד שקיסם הננעץ במרכז העוגה יוצא יבש. שמרו על העוגה שלא תתייבש.
7. כשהעוגה קרה לחלוטין מחלצים אותה מהתבנית.
8. מכינים את הציפוי: בסיר קטנטן מחממים חלב וכשהוא מגיע לסף רתיחה מכבים את האש ושמים את התיון. ממתינים 3 דקות, וסוחטים את התיון.
9. בקערה קטנה שמים את אבקת הסוכר ומוסיפים 2־1 כפות מחלב הארל גריי.
10. טורפים עם מזלג עד שמגיעים לסמיכות של ציפוי – נוזלי אך לא מדי. הוסיפו עוד חלב רק כמה טיפות בכל פעם וערבו היטב בין לבין.
11. מוזגים את הציפוי על העוגה. כשהציפוי מתקרר הוא מתגבש והופך ליציב.
עוגיות חמאה וארל גריי

עוגיות חמאה רכות וממכרות, בניחוח ארל גריי עדין, מהסוג שכולם מתגנבים לקופסא שלהם כדי לקחת "רק עוד אחת ודי!".
מרכיבים
42 עוגיות
¾1 כוסות (245 גרם) קמח רגיל או כוסמין לבן
1 כף עלי ארל גרי (תוכן של כ־3 תיונים, תלוי בגודל התיון)
½ כפית אבקת אפייה
½ כפית סודה לשתייה
¼ כפית מלח
¾ כוס סוכר
200 גרם חמאה רכה
1 ביצה
2 כפיות תמצית וניל
אופן ההכנה
1. מחממים תנור ל־180 מעלות טורבו ומרפדים 2 תבניות תנור בניירות אפייה.
2. מערבבים את החומרים היבשים: קמח, ארל גריי, אבקת אפייה, סודה לשתייה ומלח.
3. בקערת מיקסר עם וו גיטרה מקרימים חמאה וסוכר כשלוש דקות.
4. מוסיפים וניל וביצה ומערבבים היטב. מנקים את תחתית הקערה בעזרת מרית לאיחוד מושלם של החומרים.
5. מוסיפים את תערובת היבשים ומערבבים רק עד לאחידות.
6. בידיים רטובות יוצרים כדורים קטנים, ומניחים אותם במרווחים על התבנית.
7. אופים בתנור החם 9־11 דקות עד שהן מזהיבות בקצוות.
8. מצננים על רשת צינון ושומרים בקופסא אטומה בטמפרטורת החדר עד 5 ימים.
קרם קרמל ארל גריי

קרם קרמל זה פשוט נפלא, מזכיר לי טיולים בחו״ל, מלונות פאר ומסעדות נפלאות. אבל עכשיו כשאנחנו כאן, כנראה לעוד זמן רב, הגיע הזמן להשקיע ולהכין קרם קרמל בבית. זה לא מסובך בכלל! קראו את ההוראות פעמיים (אפילו שלוש), הכינו את המרכיבים מראש וצאו לדרך. זה שווה כל רגע.
מרכיבים
לקרמל
1 כוס סוכר
½ כוס מים
לקרם
1 כוס חלב
1 כוס (1 מכל 250 מ״ל) שמנת להקצפה 38%
2 תיוני תה ארל גריי
2 ביצים
2 חלמונים
½ כוס סוכר
1 כפית תמצית וניל
אופן ההכנה
1. הכנת הקרמל: מכינים בתוך תבנית גבוהה את הכלים אליהם נמזוג את הקרם קרמל.
2. בסיר בינוני בעל תחתית עבה שמים סוכר ומים ומחממים על אש בינונית עד שנוצר קרמל. לא מערבבים את הסוכר אבל אפשר לנער את הסיר בעדינות מצד לצד.הסוכר ימס ויתחיל לבעבע ואחרי כמה דקות יהפוך לענברי. התהליך יכול לקחת כמה דקות, היו סבלניים.
3. כשהסוכר הופך לענברי וקרמלי מוזגים מיד לכלים שהכנו, שכבה דקה בתחתית כל קערית. (נהרס לכם הקרמל ולא הצליח? זה קורה לכולם! מתחילים מההתחלה!)
4. הכנת הקרם: מחממים את התנור ל־160 מעלות, לא טורבו, ומניחים תבנית קטנה מלאה במים על הרשת התחתונה, ליצירת סביבה לחה.
5. בסיר קטן שמים חלב ושמנת ומביאים לסף רתיחה.
6. כשהחלב חם מוסיפים את התיונים ומבשלים 2 דקות. סוחטים את התיונים לתוך החלב ונפטרים מהם.
7. בקערה גדולה שמים ביצים, חלמונים, סוכר וווניל וטורפים כשתי דקות.
8. ממשיכים לבשל את החלב והשמנת שוב לסף רתיחה, ומסירים מהאש.
9. השוואת טמפרטורות: מוזגים בזרזיף עדין ואיטי מהשמנת אל בלילת הביצים והסוכר, תוך טריפה מתמדת (יד אחד טורפת ויד שנייה מוזגת) מוזגים בהתחלה ממש כמה כפות וטורפים היטב לפני שממשיכים.כעת ממשיכים בקצב קבוע ואיטי, תוך טריפה מתמדת, עד שכל השמנת נטמעה בבלילת הביצים. (אנחנו עושים את הפעולה הזו לאט כדי לא לקבל חביתה).
10. מעבירים את הבלילה לכלי מזיגה גדול דרך מסננת.
11. מחלקים את הבלילה בין הכלים האישיים.
12. מכניסים את התבנית עם הכלים האישיים לתנור וכשהיא בתוך התנור מוזגים לתוכה (בעדינות ובזהירות לא להרטיב את הקרם) מים רותחים, עד מחצית מגובה הכלים האישיים.
13. אופים 25־30 דקות או עד שהקרם מתייצב בצדדים ורוטט במרכז.
14. מוציאים את התבנית בזהירות להצטננות של כחצי שעה בטמפרטורת החדר, נפטרים מהמים, ומשם למקרר (לא מכוסה) להתייצבות של 6 שעות לפחות ועדיף לילה שלם.
15. הגשה: מעבירים סכין חדה בין הקרם לשולי הכלי.
מכינים צלחת קטנה המתאימה להגשה.
הופכים את הכלי על הצלחת, מנערים קלות ומחלצים את הקרם לצלחת. ואוכלים מיד.
ניתן לשמור את הקרם מכוסה במקרר עד יומיים.
טיפ: אפשר גם בלי ארל גריי!