יום שלישי, מאי 20, 2025 | כ״ב באייר ה׳תשפ״ה
לארכיון NRG
מקור ראשון
  • חדשות
    • יומן
    • כלכלה
    • ספורט
  • דעות
  • מחסום Watch
  • יהדות
    • שבת
  • תרבות
    • מוצש
    • אוכל
  • בעולם
    • מדע וטכנולוגיה
  • מגזין
    • דיוקן
  • ראשונות
    • הורות ומשפחה
    • לומדות
    • מיניות וזוגיות
    • בריאות ופוריות
    • התפתחות אישית
  • ה
  • עוד קטגוריות
    • טוב לדעת
    • המומלצים
    • חינוך
    • מילה וגלגולה
    • אשנב לערב
    • מסכת/חולין
    • ציוצים מהמקור
מקור ראשון
  • חדשות
    • יומן
    • כלכלה
    • ספורט
  • דעות
  • מחסום Watch
  • יהדות
    • שבת
  • תרבות
    • מוצש
    • אוכל
  • בעולם
    • מדע וטכנולוגיה
  • מגזין
    • דיוקן
  • ראשונות
    • הורות ומשפחה
    • לומדות
    • מיניות וזוגיות
    • בריאות ופוריות
    • התפתחות אישית
  • ה
  • עוד קטגוריות
    • טוב לדעת
    • המומלצים
    • חינוך
    • מילה וגלגולה
    • אשנב לערב
    • מסכת/חולין
    • ציוצים מהמקור
מקור ראשון
ראשי אוכל

אפונה, הקטנית שכובשת מטבחים

מהילדות ועד היום, לאפונה יש מקום של כבוד אצלי במטבח. זה התחיל במרק האפונה של אמא שלי, ממשיך בפנקייקים ומי יודע איפה ייגמר. מה שבטוח, שזה יהיה טעים

מאת  אפרת ליכטנשטט
ג׳ באדר ה׳תשפ״א (15/02/2021 15:17)
בתוך אוכל, מוצש

צילום: אפרת ליכטנשטט

שתף בפייסבוקשתף בטוויטרשתף ב- Whatsappשתף בדוא"ל

כל הגשמים והרוחות, כל המטריות השבורות, השלוליות והכפור, כל הברד והשלג, כל אלה שווים בעבור צלחת מרק אפונה של אמא שלי.

ואולי פשוט אשכנע אותה להכין מרק אפונה כל השנה? אפונה היא טעם ילדות אהוב, הטעם המתקתק והמרענן של הכדורים הירוקים כובש מיד.

כתבות נוספות באתר מקור ראשון:
– שלושה מתכונים, שלוש יצירות אמנות אכילות ונפלאות
– נשארים בבית, מבלים במטבח: ט"ו בשבט בימי קורונה
– לשיפור מצב הרוח: מאפים שתמיד מצליחים

מי שעשו לאפונה הנפלאה יחסי ציבור לא מזהירים הם כנראה קופסאות השימורים שבינן ובין אפונה טרייה או קפואה אין הרבה קשר. החלק הנחמד ביותר באפונה הוא המעטפת הדקה הפציחה המוסיפה לה מרקם נגיס בנוסף לטעמה העדין. במרקים, לעומת זאת, היא הופכת לקרמית ונימוחה, בדיוק כמו שמרק צריך להיות. ההבדל בין אפונה טרייה, המוכרת גם כאפונה קפואה, ובין אפונה יבשה הוא גדול ממה שחושבים. את האפונה הטרייה קוטפים כשהיא צעירה וירוקה ואילו את היבשה אוספים מהשדות כשהתרמיל כבר יבש. לכן האפונה היבשה מכילה פי 4 פחמימות וחלבונים וכמו כן, גם פי 3 קלוריות.

האפונה הולכת וכובשת עוד ועוד קהילות של שוחרי בריאות בשל הערכים התזונתיים הגבוהים שלה (הידעתם שאפונה היא הירק הקפוא הנפוץ ביותר בעולם?) ולמרות שהיא כאן כבר מעל 10,000 שנה, נראה שהיא רלוונטית יותר מתמיד. לאחרונה אני מוסיפה אותה לסלטים, מכינה ממנה ממרחים, תבשילים ואפילו פנקייקים מטריפים. הצבע שלה משגע וכיפי.

החורף הוא הזמן לאכול אפונה שעשירה בוויטמין C, ובשפע של מינרלים וסיבים תזונתיים השומרים על הגוף ועל מערכת העיכול. אז קדימה, הוסיפו אפונה לתפריט שלכם!

פרגיות ואפונה בסויה ודבש

פרגיות ואפונה בסויה ודבש. צילום: אפרת ליכטנשטט

מנה אהובה וטעימה שקל וכיף להכין, דאבל חלבונים ודאבל בריאות.
רק אל תשכחו להכין סיר של אורז.

מרכיבים

4־5 מנות

2 כפות שמן זית
500 גרם פרגיות (או יותר)
מלח ופלפל
1 כף רוטב סויה
1 כף דבש
1 בצל סגול גדול קצוץ
1 בצל לבן גדול קצוץ
1 כפית מלח
3 שיני שום כתושות
1 כפית אבקת זנגוויל
2 כפיות שמן שומשום
1 כף רוטב סויה
1 חבילת אפונה קפואה (800 גרם)

אופן ההכנה

1. מחממים שמן במחבת ומטגנים את הפרגיות 10 דקות מכל צד. ממליחים ומפלפלים אותן ולקראת סוף הטיגון מוסיפים סויה ודבש. ומוציאים לצלחת בצד.
2. מוסיפים את הבצל למחבת (בלי לנקות אותה) ומטגנים כרבע שעה, עד שהוא מתרכך.
3. מוסיפים מלח, שום, זנגוויל, שמן שומשום וסויה ומערבבים היטב.
4. מוסיפים את האפונה ומערבבים.
5. מחזירים את הפרגיות למחבת ומסדרים אותן על האפונה.
6. מוסיפים שתי כוסות מים רותחים ומוזגים כמה טיפות סויה על כל פרגית.
7. מביאים לרתיחה, מנמיכים את הלהבה, מכסים ומבשלים 30 דקות. אם כעבור 30 דקות המחבת עדיין מלאה בנוזלים, מבשלים כמה דקות במכסה פתוח עד שהם מעט מתאדים.

מגישים חם עם אורז לבן.

מרק אפונה ותרד

מרק אפונה ותרד. צילום: אפרת ליכטנשטט

החלטתי לשדרג את מרק האפונה שלי בתוספת תרד, כי מי לא זקוק לבוסט של ויטמינים בחורף הזה, וגם הטעם נפלא.

מרכיבים

8־10 מנות

3 כפות שמן זית
2 בצלים גדולים קצוצים
2 כפיות מלח
1 כפית סוכר
3 שיני שום כתושות
1 כפית אבקת זנגוויל
¼ כפית מכל תבלין: קינמון, כורכום, בהרט, כמון
500 גרם אפונה יבשה (אין צורך להשרות, רק לשטוף היטב במים)
4־5 כוסות מים רותחים
1 חבילת עלי תרד שטופים וקצוצים גס (כ־150 גרם)
4 כוסות אפונה קפואה
קרוטונים, מעט אפונה מופשרת, מעט שמנת מתוקה/קרם קוקוס (לא חובה)

אופן ההכנה

1. מחממים שמן בסיר ומטגנים את הבצל כ־20 דקות, עד שהוא רך וזהוב.
2. מוסיפים מלח, סוכר, שום, זנגוויל ואת כל שאר התבלינים. מערבבים היטב.
3. מוסיפים את האפונה היבשה והשטופה ומים רותחים, מביאים לרתיחה ומבשלים כשעה או עד שהאפונה רכה מאוד.
4. מוסיפים את התרד והאפונה הקפואה, מבשלים 10 דקות נוספות ומכבים את האש.
5. טוחנים בעזרת בלנדר מוט למרקם חלק ואחיד.
מקשטים כל קערה בכף שמנת מתוקה, קרוטונים ואפונה קפואה שהופשרה.

מיני פנקייקס אפונה

צילום: אפרת ליכטנשטט
מיני פנקייקס אפונה. צילום: אפרת ליכטנשטט

אחד הדברים האהובים עליי זה לגוון בפנקייקס שאני מכינה לילדים ולנסות חומרי גלם חדשים. לא תאמינו אילו פנקייקס חמודים וטעימים אפשר להכין מאפונה. הכפילו כמויות, כי הם נחטפים מהצלחת!

מרכיבים

28־30 יחידות קטנות

3 כוסות אפונה קפואה
½1 כוסות חלב
2 ביצים
חופן פטרוזיליה
¾ כוס קמח כוסמין (או רגיל)
½ כוס קוואקר
1 כפית מלח
1 כפית אבקת אפייה
½ כוס בצל ירוק
לטיגון: חמאה/שמן

אופן ההכנה

1. שמים במעבד מזון את כל החומרים מלבד הבצל הירוק, וטוחנים לבלילה אחידה.
2. מוסיפים את הבצל הירוק (שומרים קצת בצד לזמן הטיגון) ובוחשים בעזרת כף.
3. מחממים חמאה או שמן במחבת נון־סטיק. מוזגים למחבת החמה מעט בלילה בעזרת רבע כוס מדידה קטנה, ויוצרים פנקייקים קטנים.
4. מוסיפים מעט בצל ירוק מלמעלה.
5. מטגנים כמה דקות מכל צד עד שהפנקייקים יציבים וזהובים*.
אוכלים מיד עם יוגורט או טחינה.

* אם נראה לכם שהבלילה סמיכה מדי או דלילה מדי, הוסיפו מעט חלב או קמח לפי הצורך.

תגיות: אוכלאפונהמרקמתכוניםפנקייקספרגיות

​עדיין לא מנויים על מקור ראשון? הצטרפו וקבלו חודש חינם במתנה

*המבצע למצטרפים חדשים בהתאם לתקנון המבצע



    הידיעה הקודמת

    ממתינים לנתניהו: ברש"פ ביקשו להעביר חיסונים לעזה

    הידיעה הבאה

    סערה סביב החלטת קק"ל: "הימין הקיצוני קובע עובדות"

    כתבות קשורות

    נתב"ג. צילום: יוסי אלוני, פלאש 90

    היורדים מהארץ לא מפסיקים להתעסק בה

    רחלי מלק-בודה
    03-05-2025

    בתוך הכאוס הישראלי מסתתר איזשהו סדר עמוק ומסונכרן. אפילו מי שעוזב את הארץ פיזית מתקשה להתנתק ממנו

    ריקוד המכונה: השפעת הבינה המלאכותית על עולם המוזיקה

    שרול גוטמן
    01-05-2025

    מתהליך יצירה שמתחיל מבטן, רגש ונשמה למערכת של הנחיות, קונספטים ופירוט טכני. עידן ה–AI במוזיקה

    כבר לגמרי טבעי למוזיקה הישראלית. מארק אליהו. צילום: אריק סולטן

    מארק אליהו מופיע והמחזמר שיקגו בישראל: מה שעולה בשבוע הקרוב

    יהודית טל
    01-05-2025

    מדריך מוצש לשבוע הקרוב // 2-9.5

    הידיעה הבאה
    סערה סביב החלטת קק"ל: "הימין הקיצוני קובע עובדות"

    סערה סביב החלטת קק"ל: "הימין הקיצוני קובע עובדות"

    כתיבת תגובה לבטל

    האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

    כתבות אחרונות באתר

    דיון מרתוני וצו מניעה: מאמצים בממשלה לעצור את שביתת המורים

    דיון מרתוני וצו מניעה: מאמצים בממשלה לעצור את שביתת המורים

    03/05/2025
    הלחימה בעזה מתרחבת: עשרות אלפי צווי מילואים יישלחו הערב

    הלחימה בעזה מתרחבת: עשרות אלפי צווי מילואים יישלחו הערב

    03/05/2025
    חיל האוויר תקף בסוריה, יירוט טיל שלישי ביממה מתימן

    חיל האוויר תקף בסוריה, יירוט טיל שלישי ביממה מתימן

    03/05/2025
    מקור ראשון

    מקור ראשון – חושבים אחרת

    "מקור ראשון" הוא כלי תקשורת שחושב אחרת, לאנשים שחושבים אחרת. האתר מציג תוכן איכותי, אחראי ואינטלקטואלי השומר על כתיבה ערכית ונקיה שמתרחקת מעיתונות "צהובה" ופופוליסטית.

    עקבו אחרינו

    קטגוריות

    • חדשות
    • דעות
    • בעולם
    • יהדות
    • כלכלה
    • תרבות
    • מוצש
    • מגזין
    • טוב לדעת
    • לוח
    • המומלצים

    תגיות פופולריות

    איראן ארה"ב ביקורת בנימין נתניהו חיזבאללה חמאס חרבות ברזל טרור יהודה ושומרון מוסף שבת נגיף הקורונה ספרות פוליטי צבא וביטחון צה"ל

    קבלו את העיתון לחודש במתנה

    *המבצע למצטרפים חדשים בהתאם לתקנון המבצע



      כל הזכויות שמורות ל"מקור ראשון" 2021 ©

      Hosted by sPD

      • אודות
      • צרו קשר
      • פרסמו אצלנו
      • תנאי שימוש
      • מדיניות פרטיות
      • לוח
      • ארכיון nrg
      • הצהרת נגישות
      • ראשי
      • חדשות
        • יומן
        • כלכלה
        • ספורט
      • דעות
        • מחסום Watch
      • יהדות
        • שבת
      • תרבות
        • מוצש
        • אוכל
      • בעולם
        • מדע וטכנולוגיה
      • מגזין
        • דיוקן
      • ראשונות
        • הורות ומשפחה
        • לומדות
        • מיניות וזוגיות
        • בריאות ופוריות
        • התפתחות אישית
        • הסכתים
      • עוד קטגוריות
        • טוב לדעת
        • המומלצים
        • חינוך
        • מילה וגלגולה
        • אשנב לערב
        • מסכת/חולין
        • ציוצים מהמקור

      כל הזכויות שמורות ל"מקור ראשון" 2021 ©

      Hosted by sPD

      Welcome Back!

      Login to your account below

      Forgotten Password?

      Retrieve your password

      Please enter your username or email address to reset your password.

      Log In
      • ראשי
      • חדשות
        • יומן
        • כלכלה
        • ספורט
      • דעות
        • מחסום Watch
      • יהדות
        • שבת
      • תרבות
        • מוצש
        • אוכל
      • בעולם
        • מדע וטכנולוגיה
      • מגזין
        • דיוקן
      • ראשונות
        • הורות ומשפחה
        • לומדות
        • מיניות וזוגיות
        • בריאות ופוריות
        • התפתחות אישית
        • הסכתים
      • עוד קטגוריות
        • טוב לדעת
        • המומלצים
        • חינוך
        • מילה וגלגולה
        • אשנב לערב
        • מסכת/חולין
        • ציוצים מהמקור

      כל הזכויות שמורות ל"מקור ראשון" 2021 ©

      Hosted by sPD