כל הגשמים והרוחות, כל המטריות השבורות, השלוליות והכפור, כל הברד והשלג, כל אלה שווים בעבור צלחת מרק אפונה של אמא שלי.
ואולי פשוט אשכנע אותה להכין מרק אפונה כל השנה? אפונה היא טעם ילדות אהוב, הטעם המתקתק והמרענן של הכדורים הירוקים כובש מיד.
כתבות נוספות באתר מקור ראשון:
– שלושה מתכונים, שלוש יצירות אמנות אכילות ונפלאות
– נשארים בבית, מבלים במטבח: ט"ו בשבט בימי קורונה
– לשיפור מצב הרוח: מאפים שתמיד מצליחים
מי שעשו לאפונה הנפלאה יחסי ציבור לא מזהירים הם כנראה קופסאות השימורים שבינן ובין אפונה טרייה או קפואה אין הרבה קשר. החלק הנחמד ביותר באפונה הוא המעטפת הדקה הפציחה המוסיפה לה מרקם נגיס בנוסף לטעמה העדין. במרקים, לעומת זאת, היא הופכת לקרמית ונימוחה, בדיוק כמו שמרק צריך להיות. ההבדל בין אפונה טרייה, המוכרת גם כאפונה קפואה, ובין אפונה יבשה הוא גדול ממה שחושבים. את האפונה הטרייה קוטפים כשהיא צעירה וירוקה ואילו את היבשה אוספים מהשדות כשהתרמיל כבר יבש. לכן האפונה היבשה מכילה פי 4 פחמימות וחלבונים וכמו כן, גם פי 3 קלוריות.
האפונה הולכת וכובשת עוד ועוד קהילות של שוחרי בריאות בשל הערכים התזונתיים הגבוהים שלה (הידעתם שאפונה היא הירק הקפוא הנפוץ ביותר בעולם?) ולמרות שהיא כאן כבר מעל 10,000 שנה, נראה שהיא רלוונטית יותר מתמיד. לאחרונה אני מוסיפה אותה לסלטים, מכינה ממנה ממרחים, תבשילים ואפילו פנקייקים מטריפים. הצבע שלה משגע וכיפי.
החורף הוא הזמן לאכול אפונה שעשירה בוויטמין C, ובשפע של מינרלים וסיבים תזונתיים השומרים על הגוף ועל מערכת העיכול. אז קדימה, הוסיפו אפונה לתפריט שלכם!
פרגיות ואפונה בסויה ודבש

מנה אהובה וטעימה שקל וכיף להכין, דאבל חלבונים ודאבל בריאות.
רק אל תשכחו להכין סיר של אורז.
מרכיבים
4־5 מנות
2 כפות שמן זית
500 גרם פרגיות (או יותר)
מלח ופלפל
1 כף רוטב סויה
1 כף דבש
1 בצל סגול גדול קצוץ
1 בצל לבן גדול קצוץ
1 כפית מלח
3 שיני שום כתושות
1 כפית אבקת זנגוויל
2 כפיות שמן שומשום
1 כף רוטב סויה
1 חבילת אפונה קפואה (800 גרם)
אופן ההכנה
1. מחממים שמן במחבת ומטגנים את הפרגיות 10 דקות מכל צד. ממליחים ומפלפלים אותן ולקראת סוף הטיגון מוסיפים סויה ודבש. ומוציאים לצלחת בצד.
2. מוסיפים את הבצל למחבת (בלי לנקות אותה) ומטגנים כרבע שעה, עד שהוא מתרכך.
3. מוסיפים מלח, שום, זנגוויל, שמן שומשום וסויה ומערבבים היטב.
4. מוסיפים את האפונה ומערבבים.
5. מחזירים את הפרגיות למחבת ומסדרים אותן על האפונה.
6. מוסיפים שתי כוסות מים רותחים ומוזגים כמה טיפות סויה על כל פרגית.
7. מביאים לרתיחה, מנמיכים את הלהבה, מכסים ומבשלים 30 דקות. אם כעבור 30 דקות המחבת עדיין מלאה בנוזלים, מבשלים כמה דקות במכסה פתוח עד שהם מעט מתאדים.
מגישים חם עם אורז לבן.
מרק אפונה ותרד

החלטתי לשדרג את מרק האפונה שלי בתוספת תרד, כי מי לא זקוק לבוסט של ויטמינים בחורף הזה, וגם הטעם נפלא.
מרכיבים
8־10 מנות
3 כפות שמן זית
2 בצלים גדולים קצוצים
2 כפיות מלח
1 כפית סוכר
3 שיני שום כתושות
1 כפית אבקת זנגוויל
¼ כפית מכל תבלין: קינמון, כורכום, בהרט, כמון
500 גרם אפונה יבשה (אין צורך להשרות, רק לשטוף היטב במים)
4־5 כוסות מים רותחים
1 חבילת עלי תרד שטופים וקצוצים גס (כ־150 גרם)
4 כוסות אפונה קפואה
קרוטונים, מעט אפונה מופשרת, מעט שמנת מתוקה/קרם קוקוס (לא חובה)
אופן ההכנה
1. מחממים שמן בסיר ומטגנים את הבצל כ־20 דקות, עד שהוא רך וזהוב.
2. מוסיפים מלח, סוכר, שום, זנגוויל ואת כל שאר התבלינים. מערבבים היטב.
3. מוסיפים את האפונה היבשה והשטופה ומים רותחים, מביאים לרתיחה ומבשלים כשעה או עד שהאפונה רכה מאוד.
4. מוסיפים את התרד והאפונה הקפואה, מבשלים 10 דקות נוספות ומכבים את האש.
5. טוחנים בעזרת בלנדר מוט למרקם חלק ואחיד.
מקשטים כל קערה בכף שמנת מתוקה, קרוטונים ואפונה קפואה שהופשרה.
מיני פנקייקס אפונה

אחד הדברים האהובים עליי זה לגוון בפנקייקס שאני מכינה לילדים ולנסות חומרי גלם חדשים. לא תאמינו אילו פנקייקס חמודים וטעימים אפשר להכין מאפונה. הכפילו כמויות, כי הם נחטפים מהצלחת!
מרכיבים
28־30 יחידות קטנות
3 כוסות אפונה קפואה
½1 כוסות חלב
2 ביצים
חופן פטרוזיליה
¾ כוס קמח כוסמין (או רגיל)
½ כוס קוואקר
1 כפית מלח
1 כפית אבקת אפייה
½ כוס בצל ירוק
לטיגון: חמאה/שמן
אופן ההכנה
1. שמים במעבד מזון את כל החומרים מלבד הבצל הירוק, וטוחנים לבלילה אחידה.
2. מוסיפים את הבצל הירוק (שומרים קצת בצד לזמן הטיגון) ובוחשים בעזרת כף.
3. מחממים חמאה או שמן במחבת נון־סטיק. מוזגים למחבת החמה מעט בלילה בעזרת רבע כוס מדידה קטנה, ויוצרים פנקייקים קטנים.
4. מוסיפים מעט בצל ירוק מלמעלה.
5. מטגנים כמה דקות מכל צד עד שהפנקייקים יציבים וזהובים*.
אוכלים מיד עם יוגורט או טחינה.
* אם נראה לכם שהבלילה סמיכה מדי או דלילה מדי, הוסיפו מעט חלב או קמח לפי הצורך.