איזו שנה הייתה לנו! תודו שמגיע לנו סדר פסח כהלכתו!!
עד לרגע זה, שבו אני כותבת את מילות הפתיחה למדור החגיגי, אני עדיין לא יודעת אם נהיה ביחד כל המשפחה בחג (הלוואי שכן) אבל מה שבטוח זה שגם אם נהיה עדיין בנפרד, אין ספק שעוד ארוחת ערב משפחתית בפורום קטן לא תשבור אותנו. השנה הזו לימדה אותנו על גמישות, על סבלנות, על ההבנה העמוקה שלא הכול בידיים שלנו (הרוב ממש לא) ועל זה שצריך להודות על כל רגע קטן של הנאה, טיול בחוץ, גשם, דשא, מפגש משפחתי.
כל השנה ניקינו וסידרנו את הבית, אז לפחות בגזרה הזו אנחנו מוכנים. כל השנה היינו במטבח, אז מה זה עוד סיר מרק, צלי וקינוח? קטן עלינו. כל השנה ישבנו ביחד סביב השולחן, אז מה זה עוד ערב עם הגדה? ומה בכל זאת נשתנה הלילה הזה מכל הלילות?
לי יש תחושה טובה שהרבה השתנה ושהתקופה הזו עומדת להסתיים. ימים יגידו. חג שמח!
כלים: עדי ניסני
כתבות נוספות באתר מקור ראשון:
– שמיר, האח החורג של עשבי התיבול
– חרדל עולה: מתבלים את היום בצהוב
– שלושה מתכונים, שלוש יצירות אמנות אכילות ונפלאות
צלי בפטריות

אצלנו בבית אין חג בלי צלי והפעם החלטתי שדי עם המריבות על ״למי יש יותר פטריות״, והכנתי את הצלי עם ערימות של פטריות, מכל הסוגים והמינים. אז הטעם המדהים שלהן כמובן החמיא לצלי, אבל הפעם גם יהיה שקט סביב השולחן
מרכיבים
4 כפות שמן
3 בצלים גדולים קצוצים גס
2 כפיות מלח
1 כפית סוכר
1 כפית פלפל שחור
1 כפית אבקת שום
1 כפית אבקת זנגוויל
½ כפית קינמון
שינים מראש שום שלם, קלופות
1 כף דבש
1־1 וחצי ק"ג פטריות מכל הסוגים
1.5. ק"ג בשר פילה מדומה/כתף
2 כוסות יין לבן/אדום
2 כוסות ציר עוף
+ עוד מים עד לכיסוי
אופן ההכנה
1. בסיר גדול וכבד מחממים שמן ו״סוגרים״ את הבשר כעשר דקות כך שיהיה צרוב היטב מכל הצדדים.
2. מוציאים את הבשר לצלחת בצד ומוסיפים את הבצלים לסיר.
3. מטגנים אותם כ־20־30 דקות עד שהם רכים מאוד.
4. מוסיפים את כל התבלינים ומטגנים כשתי דקות.
5. מוסיפים את הפטריות ומטגנים אותן כעשר דקות.
6. מחזירים את הבשר לסיר (עושים לו מקום באמצע) ומוסיפים יין וציר עוף.
7. מוסיפים עוד מים רותחים לכיסוי הבשר ומביאים לרתיחה.
8. מנמיכים את הלהבה, מכסים ומבשלים כשלוש־ארבע שעות או עד שהבשר רך מאוד.
מגישים חם.
מרק עוף ללא עוף (!)

אי אפשר להפריז בחשיבותם של הקניידעלך בליל הסדר. אמרו מעתה – פסח, מצה, מרור וקניידעלך. והשנה – המרק עוף בגירסה חדשנית ומפתיעה (ללא עוף!) וכל כך טעימה. אתם חייבים לנסות!
10־12 מנות
מרכיבים
3 כפות שמן זית/רגיל
2 בצלים גדולים קצוצים
1 כרישה חתוכה לפרוסות דקות
2 גזרים חתוכים לקוביות קטנות
4 מקלות סלרי גדולים קצוצים
2 כפיות מלח
½ כפית פלפל שחור (או יותר)
1 כפית סוכר (לא חובה)
2 כפיות ג'ינג׳ר טרי קצוץ
4 שיני שום פרוסות
250 גרם פטריות שיטאקה/יער
חופן גבעולי פטרוזיליה/שורש פטרוזיליה
½2 ליטר מים
1 כוס (240 מ״ל) קרם קוקוס
אופן ההכנה
1. בסיר גדול מחממים שמן זית ומטגנים בצל, כרישה, גזר וסלרי במשך 20־30 דקות, עד שהם מתרככים ומזהיבים.
2. מוסיפים את כל התבלינים – מלח, פלפל, סוכר, ג׳ינג׳ר ושום ומטגנים כדקה.
3. מוסיפים את הפטריות (את הגדולות חוצים ואת הקטנות משאירים שלמות) ומטגנים עוד 20 דקות.
4. מוסיפים את הפטרוזיליה והמים, מביאים לרתיחה, מנמיכים לאש קטנה ומבשלים עם מכסה סגור כשעה.
5. מוסיפים קרם קוקוס ומבשלים דקה נוספת.
6. טועמים ומוסיפים מלח ופלפל לפי הטעם.
קניידלעך
את הקניידלעך המוכנים מאחסנים בקירור בכלי סגור היטב, מכוסים בציר המרק שהכנו, אחרי שהוא התקרר מעט.
מחממים לפני ההגשה ומגישים בתוך המרק
25־30 יחידות
מרכיבים
לנוזל הבישול:
2 ליטר מים
3־4 כפות אבקת מרק עוף/ירקות
לקניידלעך:
1 בצל בינוני קצוץ דק־דק
5 כפות שמן רגיל
200 מ״ל מים
1 כפית מלח
½ כפית פלפל שחור
½ כפית כורכום
1 כפית אבקת זנגוויל
½ כפית אבקת שום
100 גרם (1 כוס) קמח מצה
3 ביצים בגודל לארג׳
אופן ההכנה
1. בסיר גדול מרתיחים 2 ליטר מים עם אבקת מרק ומנמיכים ללהבה בינונית.
2. בסיר נוסף שמים 200 מ"ל מים, בצל קצוץ, שמן, מלח ופלפל, כורכום, זנגוויל ושום ומביאים לרתיחה.
3. מרתיחים דקה שלמה, מכבים את האש ומוסיפים קמח מצה.
4. מערבבים היטב בעזרת כף עץ עד שהעיסה אחידה.
5. מוסיפים את הביצים בזו אחר זו ובוחשים היטב עד שהעיסה הופכת לאחידה.
6. בידיים רטובות יוצרים כדורים קטנים מהעיסה, ומעבירים בזהירות לסיר הראשון עם המרק. אם העיסה רכה מדי וקשה ליצור כדורים, אפשר להוסיף עוד כף קמח מצה.
7. ממלאים את הסיר בכדורים עד שפני המים מלאים ומבשלים חמש דקות.
8. בעזרת כף מחוררת מוציאים את הקניידלעך המוכנים לצלחת בצד.
סלט ירוקים ואגוזים

סלט מנצח שאני ממש אוהבת להכין ואין חגיגי ממנו. כל הירוקים שבעולם במפגש פסגה עם כל האגוזים והגרעינים. ביס של טריות ופריכות מושלם וממכר. מי שנמנע מקטניות כמובן לא משתמש בחלק מסוגי הגרעינים
10־8 סועדים
מרכיבים
צרור רוקט גדול (כ־3 כוסות)
צרור פטרוזיליה
צרור כוסברה
חופן עירית קצוצה
2 כוסות תערובת אגוזים וגרעינים: קשיו, אגוזי מלך, אגוזי פקאן, שבבי שקדים, גרעיני דלעת ומה שתרצו.
½ כוס צימוקים/חמוציות
לשדרוג: אגוזי פקאן מסוכרים
לרוטב:
שליש כוס שמן זית איכותי
שליש כוס מיץ לימון סחוט טרי
½ כפית מלח
½ כפית פלפל שחור
2 כפות מייפל/דבש/סילאן
אופן ההכנה
1. מערבבים היטב את כל חומרי הרוטב.
2. קולים את האגוזים והגרעינים על מחבת גדולה ללא שמן כמה דקות תוך השגחה צמודה, עד שהם משחימים מעט ומפיצים ניחוח נעים.
3. קוצצים גס את כל הירוקים.
4. מערבבים את כל הירוקים עם האגוזים והצימוקים.
מוזגים את הרוטב סמוך להגשה ומערבבים. אל תמזגו את כל הרוטב אלא רק את הכמות שמתאימה לכם.
קולורבי אפוי בתנור

מנה מופלאה ומיוחדת שכולם ידברו רק עליה. אכלתי אותה לראשונה אצל גיסי המוכשר שי ומאז רק חיכיתי להזדמנות חגיגית להכין אותה. הקולורבי בתנור מקבל טעמים מופלאים ומיוחדים, וכמעט ללא עבודה נוצרת מנה פלאית וטעימה (וגם בריאה!)
10־8 סועדים
מרכיבים
4־5 קלחי קולורבי
לתיבול:
3 כפות שמן זית איכותי
2 כפות מיץ לימון
1 כף מייפל
מלח ופלפל
שליש כוס אגוזים קצוצים גס (אגוזי פקאן/מלך/קשיו/בוטנים)
חופן עלי זעתר
חופן עלי פטרוזיליה
אופן ההכנה
1. מחממים תנור ל־200 מעלות טורבו.
2. מכינים 5 חתיכות נייר אפייה ו־5 חתיכות רדיד אלומיניום לעיטוף הקולורבי.
3. מקלפים את הקולורבי ושוטפים היטב.
4. עוטפים כל קולורבי בנייר אפייה ומעליו ברדיד אלומיניום.
5. מניחים את הקולורבי בתבנית ואופים בתנור שעה־שעה וחצי עד שהם רכים מאוד (בודקים אם סכין ננעצת בקלות).
6. מסירים את הניירות, מצננים מעט ופורסים לפרוסות בעובי 7־10 מ״מ.
7. מניחים את הפרוסות מסודרות בחפיפה קלה על צלחת הגשה גדולה.
8. מזלפים שמן זית, מיץ לימון ומייפל.
9. מפזרים מלח ופלפל, אגוזים ועשבי תיבול, ומגישים מיד.
מיני פבלובות עם קצפת קוקוס ורוטב תותים

אין כמו פבלובה מתוקה ויפה לסיום ארוחת חג כבדה. אף אחד לא מסרב לפבלובה! והפעם עם קצפת קוקוס מיוחדת ורוטב תותים משגע. יתרון נוסף – תוכלו להכין את הפבלובות יומיים-שלושה לפני החג ולשמור בקופסא אטומה עד ההגשה.
מרכיבים
לקצפת:
2 פחיות קרם קוקוס
2 כפות אבקת סוכר
1 כף אינסטנט פודינג
לפבלובות (12 יחידות):
4 חלבונים, עדיף בטמפרטורת החדר
1 כוס סוכר
¼ כפית מלח
1 כף קורנפלור
לרוטב תותים:
200 גרם תותים טריים
2 כפות סוכר
1 כפית תמצית וניל
להגשה:
6 תותים טריים קטנים, חצויים
אופן ההכנה
קצפת קוקוס:
1. שמים את פחיות קרם הקוקוס במקרר ללילה שלם (או 12 שעות).
2. סמוך להגשה: פותחים את הפחיות ובעזרת כף מוציאים את החלק העליון של הקרם שהתמצק. משאירים את הנוזלים בפחית.
3. שמים את הקרם המוצק בקערה, מוסיפים אבקת סוכר ואינסטנט פודינג וטורפים במשך דקה־שתיים עד שנוצרת קצפת מוצקה. הימנעו מהקצפת־יתר שתשבור את הקצפת.
פבלובות:
1. מחממים תנור ל־125 מעלות טורבו.
2. מרפדים שתי תבניות תנור בנייר אפייה.
3. בקערת מיקסר נקייה מאוד שמים חלבונים ומלח ומתחילים להקציף במהירות גבוהה.
4. אחרי כדקה מתחילים להוסיף בהדרגה את הסוכר.
5. מקציפים 10 דקות נוספות, עד שהקצף יציב ומבריק. מוסיפים כף קורנפלור ומערבבים 10 שניות.
6. מעבירים את המרנג לשקית זילוף עם צנתר משונן בקוטר 1 ס״מ ומזלפים לצורת ״כוס״ נמוכה בקוטר 7־8 ס״מ.
7. אפשר גם ליצור פבלובות קטנות בעיצוב חופשי עם כף ודואגים שיהיה באמצע ״חור״, מקום לקצפת ולרוטב.
8. אופים את שתי התבניות במרכז התנור במשך שעה וחצי. מכבים את התנור ומשאירים את הפבלובות בתנור עוד שעה.
רוטב תותים:
שמים את התותים בסיר קטן עם הסוכר והווניל ומבשלים כ־20 דקות עד שנוצר רוטב.
הרכבה: שמים בכל פבלובה כף של קצפת ומעליה כמה כפות של רוטב תותים.
מגישים מיד.
חשוב להרכיב את הקינוח ממש דקה־שתיים לפני האכילה כי הקצפת וכל המרכיבים מרטיבים את המרנג.