שבוע בשנה הן כאן, רק שבוע בשנה. אבל המצות עושות רעש וצלצולים לפחות לחודשיים. בסופר הן נערמות על המדפים כבר שבועות ארוכים, הזריזים כבר הצטיידו במלאי מרשים ואחסנו אותו אחר כבוד במקום סטרילי. שיחות הסלון עוסקות בחידושים האחרונים בתחום (קמח כוסמין), בעד ונגד אכילת מצות וכמה קלוריות בידיבידיוק יש בכל אחת (130).
לא כולם מתחברים לקרקר הענק והשטוח הזה, אבל מי שאוהב – אוהב מעומק הלב ומחכה לו כל השנה. מצה עם חמאה, מצה עם ממרח שוקולד ולא פחות חשוב – מצה עם סלט ביצים, תודו שהייתם יכולים לחיות על הדברים האלה תקופה ארוכה.
אבל עוד שבוע הן ייעלמו שוב. חלקכם יחביא קופסה אחרונה במזווה לנשנוש ברגעי משבר ולטיפת נוסטלגיה.
נגיסה אחת במצה ואני חוזרת אחורה בזמן – לשנה שעברה, לזאת שלפניה ולזאת שלפניה… עד שנולדתי.
כמה נפלאה היא המצה, בואו נשיר לה שיר הלל.
כתבות נוספות באתר מקור ראשון:
– חזרה לשגרה: חמש מנות של גאולה
– שמיר, האח החורג של עשבי התיבול
– חרדל עולה: מתבלים את היום בצהוב
בורקס מצה
מתגעגעים לבורקס גם בחג? המתכון כל כך קל וטעים, שאני שוקלת לאמץ אותו לכל השנה.

מרכיבים
16 יחידות
4 מצות
למילוי
100 גרם גבינת פטה
100 גרם גבינת מוצרלה מגוררת/פרמזן/עמק
½ כוס קוטג׳/גבינה לבנה
3־4 שיני שום כתושות/1 כפית אבקת שום
½ כפית אורגנו יבש
¼ כפית בזיליקום יבש
16 זיתים מגולענים
לציפוי
2 ביצים
שומשום (לאוכלי קטניות)
אופן ההכנה
1. לגזור ולשמור לכל החג –
מרטיבים את המצות כך: טובלים את המצה במים ומניחים על מגבת בד לא שעירה.
מוזגים על המצה עוד חצי כוס מים ומכסים במגבת.
חוזרים על הפעולה עם כל המצות – הרטבה, עוד מים, כיסוי במגבת (אפשר בערימה זו על גבי זו).
מכוונים טיימר ל־5 דקות ומוזגים על המגבת עוד קצת מים ושוב מכוונים טיימר לעוד 5 דקות.
בודקים מה מצב המצות, ייתכן שהן יצטרכו עוד דקה־שתיים. המצות מוכנות כשהן רכות וגמישות אבל אל תשאירו אותן מכוסות זמן רב מדי כי הן עלולות להתפרק לגמרי.
2. הכנת הבורקס: מחממים תנור ל־200 מעלות ומכינים תבנית מרופדת בנייר אפייה.
3. מערבבים היטב את כל חומרי המילוי מלבד הזיתים.
4. חוצים כל מצה רטובה לארבעה רבעים ושמים כף מילוי במרכז כל ריבוע. מניחים זית על המילוי.
5. סוגרים כל ריבוע למשולש, טובלים בביצה ומניחים ללא רווחים על התבנית.
6. מפזרים שומשום בנדיבות (לאוכלי קטניות).
7. אופים 15־20 דקות (למעשה המצה כבר מוכנה אז אנחנו רק רוצים שהגבינות יימסו ושהמצה תתייבש)
מגישים חם־חם.
מצה בריי עשבי תיבול
מצה בריי בגירסה ירוקה, עם תוספת ויטמינים הכול כלול. היא כל כך טעימה שתשכחו שזו מצה!

מרכיבים
3־2 מנות
למחבת בקוטר 20 ס״מ
3 מצות, שבורות לחתיכות קטנות
2 ביצים
3 כוסות ירק: הרבה פטרוזיליה וכוסברה, בצל ירוק, מעט שמיר וכל מה שאתם אוהבים.
1 שן שום כתושה
1/3 כפית מלח
פלפל שחור
לטיגון: שמן או חמאה
אופן ההכנה
מילוי
1. בקערה גדולה שמים את כל המרכיבים ומערבבים היטב.
2. ממתינים 5 דקות כדי שהמצות יספגו את הנוזלים.
3. מחממים חמאה במחבת, מעבירים אליה את כל תכולת הקערה ומשטחים היטב.
4. מטגנים על אש נמוכה־בינונית עד שהחלק התחתון עשוי היטב.
5. הופכים את המצה בריי לצלחת ומחזירים למחבת לטיגון של הצד השני.
6. מטגנים עוד חמש דקות עד שזה מוכן.
אוכלים מיד.
כדורי שוקולד מצה
אם לא תגלו לאף אחד, לא יאמינו לכם שאלו כדורי שוקולד לפסח. במקום הביסקוויטים הרגילים שמים מצות (ועוד כמה דברים טעימים) והקינוח הכיפי והקליל הזה כבר שלכם.
קראו לילדים לעזור.

מרכיבים
25־30 יחידות
5 מצות
25 גרם במבה (לא חובה)
1/3 כוס אבקת סוכר
¾ כוס חלב רגיל/שקדים/סויה
1 כף ליקר קפה/ליקר דובדבנים/אחר
100 גרם שוקולד מריר
100 גרם שוקולד חלב
1 כף נוטלה/ממרח שוקולד אחר/חמאת בוטנים
לקישוט: קוקוס טחון/סוכריות לעוגה
אופן ההכנה
1. מפוררים את המצות לפירורים קטנים (אפשר במעבד מזון או להפעיל את הילדים).
2. חותכים את הבמבה לחתיכות קטנות אבל לא מדי.
3. מוסיפים אבקת סוכר וחלב ומערבבים.
4. ממיסים את השוקולד במיקרוגל בפולסים של 20 שניות עם ערבוב בין חימום לחימום (כדי שהשוקולד לא יישרף).
5. מוסיפים את השוקולד והנוטלה לתערובת המצות ומערבבים היטב.
6. אם נראה לכם שהתערובת יבשה מדי אפשר להוסיף רבע כוס חלב.
7. מצננים כחצי שעה.
8. יוצרים כדורים קטנים ומצפים בציפוי שאוהבים.
שומרים בקירור.