כשאני אומרת לפיצים שהערב יש שקשוקה אני יודעת שהם ירוצו לשולחן במהירות ושכולם יהיו מרוצים (בעיקר אני). כשהפיצים היו ממש פיצים, והתחלתי להכין את השקשוקות הראשונות שלהם, לקח להם זמן להתיידד עם המנה. לא תמיד זה קל להבין מה עושה ביצת עין בתוך מחבת לוהטת של רוטב עגבניות. אני זוכרת את עצמי מדגימה להם את אופן האכילה, ומסבירה להם את חשיבותה של הטחינה במערכה.
והילדים, כמו ילדים, מביטים בנו ולומדים, טובלים את הלחם בצהוב, מתאהבים בטחינה (היום טחינה היא אהבה גדולה אצל כולנו), והם לאט־לאט נכבשים. לקח להם כמה שקשוקות כדי להבין אבל לא ויתרתי, הכנתי שקשוקות שוב ושוב, הסברתי להם: ״זה טעים!״ וזה עבד. השקשוקה אמנם נולדה (כנראה) בתוניס אבל כיום היא שיא הישראליות, לצד הפלאפל והחומוס, נראה שכולם מסביב אוהבים אותה.
במדור הפעם רציתי קצת להרחיב את גבולות השקשוקה, מתוך מחשבה ששקשוקה רגילה אתם יודעים להכין. בואו לנסות שקשוקות מקוריות ומיוחדות, חלק אולי יטען שאינן שקשוקות (אבל אני החלטתי שהן כן). בואו לגוון את ארוחת הערב שלכם במחבת לוהטת וטעימה.
שקשוקה פטריות
מנה טעימה ומופלאה שמשלבת רוטב פטריות עשיר וקטיפתי עם ביצי עין.

מרכיבים
1 בצל קצוץ
1 כרישה קצוצה דק
2־3 שיני שום כתושות
1 כפית מלח
1 כפית סוכר
קורט אגוז מוסקט (לא חובה)
500 גרם פטריות שמפיניון/פורטבלו/
½ כוס (120 מ״ל) שמנת לבישול 10% או 15% שומן
½ כוס מים
½ כוס פתיתי גאודה/גבינה צהובה מגוררת אחרת
3־4 ביצים
להגשה: מעט רוקט טרי.
אופן ההכנה
1. במחבת בינונית בקוטר 24־26 מחממים את השמן.
2. מוסיפים את הבצל והכרישה ומטגנים אותם כ־20 דקות עד שהם רכים וזהובים.
3. מוסיפים שום, מלח, סוכר ואגוז מוסקט ומטגנים עוד שתי דקות.
4. מוסיפים את הפטריות ומטגנים כעשר דקות עד שהן מתרככות ורוב הנוזלים במחבת מתאדים.
5. מוסיפים את השמנת והמים, מביאים לרתיחה, מנמיכים את הלהבה, מכסים ומבשלים 5 דקות.
6. מוסיפים את הגבינה ומערבבים.
7. מכינים גומות בתוך הרוטב, מוסיפים אליהן את הביצים ומבשלים עד שהן מוכנות במשך 5־10 דקות.
בזמן הזה מכינים סלט ועורכים את השולחן.
אוכלים מיד.
שקשוקה־נז צמחוני
שקשוקה פוגשת בולונז בגרסה צמחונית.

מרכיבים
3־4 מנות
2 כפות שמן זית
2־3 שיני שום פרוסות
400 גרם תחליף בשר* (כמו טבעול, ביונד מיט וכד׳)
½1כפיות מלח
¼ כפית פלפל שחור
1 כפית פפריקה
1 כפית סוכר
¼ כפית אורגנו יבש
¼ כפית בזיליקום יבש
100 גרם רסק עגבניות
1 כוס מים
1 כוס רוטב עגבניות מוכן מסוג פאסאטה
1/3 כוס פתיתי גאודה/גבינה צהובה מגוררת אחרת
3־4 ביצים
להגשה: פטרוזיליה קצוצה.
אופן ההכנה
* אפשר להשתמש בבשר טחון אמיתי ובמקרה כזה יש להשמיט את הגבינה.
1. במחבת בינונית בקוטר 24־26 מחממים את השמן.
2. מוסיפים את השום ומטגנים אותו כשתי דקות עד שהוא מזהיב.
3. מוסיפים את תחליף הבשר, מפוררים אותו לחתיכות קטנות ומטגנים עד שהוא משנה את צבעו.
4. מוסיפים מלח ואת כל שאר התבלינים ומטגנים עוד מספר דקות.
5. מוסיפים רסק עגבניות, מים ורוטב עגבניות, מערבבים היטב ומביאים לרתיחה.
6. מנמיכים את הלהבה, מכסים ומבשלים 10 דקות.
7. מוסיפים את הגבינה ומערבבים.
8. מכינים גומות בתוך הרוטב, מוסיפים אליהן את הביצים ומבשלים עד שהן מוכנות כ־5־10 דקות.
בזמן הזה מכינים סלט ועורכים את השולחן.
מפזרים פטרוזיליה קצוצה.
אוכלים מיד.
שקשוקה סלק
העתיד נראה פתאום כל כך ורוד.

מרכיבים
3־4 מנות
2 סלקים קטנים
1 בצל קצוץ דק
2 שיני שום פרוסות
1 כפית מלח
1 כפית סוכר
1 מכל (250 מ״ל) שמנת לבישול 10%/15% שומן
½ כוס פתיתי גאודה/גבינה צהובה מגוררת אחרת
3־4 ביצים
אופן ההכנה
1. עוטפים סלק אחד ברדיד אלומיניום ואופים אותו בתנור בחום של 200 מעלות במשך כשעה, עד שהוא רך מאוד. מקררים מעט, מקלפים וחותכים לקוביות.
2. את הסלק השני מקלפים ומגררים בפומפייה גסה.
3. במחבת בינונית בקוטר 24־26 מחממים את השמן.
4. מוסיפים את הבצל ומטגנים אותו כעשרים דקות עד שהוא רך וזהוב.
5. מוסיפים שום, מלח וסוכר ומטגנים עוד מספר דקות.
6. מוסיפים את שני הסלקים, החי והמבושל בקוביות, ומערבבים כדקה.
7. מוסיפים את השמנת, מביאים לרתיחה, מנמיכים את הלהבה, מכסים ומבשלים 10 דקות.
8. מוסיפים את הגבינה ומערבבים.
9. מכינים גומות בתוך הרוטב, מוסיפים אליהן את הביצים ומבשלים עד שהן מוכנות כ־5־10 דקות.
בזמן הזה מכינים סלט ועורכים את השולחן.
מגישים עם שמנת חמוצה, פסטו ובזיליקום טרי. אוכלים מיד.