אחרי שהיה שף מצליח ועסוק, פתח, סגר ואף ניהל כמה מסעדות, גילה אורן לוקסנבורג מה הוא באמת הכי אוהב לעשות: לדבר. ולא סתם לדבר – לדבר על אוכל.
כבר שנתיים וחצי שלוקסנבורג, יחד עם שותפתו לדרך אפרת אנזל, מדברים על אוכל בהסכת המצליח ״לדבר זה לא משמין״, הסכת האוכל העברי הראשון שבו בכל שבוע הם יוצאים למסע מרתק בן שעה כדי לחקור נושא חדש. רוב הפרקים מוקדשים לחומרי גלם שונים: מבטטה דרך שמן זית, אורז, סויה ועד וניל וכוסברה. לאחרונה החלו בסדרה על קולינריה עולמית, והמדינה הראשונה המתארחת היא איטליה, שבה כל מחוז זכה לפרק מעמיק משלו. ההסכת של לוקסנבורג (המכונה ״לוקסי״) ואנזל הוא בין המצליחים ביותר בארץ עם מיליוני השמעות וממוצע מדהים של כ־20 אלף האזנות לכל פרק.
לפני כמה שבועות פגשתי את אורן וקבענו דייט בישול. ״מה נבשל?״ שאל השף. ״אפשר לעסוק בכל חומר גלם שנרצה״, אמרתי, ״אפילו גזר!״ עוד לא סיימתי את המשפט ואורן כבר בישל בראש רעיונות מושלמים עם הירק הכתום. בילינו יחד בבוקר של בישולים טעים במיוחד, ונדהמתי לגלות כמה אני לא יודעת על גזר וכמה אפשר עוד למתוח את גבולות הדמיון! בואו לבשל!
סלט חסה ברוטב גזר
רוטב גזר אסייתי מדהים שיקפיץ כל סלט לגבהים חדשים

מרכיבים
לרוטב
3 גזרים חתוכים לקוביות
פיסת ג'ינג'ר באורך של 1 ס״מ
2 כפות סויה
1/3 כוס חומץ אורז
1/3 כוס שמן זית
כף אחת של מייפל או דבש או סוכר דקלים
½1 כפיות שמן שומשום
1 כף מיונז
להגשה
ראש חסה
¼ צ׳ילי ירוק חריף
צנונית פרוסה לעיגולים דקים
חופן עלי כוסברה
אופן ההכנה
למילוי
1. מכניסים את כל מרכיבי הרוטב מלבד השמן והמיונז לבלנדר וטוחנים למשחה.
2. מוסיפים את המיונז ומערבבים.
3. מוסיפים את שמן הזית תוך כדי ערבול.
4. מקררים כחצי שעה.
5. מניחים את עלי החסה בצלחת ומתבלים ברוטב.
6. מקשטים בצ׳ילי, צנוניות וכוסברה.
גזרים צבעוניים, אפונה ותפוחי אדמה צלויים בטימין
מחפשים תוספת חגיגית ובריאה לצד המנה העיקרית? מצאתם. כל כך קל להכנה וכל כך טעים ומרשים

מרכיבים
חבילת גזרים צבעונים קלופים וחצויים לאורכם (אפשר גם גזרים רגילים)
4 תפוחי אדמה אדומים בינוניים חצויים לאורכם
1 כוס אפונה ירוקה (אפשר קפואה)
4 כפות שמן זית
1 כפית שום גבישי
1 כפית טימין מיובש
1 כפית מלח גס
אופן ההכנה
1. מחממים תנור ל־250 מעלות.
2. מרפדים תבנית תנור בנייר אפייה.
3. שופכים את שמן הזית על נייר האפייה ומפזרים את כל התבלינים על השמן.
4. מניחים את הגזרים ותפוחי האדמה על השמן כשהצד הפרוס כלפי מטה.
5. צולים בתנור ב־250 מעלות למשך 45־55 דקות.
מוציאים מהתנור ומוסיפים את האפונה הירוקה, מערבבים ומגישים.
גלידת גזר והל ביתית
גלידה לא עוצרת בווניל! נסו את הגלידה המיוחדת והמופלאה הזו, בטעמי גזר עדינים ובניחוח הל מטריף

מרכיבים
2 מכלים שמנת מתוקה להקצפה 38%
1 פחית חלב מרוכז (400 גרם)
2 כוסות מיץ גזר סחוט טרי
2 יחידות הל שבורות
קורט מלח
2 כפות פיסטוקים קלויים קצוצים
אופן ההכנה
1. מצמצמים את מיץ הגזר עם ההל במשך 45־60 דקות בסיר על אש קטנה,
עד שמתקבל סירופ סמיך.
2. מסננים מההל ומקררים.
3. מערבבים היטב את סירופ הגזר עם החלב המרוכז.
4. מקציפים את השמנת המתוקה עד לקבלת קצפת יציבה.
5. מוסיפים את החלב המרוכז והגזר תוך כדי הקצפה עד שנטמע כל החלב.
6. מעבירים לכלי אטום, מקשטים בפיסטוקים ומקפיאים ל־4 שעות לפחות.
מעבירים לצלחות הגשה ומקשטים בעוד פיסטוקים קצוצים.
גספצ׳ו גזר
הגרסה הכתומה למרק הקר והקיצי! זה כל כך טעים, אתם חייבים לנסות

מרכיבים
1 ק״ג גזר קלוף חתוך לקוביות של 2 ס״מ
2 שיני שום כתושות
½ פלפל כתום קצוץ
¼ בצל סגול קצוץ
1־2 כוסות מים
¼ כוס חומץ בן יין איכותי
½ כוס שמן זית
מלח
להגשה:
מכל שמנת חמוצה של פעם
3 כפות שקדים מולבנים חצויים או גפרורים
1 כף חמאה
¼ פלפל צ׳ילי אדום חריף פרוס דק
אופן ההכנה
1. מבשלים את הגזרים במים מומלחים כחמש דקות, רק עד שהם רכים.
2. מסננים ונותנים לגזרים להתקרר. לא שוטפים במים כדי לא לשטוף את הטעמים של הגזר החוצה.
3. מעבירים לבלנדר עם שאר הירקות וטוחנים היטב.
4. מוסיפים את החומץ וממשיכים לטחון תוך כדי זילוף המים עד שמגיעים למרקם הרצוי.
5. מזלפים את שמן הזית תוך כדי טחינה.
6. מתבלים במלח ופלפל ומעבירים למקרר ל־4 שעות לפחות.
7. מטגנים את השקדים בחמאה ומגישים את המרק עם מעט שמנת חמוצה, שקדים מטוגנים ופלפל צ׳ילי.