משלוח מיוחד שקיבלתי השבוע ריגש אותי מאוד. לא בכל יום אני מקבלת ארגז של פירות שמעולם לא ראיתי בארץ. חברה ישראלית התחילה בימים אלה לגדל ולשווק את הפלנטיין בישראל, וזו הייתה הזדמנות בשבילי לצלול לתוך מתכונים מרחבי העולם. בחרתי כמה שנראו לי מייצגים וכמובן גם טעימים ונכנסתי למטבח לשבוע אינטנסיבי של ניסויים (לא אגלה לכם כמה פלנטיין אכלתי!) ואיזה כיף היה.
את הפלנטיין האחרונה אכלתי לפני כעשרים שנה כשטיילתי במרכז אמריקה, שם היא הייתה חלק בלתי נפרד מהתזונה שלנו והוגשה לנו בוקר, צהריים וערב לצד מנות מלוחות כמו חביתה, אורז ופריחולס (ממרח שעועית). כשחזרתי לארץ לא פגשתי שוב את ה״בננה״ המסתורית עד השבוע.
פלנטיין (הידועה כ״פלאטנו״ בספרדית) בת־דודה של הבננה, גדלה בעיקר בדרום אמריקה אך גם באיים הקריביים ובמערב אפריקה, שם היא נפוצה ואהובה כמו תפוחי אדמה אצלנו.
היא נראית כמו בננה גדולה אך תכונותיה שונות לגמרי והמרכזית שבהן – את הפלנטיין אוכלים כשהיא מבושלת, מטוגנת או אפויה, ולא טרייה.
הפלנטיין עמילנית יותר והסוכרים מתפתחים בה לאט ולמעשה רק כשקליפתה צהובה וכמעט שחורה היא הופכת למתקתקה. כשהיא ירוקה טעמה ניטרלי ומזכיר בטעמו תפוח אדמה. קליפתה עבה והיא אינה מתקלפת בקלות כמו בננה. כדי לקלף אותה יהיה עליכם להשתמש בסכין חדה. היזהרו מלפצוע את בשרה והיזהרו על שלום הציפורניים שלכם.
אפשר להשתמש בפלטניין בכל רמות ההבשלה, ולכל צבע קליפה יש סוגים אחרים של מתכונים שמכינים איתו. צורת האכילה הנפוצה ביותר לפלנטיין היא פשוט לחתוך אותה לחתיכות גדולות ולטגן בשמן עמוק. ככה אכלתי אותה בגוואטמלה ובמקסיקו, ולמען האמת אפשר להבין למה – זה פשוט ממש טעים וקל להכנה. הפלנטיין (כמו תפוח אדמה או בטטה) משתדכת למאכלים מלוחים כמו סלטים חריפים, ממרח אבוקדו או בשר, אבל כשמשתמשים בה כשהיא בשלה היא יכולה להפוך לקינוח מענג, ואז היא גם מזכירה סופסוף בננה. הוסיפו לרשימת הקניות: פלנטיין!
טוסטונוס
כשהפלנטיין ירוקות מכינים "טוסטונוס" שהוא מעין צ'יפס מטוגן (או אפוי) פעמיים. לא אכחיש, הגרסה המטוגנת טעימה יותר באופן לא מפתיע אך זו האפויה טעימה אף היא וחסכונית בשומן. אם תטגנו את הפלנטיין הבשלות בעלות הקליפה הצהובה תוכלו להסתפק בטיגון אחד והטעם יהיה מתקתק יותר

מרכיבים
2 בננות פלנטיין ירוקות בהירות (לא ירוק כהה ולא צהוב)
מעט מלח לתיבול
לאפייה: 3־4 כפות שמן חמניות / זית
לטיגון: חצי ליטר שמן חמניות / קנולה
אופן ההכנה
1. מחממים תנור ל־190 מעלות ומכינים תבנית עם נייר אפייה.
2. מקלפים את הפלנטיין: חותכים את הקצוות, ואז יוצרים חריץ בקליפה ומקלפים אותה בזהירות.
3. חותכים את הפלנטיין המקולפות לפרוסות אלכסוניות ברוחב 5־7 מ״מ.
4. מניחים בתבנית ומברישים משני הצדדים בשמן.
5. אופים 15 דקות עד שהפלנטיין רכות ומזלג ננעץ בהן אך הן לא מתפרקות. מוציאים את התבנית למשטח העבודה ובעזרת כוס עם תחתית שטוחה מועכים את הפלנטיין לעובי של 3־4 מ״מ. מברישים שוב בשמן משני הצדדים, מפזרים מלח ומחזירים לתנור ל־15 דקות נוספות.
אם בחרתם לטגן: בסיר/מחבת בינוניים מחממים את השמן. כשהשמן חם (אפשר לבדוק ע״י הכנסה של חתיכת פלנטיין קטנה, אם היא מוקפת בבועות מקפצות), מוסיפים את הפלנטיין ומטגנים כ־10 דקות עד שהפלנטיין מתרככות. הופכים את הצ׳יפס במהלך הטיגון. מוציאים את הצ׳יפס לצלחת מרופדת בנייר סופג. מפזרים את הפלנטיין על צלחת ובעזרת כוס עם תחתית שטוחה מועכים אותן לעובי של 4־5 מ״מ. מחזירים את הפלנטיין המעוכות חזרה לסיר, לטיגון נוסף של 4־5 דקות. מוציאים את הצ׳יפס לצלחת מרופדת בנייר סופג, מפזרים מעט מלח.
אוכלים עם ממרח אבוקדו או כל מטבל/ממרח שאוהבים.
פלנטיין מקורמלות עם קרם מסקרפונה
אוהבים קינוחים עם בננות? הפלנטיין הבשלה בגרסה מקורמלת עם קרם, פשוט מופלאה

3־4 מנות
מרכיבים
3 פלנטיין בשלות (צהובות עם כתמים שחורים)
3 כפות סוכר דמררה
½ כפית קינמון
¼ כפית מלח
2 כפות שמן קוקוס
לקרם
1 מכל (250 מ״ל) שמנת מתוקה 38%
3 כפות דבש
125 גרם גבינת מסקרפונה (½ מכל)
קורט קינמון
אופן ההכנה
1. מקלפים את הפלנטיין: חותכים את הקצוות ואז יוצרים חריץ בקליפה ומקלפים אותה בזהירות. חותכים את הפלנטיין המקולפת לשלושה חלקים.
2. בקערה שמים סוכר, קינמון, מלח וכף אחת של שמן קוקוס. מערבבים היטב ומוסיפים את הפלנטיין.
3. מנערים היטב כך שהפלנטיין יהיו מצופות היטב מכל הכיוונים.
4. במחבת מחממים את כף שמן הקוקוס הנותרת.
5. כשהיא חמה מוסיפים את הפלנטיין ומטגנים 3־5 דקות מכל צד (3־4 צדדים לפחות), עד שהן משחימות מאוד. ומעבירים לצלחות הגשה.
6. מכינים את הקרם: בקערת מיקסר עם וו הקצפה שמים את הקצפת ומקציפים לקצפת יציבה. לקראת סוף ההקצפה מוסיפים את הדבש, המסקרפונה והקינמון וממשיכים להקציף דקה נוספת.
מגישים את הפלנטיין לצד הקצפת.
חטיפי צ׳יפס פלנטיין
מאכל נפוץ וכיפי מפלנטיין – פשוט אופים אותה בצורת צ׳יפס, זהירות – נשנוש ממכר לפניכם! מצב רוח מושחת? אפשר גם לטגן!

מרכיבים
3־2 פלנטיין לא בשלות (ירוקות בהירות)
3 כפות סוכר לבן
½ כפית קינמון
¼ כפית מלח
2 כפות שמן קוקוס
אופן ההכנה
1. מחממים תנור ל־190 מעלות ומכינים תבנית עם נייר אפייה.
2. מקלפים את הפלנטיין: חותכים את הקצוות ואז יוצרים חריץ בקליפה ומקלפים אותה בזהירות. חותכים את הפלנטיין המקולפת לפרוסות דקות ברוחב 2־3 מ״מ.
3. מעבירים את הפלנטיין לקערה, מוסיפים את שמן הקוקוס ומערבבים היטב כך שהפלנטיין יהיו מצופות היטב מכל הכיוונים.
4. מסדרים את עיגולי הפלנטיין בצפיפות על נייר האפייה.
5. מערבבים סוכר, קינמון ומלח ומפזרים מחצית מהכמות על הפלנטיין. הופכים אותן ומפזרים את המחצית הנותרת גם על הצד השני.
6. אופים 25־15 דקות עד שהפלנטיין פריכות וזהובות.
שומרים בקופסה אטומה.
פלנטיין ממולאות בשעועית שחורה
אם אתם אוהבים מתוק בתוך המלוח שלכם – זו המנה שלכם. בשר הפלנטיין הופך מתקתק באפייה והמילוי הטעים משתדך אליו באופן מושלם. תוכלו למלא את הפלנטיין גם בבשר!

מרכיבים
4 פלנטיין בשלות (צהובות)
4 כפיות שמן קוקוס
למלית
3 כפות שמן זית
1 בצל לבן קצוץ דק־דק
1 בצל סגול קצוץ דק־דק
1 פלפל אדום קצוץ לקוביות קטנות
½ כפית מלח
¼ כפית פלפל שחור
1 שן שום כתושה
1 קופסת שימורים של שעועית שחורה (400 גרם) מסוננת מנוזלים
חופן פטרוזיליה קצוצה
אופן ההכנה
1. מחממים תנור ל־190 מעלות ומכינים תבנית עם נייר אפייה.
2. מקלפים את הפלנטיין: חותכים את הקצוות, ואז יוצרים חריץ בקליפה ומקלפים אותה בזהירות.
3. מניחים את הפלנטיין על התבנית. מברישים אותן היטב מכל הכיוונים בשמן קוקוס.
4. אופים כחצי שעה והופכים אותן אחרי 15 דקות.
5. בינתיים מכינים את המילוי: מחממים מחבת, מוסיפים את השמן ומטגנים את הבצלים כעשר דקות עד להזהבה קלה.
6. מוסיפים את הפלפל, מלח, פלפל שחור ושום ומטגנים 5 דקות נוספות.
7. מוסיפים את השעועית ומטגנים 2 דקות נוספות.
8. מוסיפים את הפטרוזיליה, מטגנים עוד דקה ומורידים מהאש.
9. הרכבה: חוצים את הפלנטיין במרכז בזהירות וממלאים אותן במלית.
מגישים חם.